Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2004
‎maiz erabiltzen dira plater prestatuetan. Ezagunena sodio glutamatoa da (E), landare eta animalia elikagai batzuetan modu naturalean dagoen substantzia. Azidotasunaren zuzentzaileak:
2007
‎Laktosa esnean eta haren deribatu batzuetan modu naturalean aurkitzen den azukrea da, nahiz eta gaztak oso kantitate txikia izan. Azukre hori digeritu eta unitate txikiagotan bihurtzeko, laktasa entzima behar da.
2008
‎Kutsatzaile batzuk modu naturalean sortzen dira eta elikagaietara garraiatzen dira uraren edo lurzoruaren bidez, eta beste batzuk elikagaia ekoizteko prozesuan sortzen dira. Akrilamida, adibidez, almidoi askoko elikagaietan tenperatura altuetan dauden produktuetan aurkitzen den konposatu kimikoa da.
‎Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen. Hala, hidroxitirosola elikagai batzuetan modu naturalean dagoen eta lipido oxidazioa inhibitzen duen antioxidatzaile ahaltsua da. Emaitza horiek oso erabilgarriak dira elikagaien segurtasunari dagokionez.
2010
‎Gurinaren pisuaren% 1etik% 3ra bitartekoa da proportzioa. Trans gantz azidoak Azido horiek gantz asegabeak asetzen direnean agertzen dira, nahiz eta batzuk modu naturalean sortzen diren elikagai jakin batzuetan, batez ere animalia jatorrikoetan. Jakina da konposatu horiek kolesterol maila handitzen dutela, baina ikuspegi zientifikotik ez da arazo larririk frogatu.
2011
‎Irizpide honen arabera, kontsumitzailearengana iristeko bideak hainbat dira: Kutsatzaile naturalak, hau da, beste organismo bizidun batzuek modu naturalean sortutakoak, hala nola mikodiestrogenoak, onddoetatik datozen estrogenoak, hala nola Fusarium generokoak. Inguruneko kutsatzaileak, hala nola dioxinak, PCBak eta metal astunak, hala nola kadmioa, merkurioa edo beruna.
‎Biak ala biak prozesatzean legamien presentziaren mende daude zuzenean. Onddo jakin batzuk modu naturalean egoten dira frutetan, hala nola Sacharomyces ellipsoideus, mahatsaren azalean eta hartzidura alkoholikoaren erantzulea ardoaren elabotazioan. Garagardoaren ekoizpenak prozedura berari jarraitzen dio Sacharomyces cerevisiae legamien bidez. Legamiak maltari gehitzen zaizkio hartzidura egin eta garagardoa lortzeko.
2017
‎Eta horrek esan nahi du gure zakurrek beren sena ase behar dutela eta beren portaera naturalak errendatu", dio Lópezek. Txakur asko beren portaera naturalak adieraztea ezinezkoa duten inguruneetan bizi dira, hala nola, beste txakur batzuekin modu naturalean harremanak izatea, arakatzea, behar duten guztia egitea eta beren burua estimulatuta izatea. Horrek azaltzen du emozio negatiboak agertzea, hala nola asperdura eta frustrazioa, eta horiekin lotutako portaera arazoak, hala nola gehiegizko zaunkak, objektuen suntsiketa eta etxe barruko gernuak.
2022
‎zuntz dietetiko (pektina barne) eta sorbitol ugari izatea. , hainbat produktutan gozagarri gisa asko erabiltzen den karbohidratoa light a eta elikagai batzuetan modu naturalean agertzen dena. Sorbitolak, Espainiako Nutrizio Federazioak (FEN) azaltzen duenez, ekintza laxante arina du.
2023
‎Gero eta arrisku handiagoak elikagaien segurtasunean Hauek dira, besteak beste, espezialistek identifikatutako arrisku potentzialetako batzuk: Mikotoxinen presentzia handiagoa elikagaietan Mikotoxinak onddo genero batzuk modu naturalean sortzen dituzten substantzia kimikoak dira. Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) azaldu du gure osasunerako arrisku larria dakartela, ehunka moho espezie daudela horiek sortzeko gai direnak eta elikagaietan haz daitezkeenak tenperatura eta hezetasun baldintza jakin batzuk gertatzen direnean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia