2002
|
|
Lurra hezerik
|
behar
du haziak noiznahi, baina ur zorrotada bortitzak hazia eraman egingo du.
|
2004
|
|
Ureztatzeaz gain, gehiegizko eguzkitik edo aire korronteetatik babesteaz gain, funtsezkoa da norbaitek errieta egitea, belarra gainetik moztea edo horrelako beste edozein gorabehera eragitea eragin dezaketen arduragabekeriak saihestea. Denborarekin lortzen duten tamainaz haratago, zuhaitzek denbora asko
|
behar
dute hazi eta garatzeko, eta oso hauskorrak dira hasieran, edozein landare txiki edo agian gehiago bezala. Harrien tamaina, forma, ehundura eta kolore desberdinei esker konbinazio politak lor daitezke.
|
|
Kontuan hartu behar da zuhaitz bat landatzeak pazientzia eskatzen duela: espeziea alde batera utzita, hainbat urte
|
behar
ditu hazi eta bere tamaina heldua lortzeko. Komeni da hasieratik argi izatea eta miraririk ez izatea.
|
|
Ale hauek, Commelinazeoen espeziekoak, ipar eta Erdialdeko Amerikakoak dira. Substratu arina behar dute, eta behar bezala ongarrituta egon
|
behar
du hazten laguntzeko. Ale horientzat egokiena hamabostero itsas algen estraktuez osatutako produktu batekin ordaintzea da, udaberria eta uda hartzen dituzten hilabeteetan.
|
|
Klima eremuaren araberako beharrak Horrekin guztiarekin, oso landare eder eta iraunkorra da zinia, udazkenaren bukaera arte loretan irauten duena, behar diren zainketak jasotzen baditu. Landu nahi bada, oso leku eguzkitsua bilatzea komeni da, eguzki izpiak
|
behar
baititu hazteko. Era berean, ureztatze arin eta uniformea behar du, substratua inoiz busti gabe, ale hori oso sentikorra baita zurtoinaren ustelarekiko, baina beti apur bat heze mantenduz.
|
|
Ez da batere jasangarria. Atun batek 6 urte
|
behar
ditu hazten, eta kate trofikoaren goiko aldean dago. Gauza bera gertatzen da izokinarekin.
|
|
Landareen beharrak eta zainketak ezagutzeak aukera ematen du behar bezala zaintzeko. Ale batzuek baldintza oso zehatzak
|
behar
dituzte hazteko. Arrosek, adibidez, argi asko behar dute; gardeniek, berriz, itxura hobea dute udan; hortensiek, berriz, hezetasun handia behar dute, eta, haizea dabilen lekuetan, komeni da zuhaitz edo zuhaixka bat aukeratzea, hobeto eusten baitiete.
|
2005
|
|
Udaberriaren hasieran inaustea ere gomendatzen da. Ureztatzeko premiei dagokienez, asko ureztatu
|
behar
dugu hazten ari den bitartean, eta, ondoren, ura neurriz eman, lurzoru freskoa mantentzeko. Egokiena da eguzkitan egotea eta argi eremuetara ateratzea, baina barnealdera, tenperaturak baxuagoak diren hilabeteetan.
|
|
Arrazoia sinplea da: nekazariak gehiago ordaindu
|
behar
du hazi transgenikoagatik ohizkoagatik baino; hala ere, uztaren errendimendua hazi konbentzionalaren ereintzarena baino handiagoa da. Hori dela eta, soberan konpentsatzen da haziaren kostuaren aparteko ordainketa, laborearen errentagarritasun handiagoarekin.
|
2010
|
|
Haritzak, arteak eta hurrondoak
|
behar
ditu hazteko baina sustrai handiak dituztenak soilik, besteak ez dira lurrarekin ahaidetu eta honddo harrigarria sortzeko gai.
|
2011
|
|
Elikagaietatik transmititutako patogeno gehienek baldintza beroak
|
behar
dituzte hazteko, nahiz eta tenperatura eskala handian egin dezaketen. E.coli O157: H7, Salmonella eta Listeria monocytogenes 5 °C eta 65 °C arteko giroetan ugaldu daitezke, zailtasun handirik gabe, batez ere arrautzetan, haragian eta esnekietan.
|
2012
|
|
Akainek udako beroa atsegin dute Parasito gaizto horien larbek tenperatura altuekiko lehentasuna dute. Horregatik, udaberria eta uda heldu arte itxaron
|
behar
dute hazteko. Tenperatura altuek, beraz, alarma iturri izan behar dute jabearentzat, txakurkumea txanbiletatik babestu nahi baitu.
|
|
Haurrek goiz erdian jateko edo meriendatzeko bizkarrean daramatzaten elikagaiak lagundu
|
behar
dute hazten eta garatzen
|
2013
|
|
Gordinik edo gutxi prestatuta dagoen edozein produktu freskok bezala, ernamuinek elikagai transmitituak izateko arriskua dute. Ernetze baldintzak Hazien ernamuinek beroa eta hezetasuna
|
behar
dituzte hazteko, eta horrek bakterioak haztea errazten du, hala nola Salmonella, Listeria eta E. coli. Kontuan izan behar da hazian bakterio patogeno gutxi sortzen badira ere, horiek maila altuetan hazi daitezkeela ernamuinaldian, baita osasun baldintzetan ere.
|
|
Haziak ondo garbitu behar dira zikinkeria eta nahi ez diren substantziak kentzeko. Hazien ernamuinek bero eta hezetasun kondizio espezifikoak
|
behar
dituzte hazteko Ordu batzuk beratzen jartzen dira, hazi motaren eta tamainaren arabera, eta hozgarrirako ontzi batean uzten dira giro tenperaturan; adibidez, oihal zati batez estalitako kristalezko ontzi bat edo pote bat. Erabilitako ontzia edozein dela ere, ura drainatzea bermatu behar da; horrela ez bada, baliteke kimuak usteltzea.
|
2015
|
|
Uraren eta elikaduraren arteko harremana oso estua da: landareak eta animaliak ura
|
behar
dute hazteko. Beraz, ura funtsezkoa da elikagai seguruak eta elikagaien segurtasuna bermatzeko.
|
2016
|
|
Oso zaila da zehaztea elikagai bat proba mikrobiologikorik gabe kutsatuta dagoen. Oso garrantzitsua da, beraz, gerta daitezkeen arazoak kontrolatzea eta prebenitzea, eta jakitea patogenoek zenbait baldintzatzaile izan
|
behar
dituztela hazteko eta ugaltzeko, tenperatura aldekoa dela eta denbora nahikoa dela. Denbora eta tenperatura ez ezik, badira patogenoen hazkundean eragina duten beste faktore batzuk ere.
|
|
Organismo mota bakoitzak abiadura desberdina du, eta faktore askok eragiten dute. Patogenoak haztea errazten duten faktoreak Mikroorganismo guztiek zenbait baldintzatzaile
|
behar
dituzte hazteko eta ugaltzeko. Elikagaien kalitateari eusteko zein diren ulertzea eta ezagutzea.
|
|
Oxigenoa. Bakterio batzuek oxigenoa
|
behar
dute hazteko (aerobioak); beste batzuek, berriz, oxigenorik ezean (anaerobioak), adibidez, Clostridium botulinum. Tenperatura.
|
2017
|
|
Egoera patologikoren bat izanez gero, eta bereziki arteria presioari lotutako balio apalegiak edo handiegiak izan eta sendagaiak hartzen ari bagara, medikuak ikusi
|
behar
du haziek interakzioren bat eragin dezaketen edo ez, eta kontu bera izan behar da diabetesarekin ere.
|
|
denbora eta tenperatura. Bakterioek elikagaiak, hezetasuna, beroa eta denbora
|
behar
dute hazteko eta ugaltzeko. Bi orduz baino gehiagoz 5ºc eta 65ºc bitartean produktu bat izatea patogenoak ugaritzearen sinonimoa da.
|
2020
|
|
Zuhaixka txiki edo ertainetan loratzen dira, bi eta hamahiru lore arteko taldeetan. Hosto distiratsuak dituzte, eta leku babestua
|
behar
dute hazteko. Bordura eta paretetarako egokiak dira.
|
2023
|
|
Ukondoaren displasia eta aldakaren displasia izateko, elikaduraren eta jarduera fisikoaren kontrol handiagoa behar da. Gehiegizko pisua saihestu behar da, baina txakurkumeek ariketa gehiegi egin
|
behar
dute hazten ari diren bitartean, artikulazioak oraindik garatzen ari baitira. Gaixotasun horien aurrean duten zaurgarritasuna dela eta, eta herentziazkoak direnen eragina murrizteko, ezinbestekoa da albaitari batekin harreman estua izatea.
|
|
Era berean, eskubide guztiak elkarrekin lotuta daude, eta bat ere ez da besteak baino garrantzitsuagoa, elkarren mendekoak eta zatiezinak baitira, eta horiek ere beharrezkoak baitira haurren bizitzarako. Haurrak eta nerabeak bizitzaren hasieran daude, eta, beraz, berariazko eskubideak
|
behar
dituzte hazteko fase bakoitzean babes, garapen eta zainketa bermatzeko. Eta, horregatik, funtsezkoa da, azaroaren 20an, haurtzarora eta nerabezarora, gure ingurunera eta mundura hurbiltzea, haien eskubideetan eta haiek babestu eta bermatzean arreta jartzeko, haur eta nerabe guztien garapen osoa sustatzeko.
|