2005
|
|
Txerri haragia oso gantzatsutzat hartu izan da tradizioz, eta, beraz, bigarren mailako lekua eman zaio elikadura osasuntsuaren edo osasungarriaren sailkapenean. Hala ere, gaur egun badakigu
|
bere
koipearen kalitatea eta bere proteinen kantitatea eta kalitatea oso egokiak direla kalitatezko haragi baten estandar desiragarrirako. Esan bezala, produktu honen edukirik «arriskutsuena» gantz kontzentrazioa da.
|
2006
|
|
Haragia elikagai gisa aminoazido esentzialen iturri bikaina da, eta, neurri txikiagoan bada ere, baita zenbait bitamina (batez ere B taldekoak) eta mineral batzuk ere, bereziki burdinazkoak, ez kontzentrazioagatik, baizik eta erabilgarritasun handiagoagatik. Haragiz aberatsa den dieta batek giza osasunean dituen ondorio negatiboei buruzko eztabaida dago, funtsean haragiak zuntzik ez duelako eta
|
bere
koipean gantz azido saturatuak nagusi direlako. Horregatik, haragi kontsumo handia gaixotasun kardiobaskularrekin, hipertentsioarekin eta zenbait minbizi motarekin lotu daiteke.
|
|
Azterlan horiek ere ez dute adierazten minbiziaren edo iktusaren eragina nabarmen handitu denik. Azken horrek esan nahi du arrain koipetsuak kutsatzaile gehiago pilatzen dituela
|
bere
koipean; besteak beste, metilmerkurioa, dioxinak eta bifenilo polikloratuak. Laborategian egindako azterketa batzuen arabera, dioxina eta bifenilo polikloratu kopuru handiak handitu egiten du minbizia izateko arriskua.
|
2011
|
|
Aperitibo gisa olibekin plater bat eskaintzea oso ohitura ezaguna da Espainian.
|
Bere
koipeen kalitatea dela eta, osasungarriagoak dira beste aperitibo batzuen aldean, baina kontserba bat denez gatz asko du eta egoera jakin batzuetan (likidoen atxikipena, hipertentsioa edo beste osasun arazo batzuk) ez da jan behar. Bestalde, olibak jateak, zenbat jaten diren jakin gabe, kaloria gehiegi har ditzake denbora gutxian.
|
2013
|
|
Gure inguruan, laranja zatiak dituen txokolatea da barietaterik preziatuena eta ezagunena. Txokolatearen nutrizio ekarpena Txokolatea oso elikagai energetikoa da, hau da, kaloria kopuru handia ematen du
|
bere
koipe eta karbohidrato kopuruari esker (horietako gehienak azukreak dira). Nutrizioaren ikuspegitik, hiru txokolate mota nagusien arteko aldeak ez dira garrantzizkoak elikagai ekarpenari dagokionez:
|
|
Esnea oinarrizko elikagaia izan da beti gizaki guztien dietan, gosarian, askarian eta baita lotara oheratu aurretik ere. Nutrizioaren zientziarik ez zen bitartean, osorik kontsumitzen zen,
|
bere
koipe guztiarekin. Gantz mota aztertu eta identifikatu zenean, oso kantitate txikia bazen ere, estigmatizatu egin zen eta arazo kardiobaskularrak dituzten helduek bisitatu dituzten osasun kontsulta guztietan debekatu egin zen.
|
2019
|
|
konfusa, eta irabazi asko konbinazio gazi gozoekin. Rilleteak. Ahate haragi birrindua eta
|
bere
koipean su motelean prestatua, ordu luzez, honen antzeko loditasuna lortzen du: patea baina zati txiki solidoagoekin.
|
2021
|
|
Proteinatan aberatsa da, bai kopuruari dagokionez (soja gordinaren aleak %36, 5 proteina ematen du), bai kalitateari dagokionez, funtsezko zortzi aminoazidoak baititu.
|
Bere
koipeak poliasegabeak dira (omega 3 eta omega 6 nabarmentzen dira), eta ez du ez kolesterolik ez koipe aserik. Magnesioa, kaltzioa, potasio eta fosforo burdina, folatoak, E, A bitaminak eta B taldeko beste zenbait.
|
|
Hala ere, ezaugarri nutrizionalen ondorioz, beste haragi prozesatu batzuk baino gomendagarriagoa da, betiere dieta askotarikoaren eta orekatuaren barruan.
|
Bere
koipeak azido oleiko ugari du eta azido saturatu eta kolesteroletan gutxi. Gainera, iberikoak beste urdaiazpiko zuri batzuek baino proteina gehiago du:
|
2023
|
|
Gainerakoa, arrainaren muskuluak glukogeno forman ematen duen karbohidrato gutxienekotik dator. Proteinak dira produktuaren makronutriente adierazgarri bakarra, ez baitiote
|
bere
koipe ezaugarriei eusten. Gainera, gatz asko du (1,5 g).
|
|
Hala ere, ur asko duenez, ez da bereziki kalorikoa. Gainera,
|
bere
koipea azido oleikoz osatuta dago funtsean, oliba olioaren gantz azidoa bera, eta, beraz, bihotzerako osasungarria da. Hala ere, aguakate batek duen azido oleikoaren kantitatea bi koilarakada oliba oliotan soilik lor daiteke.
|