2001
|
|
Esne gordin hoztua. Azpimarratu
|
behar da
hozteko tenperatura egokia eta 9 °C-tik beherakoa bada, ezin dela esnearekin lotutako mikroorganismo patogeno gehienen biderketarik gertatu. Tenperatura hori 6 °C-tik beherakoa bada, mikroorganismo alteratzaile gehienen ugaltzea ere kontrola daiteke.
|
2006
|
|
Horretarako, leihoren batetik edo beste leku fresko batetik hurbil utzi daiteke, edo Maria bainura ur hotzez hoztu. Plater beroa gordetzen bada, gehiegizko esfortzua egin
|
behar zaio
hozte-motorrari, tenperatura egokira itzuli arte. Hotza egin ondoren, beroarekiko erresistentea den ontzi batean sartu behar da (kristala edo plastiko erresistentea, estalki hermetikoduna), eta berehala estali, bakterioak eta mikroorganismoak kutsa ez daitezen, intsektuak edo ingurune bera transmitituz.
|
2008
|
|
Ideia ona da termo bat (beroa) erabiltzea pasta egosiarekin, tomatearekin eta zatitutako saltxitxekin, edo termo bat (hotza) gazpatxoarekin, askoz hobeto prestakin komertziala bada, eta izotza batzuk. Postreetan, saihestu egin
|
behar dira
hozteko esnekiak (jogurtak, natillak edo gazta freskoa), eta gazta onduak (azalik gabeak eta zatituak), hoztu gabeko esnekiak (irabiakiak edo jogurt pasteurizatuak) eta, jakina, fruta, lehenengo garbitu beharko dena. Tabletak eta txokolate-barratxoak ere saihestuko ditugu, hoztu ezean urtu egingo baitira.
|
|
Sistema konplexua Elikagai galkorrak edo izoztuak kontsumitzailearengana modu seguruan iristeko
|
behar den
hozte-edo izozte-prozesuaren urrats bakoitzak osatzen du hotz-katea. Elikagai baten kalitatea eta segurtasuna bermatzeko behar diren elementu eta jarduera guztiak biltzen ditu, jatorritik kontsumora arte.
|
2010
|
|
Poltsa isotermoan garraiatu behar dira hotz-katea ez hausteko, eta etxean unean bertan hoztu. Haragia eta deribatuak Haragiek hozkailu-erakustokietan egon
|
behar dute
hoztuta, jatorriaren, kategorien eta ebakiduraren arabera bereizita. Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin.
|
2011
|
|
Gehienez, ordubetean eduki
|
behar dira
hozten, eta ontzi tapatuetan izoztu.
|
|
Hori oso erabilgarria izan daiteke aparatuaren gainkargaren kasuan edo elektrizitate-mozketak erregistratzen direnean. Egiaztatu
|
behar da
hozteko tenperatura 5 °C-tik beherakoa dela (hozkailu batzuek 0 °C-ko konpartimentua dute elikagai freskoak hobeto kontserbatzeko), eta izozkailuarena 18 °C baino txikiagoa dela zero azpitik, izoztuak behar bezala mantentzeko. Tarte horietatik kanpo elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatuko.
|
|
Merkatu horietan putzuz betetako eremuak sortzea saihestu behar da. Biltegiratze segurua Biltegi edo leku egokia izan behar da (garbia, lehorra, aireztatua eta eguzki-argitik babestuta, baita izurriteetatik ere) elikagaiak biltegiratzeko, eta
|
behar dutenak
hozteko ekipamendua. Ez da garraiorik erabili behar biltegi gisa, produktu hoztuen kasuan izan ezik, eta elikagaiak biltegian dauden beste tresna eta tresna batzuetatik (poltsak, toldoak eta mostradoreak) modu eraginkorrean bereizi behar dira, eta ez da inolako hondakinik utzi behar.
|
|
Ez da garraiorik erabili behar biltegi gisa, produktu hoztuen kasuan izan ezik, eta elikagaiak biltegian dauden beste tresna eta tresna batzuetatik (poltsak, toldoak eta mostradoreak) modu eraginkorrean bereizi behar dira, eta ez da inolako hondakinik utzi behar. Azoka baino lehen, salgaiak prestatzean, haien egoera berrikusi behar da, hondatutakoa edo iraungita dagoena kendu, eta ziurtatu
|
behar da
hoztutako elikagaietan ez dela inoiz hotz-katea hautsi. Garraiatzean, ibilgailuaren garbitasun-egoera egokia bermatu beharko da, salgaiak garraiatzeko, eta ontziratu edo enbalatu gabeko elikagaiek gainazal zikinak (hala nola ibilgailuaren zorua, hormak edo sabaia) ukitzea saihestu.
|
2012
|
|
Izan ere, folikuluak laserraren erradiazio gehiago xurgatzen du, gehiago berotzen da, eta azalak baino denbora gehiago
|
behar du
hozteko (azala azkarrago hozten da). Ehun baten erlaxazio termikoko denborarekiko pultsuak duen iraupenaren arabera, efektuak aldatu egiten dira:
|
2014
|
|
Zerrendak! Gogoan izan
|
behar da
hoztu egin behar direla, ilunari eman aurretik. Errezeta honek osagai nagusia aldatzeko aukera ematen du.
|
2015
|
|
Tripak balde baten ixten dira, eta mortzilak egiteko hesteak garbitu egin behar dira. Ondoren, piztia eskegi egin
|
behar da
hotzitu daiten, eta ilunde partera, pitin bat hotzitzen danean, fazilago zatitzen da: orduan saiheskiak, bizkarrazurra, pernilaketa ateraten jakoz.
|
2022
|
|
Horrela, bakterioak modu begetatiboan ezabatzen dira —hau da, “egoera naturalean”—, baina ez dira suntsitzen forma esporulatuak (beroarekiko askoz erresistenteagoak diren egiturak). Horregatik, produktu horien iraupena laburragoa da —bizitza erabilgarria aste gutxi batzuetan — eta tenperaturatan mantendu
|
behar dira
hoztea. Baina abantaila bat dute: berotzean oso tenperatura altuak lortzen ez direnez, usain-eta zapore-ñabardurei eusten zaie.
|
|
AM Esan bezala, silikona askotan erabiltzen da itsasteko, batez ere eskulanetarako. Kontuan hartu behar da material isolatzaileek, hala nola zurak, silikona denbora gehiago
|
behar dutela
hozten. Bestalde, beroaren eroaleek —metalek bezala— silikona lehenago solidotzen laguntzen dute.
|