Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2001
‎B2 (mg) Niazina (mg) 0 2 0 0 0 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Organismoak behar dituen kaloria guztietatik, dieta orekatua izan dadin, %55 eta %60 artean karbohidrato moduan kontsumitu behar dira (zerealak, patatak, lekaleak eta azukreak), eta kopuru horretatik, %10 gehitutako azukrearen edo beste elikagai gozo batzuen kontsumoak ekar ditzake. Horrek esan nahi du 2.000 kaloriako dieta baterako, egunean 50 g azukre hartzea egokia dela.Materia ezti horren funtzio nagusia organismoaren funtzionamendurako behar duen energia ematea da, hala nola garuna eta muskuluak.
2002
‎kolore gehiago haurrentzat, kopuru handiagoa nerabeentzat, kalitate handiagoa helduentzat. Gaur egun, prestatzeko teknikei eta haien nutrizio osaerari esker, izozkiak gustu guztietara egoki daitezke (zaporeak, koloreak, testurak, osagaiak?). baita behar partikularretarako ere (diabetesaren kasuan, izozki egokiak, pisua zaindu behar dutenentzako kaloria gutxi, etab.).). Izozki apetatsuak, freskagarriak eta elikagarriak Izozkia, kalitate handiko elikagaien nahasketa delako (esnea, jogurta, frutak eta fruitu lehorrak, etab.).), freskagarria, zaporetsua, elikagarria eta, oro har, erraz lisatzen dena da.
2005
‎Dieta egitea ez da pisua galtzeko pertsonak hartu behar dituen kalorietara egokitzea bakarrik.
‎Fideo zopa, urdaiazpiko tortilla, bi ogi xerra eta jogurt bat. Azukrea sakarina (ez kalorikoa) Azukrea (4 gutun azal) Hala, kirolariak behar dituen kaloria guztiak lortzen ditu pisuari eustea, elikaduran aldaketa handirik izan gabe.
2008
‎Elikaduraren arloan, antzeko errazioak terminoa erabiltzen da, eta horrek aukera ematen du menuak gehixeago aldatzeko, dietak behar duen kaloria kopuruan gorabehera handirik izan gabe.
‎Hor dago gakoa; pisu fisiologikoa handitu egiten da adinean aurrera egin ahala, elikadura ohitura berak mantentzen badira eta elikagaiak eta aurreko urteetako kopuru berak jaten badira. Bidezkoa dena jatea, ez gehiago ez gutxiago Organismoak egunero behar dituen kaloriak baino gutxiago hartuz gero, metabolismoa egoera berri horretara egokitzen da, eta bere funtzio organikoetan energia gastu txikienarekin eraginkor izaten saiatzen da. Horregatik, kaloria gutxiko dietak (hipokalorikoak) bakoitzaren beharren arabera diseinatu ez badira, ez dute funtzionatzen.
2009
‎Datu zientifikoek esaten dutenez, dietan hartu behar ditugun kaloria guztietatik,% 30 eta 35 artean lortu behar dira gantzetatik, ez gehiago, eta ez da komeni gantz horiek saturatuak edo trans motakoak izan daitezen.
‎Janari kopuru handiak jaten ditu, inolako kontrolik gabe: gai da bi orduan baino gutxiagotan hartzeko egun osorako behar dituen kaloriak.
‎Hanburger handiagoak 200 kaloria gehiago izaten ditu, eta menua osatzen duten gainerako jakiek dituztenei gehituta, 1.500 kaloriatara irits gintezke, eta hori erruz da: pertsona heldu batek egun osoan behar dituen kalorien erdia baino gehiago.
‎“Drunkorexia”: ez jan edateko Argaltzeko dieta egiteak esan nahi du kontuan hartu behar direla, energia karga handia dutelako, gorputzari behar dituen kaloriak emateko mugatu behar diren elikagai guztiak, baina ez gehiago. Kontsabido gozo eta zizka mizka energetikoez gain (patata frijituak eta antzekoak), dietista nutrizionistak, dieta osasungarria planifikatzerakoan, edari azukredunak eta alkoholdun edariak kontsumitzeko muga jartzea ere proposatzen du.
2010
‎Eguneko menua osatzeko formula adierazten duen dokumentua entregatu behar da, eta hartutako mantenugaien kopurutik abiatuta eta gomendatutako eguneko kopurua osatzeko beharrezkoak diren nutrizio beharrak betetzen dituena. Eskolako janaria da haur batek egunero hartu behar dituen kalorien %30; beraz, %70 geratzen zaio, gosaria, askaria eta afaria barne. Eroski Consumer ek aldaketa bat atzeman zuen eskola menuen analisien emaitzetan:
2011
‎Soberakina egiten dela jakinez gero bakarrik konpentsatuko da Ordu gutxiren buruan, berriz gosea izango du haurrak, eta litxarreria, izozki eta freskagarri gehiagotarako lekua. Horrek esan nahi du, gozoki poltsa bat egun oso baterako behar diren azukreen erdia bada ere, atrakatzea onartzen bada, egun bakar batean asko gaindituko direla haurrak egun osoan behar dituen kaloriak. Ez da gomendagarriena, baina ohiz kanpokoa bada, ez da ohitura aldaketarik egin behar, baina komeni da hurrengo egunetako menuan gogoratzea.
‎Milanlabetik, AC Milan-ek sortutako Ikerketa Zientifikoko Zentroa, munduko futbol talde garrantzitsuenetako bat, atleten kudeaketa psiko fisikoa optimizatzeko, Alberto Dolci biokimikariak eta Francesco Avaldi nutrizionistak, zentroko gainerako espezialistekin batera, kontrol fisiko (proba fisikoak), mediku (giltzurrun, elikadura eta elikadura funtzioen ebaluazioa) eta test endetiko handiagoaren aldeko apustua egin dute. Lehiaketaren aurreko garaietarako eta lehiaketa egun zehatzetarako egokia den elikadura eta nutrizio programa berezi bat garatu ondoren, atletek bermatuta dituzte eguneroko elikadura eskaintzan (gosariak, hamaiketakoak, bazkariak, askariak, afariak eta mokaduak, baita edariak ere) aurreikusitako esfortzu fisikorako behar dituzten kaloria eta mantenugaiak. Hurrengo ohar dietetiko eta nutrizionalen bidez, eliteko futbolariak eta amateurrak oinarri on baten gainean elikatzen dira.
2012
‎Raworth en dokumentuak erakusten du pobrezia desagerrarazteko ez dela beharrezkoa baliabide naturalen gaineko presioa areagotzea. Hala, elikadurari dagokionez, gosea duten munduko biztanleen %13k behar duen kaloria ekarpen gehigarria emateko, munduko elikagai ekoizpenaren %1 baino ez litzateke. Halaber, adierazi du elektrizitatea gaur egun elektrizitatea ez duen munduko populazioaren %19ra eraman daitekeela, munduko CO2 emisioak %1 baino gutxiago igota, eta egunean 1,25 dolar baino gutxiagorekin bizi den munduko populazioaren %21aren diru sarreren pobrezia desagerrarazteko munduko diru sarreren %0, 2 baino ez litzatekeela.
2013
‎: egunero hartu beharreko energia guztiaren %55 izan behar luke kaloriek ematen dutena.
‎Hona orekatzeko beste aholku batzuk: txokolate pusketa batek emakume heldu batek egunero hartu behar dituen kalorien %2 soilik ematen du (egunero 2.000 kcal inguru hartu lituzke).
2022
‎Freskagarri azukreduna da aukerarik errazena, baina alternatibak daude gauza onak, hidratatzaileak eta pisuan eraginik ez dutenak jaten ari garela dakiguna. Etxetik kanpo jaten badugu, zer irizpide erabili behar ditugu kaloria bonba bat ez irensteko. Sasoiko elikagaiei eman behar zaie lehentasuna, eta gogoan izan behar dira barazkiak eta proteinak.
2023
‎Pastaren osagai nagusia karbohidratoak dira (%82), atzetik proteinak (%14) eta gantzak (%1 – %2). Hidrato kopuru handi hori dela eta, pasta platera tomatearekin, parmesanorik eta haragirik gabe, 400 kcal inguru ematen dizkigu, hau da, pertsona batek egunean behar dituen kalorien %20 inguru. Asko dirudite, baina karbohidratoak berak ez du gizentzen, gure gorputzak erretzen ez dituen gehiegizko kaloriak gizentzen ditu.
‎Jolas interaktiboek, buru hausgarriek eta obedientzia entrenamenduak beren burua aktibo eta osasuntsu mantentzen lagunduko dute. f37d️ Australiako artzainaren elikadura Aussie nekaezin eta mugituak energia asko erretzen du, eta dieta orekatua izan behar du kaloria higadura hori konpentsatzeko. Elikadurak proteina, koipe osasungarri, bitamina eta mineral funtsezko asko izan behar ditu.
‎Enpresako bazkariak, lagunekin edo familiarekin. Omenaldi handi horiek gure organismoak egunero behar dituen kaloriak baino %30 eta %50 gehiago eman diezazkigukete. Gehiegikeria hori, kasu askotan, kalitate txarreko gantzetatik, gozokietatik eta edari alkoholdunetatik dator, eta nahasketa leherkor horrek eragina du pisuan —espainiarrok 3 eta 5 kilo artean gizentzen ditugu egun horietan, Obesitatearen Europako Institutu Medikoaren (IMEO) arabera— eta digestio sisteman.
‎Serioa dela adierazten duten seinaleak Gehiegi jatea, definizioz, gorputzak elikatzeko behar duena baino gehiago irenstea da, pertsona bakoitzaren arabera. Behar ditugun kaloriak hirukoiztea otordu bakar batean. Noizbehinkako transgresioak direnean, egun batean edo bitan errepikatu gabeak, urdailak bere funtzioa berreskuratzen du eta aurreko egoerara itzultzeko aukera ematen du, osasunerako ondorio larririk gabe eta sintomen ebazpen osoarekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia