Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 84

2001
‎Produktu arinek zapore eta barietatez betetzen dute erregimenean daudenen eta osasun arrazoiengatik elikagai batzuen kontsumoa bereziki zaindu behar dutenen dieta. Alde horretatik, elikagai horien ezaugarriei buruzko informazio zuzena izan ondoren, produktu arinak kontsumitzea esperientzia gastronomiko osasungarria izan daiteke.
2002
‎Azido gastrikoa murrizten duten sendagaiek, hala nola H2 blokeatzaileek (zmetidina, ranitidina, famotidina), azido ponparen inhibitzaileek (omeprazola), koltxizinak edo fenforminekin egindako tratamenduak, B 12 bitamina maila jaisteko joera dute. Neurri profilaktiko gisa, urdailean ebakuntza egin badiote edo gastritis kronikoa badu, medikuak baloratu behar du B12 bitaminarekin osatu behar duela dieta, erregulartasunez.
‎Aurrez prestatutako platerak, zer presentzia izan behar du dietan?
‎Gainera, hormona sexualen ondorioak modulatzen ditu, eta ezinbestekoa da triptofanoa (aminoazido esentziala) niazina bitamina (azido nikotinikoa) bihurtzeko. Zenbat diru eman behar du dietak. Zenbait forma kimikotan aurki daitekeen bitamina denez, ez dago aho bateko irizpiderik gomendioei dagokienez.
2003
‎Arrainen etiketatzea derrigorrezkoa izan baino lehen, halibuta edo fletana mihi arrainaren baliokidetzat saltzen zen, nahiz eta haren haragia ez zen iristen haren kalitatera, eta hori prezioan nabaritzen da, ezizenaz gainera. Fletana arrain zuria da, 100 g ko 2 g gantz besterik ez du ematen; beraz, koipe gutxirekin prestatzen bada, ezin hobea da pisua galdu behar dutenen dietarako. Merkatuan halibut osoa dago, xerratan edo gurpiletan (ohikoena xerrak dira), freskoa zein izoztua.
‎B3 (mg) Pasta zuria 342 74 1 1,8 2,9 190 250 0,22 0,03 5,6 € Pasta arrautzadunak 362 70 12:00 2,8 3,4 191 164 0,17 0,07 1,9 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Pastek astean behin bederen egon behar dute dietan, beste plater batzuekin txandakatuz, hala nola lekaleekin eta arrozar
2005
‎Psikologiako adituek ohartarazia dute balio sinboliko eta emozional handiz hornituriko elikagaien aurrean nola jokatu behar duen dieta egiten ari den pertsonak aparteko gorabeheretan (Eguberrietan, adibidez).
2006
‎Kirolariek eta ariketa fisikoa maiz egiten dutenek badakite karbohidrato ugari hartu behar dutela dietan. Elikagai horiek energia bihurtzen dira pixkanaka, egiten den esfortzu fisikoaren arabera.
‎Hala ere, aspalditik, gatza negatiboki baloratzen da pertsonen osasunerako, batez ere hipertentsio propietateengatik, eta hori adinarekin lotutako beste gaixotasun askoren jatorrian dago, hala nola krisi kardiobaskularrak edo garun hodietakoak, diabetesa, giltzurrun hutsegitea eta bizi kalitatea eta bizi itxaropena gutxitzea. Hori dela eta, herritarrak eta elikagaien industriak kontrolatu behar duten dietako toxikotzat hartzen hasi da. Gatza eta hipertentsioa Gatz gehiegi kontsumitzeagatik hipertentsio arteriala izateko arazoa zabaltzen hasi da haurren artean.
2009
‎Entsalada, neguan zein udan, osasungarria da ia beti, nahiz eta ezaugarri batzuk izan behar dituen dietak behar dituen mantenugaien oreka lortzeko. Entsaladetan funtsezko osagaiak diren barazkietatik, bertute gehiago nabarmentzen diren arren, zein osagaik egiten dituzten desabantailak jakin behar da, zer egoeratan.
‎Imagen: Jesse Dill Pertsona askori zaila egiten zaie zehaztea zenbat jan eta edan behar duten dieta orekatua egiteko. Zailtasun erreal hori dela eta, nutrizioaren arloko profesionalek metodo bat garatu dute lan hori errazteko:
2010
‎Etapa honetan, elikadura egokia funtsezkoa da, organismoak berak elikatu behar duelako. Elikadurak eta osasunak bat egin behar dute dieta orekatua lortzeko, elikadura jokabidearen nahasteak baitira arrisku nagusia. Unibertsitate Konplutentseko Farmazia Fakultateko Nutrizio Sailak egindako azterlan batek zalantzan jartzen ditu gazteen dietaren lehen postuetan janari azkarra nagusi ote den.
‎Gantz eta azukre iturriak Etxeko janarien errutina da gazteengan eragin handiena duen faktoreetako bat. Gurasoek bermatu egin behar dute dieta elikagarria, diziplina ordutegian eta ordena menuan: lehen platera, bigarren platera eta postrea.
‎Gainera, ur horrek hidratazioa errazten du, are gehiago udan, eta zuntzak hestea erregulatzeko aukera ona ematen du. Lekaleek ere parte hartu behar dute dietan, nahiz eta, hala badagokio, hamabigarren postua ere bete behar duten. Jarrera hori azken urteetan lortu da, jausi ziren ahanztura gainditu ondoren.
‎Herritarrek, oro har, obesitatea saihestu behar badute, minbizia duen pertsona batek argaltzen saiatu behar du. Borroka irabazteko errezetak Sintoma bakoitzak eta egoera bakoitzak tratamendu berezia behar du, eta medikuak zehaztu behar du dieta. Albo ondorio aurreikus eta errepikakorrenak saihesteko —goragalea eta gonbitoak—, menuetan hainbat errezeta erraz erabiltzen dira.
2011
‎Gainerako mantenugaiak bezala, zuntza ere kopuru batzuetan hartu behar dugu dietaren bidez.
‎Mantenugai bakoitzetik kopuru jakina hartzea komeni da egunero; pertsona heldu osasuntsu batek Kilokaloria hartu behar lituzke dietaren bidez, eta hor barrenean, balio energetiko osoaren% 10* izan behar lukete azukreek; hau da, egunean 90 gramo* azukre hartu behar lituzke, gehienez (5 eta 10 urte bitarteko haurrek, 85 gramo*).
2012
‎Pertsona heldu osasuntsu batek 2.200 Kcal inguru hartu behar ditu dietaren bidez, eta azukre sinpleek ez dute izan behar% 10 baino gehiago.
‎Horrek helduen mugikortasuna murrizten du eta lotutako gaixotasunak izateko aukera areagotzen du. Gure herrialdeko bost zaharrenetatik lau gizenak dira, eta, beraz, haien gustuetara egokitu behar dute dieta, egunean hainbat otordu hartu eta zuntz bidezko elikagaiak kontsumitu, hesteen igarotzea errazteko. Beste pertsona batzuekiko harremanak Adinekoek nabarmentzen dute jende gehiago ezagutu eta gehiago dibertitzea gustatuko litzaiekeela.
2013
‎Zer leku behar du dietan
‎Guk glukosa hartu beharra dugu dietaren bidez, eta hobe da zuntz ugari ematen duten elikagai begetalen bidez egitea, baina horrek ez du esan nahi ez dezakegunik hartu azukrerik edo elikagai findurik (ogi zuria edo pasta); esan nahi du ez dutela izan behar glukosa hornitzaile nagusiak.
‎Landare jatorriko elikagaiek izan behar dute dieta osasungarriaren funtsa, horretan ez dago zalantza handirik.
‎Zer leku behar du dietan
‎Zer toki behar du dietan?
‎Zer leku behar du dietan
‎Zer leku behar du dietan
‎Ez da horrela, ordea, kaltzio gabezia (emakumeetan ere ohikoagoa), estres hausturengatiko arriskua areagotzen baitu. Beraz, kirola egiten dutenek adi egon behar dute dietako kaltzio ekarpenari, eta, aldi berean, esneki horiek ez dira gantz ugarikoak. Gorputz pisu egokia izateak gainkargagatiko lesioak saihesten lagunduko du.
‎Zakur elikatu edo meheak gantz eta proteina gehiago hartu behar ditu dieta bidez. Hala ere, ez da atera behar ile mehea, hainbat egunetan jan gabe daramana: urdaila sentikorragoa da luzapenarekiko, eta tente egon daiteke.
‎urdaila sentikorragoa da luzapenarekiko, eta tente egon daiteke. Artikulu honetan azaltzen da nola elikatu txakur oso mehea, nola banatu janari anoa egunean zehar eta zer nolako elikagaiak izan behar dituen dieta bakoitzak.
‎Haurrek urdaileko gaitza dutenean, beherako edo gonbitoak eragiten dituzten arazo birikoak dituztenean, eztarria narritatuta dutenean, ahoan pupak dituztenean edo ortodontzia estrenatzen dutenean, denbora mugatu baten mende egon behar dute dieta bigunarekin. Menua inguruabarretara egokitu behar da; izan ere, askotan dieta bera da sendatu behar dena.
2014
‎Horrek ez du esan nahi, ordea, gatza erabat desagerrarazi behar dugunik dietatik.
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku behar dute dietan: zenbat da aski?
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer eduki behar du dieta osasungarri batek. Irudia:
‎Pisu handiegia duten indibiduoetan, zaindu egin behar dira, batetik, gurina, pastelgintza eta pastela, gurina eta margarina, eta, bestetik, gantz saturatuak, opilak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta elikagaiak. Horrenbestez, egunean hiru errazio edo lau errazio (150 – 200 g) eduki behar lituzke dietak egunean hiru fruta errazio edo gehiago; gutxienez 150 – 200 g.), pasta astean bitan eta hirutan, eta arroza ere astean bitan eta hirutan. Osteoporosia denbora tarte luzeetan kaltzio eskasia izaten da, eta, beraz, zaharretan kaltzio beharrak ez daude handituta, baina, bai, egunean 800 mg hartzea bermatu behar da.
‎Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra esnea, kaltzioz aberastutako soja edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira. Hori guztia dela eta, dietan barietatea eta bariazioa sustatu lirateke, elikadura ona sustatzeko indibiduoak behar duen dietaren testura edozein dela ere (normala, biguna edo tudmix). Beraz, elikagai freskoak eta sasoikoak sustatu dira.
‎Oro har, kontu handiz ibili behar da plater horiek irenstean, anisakisa eramaileak izan baitaitezke. Horregatik, haurdun daudenek kendu egin behar dituzte dietatik, edo ziurtatu elikagaiak izoztu egin direla eta arriskurik gabe daudela ziurtatzeko modu egokian tratatu direla. Bestalde, haurdunaldian arrain urdina saihestea gomendatzen da, merkurio asko duelako.
2015
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Hona hemen zein diren talde horiek, zer nolako garrantzia duten eta zer toki bete behar duten dietan.
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Ur eta zuntz dietetiko gehiago hartzea da idorreria funtzionalaren tratamenduaren oinarria. Labore integralak (ogia, gosaritarako zerealak, arroza, pasta, etab.).), lekaleek, barazkiek, fruta eta fruitu lehorrek izan behar dute dietaren oinarria idorreria duten pertsonengan. Idorreriarako elikagai probiotikoak Osasunerako Mundu Erakundearen (OME) arabera, probiotikoak mikroorganismo biziak dira, eta kopuru egokietan hornitzen badira, erakundearen osasunean onurak sortzen dituzte.
2016
‎Bizimodu osasungarriaren testuinguruan sartua egon behar luke dieta osasungarriak.
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Gaixotasun nagusienetako asko elikadurarekin lotuta daude; beraz, maiz gertatzen da gizartearen zati handi batek jakin nahi duela zer elikagai mota sartu behar dituen dietan, osasun egoera ona lortzeko. Adituen gomendioek landare jatorriko elikagaien kontsumoa sustatzen dute, besteak beste, frutak eta barazkiak.
2017
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Glutenarekin zerikusia duten nahasmenduak dituzten pertsonek kendu egin behar dituzte dietatik zenbait zereal, adibidez garia, garagarra, zekalea, oloa eta horien espezie eta hibrido guztiak (espelta, kamuta edo tririkalea).
‎Ogi kantitatea murrizteko, txigorki bakarra jar daiteke, eta gainean, hainbat aukera: gaztanbera, jogurta, fruitu lehorren eta hazien krema eta [a href=http://frutas.consumer.es/ > ddituzten pertsonek kendu egin behar dituzte dietatik zenbait zereal, adibidez garia, garagarra, zekalea, oloa eta horien espezie eta hibrido guztiak (espelta, kamuta edo tririkalea). Gaur egun, dena den, badira glutenik gabeko irinekin egindako ogiak, adibidez arroz irinarekin edo arto irinarekin.Bestelako lurrina, testura, zaporea eta ezaugarri sentsorialak izaten dituzte, zaila baita ohiko ogien biskoelastikotasuna lortzen; baina... gaztanbera, jogurta, fruitu lehorren eta hazien krema eta [a href=http://frutas.consumer.es/ fruta[/ a], adibidez banana, kiwia, ahabiak, marrubiak edo mugurdiak.Eta txikienentzat, azalik gabeko osoko ogia jar daiteke betegarri gaziarekin, adibidez atuna, arrautza gogortua, garbantzu humusa, gazta eta tomatea, urdaiazpikoa... Aurrezteko aholkuakSaltokiek amu eta eskaintza ugari izaten dituzte moldeko ogiak dauden apaletan:
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Familia batek dieta begetarianoari jarraitzea erabakitzen badu, dietista nutrizionista kualifikatu batengana jo behar du dieta eta beharrezko gehigarriak planifikatzeko.
2018
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Hori dela eta, maiz egiten dira gehigarriak haurdunaldian. Nolakoa izan behar du dietak haurdunaldian. Jarraian, etapa honetan elikatzeko zortzi aholku emango ditugu.
‎Espainiako emakume haurdunen %50ek ez dituzte asetzen azido folikoaren, iodoaren, kaltzioaren, omegaren eta bitaminaren oinarrizko premiak, etorkizuneko amaren osasunarentzat funtsezkoak diren mantenugaiak eta fetuaren garapen zuzena. Haurdunaldian ondo jateko 8 gomendio Nolakoa izan behar du dietak haurdunaldian. Zer gomendatzen dute profesionalek?
‎Baliagarriak izan daitezke, baldin eta eskakizunak dietarekin lortzen ez badira. Adibidez, pertsona batek sendagilearen aholkua hartu behar badu dieta oso hipokalorikoa (1.000 kilokaloria edo gutxiago), ia ezinezkoa da bitamina eta mineralen behar guztiak betetzea. Kasu horretan, ezinbestekoa da mantenugai horiek dituzten gehigarriak hartzea.
2019
‎Haien kontsumoak planetan duen eragina txikiagotzeko, beharrezkoa da kontu handiz aukeratu jaten ditugun elikagaiak eta uzten duten ingurumen aztarna. Jakin ezazu zer eduki behar duen dieta jasangarri batek, eta zer beste ekintza egin ditzakezun Lurra zaintzeko elikagaien kontsumoarekin lotuta.
‎Adibidez, galleta batzuk artisau produktore batenak izan arren, tokiko osagaiekin egiten dira eta ez da plastikorik erabiltzen ontziratzeko; hala ere, opilak izaten jarraituko dute, eta, beraz, ez dira oso gomendagarriak. Nolakoa izan behar du dieta jasangarriak. Gure elikadura osasungarria eta ingurunea benetan errespetatzen duena izan dadin, Garapen iraunkorraren helburuak Nazio Batuen (NBE) (GJH), komeni da produktu ultrprozesatuen kontsumoa mugatzea eta elikagai freskoena, tokikoena eta sasoikoa sustatzea.
‎Zaila da gainbehera sentitzea eta, agian, errefortzuren bat izatea ere pentsatu dugu. Baina, “bitamina gehigarriak behar dituen dieta ez da dieta ona”, azaldu du JoseaMiguel Muletek, Valentziako Unibertsitate Politeknikoko bioteknologia irakasle titularrak. Eta Àngel Durántezek, Medikuntza Prebentiboan eta Zahartzearen Aurkako espezialistak, gogora ekarri du bitaminak mikronutrienteak direla, eta gure gorputzak ezin dituela sintetizatu, hau da, ezin dituela berak fabrikatu, eta, beraz, elikagaietatik lortu behar dituela, edo, bitaminaren kasuan, eguzki izpien esposiziotik.
2020
‎Hobe noizbehinkako kontsumoa Bere ezaugarri eta osagaiak direla eta, bere nutrizio osaera bizkotxo batena baino hurbilagoa da ogiarena baino, eta, ondorioz, oso elikagai energetikoa da, kantitate txikitan eta noizbehinka kontsumitu beharrekoa. Interesgarria izan daiteke aparteko energia ekarpena behar dutenen dietan sartzea, hala nola kirolarien, haur eta nerabeen edo elikatu gabeko edo pisu gutxiko pertsonen dietan. Zuntz asko dute, eta hori onuragarria da hesteetako igarotze arazoak dituztenentzat.
2022
‎Pertsona askorentzat, Gabonak igaro ondoren, haien kezka handienetako bat gehiegikerien ondoren irabazitako pisua jaistea da. Hala ere, kontuz ibili behar dugu dieta miragarrietan edo gure osasunerako kaltegarriak diren detox produktuetan ez erortzeko. Horregatik, elikadura kontzientearen bidez ohitura osasungarri berriak nola har daitezkeen planteatu nahi dizugu.
‎Tximitxurri saltsek 271 kcal ematen dituzte 100 g ko hau da, kaloria gutxiagoko saltsak baino ia 20 aldiz kaloria gehiago, Tabasco originala (16 kcal/ 100 g). Batez ere, lehenek bat dutelako gertatzen da hori ekilore olioaren proportzio nabarmena Horrek esan nahi du gantza% 28 dela, hau da, elikagairik kalorikoena, eta gramo bakoitzeko 9 kcal ematen dituela. Horrek, berez, ez ditu hain gomendagarriak egiten, baina kontuan hartu behar dugu dietan egiten duten ekarpenagatik. Gainera Tabasco originala beste saltsa batzuek kaloria gutxi ematen dituzte, hala nola Chovia (…) 34 kcal/ 100 g), Tabasco Chipotle eta Asturiasko saltsak (biak 51 kcal/ 100 g), gehienak daudelako batez ere ozpinez eta txilez osatuak. Saltsak hirugarren multzoan sar ditzakegu HP originala, Lea&Perrins, Tabasco Habanero eta Tabasco Sriracha, eta 100 kcal 100 g ko batez ere azukre edukia% 19 eta% 23,1 artean dago.
‎Egungo egoera ekonomikoak, gainezka egindako inflazioak markatua, familiek funtsezkotzat jotzen diren partidetako gastuak mugatu dituzte. Espainiako Cáritas ek eta Foessa Fundazioak egindako ‘Bizitzaren kostua eta horri aurre egiteko familia estrategiak’ txostenak salatu duenez, 10 etxe zaurgarrietatik 7k uko egin diote edo murriztu egin dituzte arropa eta oinetako gastuak, eta ia erdiek murriztu egin dute familiaren elikadura aurrekontua; laurdenak ezin du eraman behar duen dieta berezia, arrazoi medikoak direla eta. Gainera, haurrak dituzten etxeen% 18k eskolako jantokia erabiltzeari utzi dio, ezin izan duelako ordaindu:
2023
‎Erreferente profesionalak: «Entrenatzaile bat etorri zen, eta futbolari batek izan behar lukeen dieta azaltzen hasi zitzaigun. Horren ondoren, ni motibatu nintzen, eta tean azukrea hartzeari utzi nion, adibidez, eta utzi egin dut, eta ez dut ia azukrerik hartzen.
‎Alberto Garzón Kontsumo ministroaren aburuz, egoitzetan dauden pertsonak zaurgarriak dira, bereziki «kexatu ere ezin direnak». Haren iritziz, «gure adinekoek Gobernuaren laguntza osoa izan behar dute dieta osasungarri, iraunkor eta duina izateko. Gainera, elikagaien segurtasunaren arloan zorrotz beteko dela bermatu behar dugu, eta langileen, erabiltzaileen eta senideen salaketengatik ezagutu ditugun irudi lotsagarriak saihestu».
‎belchonock Berdin dio barietatea edo kolorea: sasoiko fruta funtsezko elikagaia da, eta beti egon behar du dietan. Hainbat fruta eros ditzakegu, eta zatitxotan (mazedonia, adibidez) edo brotxetetan (osoak edo likidotuak, esne pixka batekin) konbinatuta aurkeztu.
‎Erre egiten badira, denbora irabaz ez ezik, sukaldaritza teknika bat erabiliko da, elikagaiei ia koiperik ematen ez diena. Izan ere, jateko modu bikaina eta osasungarria da, eta, beraz, bereziki egokia da gantz edukia mugatu behar duten dietan. Ondoren, barazki erre osasungarri bezain osasungarriak dituzten platerak prestatzeko hainbat trikimailu eta ideia eskaintzen dira.
‎txakur nagusientzat edo adinekoentzat egindako elikadurara aldatzea gomendatzen da. Kasu horretan, artikulazioak egoera onean mantentzeko osagaiak izan behar ditu dietak, eta artikulazioak ez kaltetzeko pisu egokia. Otorduen maiztasuna:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia