Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 34

2001
‎oliba berdea da hasieran eta, heldu ahala, belztu egiten da. Oliba olioa ekoitzi den urte berean kontsumitzea komeni izaten den arren, behar bezala kontserbatuz gero urte eta erdia ere iraun dezake, ezaugarri organoleptiko hoberenak galdu edo murrizteke. Airea, argitasuna eta beroa dira produktu honen etsai arriskutsuak, olioa endekatzen dutelako.
‎Ur ontziratuen etiketatik, haien osaerari, jatorriari edo kontsumo data lehenetsiari buruzko informazio zehatza lortzen dugu. Baina inork ez zuen, orain arte behintzat, behar bezala kontserbatu eta manipulatzeko orientaziorik ematen. Horrelako datuak sartuz gero, erantzukizuna kontsumitzaileari jakinaraziko zaio argi eta garbi.
2002
Behar bezala kontserbatzea, beraz, ezinbestekoa da, bilketa prozesuan gertatzen diren tenperaturen gorabeherek hein bateko desizozketa eta berrizozketak sortaraz ditzaketelako, izozkiaren ukituaren kaltetan.
‎Janaria aprobetxatzea eta behar bezala kontserbatzea beti kontuan hartu beharreko bi aholku dira, supermerkatua erosten gehiago ez gastatzeko. Hona hemen zenbait gomendio, fruta, arrautza edo produktu izoztuekin erabil ditzazun.
2003
‎Clostridium perfringens eta, neurri txikiagoan, Bacillus cereus. Bi gaixotasun horiek elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatzen egosi ondoren, edo gehiegi berotzen dira zerbitzu txarra eman aurretik. Gertaera hori bereziki iparraldeko herrialdeetan nabarmendu behar da, bereziki Finlandian, Salmonellan baino agerraldi gehiago edo gehiago izaten baitira.
2004
‎Parketa flotatzailea bada, haren azpian jartzen den oinarri isolatzaileak ere beroa transmititzeko koefiziente ahalik eta altuena izan behar du. Parketa instalatu ondoren, zura behar bezala kontserbatzeko, termostatoak 28 °C tik gora egotea saihestu behar da beti. Gainera, gelako tenperatura ez da 21 °C tik gorakoa izango, eta hezetasun erlatiboa %65etik beherakoa izango da.
‎Zeregin batzuk ez dira hain teknikoak, baina, horregatik, ez dira garrantzi gutxiagokoak; izan ere, instalazioaren errendimendua hobetu nahi badugu, hainbat faktore zaindu ditugu, hala nola galdararen eta erregailuen erregulazioa eta kontrola eta berokuntza sistemaren eta ur bero sanitarioaren independentzia. Materiaren errekuntzak sortzen duen energia ur beroan transformatzen duen tresna galdara da, eta, behar bezala kontserbatzeko, kontuan hartu dugu bere errendimendua jaitsi edo baliogabetu dezaketen kanpo kausetatik libre dagoela, hala nola aireztapena, errekuntzak sortzen duen kedarra, karearen inkrustazioak, tximinia, kondentsazioak eta erregailua. Energia ez xahutzeko, berokuntza galdara bat aukeratzean, kontuan hartu behar dira kanpoko muturreko tenperaturak.
2007
‎Emailearen garun heriotza (garunaren funtzioen atzera gabeko gelditzea) ospitalean, UCI mugikor edo SAMU batean gertatu behar da, proba guztiak egin eta organoak behar bezala kontserbatu ahal izateko.
2008
‎Artikulu horretan ezartzen denez, “telekomunikazio zerbitzuetara sartzeko azpiegitura komunen instalazioa, otsailaren 27ko 1/ 1998 Errege Lege Dekretuan araututa daudenak, edo daudenak egokitzea, edozein jabek eskatuta, ordezkatzen duten komunitateko kideen herenak erabaki dezake”. Segura Vicok gaineratu du halako instalazioak “berrikuntzatzat” hartzen dituela araudiak, eraikina behar bezala kontserbatzeko eta bizitzeko beharrezkoak direla, edo ez. Antena kolektibo edo komun bat instalatzean mota bateko edo besteko berrikuntza den zehazteko, kontuan hartu behar da eraikina zaharra edo modernoa den:
‎Askotan, maskotak gure janariaren soberakinekin elikatu ohi dira. Aukera hori ez da oso gomendagarria gehienetan, animaliaren beharrak ase ezin dituztelako (eta, gainera, gatz, azukre edo koipe gehiegi dutelako), zikinagoak direlako (etxeko beste leku batean buka daitezkeen janari hondarrak), eta baliteke behar bezala kontserbatu ez izana edo egoera txarrean egotea eta, beraz, infekzio iturri izatea.
‎Pintura termokromikoak dira eta hainbat aukera eskaintzen dituzte. Artikulu honek garrantzitsuenetariko batzuk aipatzen ditu, bai istripuei aurrea hartzearekin bai etxeko dekorazioarekin zerikusia dutenak, bai elikagai bat behar bezala kontserbatzeko gomendatutakoak baino tenperatura altuagoetan egon dela ohartarazten duten sistemak garatzearekin zerikusia dutenak.
2010
‎Akats horri GFA deritzo (“dry, firm and dark”). Kondizio horietan, errazago hazten dira bakterioak, batez ere behar bezala kontserbatzen ez badira. Garraio egokiaren bermea Etapa hau estresa saihesteko garrantzitsuenetakoa da.
‎Bestalde, laginen %31k mikroorganismo aerobio mesofiloak gainditzen ditu kargan. Mikroorganismo horiek tenperatura epeleko kondizioetan garatzen dira, eta adierazten dute, punturen batean, hotz katea eten egin dela, landutako produktua behar bezala kontserbatuko dela eta kalitate mikrobiologikoa bermatuko duela. Mikrobio tasa handiak dituzten laginen maiztasun handi horrek inguruaren ondoriozko kutsadura edo manipulazio higieniko desegokia eta eskasa adierazten du, azterlanaren arduradunek berek interpretatzen dutenez.
‎Lehengai onak aukeratzea eta behar bezala kontserbatzea dira festa hauetan elikagaien arriskuak saihesteko gakoak.
2011
‎Produktu horietako batzuek osasun arrisku handia izaten dute, eta kalitate onekoak ez badira edo behar bezala kontserbatzen ez baditugu, eta prestatzerakoan ere kontu edukitzen ez badugu, toxi infekzioak sor daitezke.
‎Hau ere eskatzen du: bigarren kopia obra hauek, obra behar bezala kontserbatzeko digitalizatuta, Europeana atariko zerbitzarietan gordetzen da, Batasunaren zaintzapean dagoen Europako liburutegi digitala. Horrela, lanak ez dira izango herrialde bakoitzeko herritarrak, europar guztietakoak baizik.
‎ºC edo gutxiago. Tenperatura horiek aldian aldian egiaztatu behar dira, behar bezala kontserbatuko direla ziurtatzeko. Prestatutako jakiak gutxienez 65ºC tan eduki behar dira kontsumitu arte.
‎Hala ere, izotzarekin hoztutako itsasoko ura ere erabil daiteke, epe laburrean biltegiratzeko eta arrain txikiagoetan. Ontziko arraina behar bezala kontserbatzeko, gogoratu: Izotz ezkatatua eta plakatan txikitua baino azkarrago hozten da.
‎Egiaztatu behar da hozteko tenperatura 5 °C tik beherakoa dela (hozkailu batzuek 0 °C ko konpartimentua dute elikagai freskoak hobeto kontserbatzeko), eta izozkailuarena 18 °C baino txikiagoa dela zero azpitik, izoztuak behar bezala mantentzeko. Tarte horietatik kanpo elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatuko.
‎mendiko arropa eta botak, bastoia eta labana. Behar bezala kontserbatuko eta identifikatuko direla bermatzeko, perretxiko guztia oin osoarekin atera, ahalik eta ongien garbitu eta zumezko saski batean garraiatu behar da (ez plastikozko poltsetan, hartzidura eta usteltzea eragiten baitute, eta, beraz, intoxikazioak). Ez da bizi den lurrarekin edo zurarekin erauzi behar, zaila baita berriz haztea.
‎Gabonetan elikagai jakin batzuen eskaera handia arrazoi ona da aldez aurretik eskuratzeko. Lehengai onak aukeratzea eta kontsumitu arte behar bezala kontserbatzea, behar bezala manipulatzeaz gain, funtsezkoak dira elikagaiek eragindako arazoak saihesteko. Eguberrietako otorduak planifikatzeko eta izozteko elikagaiak erosteko garaia da.
2012
‎Gabonetako jaietan ohikoak diren elikagaien soberakinak arrisku bihur daitezke manipulatzen eta behar bezala kontserbatzen ez badira
2013
‎Zentroan hozte tenperatura ona izatea funtsezkoa da haragia behar bezala kontserbatzeko, edozein motatakoa dela ere.
2014
‎Elikagai bateko ur kantitateak eragina du bere itxura, testura eta zaporean. Produktu freskoetan, adibidez, fruta eta barazkietan, uraren edukia %90era irits daiteke, eta horrek baldintzatzen du, neurri handi batean, elikagaiaren narriadura, behar bezala kontserbatzen ez bada. Kontuan izan behar da, gainera, gehiegizko hezetasuna aparteko faktore bihurtzen dela, kondentsazioak giro egokia ematen baitu bakterioak eta lizunak hazteko eta ugaltzeko.
‎Irudia: Michael Patterson Frutak eta barazkiak bildu ondoren behar bezala kontserbatzea funtsezkoa da, produktu horiek hondatu ez daitezen. Izan ere, frutek biltegiratzeko baldintza egokiak behar dituzte (tenperatura eta hezetasuna) kontserbatzeko eta kalitatea mantentzeko.
2015
‎Baliteke arrautzaren kalitatea denboraren poderioz konprometituta egotea eta biltegiratzeko baldintza desegokiak izatea. Behar bezala kontserbatzen ez bada, batez ere hezetasunari dagokionez (ez du oso altua izan behar) eta tenperaturetan (gomendagarriena 1ºc eta 10ºc artean dago, fluktuazio zakarrik gabe), onddoak ugaritzea areagotu egin daiteke. Arrautzaren zati bat, lurrun moduan, oskoleko poroetan ateratzen da, eta, ondorioz, pisua galtzen da.
2016
‎Informazio horrek adierazten du elikagaiak zein unetan has daitezkeen galtzen lurrina edo testura bezalako ezaugarriak. Produktu horiek ez dira hondatzen behar bezala kontserbatzen badira. Data hori kalkulatzeko, azterketa fisiko kimikoak eta organoleptikoak egiten dira.
2017
‎Urte sasoi beroenetan izan behar da kontu gehien, baita maionesa ontziratua erabiltzen denean ere, ohikoa izaten baita azidotasun gutxiko elikagaiekin nahastea, eta elikagai horiek behar bezala kontserbatu ezean, oso egokiak izaten dira bakterioak sortu eta ugaritzeko eta toxi infekzioak eragiteko (oilaskoa, patatak, urdaiazpikoa...).
2019
‎eskolarako eta etxerako. Garrantzitsua da behar bezala kontserbatzea, haren propietateek bere horretan iraun dezaten: Adrenalina 25 °C tik beherako tenperaturan eduki behar da.
2021
‎Kosmetika honek azalari kalte gutxiago egiten dioten formulak erabiltzen ditu eta ingurumena zaintzen laguntzen du, baina ezinbestekoa da behar bezala kontserbatzea gure osasuna zaindu nahi badugu.
‎bahitzailea (EDTA E385) –elikagaiaren kalitatea eta egonkortasuna hobetzen ditu–, antioxidatzailea (E300 azido askorbikoa) eta kontserbatzailea (E223 sodio metabisulfitoa). Horiek ez dute hain osasuntsu egiten, produktua behar bezala kontserbatzeko eransten dira. Bestalde, kakao disolbagarri azukreduna %100 natural gisa sal daiteke, jatorri naturaleko gehigarriak erabiltzen dituelako (lezitinak), baina inoiz ez da osasungarria izango azukre asko duelako.
‎Itsasoak, gure bizimodua, kultura, ekonomia eta baita elikagaien segurtasuna ere egoera onean daudela ziurtatzeko babes ahaleginekin jarraitu behar denez, bost hilabetez Mediterraneoan zehar ibili da WWF Blue Panda belaontzian, mezu honekin: 2030erako %30eko babesa behar dugu, behar bezala kontserbatuko dela bermatzeko. Ibilbide luzea, mezu irmo batekin Balear Uharteetako kostaldeak dira Blue Panda belaontziaren bidaia honetako azken geldialdia.
2022
‎Eguneroko erosketak egin beharrean asteko erosketak egiten badituzu, sarritan egin behar duzu elikagaiak biltegiratzea eta armairuetan, despentsan eta hozkailuan lekua egitea, behar bezala kontserbatzeko. Horrek, askotan, izoztea horietako asko.
2023
‎mamia mamitsua, biguna, horixka eta ehundura pikortsukoa da. Zapore gozokoa da, usaintsua eta atsegina ahosabaian, lurrindua eta irin bihurtzeko joera duena, behar bezala kontserbatzen ez bada. Beste erabilera batzuk:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia