Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 33

2002
‎– Beste etxetresna elektriko bat, plantxa aurrezteko. Agian ez dugu jakingo, baina tenperatura baxuagoa behar duten arropak lehenik lisatzen baditugu eta bero gehien behar dutenak azkenean uzten baditugu, plantxak tenperatura baxuagoak behar dituzten arropak lisatzeko behar duen tenperaturaraino behar duen denbora aurreztuko dugu. Etxetresna elektrikoez gain, merezi du kontsumo txikiko fluoreszenteak eta bonbillak erostea, hasierako kostua ohikoa baino handiagoa izan arren, kontsumoa askoz txikiagoa delako eta azkenean errentagarriagoa delako.
‎Ongi egokitutako pisu batek bero edo hotz gutxiago behar du tenperatura atsegina izateko
2003
‎Edozein berokuntza erosi aurretik, lehenik eta behin, zenbait ohar hartu behar dira kontuan berotegi bakoitzaren beharrak zehazteko: Zer landare mota landatuko diren argi izatea komeni da, behar duten tenperatura egokia jakiteko. Halaber, aztertu da ea urteko garaietan alde handia dagoen esparruaren tenperatura egokiaren eta kanpokoaren artean.
2004
‎Mekonioa metamorfosiaren ondoriozko hondakin produktu guztiek osatzen dute, eta substantzia horiek ez dira tximeletak dituenak. Zientzia Parkeko tximeletak klimatizazio sistema sofistikatu bat du, tximeletek behar dituzten tenperatura eta hezetasun baldintzak bermatzen dituena.
‎Legockik erantsi zuen genoma ezagutzeak gaur egun 200 organismo biziren genoma ezagutzen da landare hobeak lortzea ahalbidetuko duela, ingeniaritza teknologikora joz ez ezik, produktibitatea handitzeko eta kalitate mailak hobetzeko ingurunea erabiliz ere. Ildo horretatik, Poloniako Zientzien Akademiako lehendakariak esan zuen genomika erabil daitekeela organismo transgenikoak erabili beharrik gabe; izan ere, propietate jakin baten geneak ezagutzen badira, landare batek hazteko behar duen tenperatura esaterako, klima egokia eman dakioke baldintza egokietan garatzeko. Gainera, Legockik azpimarratu zuen bioteknologia berdeak aukera emango duela energia fosilak biomasaz ordezkatzeko, nekazaritza ekoizpenak ingurumen eskakizunak betetzen dituela bermatzeko, eta produktibitate mailari eusteko, klima aldaketa eta lurraren mugak kontuan hartuta.
‎Baina tenperatura altuekin lotutako osasun arazoak neurri errazen bidez saihets daitezke, Osasun Ministerioak bere web orrian azaltzen duen bezala (http://www.msc.es/Diseno/ Diseno/ Profesional/ profesional_ olan Calor.htm). Adinekoek, bularreko haurrek eta 4 urtetik beherakoek, gaixotasun kardiobaskularrak, arnasketakoak eta mentalak edo mellitus diabetea bezalako kronikak, pertsona lodiek eta zenbait tratamendu mediko jasotzen dituztenek arreta berezia jarri behar dute tenperatura altuekin. Hona hemen biztanleriarentzako aholku batzuk:
2005
‎Hori dela eta, zirkuitu zikinen eta garbien arteko bereizketa modu malgu eta arrazionalean errespetatu behar da, eta, beraz, noizbehinkako bidegurutze txikiak saihestezinak izan daitezke, betiere kutsatzeko arriskurik gabe egiten badira, ibilbide luzeko desplazamendu deseroso eta ez oso justifikatuak saihesteko. Giro hotzak eta beroak Beroa sortzen duten instalazioak (egostea, ontziteria eta plongea garbitzea) dauden gune edo kokalekuek behar adinako tartea utziko dute hotza sortzen duten instalazioak dauden guneetatik (elikagaiak hozteko eta izozteko biltegiak, eta gela hotzak), kasu bakoitzean eskatzen diren ingurumen baldintzak, elikagaiek izan behar duten tenperatura tarte egokia eta instalazio horien funtzionamendu egokia bermatzeko. Printzipio horren arabera, adibidez, ez da laberik sartzen gozogintzako gela hotzean.
2007
‎Segurtasuna dela eta, zeinahi elikagaik hartu behar du tenperatura horixe gutxienez barnealdean.
2008
‎Zirkulu Artikoko mendi baten barruan dagoenez, hango permafrostak bermatuko ditu haziek behar dituzten tenperatura eta hezetasun kondizioak. Zero azpitik 18 gradutan gordeko dituzte, eta hezetasun maila ere oso txikia izango da, hazien metabolismo jarduera txikia dela ziurtatzeko.
‎Zehazki, gutxienez lau zentimetroko distantziara. Metatze ekipoek germenak garatzea saihestu behar dute Tenperaturari dagokionez, ur beroa sortzen duen ekipoan sartutako gailu batetik kontrolatzen da. Banaketa nagusien hodiek eta ainguraketek, gainera, beroak eragindako mugimenduak jasateko dilatadoreak izan behar dituzte.
2009
‎Txorrotek oso ongi prestatuak egon behar dute tenperatura ez dadin bat batean igo ur hotza mozten bada.
‎Arauak esaten du ur kopuru jakina eman behar dutela tenperatura bakoitzean, baina txorrota gehienak ez dira iritsi behar adina ur ematera tenperatura guztietan.
‎Doitasun handiko neurgailu bat izanik, patroi primario hori kokatuko den gelak edo inguruneak ere zenbait ezaugarri bete ditu neurketa zehatzak egiteko. Alde batetik, giroak kontrolatuta egon behar du tenperaturari dagokionez. Hau da, gelak 20 gradura egon behar du, graduaren ehunen bat gora edo behera, gehienez.
‎Espainian, parkearen %60 erregulazio termikoko araudia baino lehen eraiki zen. Eraikin hauek beroa galtzen dute eta energia gehiago behar dute tenperatura mantentzeko. Beste arrazoi bat etxe horietan erabiltzen diren aparatuen, bonbillen, klimatizazio sistemen eta abarren eraginkortasun energetiko txikia da.
2010
‎Orain arte, malgukiz egindako koltxoiak erabili izan dituzte gehienek, horiek transpirazio ona esakintzen dute-eta (gorputzak hobeto hartzen du arnasa, eta ez du asko izerditzen lo gaudenean), eta hori garrantzitsua da atsedenaldi ona izateko eta gorputzak behar duen tenperaturari eusteko.
‎Bero sortzaile homogeneoa eta erregularra: termostatoa eduki behar du tenperatura gorabeherarik ez gertatzeko.
‎Aldakortasunaz gain, eguzki tinta merkeagoa eta ekologikoagoa izango litzateke, sustatzaileen arabera. Gaur egungo eguzki plakak fabrikazio prozesu nahiko garesti batean eta energia kantitate handiak behar dituzten tenperatura altuetan oinarritzen dira. Bizitza baliagarriaren amaieran, plakak egoki birziklatu behar dira, oso kutsagarriak izan baitaitezke.
2012
‎Hoztea: material bakoitza hoztu, material horrek su hartzeko behar duen tenperatura jaitsiz.
‎Txakurrek babes berezia behar dute tenperatura baxuen aurka, jertse edo manta motako berokiak erabiliz, hotza iristen denean laguntzeko.
2013
‎Katu deshidratatu baten osasunerako ondorioak Irudia: Claire P. Osasuntsu egoteko behar baino ur gutxiago edaten duen katuak mukosa lehorrak (sudurra), gainbehera agertzen da eta jarduera gutxi egiten du. Ile luzeko felinoek, adinekoek, giltzurrunetako gaitzak dituztenek edo diabetikoak direnek oso ondo hidratatuta eta babestuta egon behar dute tenperatura altuak, batez ere udan. Behar adina ur hartzen ez duen katu baten osasunerako ondorioak larriak izan daitezke.
2014
‎Nahiz eta ekintza horiek ez diren alde batera utzi behar elikagaien arriskuen prebentzioan duten garrantziagatik, zenbait akats komun gertatzen dira, eta ondorio larriak izan ditzakete: 1 Hozte desegokia. Elikagaiak bakoitzak behar dituen tenperatura baldintzetan mantendu behar dira. Hozteko tenperatura behar izanez gero, hozkailuan 4 ºc tan gorde behar da.
2015
‎Prestatzean: Egiaztatu elikagaiak behar duten tenperaturan biltegiratzen direla (ºc izozten badira, eta 7 ºc hozkailuan gordetzen badira). Elikagaiak egoera onean daudela egiaztatzea.
‎Etxetresna elektriko baten lan intentsitatea ere ez da beti berdina. Hori dela eta, badaude hozkailuak, sentsoreen bidez, barruan janari kopurua eta elikagaiak kontserbatzeko behar duten tenperatura identifikatzen dutenak. Aplikazio gehiago?
2017
‎PNASen artikuluaren egileek hainbat proiektutan oinarritutako kudeaketa planak diseinatzen lagun dezaketen hainbat proiekzio garatzen zituzten beren lanean: basoak eta landaredia kontserbatzea, laboreen txandaketa, erleek kafe landaketen inguruan duten habitata handitzea, itzalean landatzea, landaketek behar duten tenperatura mantentzeko edo klimaren eragina murrizteko ekintzak gehitzea. Kafe iraunkorraren kontsumoa.
2018
‎Uda guztietan antzeko diskurtsoak entzuten ditugu: oso adi egon behar dugu tenperatura altuengatik ez deshidratatzeko. Gutxienez egunean bi litro ur edan behar ditugula esango dute, baina hori ez da horrela.
‎Arrain freskoak ere kalitate nutrizionala galtzeko arriskua du, harrapatzen dutenetik arraindegira iritsi arte. Hala ere, bi prozesuetan, kalitatezko arraina freskoa edo izoztua izateko, garrantzitsua da hotz katea ez haustea, hau da, tratamendu bakoitzak behar duen tenperatura ahalik eta gutxien aldatzea. Segurtasunak ere badu garrantzia Izozteak, arrainaren nutrizio propietateak mantentzeaz gain, ia osorik kontserbatzen ditu; gainera, bakterioen hazkuntza eta garapena saihesten ditu.
2020
‎hozkailuan egin genuke, edo, presaka bagoaz, mikrouhin labean. Hozkailuak gehienez 4 ºC tan jarri behar duen tenperatura ez kontrolatzea ere akatsa da; izozkailuak, berriz, ºC an egon behar du. Eta elikagaiak manipulatzean?
‎Gainera, arreta berezia jarriko da ikastetxeko instalazioen garbiketa eta desinfekzioan, eta arreta berezia jarriko da konketetan eta jantokian. 8 Tenperatura hartunea Eskola egun bakoitzaren aurretik, irakasleek, langileek eta ikasleek hartu behar dute tenperatura. Autonomia erkidego bakoitzak erabakiko du non egin kontrol hori, etxean edo ikastetxean.
2021
‎Ordenagailu hauek guztiek berotasuna eragiten dute eta hozketa sistema berezi baten beharra dute tenperatura hotza segurtatzeko eta horrela ordenagailu eta zerbitzarietan gain beroketak sortutako arazoak ekiditeko. Ezaguna da hozketa sistema ere dugula ingurumenarentzat kaltegarria.
‎Horregatik uste dut gure sistema literarioa kaltetuta dagoela. Lan onak egiteko oztopo gehiegi jarri ditugu, eta sistemari edozein gorputz literariok bizitzeko behar duen tenperatura falta zaio. Horrela ezin da literatura ederra egin, eta niri literatura ederra irakurtzea gustatzen zait.
2022
‎Honen garrantzia: desizoztu izotzgeruza horiek hormak estaltzen dituztenean, motorrak lan gehiago egin behar du tenperatura berak lortzeko, eta, beraz, energia gehiago gastatzen du. Control de la manera de la manera de la medida. Ez frost Desizoztu egin behar da?
2023
‎Otorduek gure pisuari eragiten diote? Egunaren/ gauaren zikloa dela eta, gure organismoa egokitu behar duten tenperatura, argi, iluntasun eta janari eskuragarritasunaren faseak ikusiko ditugu. Erritmo zirkadianoa arduratzen da gure prozesu metaboliko eta fisiologikoak erregulatzeaz, 24 orduan gure energia eskaerak optimizatzeko, eta gure gorputz pisuan eragina izan dezake.
‎Norberaren kontzientzian eragitea ere bada liburuaren asmoa, Lopez Goñik azpimarratu duenez: «Ohartu behar dugu tenperatura edota hezetasun aldaketa txikienek ere erraztu egiten dutela mikroorganismo patogenoak, bakteriak eta birusak animalietatik gizakietara igarotzea».
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia