Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 25

2001
‎Kasu gehienetan, osasunerako arriskuak saihesteko hartu beharreko prebentzio neurrien berri ez duten turistak dira. Ezjakintasunaren adierazgarri da Kataluniako aireportu bateko ontziratze gelan herrialde exotiko baterako bidaiariek egindako lana. Emaitzen arabera, elkarrizketatuen %70ek ez zuen osasun informaziorik jaso, eta %50ek ez zekien horrelako bidaiek beren osasunerako zer arrisku ekar zitzaketen.
2002
‎Gainera, ureztatzeko erabiltzen den ura meatze eremu zahar bat zeharkatzen duen ibai batetik badator, edo galdategi bateko hondakinak isurtzen diren ibai batetik, eta, gainera, nekazaritzarako lurzorua kobrez oso aberatsa bazen eta aspaldi plagizida mertzurialekin tratatu bazen, baditugu beste metal batzuk. Tomate hartatik saltsa egin eta latorrizko lata batean ontziratzen bada, eztainua eta burdin pixka bat ere agertuko dira. Azkenik, kontsumitzaileak lata ireki eta aluminiozko kazola batean edukia irakiten badu, metal arin horren zerbait disolbatuko da saltsan, tomatearen azidotasunak berak eta suaren beroak lagunduta.
2003
‎Haragiaren eta hegaztien kasuan, tratatutako animalia edo hegaztien ehunek izan dezaketen gehieneko maila hartuko da kontuan. Hala, haragi produktuetarako HGMak lehen mailako lagin bakar bateko ontziratu gabeko lagin bati aplikatzen zaizkio; aldiz, landare jatorriko produktuetarako, arrautzetarako eta esnekietarako HGMak lehen mailako lagin batetik 10era bitarteko lagin konposatu bati aplikatzen zaizkio. Laginketa prozedurek, bestalde, honako hauek zehazten dituzte:
‎Egunak igaro ahala, intzidentzia murriztu egin da, 30 pertsona baino gehiago izan gabe, infekzio egoera akutuan. Agerraldiaren jatorria ez da oraindik ofizialdu, baina zirkulu batzuetan esan izan da Southamptongo portuan (Erresuma Batua) bidaiari kutsatu bat ontziratu ondoren has zitekeela. Hala ere, infekzioaren eta inplikatutako agentearen ezaugarriak direla eta, lehenengo arrazoia, seguruenik, elikadurakoa izango da, eta kutsaduraren orokortzea kutsadura gurutzatuen ondoriozko fenomenoa da.
2005
‎Ontzi motaren eta erabiliko den teknologiaren arabera. Oro har, bakterio Gram negatiboen eta legamien (jogurta, gazta eta, oro har, produktu hartzituak) eraginez alda daitezkeen elikagaiak co2 z aberastutako atmosfera batean ontziratu daitezke, horiek aldatzen dituzten mikroorganismoen hazkuntza partzialki inhibitzeko joera baitago gas horren eraginez. Hala ere, arazoa lizunak izatea edo koipeen oxidazio kimikoa duten elikagaietan, oxigenoa erabat ezabatzea da aukera, oxigenorik gabe ezin baita handitu.
2006
‎modalitate hau. Aukera aprobetxatu behar da arrantza ontzi batean ontziratzeko eta urpekaritza egitea itsas animalia ikusgarriz betetako uretan. Denboraldirik beroenean, apiriletik irailera, uretan bizi diren baleak bisitatzeko txangoak.
2007
‎Bien bitartean,' profesional ibiltarientzat', bidaia planifikatzeko eskaintzen den malgutasunaren araberakoa izango da gakoa. Aireportura hegaldia baino lehen iristen direnek aurreko batean ontziratu ahal izango dute, kostu gehigarririk gabe, adibidez. Hala, bidaiarien fluxua arintzeko eta denbora aurrezteko aukera ere izango da.
‎Denbora gutxian nabarmen aplikatzen dela ikusten bada, eta, are hobeto, aplikazio hori mundu osoko produktu askotara zabaltzen bada, positiboki balora daiteke. Elikaduran, gehien erabiltzen den sistemetako bat ontziratzea da, eta, sistema berri guztietatik, bereziki interesgarria izan da atmosferaren aldaketa. Abantaila frogatuak baditu ere, segurtasun arazoak ebaluatu eta aztertzen jarraitu behar da, etorkizunean arazorik sor ez dadin.
‎Gainera, zaindu beharreko neurri desegoki batzuen ondorioz elikadura toxinfekziorik sor ez dadin saiatu behar da. Oro har, bakterio Gram negatiboen eta legamien (jogurta, gazta eta, oro har, produktu hartzituak) eraginez alda daitezkeen elikagaiak co2z aberastutako atmosfera batean ontziratu daitezke, horiek aldatzen dituzten mikroorganismoen hazkuntza partzialki inhibitzeko joera baitago gas horren eraginez. Hala ere, arazoa lizunak izatea edo koipeen oxidazio kimikoa duten elikagaietan, oxigenoa erabat ezabatzea da aukera, oxigenorik gabe ezin baita handitu.
2008
‎Kontserban, produktu bat ontzi hermetiko batean ontziratzen da, eta, ondoren, tratamendu termikoa egiten zaio. Horrela, hozterik behar ez duen produktu esteril bat lortzen da, balio bizitza luzekoa.
‎Balio bizitza luzeagoa Baina hori ez da haztegiaren erabilera bakarra nekazaritzako elikagaien industrian. Ontziratze sistemen enpresa batek ontziratutako elikagaietan oxigeno gutxiago egoteko metodo bat garatu du, antioxidatzaile gisa jarduten duen paladioaren jarduera katalitikoari esker. Horri esker, elikagaien balio bizitza luzatzen da.
2009
‎Azkenean baimena ukatzen bada, Estatu Batuetako kontsulatuan edo enbaxadan bisatua eskatu du. Baina eskaera onartzeak ez du esan nahi, ezinbestean, bidaiaria herrialde horretara sar daitekeenik, hegazkin edo gurutzaldi batean ontziratzeko aukera baizik ez baitu ematen, eta azken erabakia Aduanen eta Mugen Babesaren Zerbitzuko agenteei dagokie. Neurri hori gaur jarriko da indarrean, baina, hala ere, baliteke erabat atzeratzea, Estatu Batuetara doan hegazkin batera igo aurretik neurria ezagutzen ez dutenei kalterik ez egiteko.
‎Araudia oso zorrotza da eta etengabe berrikusten eta eguneratzen da. Elikagaia babes giro batean ontziratuta dago, hau da, elikagaiarekin kontaktuan dagoen “airea” kontrolatuta dago, kontserbatzeko baldintzak hobetzeko. Aireko oxigenoak oxidatu eta hondatu egiten ditu elikagaiak, eta, beraz, aurkezpen mota horretan gas hori txikia da.
‎Hemen ere aldaketa garrantzitsuak aurreikusten dira Gobernuko agentziek erabiltzen duten zaintza sisteman, non mehatxu arriskuak jasotzen baitira. Gibbs-ek esan zuen Barak Obama presidenteak ezustekoa eman zuela jakin zuenean PETN (pentaeritritol tetranitratoa) bezalako substantzia arriskutsu bat zeraman gizon batek Amsterdameko hegaldi transozeaniko batean ontziratu ahal izan zuela. Gobernuak gizon hori terrorista zerrenda batean sartu zuen duela hilabete, nahiz eta “arrisku txikiko” kategoria hartzen zuen.
2010
‎Murtziako Unibertsitateko Elikagaien Teknologiako Ikerketa Taldearen lan batek ontziratze metodoak “sous vide” teknologiaren bidez prestatutako plateren kalitate sentsorialean eta bizitza komertzialean duen eragina aztertzen du. Azterketa horretan lortutako datuek “Meat Science” aldizkarian argitaratu ziren ondorioak, eta adierazi zuten ontziratze metodoak ia ez zuela eraginik izan kalitate sentsorialean eta kontserbazio ahalmenean; hala ere, alde txiki batzuk hauteman ziren narriadura indize batzuetan.
‎Robot industrial bati akoplatutako atzapar mekaniko batzuek aukera ematen dute bereizteko ea barazki eta fruta produktu bat ontziratzeko prest dagoen.
‎Valentziako Unibertsitate Politeknikoko Industria Automatika eta Informatikako Institutuak (Ai2 Institutuak) diseinatutako atzapar mekanikoei esker, robot industrial bati akoplatu ondoren, makinak autonomiaz erabakitzeko ahalmena izan dezake fruta eta barazkitarako produktu bat ontziratzeko edo ez ontziratzeko bezain heldua dagoen. ai2 Institutuak IMPA (Elikagaien Ikuskapena eta Manipulazioa) proiektuaren bidez, robot industrialek elikagaiak maneiatzeko erabiltzen duten denbora errekorrean erabakitzeko ahalmen hori gehitu nahi du. ai2 institutuak diseinatutako atzaparrak, segundo bat baino gutxiagoan ez ezik, gai da fruta edo barazkiak heldutasun mailaren arabera erabak... Robot industrialek elikagaietan duten eragina aztertu ondoren, ikertzaile talde horrek sentsore batzuk jarri dizkie atzaparrei, atzaparreko hatzek fruta edo barazki bat hartzerakoan sortzen duten inpaktua murrizteko.
2011
‎San Frantziskon (Kalifornia, AEB) aitzindari izan nahi dute ohitura hobeak lortzeko bidean; izan ere, debekatuta dago 600 kcal baino gehiagoko produktuak dituzten haurrentzako menuetan jostailuak oparitzea, sodioz, gantz saturatuz eta azukrez gehiegi hornituak badaude. Hori da haurrentzako otordu lasterreko menu baten ezaugarri nutrizionala, kaxatxo batean ontziratua. Menu horretan, hanburgesa txiki bat, pizza zati bat edo oilasko nugget ak, patata frijituak, freskagarri bat eta postre gozo bat sartzen dira, produktu tipikoen adibide gisa.
2013
‎Marrubi mousse batek zapore eta gozotasun handiagoa du plater zuri batean zerbitzatzen bada, eta ezaugarri horiek galtzen ditu plater beltz batean zerbitzatuz gero. Kafea kolore marroiko pakete batean ontziratuta badago, zaporea eta usaina gehitu egiten zaizkio. Ontzia gorria bada, zaporea gutxitu egiten da, eta urdina bada, kontsumitzaileak askoz ere kafe leunagoa hartzen du.
2015
‎Kontserben hastapenak Kontserben historia 1795ean hasi zen, Frantziako gozogile bat, Nicolas Appert, esterilizaziometodoa erabiltzen hasi zenean. Orduan, prozedura hau elikagaia (barazkiak, lekaleak edo fruta) beirazko ontzi batean ontziratzean oinarritzen zen, eta poto horrek kortxozko tapoi hermetiko batekin estaltzen zuen. Ondo estali ondoren, ur irakinezko beste ontzi batean sartzen zuen, edukia esterilizatzeko.
2016
‎Bestela, «Atlantikoa», «Mediterraneoa» edo «tokikoa» izango litzateke, kontsumitzaileak positiboki baloratzen baitu. Arau aldaketak direla eta, animalia jatorriko produktuak askoz kontrolatuago daude, baina etiketari arreta jarri behar diogu; izan ere, ekoizpen lekua askotan ez dator bat ontziratzearekin, eta oso erraza da bereiztea, ontziratzea aurrean dugunean. Kasu honetan ere, kontuan hartu behar dugu elikagaiak ez badu bere jatorria harrotasunez erakusten, urruna izateko aukera asko dituela.
2019
‎Laura Saavedra dietista nutrizionistarentzat, “prozesatutako produktu bat osasungarri gisa identifikatzeko begiratu behar den lehenengo gauza (eta ia bakarra) osagaien zerrenda da. Prozesatutako produktu on bat ontziratuta aurkeztu ohi da, eta osagai bat baino gehiago izan ditzake, baina ez du gatz, azukre erantsi, irin findu edo landare olio findurik izaten. Aztertzen ari garen produktuak osagai zerrenda luzea badu eta horiek, gainera, txinera jotzen badute, hobe da supermerkatuko apalategian uztea”.
2021
‎Bidaiatzeko txartel mota horiek, normalean, fintech bankuek merkaturatzen dituzte, nahiz eta erakunde tradizional batzuek ere badituzte zenbait abantaila dituzten txartelak Espainiatik kanpo erabiltzean. Nolanahi ere, bidaia batean ontziratu aurretik, merezi du gure bankuak aplikatzen dituen tarifak egiaztatzea, batez ere hainbat txartel baditugu, merkeena erabiltzeko edo, garestiak badira, berri bat eskatzeko. Gainera, txartel batzuek istripu eta bidaia laguntzako aseguruak dituzte, eta, horiei esker, are produktu osoagoa da oporretarako.
‎Zergatik ez datoz beti bat ontziratutako izozkien pisua eta bolumena?
2022
‎Duela aste batzuk, mutil batek ontziratutako haragi zati bat erosi zuen, eta etxera iritsi zenean, pisatu egin zuen, zati berdinetan ebaki nahi baitzuen. Horraino dena normala.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia