2001
|
|
Egokiena sukaldean oliba olioa erabiltzeaz gain, hazi olioa ere erabiltzea da; izan ere, horrela, elikadura adituek elikadura orekatu eta bihotz osasungarri baten arabera gomendatzen dutenari lotuko zaio koipe mota desberdinen proportzioa (monoinsaturatua, oliba olioan ohikoa; poliinsaturatua, hazi oliotan ugaria; eta asea, koko eta palma oliotan ohikoa). Hazi olioekin (oliba olioarekin) alderatuta, askoz aromatikoagoa eta zaporetsuagoa da, errazago egiten da, egonkorragoa (denbora gehiago
|
behar
du erretzeko). Frijitzeko egokiena da, 160 °C bitarteko tenperatura altuak hobeto jasaten baititu, frijitzean sortzen direnak, polikiago deskonposatzen baita eta, era berean, gutxiago bustitzen baitu elikagaia.
|
2009
|
|
Txahala prestatzeak ere lan gehiago eskatzen zuen. Aurreko egunean hasi behar zara prestaketekin, eta gau guztia egon
|
behar
du erretzen. Azkenaldian txahal erdia egiten genuen eta sobran geratu zen; iaz, berriz, oilaskoekin proba egin eta ez zen ezer sobran geratu.
|
2010
|
|
Erabiliko diren patatak oso ondo garbitu behar dira. Neurri berekoak izango dira, eta ez oso handiak, denbora bera
|
behar
baitute erretzeko. Jaki osoak prestatu behar badira, ohiko labean edo txingarretan, bereizita bildu behar dira aluminiozko paperean.
|
2011
|
|
Ospitaletakoa, baina, bestelakoa da».Zer esan nahi ote zuen galdetu nion liburua itzultzen nion bitartean.«Hori gehiegikeria iruditzen zait. Badakit ospitale batean ezin dela erre eta kale gorrira joan
|
behar
dudala erretzera. Eta oso ondo deritzot, azken batean ospitalea lantokia baita, eta ez dut eskubiderik bertakoak pozoitzeko.
|
|
Talde terapian oinarrituta lan egiten dugu eta urtebeteko jarraipena egiten zaio pertsona bakoitzari. Norberak, etxetik ekarri
|
behar
du erretzeari uzteko gogoa nahiz borondatea eta hemen, helburu hori lortzeko laguntza ematen diegu. Terapian hasi eta lehen hiru hilabetetan astero biltzen gara haiekin, zortzi edo hamar pertsonako taldeetan.
|
2012
|
|
Erregarria: elementu oxidatzaile bat da, eta oxigenoa da haien artean nagusia; erregai bakoitzak oxigeno portzentaje jakin bat
|
behar
du erretzeko.
|
2014
|
|
Ez, biak erretzaile txikiak izanak gara, baina biek utzia dugu aspaldi. Baina pipatzen bagenu ere, zaila liteke segitzea, kanpora atera
|
behar
genukeelako erretzeko. Gertatzen zaigu batzuetan mugatua izatea horregatik.
|
|
Balorizazioa izan da hondakinak erretzeari errausketa ez deitzeko aurkitu duten hitz leungarria. Hauxe da, broma dirudien arren, gurekin jolasean ari diren politiko maltzurrek behar duten lege babesa Portlanden egin nahi dutenak errausketarekin zerikusirik ez duela ziurtatzeko, nahiz eta ukaezina izan hondakinak labe batean sartu
|
behar
dituztela erretzeko eta horrek gure osasunean, enpleguan eta inguruko eskualdeetako ekonomian izango dituen ondorioak oso larriak izango direla.
|
2017
|
|
Ezpeletan mendi erretzen arizan dira herriaren baimenarekin.
|
Behar
zuten erre Hiru Kurutzetarik Ihiztarien Bordaraino. Bainan hor gelditzeko partez, bi edo hiru ehun metra urrunago utzi dute, behereko pentzean gelditu da sua zerrakurak errez.
|
2021
|
|
Fotobabesleak eritemaren aurrean (gorritzea) azalaren defentsa naturala zenbat aldiz handitzen duen adierazten du. Adibidez, pertsona batek bost minutu
|
behar
baditu erretzen, FPS 30 iragazki batekin 150 minutu ditu. UVA eta UVB izpien aurkako iragazkiak dituzten fotobabesleak aukeratu behar ditugu beti.
|
|
Osasun arduradunen eskaera hori ez dator bat haren osagaiei eta izan ditzakeen arriskuei buruzko informazio gutxi ematen duen erregulazio laxoarekin eta etiketarekin. Ezkutatzen diren arriskuak Tabako pakete batek erraz ohartarazi
|
behar
du erretzeko arriskuez, “erretzea hil egiten da” bezalako mezu gordinekin. Edari alkoholdunen etiketek, graduazioa edozein dela ere, ez dute arriskuen berri ematen, emakume haurdunek edan behar ez badituzte ere.
|
2022
|
|
Animalia jatorriko elikagai gehienak kozinatu egiten dira; landare jatorrikoak, berriz, gordin ugari har daitezke, ondu edo kozinatuta. Baina denbora ere garrantzitsua da; haragi gorriak, aldiz, denbora gehiago
|
behar
du erretzeko, gisatzeko edo frijitzeko, elikagaiaren izaeragatik beragatik; landare jatorrikoek, oro har, gutxiago behar dute. Ez dira bainak, baina bai espinakak, azak eta abar.
|