Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 24

2002
‎Lurra hezerik behar du haziak noiznahi, baina ur zorrotada bortitzak hazia eraman egingo du.
2004
‎Ureztatzeaz gain, gehiegizko eguzkitik edo aire korronteetatik babesteaz gain, funtsezkoa da norbaitek errieta egitea, belarra gainetik moztea edo horrelako beste edozein gorabehera eragitea eragin dezaketen arduragabekeriak saihestea. Denborarekin lortzen duten tamainaz haratago, zuhaitzek denbora asko behar dute hazi eta garatzeko, eta oso hauskorrak dira hasieran, edozein landare txiki edo agian gehiago bezala. Harrien tamaina, forma, ehundura eta kolore desberdinei esker konbinazio politak lor daitezke.
‎Kontuan hartu behar da zuhaitz bat landatzeak pazientzia eskatzen duela: espeziea alde batera utzita, hainbat urte behar ditu hazi eta bere tamaina heldua lortzeko. Komeni da hasieratik argi izatea eta miraririk ez izatea.
‎Ale hauek, Commelinazeoen espeziekoak, ipar eta Erdialdeko Amerikakoak dira. Substratu arina behar dute, eta behar bezala ongarrituta egon behar du hazten laguntzeko. Ale horientzat egokiena hamabostero itsas algen estraktuez osatutako produktu batekin ordaintzea da, udaberria eta uda hartzen dituzten hilabeteetan.
‎Klima eremuaren araberako beharrak Horrekin guztiarekin, oso landare eder eta iraunkorra da zinia, udazkenaren bukaera arte loretan irauten duena, behar diren zainketak jasotzen baditu. Landu nahi bada, oso leku eguzkitsua bilatzea komeni da, eguzki izpiak behar baititu hazteko. Era berean, ureztatze arin eta uniformea behar du, substratua inoiz busti gabe, ale hori oso sentikorra baita zurtoinaren ustelarekiko, baina beti apur bat heze mantenduz.
‎Ez da batere jasangarria. Atun batek 6 urte behar ditu hazten, eta kate trofikoaren goiko aldean dago. Gauza bera gertatzen da izokinarekin.
‎Landareen beharrak eta zainketak ezagutzeak aukera ematen du behar bezala zaintzeko. Ale batzuek baldintza oso zehatzak behar dituzte hazteko. Arrosek, adibidez, argi asko behar dute; gardeniek, berriz, itxura hobea dute udan; hortensiek, berriz, hezetasun handia behar dute, eta, haizea dabilen lekuetan, komeni da zuhaitz edo zuhaixka bat aukeratzea, hobeto eusten baitiete.
2005
‎Udaberriaren hasieran inaustea ere gomendatzen da. Ureztatzeko premiei dagokienez, asko ureztatu behar dugu hazten ari den bitartean, eta, ondoren, ura neurriz eman, lurzoru freskoa mantentzeko. Egokiena da eguzkitan egotea eta argi eremuetara ateratzea, baina barnealdera, tenperaturak baxuagoak diren hilabeteetan.
‎Arrazoia sinplea da: nekazariak gehiago ordaindu behar du hazi transgenikoagatik ohizkoagatik baino; hala ere, uztaren errendimendua hazi konbentzionalaren ereintzarena baino handiagoa da. Hori dela eta, soberan konpentsatzen da haziaren kostuaren aparteko ordainketa, laborearen errentagarritasun handiagoarekin.
2010
‎Haritzak, arteak eta hurrondoak behar ditu hazteko baina sustrai handiak dituztenak soilik, besteak ez dira lurrarekin ahaidetu eta honddo harrigarria sortzeko gai.
2011
‎Elikagaietatik transmititutako patogeno gehienek baldintza beroak behar dituzte hazteko, nahiz eta tenperatura eskala handian egin dezaketen. E.coli O157: H7, Salmonella eta Listeria monocytogenes 5 °C eta 65 °C arteko giroetan ugaldu daitezke, zailtasun handirik gabe, batez ere arrautzetan, haragian eta esnekietan.
2012
‎Akainek udako beroa atsegin dute Parasito gaizto horien larbek tenperatura altuekiko lehentasuna dute. Horregatik, udaberria eta uda heldu arte itxaron behar dute hazteko. Tenperatura altuek, beraz, alarma iturri izan behar dute jabearentzat, txakurkumea txanbiletatik babestu nahi baitu.
‎Haurrek goiz erdian jateko edo meriendatzeko bizkarrean daramatzaten elikagaiak lagundu behar dute hazten eta garatzen
2013
‎Gordinik edo gutxi prestatuta dagoen edozein produktu freskok bezala, ernamuinek elikagai transmitituak izateko arriskua dute. Ernetze baldintzak Hazien ernamuinek beroa eta hezetasuna behar dituzte hazteko, eta horrek bakterioak haztea errazten du, hala nola Salmonella, Listeria eta E. coli. Kontuan izan behar da hazian bakterio patogeno gutxi sortzen badira ere, horiek maila altuetan hazi daitezkeela ernamuinaldian, baita osasun baldintzetan ere.
‎Haziak ondo garbitu behar dira zikinkeria eta nahi ez diren substantziak kentzeko. Hazien ernamuinek bero eta hezetasun kondizio espezifikoak behar dituzte hazteko Ordu batzuk beratzen jartzen dira, hazi motaren eta tamainaren arabera, eta hozgarrirako ontzi batean uzten dira giro tenperaturan; adibidez, oihal zati batez estalitako kristalezko ontzi bat edo pote bat. Erabilitako ontzia edozein dela ere, ura drainatzea bermatu behar da; horrela ez bada, baliteke kimuak usteltzea.
2015
‎Uraren eta elikaduraren arteko harremana oso estua da: landareak eta animaliak ura behar dute hazteko. Beraz, ura funtsezkoa da elikagai seguruak eta elikagaien segurtasuna bermatzeko.
2016
‎Oso zaila da zehaztea elikagai bat proba mikrobiologikorik gabe kutsatuta dagoen. Oso garrantzitsua da, beraz, gerta daitezkeen arazoak kontrolatzea eta prebenitzea, eta jakitea patogenoek zenbait baldintzatzaile izan behar dituztela hazteko eta ugaltzeko, tenperatura aldekoa dela eta denbora nahikoa dela. Denbora eta tenperatura ez ezik, badira patogenoen hazkundean eragina duten beste faktore batzuk ere.
‎Organismo mota bakoitzak abiadura desberdina du, eta faktore askok eragiten dute. Patogenoak haztea errazten duten faktoreak Mikroorganismo guztiek zenbait baldintzatzaile behar dituzte hazteko eta ugaltzeko. Elikagaien kalitateari eusteko zein diren ulertzea eta ezagutzea.
‎Oxigenoa. Bakterio batzuek oxigenoa behar dute hazteko (aerobioak); beste batzuek, berriz, oxigenorik ezean (anaerobioak), adibidez, Clostridium botulinum. Tenperatura.
2017
‎Egoera patologikoren bat izanez gero, eta bereziki arteria presioari lotutako balio apalegiak edo handiegiak izan eta sendagaiak hartzen ari bagara, medikuak ikusi behar du haziek interakzioren bat eragin dezaketen edo ez, eta kontu bera izan behar da diabetesarekin ere.
‎denbora eta tenperatura. Bakterioek elikagaiak, hezetasuna, beroa eta denbora behar dute hazteko eta ugaltzeko. Bi orduz baino gehiagoz 5ºc eta 65ºc bitartean produktu bat izatea patogenoak ugaritzearen sinonimoa da.
2020
‎Zuhaixka txiki edo ertainetan loratzen dira, bi eta hamahiru lore arteko taldeetan. Hosto distiratsuak dituzte, eta leku babestua behar dute hazteko. Bordura eta paretetarako egokiak dira.
2023
‎Ukondoaren displasia eta aldakaren displasia izateko, elikaduraren eta jarduera fisikoaren kontrol handiagoa behar da. Gehiegizko pisua saihestu behar da, baina txakurkumeek ariketa gehiegi egin behar dute hazten ari diren bitartean, artikulazioak oraindik garatzen ari baitira. Gaixotasun horien aurrean duten zaurgarritasuna dela eta, eta herentziazkoak direnen eragina murrizteko, ezinbestekoa da albaitari batekin harreman estua izatea.
‎Era berean, eskubide guztiak elkarrekin lotuta daude, eta bat ere ez da besteak baino garrantzitsuagoa, elkarren mendekoak eta zatiezinak baitira, eta horiek ere beharrezkoak baitira haurren bizitzarako. Haurrak eta nerabeak bizitzaren hasieran daude, eta, beraz, berariazko eskubideak behar dituzte hazteko fase bakoitzean babes, garapen eta zainketa bermatzeko. Eta, horregatik, funtsezkoa da, azaroaren 20an, haurtzarora eta nerabezarora, gure ingurunera eta mundura hurbiltzea, haien eskubideetan eta haiek babestu eta bermatzean arreta jartzeko, haur eta nerabe guztien garapen osoa sustatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia