Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2001
‎Mendebaldeko herrialde gehienetan osagarri dietetiko gisa saltzen da. Kontuan hartu behar da mota horretako produktuek ez dituztela gainerako botikek pasatu behar dituzten kalitate eta eraginkortasun kontrol berberak. Horregatik, aldaketa handiak egon daitezke Ginseng gisa merkaturatzen diren produktuen purutasunean eta eraginkortasunean.
‎Era berean, basa perretxikoak bildu, manipulatu, tratatu, egokitu, ontziratu, etiketatu eta merkaturatzeari buruzko baldintza zehatz eta berariazkoak, sektoreak bete beharreko betebeharrak argi zehazten dituztenak. Kalitate arauak perretxiko jangarrientzat 1984ko martxoaren 12ko Aginduaren bidez onetsi zen perretxiko jangarriek, basatiek nahiz landatuek (boilurrek eta txanpinoiek izan ezik, berezko erregulazioa baitute) izan behar dituzten kalitate, ontziratze eta aurkezpen ezaugarriak arautzen dituen araua. Arau horrek 1984ko irailaren 17an hartu zuen indarra, urte horretan bertan aplikatu ahal izateko haren xedapenak.
‎Balio ekologiko handia dute eta milioi eta erdi hektarea baino gehiago arte eta artelatz larreetan. Iberiar produktu nobleak Iberiar urdaiazpikoak izan behar dituen kalitate eta markatze ezaugarriak definitzea da arauaren helburua (iberikoa, purua), Espainiako lurraldean egindako beso iberikoa eta solomo iberikoaren kanabera. Produktu bakoitzerako ezartzen diren baldintzak “gutxienekoak” dira.
2002
‎Irudia: Pablo Rodríguez Espainian egindako iberiar urdaiazpiko, paleta eta solomo kanabera izeneko produktuak arautu behar dituen kalitate araua 2002an hasi zen. Horren bidez, Administrazioak mugak jarri nahi dizkie merkatuan dagoen nahasmenari eta “iruzur alegalari”, txerri iberikoaren noble diren produktuei dagokienez.
2003
‎Polemika zahar bat du aurretik, 2002ko ekainean arautegiaren bidez konpondua, lehen" esne postre termizatua" deitzen zena jogurttzat onartu zenean. Onartutako arauaren helburua da jogurtek barne merkatuan egoki merkaturatzeko izan behar dituzten kalitate, ontziratze eta aurkezpen ezaugarriak definitzea.
‎Espainiako gobernuak, gai horri buruzko aurreko arauketa inpugnatzeko arazorik egon ez dadin, ez du galdu aukera hori Estatuko oinarrizko arautzat jotzeko onartu behar zuen arau motari buruzko arazo formal bat konpontzeko, Konstituzio Auzitegiaren azken gomendioei jarraiki, eta, horregatik, Errege Dekretu baten bidez (Ministroen Kontseiluak du eskumena), eta ez Ministroen Kontseiluaren bidez. Jogurt tradizionalaren ekoizleek uste dute araudi berriak ez duela kontsumitzailea behar bezala babesten, bakterio bideragarririk gabeko produktu bat izen berarekin merkaturatzeko aukera ematen baitu. Onartutako arauaren helburua da jogurtek barne merkatuan egoki merkaturatzeko izan behar dituzten kalitate, ontziratze eta aurkezpen ezaugarriak definitzea. Horiek onartzeak ez die eragiten EBko gainerako estatuetan legez fabrikatutako eta merkaturatutako produktuei, ez eta Europako Truke Askeko Elkarteko (EFTA) herrialdeetako jatorrizko produktuei ere, Europako Esparru Ekonomikoari buruzko Akordioan alderdi kontratatzaileak izan baitira.
2004
‎Bere barietate ezberdinak, bakoitzak zapore eta itxura desberdinekoak, gero eta gehiago estimatzen dira gure mugetatik kanpo. Kalitate zorrotza, tolerantziaren batekin Orain indarrean sartzen den arauaren helburua gereziek egokitu eta ontziratu ondoren bete behar dituzten kalitate baldintzak ezartzea da. Gereziak, hau da, Estra, I. kategoria eta II. kategoria sailkatzen diren kategoria guztietan, gereziak kategoria hauen arabera aurkeztu dira:
2009
‎Adierazpena sinatzen dutenek gardentasun eta erantzukizun printzipioak errespetatzeko eta betetzeko konpromisoa hartzen dute. Herritarren arteko desberdintasunak murrizteak eskatzen du GKEek ahaleginak areagotu behar dituztela kalitate hobea eskaintzeko. Horregatik, Adierazpenaren sinatzaileek konpromisoa hartzen dute, besteak beste, erakundeetan gardentasunaren eta erantzukizunaren printzipioak errespetatzeko eta betetzeko, eta konpromiso horretan beste eragile batzuk inplikatzeko, hala nola administrazio publikoak.
‎Balio erantsia Zenbait produkturen jatorri izendapenek elaborazio baldintza zorrotzen babesa izan behar dute Jatorrizko deiturek, adierazpen geografiko babestuek edo ekoizpen ekologikoek balio erantsia ematen diete animalia jatorriko elikagaiei. Horiek kontrol baldintza zorrotzak bete behar dituzte kalitate bikaineko produktu gisa katalogatu ahal izateko. Adituek diotenez, animaliek beren bizitzan zehar jasotzen duten elikadura da haietatik lortuko den ekoizpenaren oinarria.
2011
‎Espainian ia zortzi milioi tona burdina, altzairu eta aluminiozko txatar prozesatu gisa katalogatuko dira urritik aurrera. Europako 333/ 2011 Erregelamendu berriak finkatzen ditu hondakin mota horiek produktutzat jotzeko bete behar dituzten kalitate jarraibideak eta betekizunak. Araudiak berreskuratutako txatarrak bete behar dituen garbitasun eta kalitate baldintzak zehazten ditu, eta birziklatze eragiketetan sarrera material gisa erabil daitezkeen hondakinak kontrolatzeko mekanismoak ezartzen ditu.
2013
‎Kalitate deitura duten elikagaiek frogatu behar dute kalitate ezaugarri gehigarriak dituztela eta arau zorrotzak dituztela.
2018
‎Aldiz, artifizial baten alde egiten badugu Hobe da material iraunkorrak aukeratzea, hala nola zura eta ehun erresistenteak. Eta, plastikozkoa aukeratzen badugu, ziurtatu behar dugu kalitatezkoa dela Eguberri batzuetarako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia