Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 61

2001
‎Handik aurrera, maiz kontsumitu zituzten perpausak luzatzeko. Berehala konturatu ziren alearen txigortzeak bere propietateak mantentzen zituela, zaporea hobetzen zuela eta usain ona ematen ziola. Kafe hitza Etimologiari dagokionez, Café hitzaren jatorriari buruzko zalantzak daude.
2002
‎Emilia Guadixek, ikerlarietako batek, azaldu duenez, “zenbait ikerketak erakutsi dutenez, esne gutxi duten proteina seriko batzuek balio gehigarria eman diezaiekete elikagaiei”. “Proteina horietako asko nutrizionalak dira, eta aldi berean propietate farmazeutikoak dituzte, hala nola behi latoferrina, burdina xurgatzeko gaitasuna handitzen baitu eta bakterioen eta birusen aurkako propietateak baititu; horrez gain, koloneko, mihiko eta biriketako minbizian kimioprebentiboa izan daiteke”, esan zuen Guadix ek. Era berean, ikertzaile taldea proteina serikoen hidrolizazioa aztertzen ari da, esneki serumetan daudenak, peptidoak lortzeko.
‎Kontsumitzaileek errespetua galdu dute apur bat prestaketa horretan. Jakina da ez dutela hotzik behar, etxean arazorik gabe eduki daitezkeela eta latako arrainak arazorik gabe mantentzen dituela bere propietateak. Hala ere, ez dakigu lata ireki ondoren produktuak, edozein elikagaik bezala, arriskuak izan ditzakeela, eta horiek ezagutzea komeni dela.
‎“Amak ekoizten duen lehen esneari oritz esaten zaio, eta nutrizio handiagoa ematen du bitamina eta mineral formari dagokionez, proportzio egokian; gainera, haurra babesten du sistema immunologikoa indartzen duten substantziak dituelako”, azpimarratu du Navasek. Haurtxoa hazten doan heinean, esneak bere beharren arabera eboluzionatzen du, “eta ez ditu inoiz bere propietateak galtzen, gaixotasun desberdinen arriskua nabarmen murrizten jarraitzen baitu”, nabarmendu du Andaluziako Esne Ligako buruak. Sei hilabete arte Elkarteek eta erakundeek bularraren bidez elikatzea gomendatzen dute bizitzako lehen sei hilabeteetan, eta, beraz, normalean ez da beharrezkoa ura, zukuak edo bestelako elikagaiak ematea.
2003
‎Propietateak: Matrizegintzan agertzen den eta bere propietate terapeutikoak ematen dizkion printzipio aktiborik nabarmenena partenolido izeneko substantzia da, ekintza analgesikokoa. Frogatu da substantzia hori gai dela buruko minaz arduratzen den neurotransmisore baten askapena inhibitzeko.
‎Melokotoiak dituen bitamina hidrosolubleen sorta zabala da, baina ez da bat bera ere nabarmentzen. Karoteno kopurua handiagoa da beste fruta batzuen aldean, eta horrek ematen dizkio bere propietate dietetikoetako batzuk.A probitamina edo beta karotenoa A bitamina bihurtzen da gure organismoan, behar duen bezala. Bitamina hori funtsezkoa da ikusmenerako, larruazalaren, ilearen, mukosen, hezurren eta sistema immunologikoaren funtzionamendu egokirako, eta eragin antioxidatzailea du.
‎Eragin antioxidatzaileko fitokimikoak ere baditu (landareei dagozkien substantziak), baita C eta bitaminak ere. Bere propietateez ahalik eta gehien gozatzeko, komeni da fruta freskoa hartzea. Nola dastatu?
‎Substratuak beti heze egon behar du eta ez du ongarririk behar. Bere propietate aromatikoak intentsitate maximora iristen dira loraldian. Oso aromatizatzailea albaka ere bada.
2004
‎Kontuan hartu beharreko beste alderdi bat hezetasuna da. Oro har, igeltserotzarako erosten den hareak hezetasun maila jakin bat du, eta, beraz, leku babestu batean gordetzea komeni da, bere propietateak gal ez ditzan. Ur kantitatea handitzeak bolumena handitzea dakar.
‎Bestalde, Batzordeak, prozesuan zehar, Alemaniako agintariek aplikatzen zuten dosi hirukoitzaren araua Itunaren 30 artikuluaren eta Justizia Auzitegiaren jurisprudentziaren aurkakoa zela mantendu zuen. Ildo horretatik, uste zuen bitamina bakoitza kasuz kasu kalifikatu behar zela, bere propietate farmakologikoak kontuan hartuta, hala ezarrita baitzegoen ezagutza zientifikoaren egungo egoeran. Izan ere, uste zuen Alemaniak erregela ematen ziola bitamina prestakin orori, egunean gomendatutako dosia baino hiru bitamina gehiago zituenean.
‎Arau bidezkoago bat, Europar Batasuneko erakundearen iritziz, honakoa izango litzateke: bitamina bakoitzarentzat, bere propietateetan oinarrituta, biderketa faktore bat edo sendagai gisa sailkatzeko muga balio bat ezartzea. Batzordeak partzialki aldatu zuen bere jarrera prozeduraren ahozko fasean.
‎Sagar zukua: bere propietateez baliatzeko modu bikaina da eta egarria baretzeko; eta ondo nahastu hainbat barazkirekin, azenarioarekin esaterako eta erremolatxa, zuku oso elikagarria eta freskagarria lortuz. Honekin:
2005
Bere propietateak ahalik eta gehien aprobetxatzeko modurik onena entsalada gisa gordinik jatea da.
‎Soja kontsumoa ere murriztearekin lotuta dago osteoporosia eta gaixotasun kardiobaskularrak izateko arriskua, hau da, bihotzari eta odol zirkulazioari eragiten dietenak. Haren propietate interesgarriak Sojak isoflabonak ditu, ekintza duen fitoestrogeno mota bat antioxidatzailea eta zeinei so ja k bere propietateen zati bat behar du. Emakumearen emanaldian, erakusketa estrogenoekiko gehiegizkoa gizakiak (hormona sexual femeninoak) dira faktore horietako batzuk.
2006
‎Arrain fresko garbiak bere propietate guztiak 24 orduz mantenduko ditu hozkailuan; haragia, berriz, lau eguneraino (segun eta zein atal den) kontserba dezakegu egoera on onean.
‎Desizoztu ondoren, kendu anana poltsatik, eta prest dago kontsumitzeko. Horrela, ananak bere propietate elikagarri guztiak gordetzen ditu besteak beste zuntzaren eta C bitaminaren edukia, eta zapore gozo ahula. gehienez ere fruta bat, tamainagatik kontserbatzea zailtzen duena.
‎bitamina ugari, jan aurretik, giro tenperaturan edukitzea komeni da. Bere propietate elikagarriei probetxua ateratzea Rambutana oso fruta aberatsa da uretan eta karbohidratoetan; beraz, beste fruta batzuekin alderatuta, kaloria gehiago ditu. Zuntz kantitate handiak ere ematen ditu, heste igarotzea hobetzen dutenak.
2007
‎Halaz ere, ezinbestekoa da mantenu ona egitea alfonbrak bere propietateak gal ez ditzan; areago, baliteke beharrezkoa izatea pipi edo sitsaren kontrako tratamendurik ematea ere.
‎– Botilategia: Ardo botilak ez badira oso denbora luzean etxean gorde nahi, beharrezkoa da botilak bere propietateak ez galtzeko moduan gordetzea. Badaude funtzio hori betetzen duten botilategi eskuragarriak eta sotoko armairuak, klimatizatuak eta gaitasun desberdinetakoak, ederki kontserbatzeko gai direnak.
‎Azterketa batzuen arabera, substantzia hori gehiegi kontsumitzeak hipertentsio kasu batzuekin du zerikusia. Orduan, neurri horrek sortzen zuen zalantzetako bat zen nola ordezka zitekeen gatza bere propietate ugarietan, hala nola elikagaien kontserbatzaileeta elikagaietako patogeno batzuk murriztu eta ezabatzeko gaitasuna. Limerick-eko Unibertsitateko (Irlanda) adituek egindako ikerketa baten arabera, ez da «ordezkorik» bilatu behar, elikagaiak prestatzean gatza murrizteak ez baitakar bakterio patogenoen hazkunde handiagoa.
2008
‎Haren adreilu ekologikoak, “Fly Ash Brick” (irudian) deitu dituenak, mundu osora zabaldu nahi ditu. Ohiko adreiluen aldean dituen abantailen artean, errautsak balorizatzeko duen gaitasunaz gain, bere propietateak daude: arinagoak dira eta energia gutxiago kontsumitzen dute 60 ºC ko egoste tenperatura baino ez dutelako behar (adreilu normalek 900 ºC ko labeak behar dituzte).
‎Gaur egungo eta etorkizuneko ondare guztia ez du arriskuan jartzen, ondasun jakin bat baizik, higiezin bat izan daitekeena. Abal emaileak bere propietate guztiak arriskuan jarri nahi ez dituenean eta erantzukizun mugatua izan nahi duenean erabiltzen den aukeretako bat da. Berme mota horrekin bi aukera sortzen dira:
‎Amarantoa, “huautli” izenez ere ezaguna, duela 7.000 urte baino gehiago hasi zen Amerikan landatzen, maiek landare sakratutzat jotzen baitzuten. Gaur egun, Mexiko, Peru eta Bolivia bezalako herrialdeetan ez ezik, Txina, AEB eta beste batzuetan ere badago. eta, batez ere, India, bere propietateen berraurkikuntzari esker hasi dira ekoizten. Amarantoaren landarea osorik aprobetxatzen da, hazietatik hostoetara, eta nutrizio aldetik oso profil interesgarria eta onuragarria du osasunerako.
2009
‎Prozesu hori agente oxidatzaileekin bizkortu daiteke, eta haren helburua produktuaren kalitatea hobetzen saiatzea da, batez ere okindegirako erabiltzen denarena. Irinak bere propietate garrantzitsuenetako bat ez duela ikusten bada, alfa amilasak gehitu daitezke bolumena edo zurruntasuna hobetzeko. Bitaminak ere gehitu ohi dira, hala nola tiamina edo niazina, gatza eta mineralak, ehotzean galdu ohi direnak.
‎Hori dela eta, melatonina sintetikoaren osagarriak erabili ohi dira askotariko gaitz medikoetarako, batez ere loaren nahasteetarako. Bere propietate antioxidatzaileengatik ere erabiltzen da; Revista Andaluza de Medicina del Deporte aldizkarian berriki argitaratutako artikulu baten arabera, melatoninak gaitasun antioxidatzaile garrantzitsua du atletentzat eta ariketa fisikoa maiz egiten dutenentzat. Jarduera fisikoa erregulartasunez egitea oxidazio prozesuei (batez ere zahartze prozesuari lotuak) aurre egiteko ohiturarik gomendagarrienetako bat den arren, ariketak oxigenoa metabolikoki gehiago erabiltzea dakar, eta horrek erantzun prooxidatzaileak sustatzen ditu.
‎Eragin kardio osasungarria duen gantz azido hori garrantzitsua da arrain urdinaren koipean. Beraz, elikagai horiek kopuru eta maiztasun egokian sartzen dituen pertsona bat, elikadura orekatuaren arabera, bere propietateen onura jasotzen ari da. Omega 3ek bihotza babesten dute, kolesterol maila jaitsi eta odolaren biskositatea murrizten baitute.
‎Organismoan selenioa egotea eta eskatzea txikia da. Hala ere, horrek ez dio garrantzia kentzen, bere propietate antioxidatzaileengatik nabarmentzeaz gain, mineral hori bitaminaren antzeko jarduerarekin lotzen baita. Intxaurrak eta barazkiak dira selenio gehien duten elikagaiak, nahiz eta dieta askotarikoak oligoelementu horren ekarpen nahikoa bermatzen duen.
‎Substantzia polifenol eta gantz azido poliinsaturatu ugari dituen dieta batek, bere propietate antioxidatzaileengatik ezagunak, Alzheimerraren agerpena eta bilakaera atzeratu ditzake, Bartzelonako Unibertsitate Autonomoko (UAB) ikertzaileek egindako lan baten arabera. Izan ere, elikatze mota horrek garunean zelula amen ekoizpena handitzen du, eta gero neurona berriak sortzen dira.
2010
Bere propietate isolatzaileei eta erresistentziari esker, formaldehidoaren erabilera industriala toxikoa izan daitekeen osagaia da, eta hainbat produktutan orokortu da, hala nola, eraikuntza materialetan, pinturetan, ehun jantzietan, zur konglomeratuan edo zelulosazko ezpainzapietan. Oro har, etxebizitzen barruan ez dago konposatu horren maila kezkagarririk.
‎Horrek baditu abantaila batzuk, baina baita eragozpenak ere: Alde batetik, bermea jartzen duenak badaki bere propietateetako bat besterik ez dela arriskatzen, eta ez bere oraingo eta etorkizuneko ondasun guztiak —abal arekin gertatzen den bezala— Erantzukizuna mugatua litzateke. Baina egungo ondare guztia abalatzen duenak, abal emaileak, askatasun osoa du bere ondasunak saltzeko, hipotekaren titularrak ordaintzen duen bitartean, eta hori ez da gertatzen ondasun higiezin bat berme gisa jartzen denean.
2011
‎Egiptoarrek lurrazpiko onddo horiek erabiltzen zituzten jaki hautatuenen artean; grekoek eta erromatarrek, berriz, afrodisiako ahaltsutzat hartzen zituzten, eta maitasun prestakinetan eta iragazkietan erabiltzen zituzten. Erdi Aroan, bertute horri eta bere propietate bereziei esker, deabrua deabruaren agerpentzat hartu zuen. XVIII. mendean aberastasunaren sinbolo bihurtu zen eta noble eta boteretsuenen mahaietan baino ez zen agertzen.
‎Iraungitze data eta lehentasunezko kontsumoa ez dira nahasi behar. Lehenengoak ohartarazten du elikagaia ez dela egokia osasunaren aldetik kontsumitzeko, baina kontsumo denbora lehenetsiak adierazten du produktuak bere propietateak mantentzen dituela, eta ez duela osasunerako arriskurik eragiten. Aldea argia dirudi, baina ez da hainbestekoa.
‎Ur gutxiko elikagaietan (olioa, lekaleak, zerealak), deshidratatuetan (pureak, zopak), esterilizatuetan (latak, esne kaxak) eta arrautzetan erabiltzen da. Elikagai baten kontsumo data lehenetsia edo gutxieneko iraupena produktuak bere propietate espezifikoak mantentzen dituen data da, betiere kontserbazio baldintza egokietan gordetzen bada. Gainerako kasuetan, aldez aurretik jakinaraziko da “data hau baino lehen kontsumitu”, eguna zehazten denean, edo “data hau amaitu baino lehen kontsumitu edo urtea amaitu baino lehen kontsumitu”.
‎Hala ere, ez da oliba olioaren nutrizio eta babes bertuteak beste gozatze koipe batzuen gainean nabarmentzen dituen erakunde edo organismo bakarra. Etiketatzeari dagokionez, elikagai batek bere propietate nutrizional eta osasungarriei buruzko alderdi nabarmenetara jotzen duten mezuak izan ditzan, EFSAk ezartzen du froga zientifikoen bidez emandako funtzioak frogatu behar direla, 1924/ 2006 Erregelamenduari jarraiki. Oliba olioa eta osasun kardiobaskularra Predimed azterketak (Mediterraneoko Dietak Gaixotasun Kardiobaskularraren Prebentzio Primarioan duen eragina) agerian utzi ditu Mediterraneoko dietaren ondorio positiboak eta babesgarriak.
2012
‎Horrela definitzen ditu Europako Batzordeak nanomaterialen berezitasunak, haien ondorioak animalietan eta gizakietan ikertu baitira. Emaitzen arabera, zaila da segurtasuna ebaluatzea, nanopartikuletako zenbait produktu kimikok ez baitituzte forma “handienen” propietateak, eta, beraz, hainbat modutan jardun dezakete, material berak propietate toxikologiko desberdinak izan ditzakeelako, partikulen tamainaren arabera. Beraz, edozein nanopartikularen arriskuak ebaluatu behar ziren.
‎Haien propietateek badute funts zientifikorik? Bartzelonako Hospital Clinic eko Dermatologia Zerbitzuko Juan Ferrandok, Espainiako Dermatologia eta Benereologia Akademiako (AEDV) eta elkarte bereko Espainiako Trikologia Taldeko kideak ohartarazi du oraingoz ez dela ezagutzen bere propietateak bermatzen dituen azterketa zientifikorik. Xanpuek duten biotina edo bitamina zelula mailako funtzio espezifikoak dituen bitamina bat da, ilea garatzeko behar den zelula aldaketa eragiten duena.
‎Banantze kasuetan arazo gutxiago sortzen ditu. Oro har, bakoitza bere propietateekin geratzen da, eta elkarrekin erositako ondasunak banatu besterik ez da egin behar. Ikuspegi fiskaletik, banaka aitortzean, errenta txikiagoa izanen da batera egiten denean baino, eta zergak ere txikiagoak izanen dira.
‎neurotransmisoreen sintesia faboratzen du, gantz azidoak energia bihurtzen laguntzen du, immunitate sistemaren funtzionamendu egokian laguntzen du eta beharrezkoa da B9 bitaminaren metabolismorako, azido folikoa. Erreboiloaren ezaugarriak nola bereizi Erreboiloa prestatzeko eta bere zaporea ahalik eta gehien indartzeko trikimailu asko daude, eta bere propietate nutritiboak bere horretan mantentzen ditu. Egokiena arraina harrapatzen den egunean edo hurrengo egunean jatea da.
‎American Society for Microbiology aldizkarian argitaratu berri den lanaren egileek azaldu dute aurkikuntzak bi estrategia ezberdin planteatzen dituela: batetik, birus osoa agente terapeutiko gisa erabil daitekeela, eta, bestetik, osagai batzuk isolatu eta bere propietateen arabera erabili ahal izango liratekeela. Aknea nerabezaroaren ondoren Aknea larruazalean hanturazko eragina da, arau orokor gisa, eta nerabeei eragiten die batez ere.
2013
‎Eta pertsona askoren bizitzan plazer une handiak eragiten ditu. Edozein elikagaik bezala, banaka aztertuz gero, azukrea ez da bere propietateei eta osasunean dituen ondorioei buruzko usteetatik askatzen. Oro har, lehen munduko gaixotasunekin, opulentziarekin edo gehiegizko gaixotasunarekin lotzen da, antsietatea edo hiperaktibitatea eragiten duela iradokitzen da, eta mendekotasuna sor dezakeela ere postulatzen da.
‎edukiontzi horian bota. Hortik aurrera, bere materialak, altzairua eta aluminioa modu mugagabean aprobetxatzen dituen sistema konplexua hasten da, bere propietateak galdu gabe. Latak birziklatzearen ingurumen, ekonomia eta gizarte onurak askotarikoak dira.
2015
‎Bost bat minutuz uretan utz daiteke, ez gehiago, lixiba pixka batekin (oro har, mililitro bat lixiba ur litro bakoitzeko) eta, ondoren, xukatu. Hobe da beratzen denbora luzez ez uztea, bere propietate batzuk gal baititzake. Lixiba bezalako substantzien aplikazioa eraginkorra izan dadin, ez da gehiegi diluitu behar, desinfektatzailea ez galtzeko; hala ere, gehiegi erabiltzen bada, emaitza ere ez da nahi dena, eta irakuzketa askoz ere nekeza da.
‎Hau da, ur jarduera txikia izateak bat egiten du patogenoak ugaldu ez daitezen. Kontuan izan behar da merkaturatu ohi den eztia likido egoeran dagoela, gehigarriak gehitu zaizkiolako eta, beraz, bere propietate kontserbatzaileak galtzen dituelako; horregatik du iraungitze data. Elikagai galkorrenak Irudia:
2016
‎Elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, ez da inolako arazorik egon behar data hori gainditzen bada; izan ere, mikrobioen hazkuntza, narriaduraren lehenengo arrazoietako bat, beroa, gehigarriak edo prozesu teknologikoren bat aplikatu delako gelditu da. Kontsumitzeko data gomendatua igaro ondoren, elikagaiak bere propietateen zati bat galtzen du, baina osasunarentzat ez da arriskutsua. Jan daiteke, baldin eta egiaztatu bada elikagaia eta ontzia itxura onean daudela, ez dagoela hautsita.
‎Elikagai bati aplikatzen zaion edozein sukaldaritza prozesuk aldatu egiten ditu bere propietate fisikoak eta nutrizionalak. Testura, forma, kolorea eta zaporea, eta elikagaiak, bitaminak eta mineralak aldatu egiten dira elikagai bat frijitzen denean, plantxan prestatzen, labean erretzen edo irakiten hasten denean.
‎Askotan, elkarreragin horren emaitzak aurreikus ezinak dira. Poluzioa nola prebenitu Kontuan izan behar da elikagai bakoitzak bere propietate bereziak dituela: ura, azidotasun maila edo konposizio kimikoa.
2017
‎Nahi den kopuruan ere kontsumi daitezke, eta gainerako guztia izozkailuan gorde. Praktikotasun hori bere propietate osasungarriekin osatzen da. 200 gramoko entsaladilla errusiarraren errazio batek 252 kilokaloria baino ez ditu; beraz, udan jateko jaki fresko eta aproposa bihurtzen da.
‎Horrek esan nahi du energia eta uraren kontsumoa eta emisioak murriztea kontuan hartzen dela ekoizpenerako. Ultraizoztu prozesua elikagaiak kontserbatzeko metodo bat da, nutrizio balioak zaintzen eta bere propietate ukigabeak mantentzen laguntzen duena. Gainera, elikagai ultraizoztuek menuen plangintza antolatzen eta familiaren ekonomia zaintzen laguntzen dute.
‎Barazki izoztuek bere propietate guztiak mantentzen dituzte eta ez dute hondakinik sortzen, sukaldera garbi eta zatituta iristen baitira. Gainera, urte osoan daude eskuragarri, eta, beraz, elikagai osasungarriak dira eguneroko menua egiteko.
‎Fruta zatiak gehitzen badira, are hobeak izango dira. Beste aukera bat fruta irabiakiak aurreko gauean uztea da; horrez gain, zitriko bat (laranja, mandarina edo limoia) baldin badago, bere propietateak hobeto gordetzea bermatzen da. Irudia:
2019
‎Gainera, zapatila arinak ere baditu zenbait arazo. «Oso probablea da, esate baterako, bere propietate mekanikoak desitxuratzea eta galtzea», dio. Imagen:
‎3 Hala, ultraizoztuak askoz nutritiboagoak izaten dira dendan hoztu ondoren erosten ditugun freskoak baino, edo hozkailuan gordetzen ditugu hainbat egunetan, kontsumitu aurretik. 4 Barazki ultraizoztuek ez dute aditibo eta kontserbatzailerik, horiek aldatzen saiatzen diren bakterio guztiak erabat garbi daude; izan ere, ultraizozte prozesua nahikoa da horiek babesteko eta bere propietate guztiei eusteko, baita kolorea, zaporea eta testura ere. 5 Behar duzuna erabil dezakezu, eta gainerakoak izozkailuan gorde hurrengo aldirako.
2020
‎Zer propietate ditu jengibreak? Esan izan da lur azpiko zurtoin hori, bere propietate aromatizatzaileengatik sukaldean erabiltzen dena, osteoartritisa edo minbizia tratatzeko gai dela. Hala ere, ebidentzia zientifikoak onartzen du haurdunen eta kimioterapia egiten duten pazienteen goragalea tratatzeko balio duela.
‎Bi kontserbazio data Ontzian bi epe daude. “Lehentasunezko kontsumoaren” data, elikagaiak bere propietate sentsorialak (zaporea, testura, aroma, kolorea) mantentzen dituen denbora, ontziaren aurrealdean agertzen da. “Iraungitze sekundarioaren” datak adierazten du zenbat denbora gordetzen duen produktuak hozkailuan, desizoztu ondoren (egun bat).
2022
‎Kopuru bera bitamina Edari horrek 100 ml ematen badigu, 13 g ekilore pipa (eskukada erdia), 20 g almendra edo hurra (8 ale) edo 2,5 koilarakada oliba olio jan ditzakegu. Azukre erantsirik gabeak ez du esan nahi azukrerik ez duenik «Azukre erantsirik gabe» aipua araututa dago, eta egin daiteke baldin eta elikagaiari ez bazaio azukre sinplerik gehitu, ezta bere propietate gozagarriengatik erabilitako osagairik ere. Lehengaietan berez dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”.
‎zitrikoak batez ere, eta mota guztietan frutak eta barazkiak. Erretzaileek sarritan bitamina gehiago behar izaten dute. Aho osasuna mantentzeko elikagai funtzionalak Elikagai bat funtzionaltzat hartzen da, bere propietate elikagarriengatik nabarmentzeaz gain, eguneroko kontsumoak —dieta orekatu batean— gure osasun eta ongizate egoera mantentzen edo hobetzen laguntzen duen elementu batzuk dituenean. Ahozko osasunarekin zerikusia duten bi elikagai funtzional mota daude:
2023
‎Izozkailuan perrexila edukitzea oso praktikoa eta erraza da. Perrexil izoztuak bere propietateak gordetzen ditu 6 hilabetez, eta hainbat modutan kontserba daiteke, emango diogun erabileraren arabera.
‎Erabili izotzontzia, oliba olioz estalitako hostotxoak kontserbatzeko. Kontuan izan behar dugu, ordea, perrexil izoztuak bere propietateak gordetzen dituela 6 hilabetez, eta gero lehor eta zaporegabe geratzen dela. Perrexila izozteko bilgarriak Perrexila banakako paketetan gorde daiteke izozkailuan, egunero behar den kantitatearekin.
‎Paketean edo ontzian izozte data idazteaz gain, komeni da elikagaiaren edo prestakinaren izena eta errazio kopurua erregistratzea. Ahalik eta azkarren izoztu behar da, arriskua ahalik eta txikiena izan dadin eta bere propietate organoleptikoak hobeto manten daitezen. Izozkailu batek iristen duen hotz maila izarretan neurtzen da:
‎Saschanti17 Irasagarra azukre gutxiko eta, beraz, kaloria gutxiko fruta da. Bere propietate osasungarriak, batez ere, zuntz ugari duelako eta taninos.El eragozpen bat duelako sortzen dira: zapore azidoa dela eta, berez, ezin da jan; beraz, gehienetan, gozoki gisa kontsumitzen da (azukre erantsia duen produktua, gozagarriekin ordezten ez bada).
‎cami f34a Nutrizio konposizioari dagokionez, balio energetiko eskasa du, ur asko duelako eta bitamina, azido foliko eta mineral ugari dituelako; esaterako, potasioa, magnesioa eta kaltzioa, organismoak ia xurgatzen ez duena. Beta karotenozko kantitate aipagarriak ditu, bere kolore tipikoaren arduraduna eta bere propietate antioxidatzaileengatik ezaguna; azido maliko, oxaliko, tartariko eta zitrikoaz gain, azken horrek bitaminaren eragina indartzen du. Zuntz kantitatea nabarmena da, eta batez ere mamiaren eta azalaren arteko alde zurian dago.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
bere 52 (0,34)
Bere 7 (0,05)
berak 1 (0,01)
berean 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
bera propietate antioxidatzaile 4 (0,03)
bera propietate galdu 4 (0,03)
bera propietate guzti 4 (0,03)
bera propietate elikagarri 3 (0,02)
bera propietate ahal 2 (0,01)
bera propietate berezi 2 (0,01)
bera propietate gorde 2 (0,01)
bera propietate mantendu 2 (0,01)
bera propietate osasungarri 2 (0,01)
bera propietate zati 2 (0,01)
bera propietate aroma 1 (0,01)
bera propietate aromatizatzaile 1 (0,01)
bera propietate baliatu 1 (0,01)
bera propietate bat 1 (0,01)
bera propietate batzuk 1 (0,01)
bera propietate beraurkikuntza 1 (0,01)
bera propietate bermatu 1 (0,01)
bera propietate dietetiko 1 (0,01)
bera propietate egon 1 (0,01)
bera propietate erabili 1 (0,01)
bera propietate espezifiko 1 (0,01)
bera propietate ez 1 (0,01)
bera propietate farmakologiko 1 (0,01)
bera propietate farmazeutiko 1 (0,01)
bera propietate fisiko 1 (0,01)
bera propietate garrantzitsu 1 (0,01)
bera propietate geratu 1 (0,01)
bera propietate gozagarri 1 (0,01)
bera propietate hobeto 1 (0,01)
bera propietate isolatzaile 1 (0,01)
bera propietate kontserbatzaile 1 (0,01)
bera propietate mekaniko 1 (0,01)
bera propietate nutritibo 1 (0,01)
bera propietate nutrizional 1 (0,01)
bera propietate oinarritu 1 (0,01)
bera propietate onura 1 (0,01)
bera propietate organoleptiko 1 (0,01)
bera propietate sentsorial 1 (0,01)
bera propietate terapeutiko 1 (0,01)
bera propietate toxikologiko 1 (0,01)
bera propietate ugari 1 (0,01)
bera propietate ukigabe 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia