Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2001
‎Esne gordin hoztua. Azpimarratu behar da hozteko tenperatura egokia eta 9 °C-tik beherakoa bada, ezin dela esnearekin lotutako mikroorganismo patogeno gehienen biderketarik gertatu. Tenperatura hori 6 °C-tik beherakoa bada, mikroorganismo alteratzaile gehienen ugaltzea ere kontrola daiteke.
2006
‎Horretarako, leihoren batetik edo beste leku fresko batetik hurbil utzi daiteke, edo Maria bainura ur hotzez hoztu. Plater beroa gordetzen bada, gehiegizko esfortzua egin behar zaio hozte-motorrari, tenperatura egokira itzuli arte. Hotza egin ondoren, beroarekiko erresistentea den ontzi batean sartu behar da (kristala edo plastiko erresistentea, estalki hermetikoduna), eta berehala estali, bakterioak eta mikroorganismoak kutsa ez daitezen, intsektuak edo ingurune bera transmitituz.
2008
‎Ideia ona da termo bat (beroa) erabiltzea pasta egosiarekin, tomatearekin eta zatitutako saltxitxekin, edo termo bat (hotza) gazpatxoarekin, askoz hobeto prestakin komertziala bada, eta izotza batzuk. Postreetan, saihestu egin behar dira hozteko esnekiak (jogurtak, natillak edo gazta freskoa), eta gazta onduak (azalik gabeak eta zatituak), hoztu gabeko esnekiak (irabiakiak edo jogurt pasteurizatuak) eta, jakina, fruta, lehenengo garbitu beharko dena. Tabletak eta txokolate-barratxoak ere saihestuko ditugu, hoztu ezean urtu egingo baitira.
‎Sistema konplexua Elikagai galkorrak edo izoztuak kontsumitzailearengana modu seguruan iristeko behar den hozte-edo izozte-prozesuaren urrats bakoitzak osatzen du hotz-katea. Elikagai baten kalitatea eta segurtasuna bermatzeko behar diren elementu eta jarduera guztiak biltzen ditu, jatorritik kontsumora arte.
2010
‎Poltsa isotermoan garraiatu behar dira hotz-katea ez hausteko, eta etxean unean bertan hoztu. Haragia eta deribatuak Haragiek hozkailu-erakustokietan egon behar dute hoztuta, jatorriaren, kategorien eta ebakiduraren arabera bereizita. Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin.
2011
‎Gehienez, ordubetean eduki behar dira hozten, eta ontzi tapatuetan izoztu.
‎Hori oso erabilgarria izan daiteke aparatuaren gainkargaren kasuan edo elektrizitate-mozketak erregistratzen direnean. Egiaztatu behar da hozteko tenperatura 5 °C-tik beherakoa dela (hozkailu batzuek 0 °C-ko konpartimentua dute elikagai freskoak hobeto kontserbatzeko), eta izozkailuarena 18 °C baino txikiagoa dela zero azpitik, izoztuak behar bezala mantentzeko. Tarte horietatik kanpo elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatuko.
‎Merkatu horietan putzuz betetako eremuak sortzea saihestu behar da. Biltegiratze segurua Biltegi edo leku egokia izan behar da (garbia, lehorra, aireztatua eta eguzki-argitik babestuta, baita izurriteetatik ere) elikagaiak biltegiratzeko, eta behar dutenak hozteko ekipamendua. Ez da garraiorik erabili behar biltegi gisa, produktu hoztuen kasuan izan ezik, eta elikagaiak biltegian dauden beste tresna eta tresna batzuetatik (poltsak, toldoak eta mostradoreak) modu eraginkorrean bereizi behar dira, eta ez da inolako hondakinik utzi behar.
‎Ez da garraiorik erabili behar biltegi gisa, produktu hoztuen kasuan izan ezik, eta elikagaiak biltegian dauden beste tresna eta tresna batzuetatik (poltsak, toldoak eta mostradoreak) modu eraginkorrean bereizi behar dira, eta ez da inolako hondakinik utzi behar. Azoka baino lehen, salgaiak prestatzean, haien egoera berrikusi behar da, hondatutakoa edo iraungita dagoena kendu, eta ziurtatu behar da hoztutako elikagaietan ez dela inoiz hotz-katea hautsi. Garraiatzean, ibilgailuaren garbitasun-egoera egokia bermatu beharko da, salgaiak garraiatzeko, eta ontziratu edo enbalatu gabeko elikagaiek gainazal zikinak (hala nola ibilgailuaren zorua, hormak edo sabaia) ukitzea saihestu.
2012
‎Izan ere, folikuluak laserraren erradiazio gehiago xurgatzen du, gehiago berotzen da, eta azalak baino denbora gehiago behar du hozteko (azala azkarrago hozten da). Ehun baten erlaxazio termikoko denborarekiko pultsuak duen iraupenaren arabera, efektuak aldatu egiten dira:
2014
‎Zerrendak! Gogoan izan behar da hoztu egin behar direla, ilunari eman aurretik. Errezeta honek osagai nagusia aldatzeko aukera ematen du.
2015
‎Tripak balde baten ixten dira, eta mortzilak egiteko hesteak garbitu egin behar dira. Ondoren, piztia eskegi egin behar da hotzitu daiten, eta ilunde partera, pitin bat hotzitzen danean, fazilago zatitzen da: orduan saiheskiak, bizkarrazurra, pernilaketa ateraten jakoz.
2022
‎Horrela, bakterioak modu begetatiboan ezabatzen dira —hau da, “egoera naturalean”—, baina ez dira suntsitzen forma esporulatuak (beroarekiko askoz erresistenteagoak diren egiturak). Horregatik, produktu horien iraupena laburragoa da —bizitza erabilgarria aste gutxi batzuetan — eta tenperaturatan mantendu behar dira hoztea. Baina abantaila bat dute: berotzean oso tenperatura altuak lortzen ez direnez, usain-eta zapore-ñabardurei eusten zaie.
‎AM Esan bezala, silikona askotan erabiltzen da itsasteko, batez ere eskulanetarako. Kontuan hartu behar da material isolatzaileek, hala nola zurak, silikona denbora gehiago behar dutela hozten. Bestalde, beroaren eroaleek —metalek bezala— silikona lehenago solidotzen laguntzen dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia