Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 145

2001
‎1800-2000 Kcal/ egun. Gero eta kaloria gutxiago hartu behar dira dietan; dieta onargarria eta malgua. · Elikadura-ohitura okerrak aldatzea= epe luzeko pisu-galerari eustea.
‎Produktu arinek zapore eta barietatez betetzen dute erregimenean daudenen eta osasun arrazoiengatik elikagai batzuen kontsumoa bereziki zaindu behar dutenen dieta. Alde horretatik, elikagai horien ezaugarriei buruzko informazio zuzena izan ondoren, produktu arinak kontsumitzea esperientzia gastronomiko osasungarria izan daiteke.
‎Hasierako etapetan, kontrolatu egin behar dira dietan, laktosan (esnearen azukrea) eta elikagaien koipean; izan ere, laktosarekiko intolerantzia iragankorra ager daiteke, eta, batzuetan, baita gantzarekiko aldi baterako intolerantzia ere. Sintomak kontrolatu ondoren, esnea eta esnekiak gehitu behar zaizkio dietari, pixkanaka, eta gantz-maila handitu daiteke.
‎Hasierako etapetan, kontrolatu egin behar dira dietan, laktosan (esnearen azukrea) eta elikagaien koipean; izan ere, laktosarekiko intolerantzia iragankorra ager daiteke, eta, batzuetan, baita gantzarekiko aldi baterako intolerantzia ere. Sintomak kontrolatu ondoren, esnea eta esnekiak gehitu behar zaizkio dietari, pixkanaka, eta gantz-maila handitu daiteke. Laktosarekiko intolerantzia · Probatu tolerantzia jogurtaren eta gaztaren aurrean, eta, irauten badu, merkatuan badira laktosarik gabeko produktuak (esnea, jogurtak), kaltzio ugari baitute, hezur-masa behar bezala mantentzeko.
2002
‎Ogi zuria baino kalitate elikagarriagoa du, baina benetako ogi integrala baino kalitate apalagoa. Ogi integrala pixkanaka sartu behar da dietan Ogian, zuntz, bitamina eta gatz mineralen aberastasuna irinaren erauzketa-mailaren araberakoa da, eta ogi-orea aberastu egin da substantzia horiek egiteko prozesuan. Ogi integralak substantzia horiek gehiago ematen ditu, zereal-aleak estalkia mantentzen baitu, fintze-prozesurik jasan ez duelako.
‎Zuntzak nabarmen azkartzen du heste-igarotzea, gorozkien bolumena handitzen denean. Hala ere, ogi integrala pixkanaka sartu behar da dietan, hesteetako eragozpenak saihesteko.
‎C bitamina edo azido askorbikoa uretan disolba daitekeen bitamina bat da, eta, beraz, organismoan ez da ia metatzen; beraz, egunero irentsi behar da dietaren bidez, norberaren beharren arabera. Oro har, C bitaminaren eguneroko behar gomendatuak hauek dira:
‎Animalia-ehunetan bakarrik dago kobalamina, bereziki gibelean eta elikagai kutsatuetan. Gizakiari dagokionez, kolonean sintetizatutako B 12 bitamina (heste lodiaren azken zatia) ezin da xurgatu; beraz, eguneroko nutrizio-eskakizuna animalia-azpiproduktuetatik lortu behar da dietan. Hauek dira bitamina horren iturri diren elikagaiak:
‎Azido gastrikoa murrizten duten sendagaiek, hala nola H2 blokeatzaileek (zmetidina, ranitidina, famotidina), azido-ponparen inhibitzaileek (omeprazola), koltxizinak edo fenforminekin egindako tratamenduak, B 12 bitamina-maila jaisteko joera dute. Neurri profilaktiko gisa, urdailean ebakuntza egin badiote edo gastritis kronikoa badu, medikuak baloratu behar du B12 bitaminarekin osatu behar duela dieta, erregulartasunez.
‎Aurrez prestatutako platerak, zer presentzia izan behar du dietan?
‎Gainera, hormona sexualen ondorioak modulatzen ditu, eta ezinbestekoa da triptofanoa (aminoazido esentziala) niazina bitamina (azido nikotinikoa) bihurtzeko. Zenbat diru eman behar du dietak. Zenbait forma kimikotan aurki daitekeen bitamina denez, ez dago aho bateko irizpiderik gomendioei dagokienez.
2003
‎Arrainen etiketatzea derrigorrezkoa izan baino lehen, halibuta edo fletana mihi-arrainaren baliokidetzat saltzen zen, nahiz eta haren haragia ez zen iristen haren kalitatera, eta hori prezioan nabaritzen da, ezizenaz gainera. Fletana arrain zuria da, 100 g-ko 2 g gantz besterik ez du ematen; beraz, koipe gutxirekin prestatzen bada, ezin hobea da pisua galdu behar dutenen dietarako. Merkatuan halibut osoa dago, xerratan edo gurpiletan (ohikoena xerrak dira), freskoa zein izoztua.
‎Azterketa berri baten arabera, karbohidratoak kendu behar dira dietatik, koipearen ordez.
‎Udan izerdi gehiegi jateak deshidratatzeko arriskua dakar, eta hori saihestu egin behar da dietan likidoa irenstean, Javier Ortiz doktoreak atzo adierazi zuenez, “Udako Palmolive NB Dekalogoa” aurkeztu zuen Madrilen. Deshidratatu ez zedin, egarri izan baino lehen edatea gomendatu zuen aditu horrek, “gorputzak %60ko ura duenez eta %2 eta %3 bitartean ur hori galduz gero, deshidratazioa dago”.
‎B3 (mg) Pasta zuria 342 74 1-1,8 2,9 190 250 0,22 0,03 5,6 € Pasta arrautzadunak 362 70 12:00 2,8 3,4 191 164 0,17 0,07 1,9 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Pastek astean behin bederen egon behar dute dietan, beste plater batzuekin txandakatuz, hala nola lekaleekin eta arrozar
2004
‎Dieta begetarianoan, hazi-olioak (ekilorea, artoa eta bereziki sojarena) eta fruitu lehorrak, intxaurrak bereziki, azido linolenikoaren iturri bakarra dira, funtsezko gantz-azidoa, eta hortik sortzen dira omega -3 gantz-azidoak. Neurriz kontsumitutako elikagai horiek ez dira falta behar dietan. Funtsezko gantz-azidoak funtsezkoak dira etorkizuneko haurraren nerbio-sistemaren garapenean.
‎Sukaldaritzako teknikak: elikagaiak prestatzea Kontuan izan behar da dietako elikagaiez gain garrantzitsua dela horiek prestatzeko modua. Adibidez, frijitzean, olioaren tenperatura kontrolatu behar da eta ez da gehiegi berotu behar edo ez da ke-puntura iritsi behar, bestela substantzia kaltegarriak eta potentzialki kantzerigenoak sortzen baitira.
‎Silizio-eskasiak, gainera, alterazioak eragin ditzake hezurrak eta kartilagoak; horrez gain, larruazalaren elastikotasun falta eta ilea erortzea. Zenbat silizio sartu behar da dieta. Gaur egun, ez dakigu zein den gomendatutako gutxieneko kopurua egunean.
2005
‎Esnealdiak energia gastatzen du amarentzat. Ekialdea gastu hori handitu egiten da, gainera, ekitaldia egiten badu; beraz, kontuan hartu behar da dietak bere behar energetiko guztiak asetzen dituela. nutrizionalak dira, amaren esnez soilik elikatzen den haurrak inolako akatsik izan ez dezan.
‎dieta osasungarria eta orekatua egitea. Gainera, hainbat patologia daude diabetea edo hipertriglizeridemia (triglizeridoen maila altuak)-odoleko koipe-mota bat), non kantitatea kontrolatu behar den dietako azukreak. Frutak, protagonistak Frutak osagai gisa erabiltzea postreak lortzeko moduetako bat da arinak, zapore atseginekoak eta erakargarriak.
‎Ez da zaila horiek sartzea elikagaiak dietan eta, oro har, horiekin onak izaten dira emaitzak. Hala ere, ez da ahaztu behar dieta batean parte hartu behar dutela. fruta fresko eta lehortuetan aberatsa (piku lehorrak, mahaspasak, etab.).), barazkiak eta barazkiak, lekaleak, zereal integralak eta fruitu lehorrak, guztiak elikagaiak zuntz asko dutenak.
2006
‎Zubiria abeslari ezaguna dugu eta euskal kantu lehiaketetan epaimahaikide izan ohi da. Bere esanetan, adin jakin batera heldu arte, gizonezkoak baino gehiago dira lehiaketa hauetara aurkezten diren emakumezkoak, baina ama izatea erabakitzen dutenean edo beste erantzukizun batzuei aurre egin behar izaten dietenean, emakumeek agertokia alde batera uzten dute. «Non da Labrit?» galdetu omen zion norbaitek orain gutxi.
‎Kirolariek eta ariketa fisikoa maiz egiten dutenek badakite karbohidrato ugari hartu behar dutela dietan. Elikagai horiek energia bihurtzen dira pixkanaka, egiten den esfortzu fisikoaren arabera.
‎Hala ere, aspalditik, gatza negatiboki baloratzen da pertsonen osasunerako, batez ere hipertentsio-propietateengatik, eta hori adinarekin lotutako beste gaixotasun askoren jatorrian dago, hala nola krisi kardiobaskularrak edo garun-hodietakoak, diabetesa, giltzurrun-hutsegitea eta bizi-kalitatea eta bizi-itxaropena gutxitzea. Hori dela eta, herritarrak eta elikagaien industriak kontrolatu behar duten dietako toxikotzat hartzen hasi da. Gatza eta hipertentsioa Gatz gehiegi kontsumitzeagatik hipertentsio arteriala izateko arazoa zabaltzen hasi da haurren artean.
2007
‎Hainbatentzat teoria sinesgaitza den arren, kontuan izan behar da dietak, pertsonen osasunean ez ezik, gizarteen osasunean eta are zibilizazioen garapenean ere eragiten duela.
‎Marka batzuek, adibidez, oliba-olioa edo hazi-olioak erabiltzen dituzte, hala nola ekilore-olioa (gantz asegabeak); beste batzuek, berriz, koko-edo palma-olioak edo koipe hidrogenatuak erabiltzen dituzte, eta horiek gantz saturatu gisa jokatzen dute organismoan. Ez da ahaztu behar dietan gehiegizko gantz aseak odoleko kolesterol-maila handitzen duela, eta hori arrisku kardiobaskularreko faktorea dela. Batzuetan, etiketak ez du zehazten erantsitako landare-olio mota, eta horrek zaildu egiten dio kontsumitzaileari produktuaren koipearen kalitatea baloratzean.
‎Elikadura eta Lana Madrilen gaiari buruzko mahai-inguru batean, Goiriak esan zuen dieta horrek gutxiago pisatzen duela digestioa, eta hori funtsezkoa da bazkaldu ondoren lan-jarduerarekin jarraitzeko. Ildo horretatik, azpimarratu zuen egingo den lanari egokitu behar zaiola dieta. Goiriaren arabera, lan-menu idealak plater bat pasta edo entsalada batekin hasi behar du, ondoren arrain zuria edo haragia plantxan, eta amaitzeko, fruta-pieza bat, jogurta edo gazta fresko zati bat.
2008
‎Bestelako jaki batzuk sartu behar dizkiogu dietan, fobia sortzen dionak emango lizkiokeen elikagaiak dituzten jakiak.
‎Erretzea elikagaiei ia gantzik ematen ez dien sukaldaritzako teknika da, eta, beraz, bereziki egokia da gantz-edukia mugatu behar den dietetarako. Barazkietan eta, zehazkiago, erremolatxan, mota horretako jakiak prestatzeko baldintza batzuk bete behar dira elikagaiaren baldintza organoleptikoak mantentzeko.
‎Gainera, testuak dakarren “kontraesana” salatu zuen; izan ere, haren oinarrietako batek “langileen osasuna eta bizi-kalitatea bermatzea” izan behar luke. Horregatik, ziurtatu zuen Espainiak lan egingo duela proposamena Europako Parlamentuan izapidetzean alda dadin, eta eurodiputatuei eskatu zien kontuan har ditzatela hurrengo urteko Europako hauteskundeak, non herritarrei botoa eskatu beharko dieten. Aurkako sindikatuak Langile Komisioak (CCOO) sindikatuak eta Langileen Batasun Orokorrak (UGT) ere iragarri dute presioa egingo dutela Europako Parlamentuak lan-denboraren zuzentaraua alda dezan.
‎Andropausia edo andropenia ADAM sindromea ere esaten zaio (androgen defizency aging male, androgenoen urritasuna gizakien zahartzean). Urte horietan, osasuna mantentzera eta gaixotasunak prebenitzera bideratu behar da dieta. Menopausiak ugalkortasun-aldiaren amaiera markatzen duen emakumeak ez bezala, gizonak ugalkortasunak bere horretan dirau, nahiz eta adina izan.
2009
‎%50 -60 karbono hidratoak, %18 proteinak eta %28 -30 koipeak. Hala ere, pertsona eta egoera bakoitzera egokitu behar da dieta eta ondorioz, kaloria kopurua. Gainera, elikadurari dagokionez, hainbat korronte daude (haragirik ez kontsumitzearen aldekoak, paleodietaren defendatzaileak, bizimodu makrobiotikoa egiten dutenak...) eta horrek gai zabalago baterako ematen du.
‎Nahikoa da elikagai proteikoak (haragia, arraina, arrautzak, esnekiak, lekaleak) kirola egin ondoko janarian sartzea. Ez dira ahaztu behar dieta hiperproteikoei lotutako arriskuak. American Heart Association (2002) erakundearen Nutrizio, Jarduera Fisiko eta Metabolismo Kontseiluak dioenez, proteina gehiegi dituzten dietak honako hauekin lotzen dira:
‎Hori da borraja-eta onagra-olioen kasua, haien propietateak azido gamma-linolenikoari zor baitzaizkio; azido hori “funtsezkoa” da gure organismoarentzat. Funtsezkoa esaten zaio, gure gorputza ez delako gai bere kabuz ekoizteko, eta horrek esan nahi du egunero sartu behar dela dietan. Azido gamma-linolenikotik abiatuta, prostraglandina izeneko molekula garrantzitsu batzuk sortzen dira gorputzean.
‎Entsalada, neguan zein udan, osasungarria da ia beti, nahiz eta ezaugarri batzuk izan behar dituen dietak behar dituen mantenugaien oreka lortzeko. Entsaladetan funtsezko osagaiak diren barazkietatik, bertute gehiago nabarmentzen diren arren, zein osagaik egiten dituzten desabantailak jakin behar da, zer egoeratan.
‎Eguraldi aldaketak eragiten dituen osasun arazoak ager ez daitezen, gorputzaren babes sistema egoera onean ukan behar da dietaren bidez.
2010
‎Demokrazian lehen aldiz alarma ezarri da erabiltzaileen eskubideak babesteko Grebak galera ekonomiko handiak eragiten ditu, eta horren ondorioak larriagoak dira, Espainia krisi larri batean murgilduta baitago. Oporren helmugara joaterik izan ez duten eta ustekabeko gastuei aurre egin behar izan dieten milaka bidaiariei gehitu behar zaizkie hotelek izango dituzten galerak, dagoeneko kontratatuta dauden zerbitzu turistikoak eta jatetxeek, saltokiek eta abarrek-orain galduak-izan ditzaketen irabaziak. Turismorako zerbitzu eta prestazio ugari kaltetu dira.
‎Gantz-eta azukre-iturriak Etxeko janarien errutina da gazteengan eragin handiena duen faktoreetako bat. Gurasoek bermatu egin behar dute dieta elikagarria, diziplina ordutegian eta ordena menuan: lehen platera, bigarren platera eta postrea.
‎Gainera, ur horrek hidratazioa errazten du, are gehiago udan, eta zuntzak hestea erregulatzeko aukera ona ematen du. Lekaleek ere parte hartu behar dute dietan, nahiz eta, hala badagokio, hamabigarren postua ere bete behar duten. Jarrera hori azken urteetan lortu da, jausi ziren ahanztura gainditu ondoren.
‎Herritarrek, oro har, obesitatea saihestu behar badute, minbizia duen pertsona batek argaltzen saiatu behar du. Borroka irabazteko errezetak Sintoma bakoitzak eta egoera bakoitzak tratamendu berezia behar du, eta medikuak zehaztu behar du dieta. Albo-ondorio aurreikus eta errepikakorrenak saihesteko —goragalea eta gonbitoak—, menuetan hainbat errezeta erraz erabiltzen dira.
2011
‎Gainerako mantenugaiak bezala, zuntza ere kopuru batzuetan hartu behar dugu dietaren bidez.
‎Mantenugai bakoitzetik kopuru jakina hartzea komeni da egunero; pertsona heldu osasuntsu batek 2000-2200 Kilokaloria hartu behar lituzke dietaren bidez, eta hor barrenean, balio energetiko osoaren% 10 -18* izan behar lukete azukreek; hau da, egunean 90 -100 gramo* azukre hartu behar lituzke, gehienez (5 eta 10 urte bitarteko haurrek, 85 gramo*).
‎Eta bero-kolpe baten ondorengo orduetan, nola egokitu behar da dieta?
2012
‎Pertsona heldu osasuntsu batek 2.200 Kcal inguru hartu behar ditu dietaren bidez, eta azukre sinpleek ez dute izan behar% 10 baino gehiago.
‎Alergenoa erabat baztertu behar da dietatik, bai elikagaia bera, bai osagai hori eduki dezaketen produktuak.
‎Beste bideetatik metabolizatzean metabolito batzuk sortzen dira (fenilaktato, fenilazetato eta fenilpirubato, neurotoxikoa dena). Fenilalaninaren edukia gutxitu behar da dietan.
‎Kasu akutuetan letargia, gihar-tonuaren aldaketak, konbultsioak eta koma ager daitezke. Aminoazido horien edukia jaitsi behar da dietan.
‎Urritasun hori dela-eta, galaktosa eta beste metabolito batzuk pilatzen dira eta hainbat kalte sor ditzakete (gibel-patologia, arazo nerbiosoak, begilausoak, pisu-galera?). Gaixotasun honetan laktosa kendu behar da dietatik, nagusiki esnea eta esnekiak, baita lekale eta barazki batzuk, eta laktosa edo esnea osagaien artean duten elikagai prozesatuak ere alde batera utziz.
‎Ondorioz, fruktosaren beste metabolito batzuk metatu eta efektu toxikoak eragiten dituzte (oka, deshidratazioa, gibel-arazoak eta hipogluzemia). Fruktosa eta sakarosa kendu behar dira dietatik. Horretarako, era naturalean edo gehigarri bezala bi substantzia horiek dituzten elikagaiak ekidin edo behintzat murriztu behar dira:
‎“Elikadura egoki eta askotarikoan, berehalako printzipio guztiak, proteinak, bitaminak eta mineralak sartu behar dira behar adina”, erantsi du Juan Antonio Triguerosek, Espainiako Mediku Orokorren eta Familiaren Elkarteko (SEMG) lehendakariordeak. 50 urtetik aurrera, zahartzaro osasungarria “ziurtatzeko” neurriak ezin dira gehiago atzeratu Zahartu ahala, aldaketak egin behar dira dietan, adinekoen gustuetara egokitzeko, zapore jakin batzuk atzematea zailagoa egiten baitzaie. “Baliteke zaharrei gatzik gabeko janariak ezeren berririk ez izatea, eta, beraz, dieta hiposodikoak ez egitea, bihotz-gutxiegitasunik ez badute behintzat.
‎Horrek helduen mugikortasuna murrizten du eta lotutako gaixotasunak izateko aukera areagotzen du. Gure herrialdeko bost zaharrenetatik lau gizenak dira, eta, beraz, haien gustuetara egokitu behar dute dieta, egunean hainbat otordu hartu eta zuntz bidezko elikagaiak kontsumitu, hesteen igarotzea errazteko. Beste pertsona batzuekiko harremanak Adinekoek nabarmentzen dute jende gehiago ezagutu eta gehiago dibertitzea gustatuko litzaiekeela.
2013
‎Datu horietatik abiatuta planifikatu behar da dieta.
‎Zer leku behar du dietan
‎Ikuspegi dietetikotik, hobetu egin behar da dieta orokorrean, eta gatz gutxiago eta elikagai gazi gutxiago hartu; gatzik gabeko ogia jatea komeni da-osokoa da onen-onena-, eta nabarmen murriztu behar lirateke hestebeteak, gaztak edo plater prestatuak...
‎Horretarako, modu osasungarrian elikatu beharra dago: landare-jatorriko elikagai askotarikoetan oinarritu behar da dieta, bakanago jan animalia-jatorrikoak eta oso noizbehinka beharrezko ez direnak (opilak, haragi goriak, gozoak...).
‎Landare-jatorriko elikagaiek izan behar dute dieta osasungarriaren funtsa, horretan ez dago zalantza handirik.
‎Zer leku behar du dietan
‎Zer toki behar du dietan?
‎Zer leku behar du dietan
‎Zer leku behar du dietan
‎Ez da horrela, ordea, kaltzio-gabezia (emakumeetan ere ohikoagoa), estres-hausturengatiko arriskua areagotzen baitu. Beraz, kirola egiten dutenek adi egon behar dute dietako kaltzio-ekarpenari, eta, aldi berean, esneki horiek ez dira gantz ugarikoak. Gorputz-pisu egokia izateak gainkargagatiko lesioak saihesten lagunduko du.
‎Serotonina sintetizatzeko eta nerbio-konexio ona emateko, organismoak, triptofanoa izateaz gain, beste mantenugai batzuk ere behar ditu, hala nola omega 3 gantz azidoak eta oligoelementuak, hala nola magnesioa eta zinka. Arrain urdinak, intxaurrek eta hosto berdeko barazkiek ere ez lukete jan behar dietatik. Alderdi dietetiko horiek kontuan hartzea interesgarria izan daiteke depresioa jasan dezaketen pertsonentzat edo loa hartzeko arazoak dituztenentzat.
‎Eta hestebeteak? Produktu batzuek, elkarren antzekoak izan arren, osaera nutrizional desberdina dute; alderdi hori kontuan hartu behar da dieta osasungarria egiteko. Hurrengo erreportajeak azalduko digu horietako batzuk zein diren, zertan aldatzen diren eta kontsumo-maiztasuna aldatu behar den.
‎Zakur elikatu edo meheak gantz eta proteina gehiago hartu behar ditu dieta bidez. Hala ere, ez da atera behar ile mehea, hainbat egunetan jan gabe daramana: urdaila sentikorragoa da luzapenarekiko, eta tente egon daiteke.
‎urdaila sentikorragoa da luzapenarekiko, eta tente egon daiteke. Artikulu honetan azaltzen da nola elikatu txakur oso mehea, nola banatu janari-anoa egunean zehar eta zer-nolako elikagaiak izan behar dituen dieta bakoitzak.
2014
‎Horrek ez du esan nahi, ordea, gatza erabat desagerrarazi behar dugunik dietatik.
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku behar dute dietan: zenbat da aski?
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Frutei, berdurei eta barazkiei lekua egin behar zaie dietan eta egunero hartu behar dira (5 atal edo errazio, gutxienez).
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer eduki behar du dieta osasungarri batek. Irudia:
‎Argaltzeko dieta baten bidez bilatzen den helburu nagusietako bat jaten ikastea da, eta, hori jasan ahal izateko, ez da egokia, zalantzarik gabe, ez errespetatzea. «Tranpa-egun» horretara jo behar izatea dieta ona ez izatearen ebidentzia da. Are gehiago, alde batera uzteko beharra alerta-seinalea da.
‎Pisu handiegia duten indibiduoetan, zaindu egin behar dira, batetik, gurina, pastelgintza eta pastela, gurina eta margarina, eta, bestetik, gantz saturatuak, opilak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta elikagaiak. Horrenbestez, egunean hiru errazio edo lau errazio (150 – 200 g) eduki behar lituzke dietak egunean hiru fruta errazio edo gehiago; gutxienez 150 – 200 g.), pasta astean bitan eta hirutan, eta arroza ere astean bitan eta hirutan. Osteoporosia denbora-tarte luzeetan kaltzio-eskasia izaten da, eta, beraz, zaharretan kaltzio-beharrak ez daude handituta, baina, bai, egunean 800 mg hartzea bermatu behar da.
‎Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra-esnea, kaltzioz aberastutako soja-edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira. Hori guztia dela eta, dietan barietatea eta bariazioa sustatu beharko lirateke, elikadura ona sustatzeko indibiduoak behar duen dietaren testura edozein dela ere (normala, biguna edo tudmix). Beraz, elikagai freskoak eta sasoikoak sustatu beharko dira.
‎Fruta, berriz, kaloria gutxiko elikagaia da, zuntz eta bitamina ugari ditu, eta gantz gutxi. Egiaztatu behar da dietan beti 2 -3 errazio fruta edo 3 errazio daudela egunean. Fruta jatea kosta egiten zaion pertsona batek, janariaren edo afariaren atarian egotea bultzatu behar du.
‎Oro har, kontu handiz ibili behar da plater horiek irenstean, anisakisa eramaileak izan baitaitezke. Horregatik, haurdun daudenek kendu egin behar dituzte dietatik, edo ziurtatu elikagaiak izoztu egin direla eta arriskurik gabe daudela ziurtatzeko modu egokian tratatu direla. Bestalde, haurdunaldian arrain urdina saihestea gomendatzen da, merkurio asko duelako.
2015
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Hona hemen zein diren talde horiek, zer-nolako garrantzia duten eta zer toki bete behar duten dietan.
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Gailetak ez dira desagerrarazi behar dietatik, baina garrantzitsua da nola osatuta dauden jakitea eta oreka batekin jatea, ez ditzagun kaloria, azukre eta gantz gehiegi pilatu gure elikaduran.
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Pertsona zeliakoak glutena duten zerealak eta horien eratorriak baztertu behar ditu dietatik. Elikagaibatzuk erraz identifikatzen dira:
‎Ur eta zuntz dietetiko gehiago hartzea da idorreria funtzionalaren tratamenduaren oinarria. Labore integralak (ogia, gosaritarako zerealak, arroza, pasta, etab.).), lekaleek, barazkiek, fruta eta fruitu lehorrek izan behar dute dietaren oinarria idorreria duten pertsonengan. Idorreriarako elikagai probiotikoak Osasunerako Mundu Erakundearen (OME) arabera, probiotikoak mikroorganismo biziak dira, eta kopuru egokietan hornitzen badira, erakundearen osasunean onurak sortzen dituzte.
‎arroza oilaskoarekin aldatu, hau arkumetik, etab. Eta horrela pixkanaka, maskota alergikoa den osagaia detektatu arte. . Osagai berri bakoitzaren zaintza astebete ingurukoa izan behar da Dieta hipoalergenikoa honela hasten da txakurrarentzat: osagai bakarra eskaini behar da, eta behar adina denbora itxaron behar da, osagai hori ote den jakiteko.
2016
‎Bizimodu osasungarriaren testuinguruan sartua egon behar luke dieta osasungarriak.
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar du dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Zer leku hartu behar dute dietan
‎Eta horiek, era berean, beste prozesu batzuekin erlazionatzen dira, adibidez, gehiegizko pisua edo obesitatea duten pertsonen kasuan; izan ere, pazienteek, maiz, dislipemia, intsulinaren diabetea ez den diabetesa, gaixotasun koronarioa edo hipertentsio arteriala izaten dituzte, besteak beste. Ez da ahaztu behar dieta aldez aurretik ikasi behar dela. Dadoak norberak maneiatu eta zer jan erabaki gabe zer jan behar den erabaki gabe eta behar adinako prestakuntzarik gabe, mikronutriente gakoen gabezia gerta daiteke, adibidez, burdina, iodoa edo D bitamina, edo ez da elikagaien arteko elkarreragina sustatzen.
‎Diagnostikatu gabeko kasu asko daudela uste da, eta, beraz, maiztasuna handiagoa da. Hala eta guztiz ere, ez da inoiz egin behar dietako glutena, mediku batek gaixotasuna diagnostikatzen ez badu ere, nahiz eta «modan» egon, zenbait famatuk esan ohi dute, edo, bestela, zenbait web atariren bidez, zalantza egiten dute, eta zalantzazko oinarri zientifikoa dute. Glutena hartzearekin zerikusia duen inolako arazorik ez badago (lau erakundera arte deskribatuta dago:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
behar da 30 (0,20)
behar du 25 (0,16)
behar dute 24 (0,16)
behar 10 (0,07)
behar dira 6 (0,04)
behar ditu 4 (0,03)
behar dituen 4 (0,03)
behar izan 4 (0,03)
behar dituzte 3 (0,02)
behar duen 3 (0,02)
behar dugu 3 (0,02)
behar duten 3 (0,02)
behar dutenen 3 (0,02)
beharko 3 (0,02)
behar den 2 (0,01)
behar lituzke 2 (0,01)
behar badu 1 (0,01)
behar baita 1 (0,01)
behar dela 1 (0,01)
behar dizkiogu 1 (0,01)
behar duela 1 (0,01)
behar dugunik 1 (0,01)
behar dutela 1 (0,01)
behar izatea 1 (0,01)
behar izaten 1 (0,01)
behar luke 1 (0,01)
behar lukeen 1 (0,01)
behar zaie 1 (0,01)
behar zaio 1 (0,01)
behar zaiola 1 (0,01)
behar zaizkio 1 (0,01)
behar zituen 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 126 (0,83)
UEU 5 (0,03)
Berria 3 (0,02)
Booktegi 3 (0,02)
ELKAR 2 (0,01)
Argia 2 (0,01)
aiaraldea.eus 2 (0,01)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 1 (0,01)
Guaixe 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
behar izan dieta osasungarri 6 (0,04)
behar izan dieta diru 2 (0,01)
behar izan dieta haurdunaldi 2 (0,01)
behar izan dieta jasangarri 2 (0,01)
behar izan dieta oso 2 (0,01)
behar izan dieta zenbait 2 (0,01)
behar izan dieta aldez aurretik 1 (0,01)
behar izan dieta asko 1 (0,01)
behar izan dieta aurre 1 (0,01)
behar izan dieta azaldu 1 (0,01)
behar izan dieta azukre 1 (0,01)
behar izan dieta bakoitz 1 (0,01)
behar izan dieta bat 1 (0,01)
behar izan dieta behar izan 1 (0,01)
behar izan dieta bera 1 (0,01)
behar izan dieta berezi 1 (0,01)
behar izan dieta beti 1 (0,01)
behar izan dieta bidez. 1 (0,01)
behar izan dieta egin 1 (0,01)
behar izan dieta egun 1 (0,01)
behar izan dieta elikagai 1 (0,01)
behar izan dieta elikagarri 1 (0,01)
behar izan dieta ez 1 (0,01)
behar izan dieta gehiegizko 1 (0,01)
behar izan dieta gluten 1 (0,01)
behar izan dieta hiperproteiko 1 (0,01)
behar izan dieta hipoalergeniko 1 (0,01)
behar izan dieta kaltzio 1 (0,01)
behar izan dieta likido 1 (0,01)
behar izan dieta lotura 1 (0,01)
behar izan dieta milaka 1 (0,01)
behar izan dieta miragarri 1 (0,01)
behar izan dieta nahaste 1 (0,01)
behar izan dieta ogi 1 (0,01)
behar izan dieta oinarri 1 (0,01)
behar izan dieta on 1 (0,01)
behar izan dieta orokor 1 (0,01)
behar izan dieta osatu 1 (0,01)
behar izan dieta pertsonaia 1 (0,01)
behar izan dieta sartu 1 (0,01)
behar izan dieta testura 1 (0,01)
behar izan dieta toxiko 1 (0,01)
behar izan dieta txakur 1 (0,01)
behar izan dieta urteko 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia