Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2001
‎Europan, Grezian, Turkian, Errumanian, Hungarian eta Italian ere hazten da, nahiz eta ekoizpena ez den nahikoa kontsumorako, eta horrek inportatzera behartu du gehiena.Gaur egun, arroza, gariarekin batera, munduan gehien kontsumitzen den zerealetako bat da, eta mundu osoan antzeko ekoizpena eta kontsumoa du, batez ere Asiako herrialdeetan zereal hori asko kontsumitzen delako. Espainian ere kontsumo handia dago (7 kilo inguru pertsonako eta urteko), eta gure gastronomiako plater tipikoetako baten osagai nagusia da paella. Arrozaren prozesamendu industriala:
2010
‎Ernesto Andrade Haragi xehatua da elikagai ohikoenetako bat. Plater baten osagai nagusia (albondigak edo hanburgesak) edo pasta eta pizza laguntzaile egokia izan daiteke. Gehien kontsumitzen dena txahal haragi xehatua da, baina txerrikia eta oilaskoa ere erabiltzen dira.
2011
‎Sukaldariek hainbat jaki gastronomikotan aurkeztu zuten: ontzutua, plantxan egina, marmitakoa balitz bezala gisatua eta fideua baten osagai nagusia.
‎Kasu horietan, Batasuneko Aduana Kodearen arauei jarraituko zaie. Arau berriak berariazko etiketatze irizpideak ezartzen ditu haragia bezalako elikagaien jatorrirako Gainera, elikagai baten osagai nagusiak ez badira produktu bukatuaren leku berekoak, jatorrizko herrialdea edo osagai nagusi horien jatorria adierazi behar da. Adibidez, herrialde batean egindako esne bat, baina beste herrialde batetik datorrena:
2012
‎Hala ere, barazki lasagna batek, calzone ak edo hostopil barazkiek harrera ona dute. Baina, egia esan, neurri batean osagai nagusiak gehiegi disimulatzen dituzte. Jatorriz aurkeztutako menestrak erakargarriagoak dira eta gelatinan konformatu daitezke.
2018
‎Kalabazin zopa hotza sagarrarekin, kalabazin eta tomate entsalada, jogurt saltsa kalabazin birrinduarekin edo humusean igurzteko kalabazin makila batzuk, mokadutxo gisa. Baten osagai nagusi gisa ere erabil dezakegu. tortilla pixka bat afaldu nahi badugu, edo kubotan moztu nahi badugu, eta salteatu oilasko bularki bat edo arrain xerra bat laguntzeko.
‎Denok dakigunez, barazkiak bitamina, gatz mineral, zuntz eta beste elikagai batzuen iturri nagusiak dira. Dieta osasungarri baten osagai nagusia dira, eta onena barazki mota, kolore, usain eta zapore guztiak eskura izatea da. Konbinazioak infinituak izan daitezke!
2023
‎Besteak beste: ✅ Mazedonia fruta irabiaki bihur daiteke, edo plum cake motako fruta pastel baten osagai nagusia (nahiz eta nahiko trinkoa izan, egun batzuetan oso ondo jasaten du eta pixkanaka jan daiteke). ✅ Turroiak eta polboroiak krema, izozki eta cupcake bihur daitezke, edo tututxo batzuen edo profiterol batzuen betegarri… Nahikoa da testura aldatzea (egoera solidotik bigunera, likidora edo krematsura), pastelgintzako krema bati edo gurin krema bati gehitzeko eta gozogintzako errezeten osagarri perfektu gisa erabiltzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia