2003
|
|
Erregistroetara sartzea tresna garrantzitsua da, beraz, FDAren esku, kontsumitzaileen osasuna eta bizitza arriskuan jar dezakeen edozein elikadura kutsadura susmoren aurrean. Atxilotzeko agindua Osasun Publikoaren Segurtasunari eta Bioterrorismoan Prestatzeari eta Erantzuteari buruzko Legeak baimena ematen die FDAko funtzionario edo langile kualifikatu
|
batzuei
elikagai bat atxilotzeko edo atxikitzeko agindua eman dezaten ikuskapen, azterketa edo ikerketa batean zehar, baldin eta produktu hori pertsonen edo animalien osasunerako edo bizitzarako mehatxu larria dela susmatzen duten froga edo informazio fidagarriak badaude. Kasu horietan, elikagai baten «geldialdi administratiborako agindu» baten aurrean egongo gara.
|
2007
|
|
Gainera, pertsona bakoitzak elikagaiekiko tolerantzia maila desberdina du: CI duten gaixo
|
batzuek
elikagai bat jan dezakete inolako eragozpenik sentitu gabe, baina gehiegi jateak krisia eragin diezaieke. Beste batzuk ez dira gai elikagai hori sintomak areagotu gabe probatzeko, eta, jakina, batzuek denetik jan dezakete inolako arazorik gabe.
|
2009
|
|
Haren helburua etiketen diseinu eta formatu hobea eskaintzea da, eduki argiagoekin, kontsumitzaileek errazago uler ditzaten. Ekoizle eta banaketa enpresa
|
batzuek
elikagai baten berezitasunak nabarmentzen dituzten piktogramak gehitzen dituzte, zuntz edo zuntz iturri aberatsaren arabera, partzialki hidrogenatutako landare koiperik gabe, gatzik gabe edo gatz gutxirekin, azukre erantsirik gabe edo light ik gabe. Adierazpen osasungarri horiek indarrean dagoen araudiak, 1924/ 2006 Erregelamenduak, elikagaietako nutrizio adierazpenei eta propietate osasungarriei buruzkoak, ezarritako arauei jarraitu diete.
|
2019
|
|
seguruak dira. Bien bitartean, ez dakigu edo ez dugu aintzat hartzen jatorri biologikoko kutsatzaileen garrantzia (bakterioak, lizunak birusak, etab.), eta elikagai toxiinfekzio ugari eragiten dituzte. Horrek honelako jarrera hartzera garamatza. «Hiltzen ez duenak gizendu egiten du» Kutsatzaile biologikoen aurrean erakusten dugun mesprezioari janaria botatzea merezi duela gehitzen badiogu, ulertuko dugu zergatik hartzen ditugun jarrera jakin
|
batzuk
elikagai bat egoera onean dagoen ala ez erabakitzean. Horixe gertatzen da abuztuko eguzkipean goiz osoa igaro duen patata tortilla eder baten aurrean gaudenean edo elikagai bat lurrera erortzen zaigunean. «Hiltzen ez duenak gizendu egiten du» edo «zerbait hil behar da» bezalako esaldiekin justifikatzen gara, eta kasurik okerrenean, garrantzirik gabeko beherakoa izango dugula pentsatzen dugu.
|
|
4 Kontuz honekin: …/ b> Ariketa fisikoa egiteak, alkohola edateak edo antiinflamatorio batzuek elikadurarekiko alergiak areagotu egin ditzakete. Adibidez, pertsona
|
batzuek
elikagai bat kontsumi dezakete eta ez dute erreakziorik izaten, edo erreakzio arina izaten dute, baina ariketa fisikoa egiten badute, sintomak larriagoak izan daitezke. 5 Sintomak.
|
2021
|
|
Hori gertatzeko, argi eta garbi azaldu litzateke zer egiten duen ontzi horrek hor, eta zer ez den kaltegarria. Ontzi adimendunak eta freskotasun adierazleak Ontzi adimendun
|
batzuek
elikagai baten freskotasun maila erakusten diguten adierazleak dituzte. Markagailuak kolorea aldatzen du ontziaren etileno kantitatearen arabera.
|