2001
|
|
Hala ere, komeni da bien arteko kolore aldea ez izatea oso ikusgarria denbora igaro delako, eta pieza berria bat etortzea konpondu nahi den motibo edo marrazkiarekin. Estali nahi den papera baino handiagoa den zati
|
bat
moztu ondoren, hondatutako eremuaren gainean jarri behar da, eta, kuter zorrotzarekin, bi paperak batera moztu behar dira, bata bestearen gainean jarrita, pieza berria inguruko marrazkiekin edo motiboekin bat etor dadin. Hezetasunak eragindako aire burbuilak kentzeko, bi ebaki perpendikular egin daitezke, kuter batekin.
|
|
Hala ere, komeni da bien arteko kolore aldea ez izatea oso ikusgarria denbora igaro delako, eta pieza berria bat etortzea konpondu nahi den motibo edo marrazkiarekin. Estali nahi den papera baino handiagoa den zati bat moztu ondoren, hondatutako eremuaren gainean jarri behar da, eta, kuter zorrotzarekin, bi paperak
|
batera
moztu behar dira, bata bestearen gainean jarrita, pieza berria inguruko marrazkiekin edo motiboekin bat etor dadin. Hezetasunak eragindako aire burbuilak kentzeko, bi ebaki perpendikular egin daitezke, kuter batekin.
|
|
batetik, eskaintzen duten edertasunagatik eta aniztasunagatik; eta, bestetik, duten lurrinagatik eta berotasunagatik, edozein ingurunetan ekarpen naturala baitira. Gainera, oso eskuragarriak dira, bai erosten badira, bai lorategiko solairu
|
batetik
mozten badira, eta horrek ia edozeinen eskura jartzen ditu. Loreekin apaintzeko modurik klasikoena loreontzi, lore-ontzi edo mahai guneetan jartzea da.
|
2002
|
|
Horiek behealdean sortzen badira, errazago disimulatzen dira. Orientazioa kontrakoa da zura erreminta elektriko
|
batekin
mozten bada. Paramentua laneko gainazalaren kontra jarri behar da, bai kalatzeko zerra bai zirkularra kontrako ebakidura noranzkoa baitute:
|
|
Behar bezala egiten ez bada, istripua izateko arriskua dago, hodiak hautsi edo deformatzeaz gain. Landu nahi den hodi tarte osoa berotu behar da Lehenik eta behin, hodi piezak zerra
|
batekin
moztu behar dira, instalazioaren neurrietara egokitzeko. Ondoren, lixarekin bizarrak kentzen dira eta sopletearekin berotzen da bigundu nahi den hodi zati guztia.
|
|
Ondoren, apaingarriak kendu eta paper zerrendak paretan jarri. Papera itsatsita dagoenean, kuter baten laguntzaz, edergarriak okupatzen duena baino tarte txikixeago
|
bat
mozten da. Horrela, etengailuaren zati handi bat agerian uzten da, eta, markoa berriz jartzean, egindako mozketa ezkutatzen da.
|
|
Bi orriak batzean, kablea geratzen den tartean sartzen da (zirkulu formakoa) eta harizpiak inguratzen dituen ingurua mozten du. Konponketa aukeratzen bada, kableen estalki isolatzailetik zentimetro
|
bat
mozten da, kobrezko eroaleak ez kaltetzeko. Konponketa aukeratzen bada, kableen estalki isolatzailetik zentimetro bat mozten da, kobrezko eroaleak ez kaltetzeko.
|
|
Konponketa aukeratzen bada, kableen estalki isolatzailetik zentimetro bat mozten da, kobrezko eroaleak ez kaltetzeko. Konponketa aukeratzen bada, kableen estalki isolatzailetik zentimetro
|
bat
mozten da, kobrezko eroaleak ez kaltetzeko. Ondoren, harizpiak bihurritu eta erregeletaren konexioetan sartzen dira.
|
|
Plaka berria modu berean jartzeko edo instalazioa imitatzeko argazkia egiteko, nahitaezkoa da horietako bakoitzak betetzen duen posizioa idaztea. Ondoren, argiketari guraize batzuekin, kableen estalki isolatzailetik zentimetro
|
bat
mozten da, kobrezko eroaleak ez kaltetzeko, harizpiak bihurritu eta base berrira konektatzen dira. Lurrerako kablea badago (kable horia, berdea edo bi koloretakoa), lehenengo dagokion bornean jarri behar da, lurrerako hartunearen sinboloarekin (zenbait lerro horizontal).
|
|
PVCzko hodia eta material bereko ukondoak erosi behar dira, hustubidearen ibilbide osorako beharrezkoak direnak. Distantziak neurtu ondoren, hodiak zerra
|
batekin
moztuko dira. Hodiak ebakitzen diren bakoitzean, garrantzitsua da oso ondo doituta ez jartzea, gero ukondoak arazorik gabe jarri ahal izateko lekua behar baita.
|
|
Moztu 2 cm-ko zabalerako xerra bat, tomate bakoitzaren zurtoinaren muturretik, eta gorde xerrak. Betegarria egiteko, tomate bakoitzaren erdiko haragiaren zati
|
bat
moztu. Moztu eta bol txiki batean gorde, bi albaka freskorekin edo 1/ 2 lehorrak badira.
|
|
Halaber, ziurtatu behar da gainazala leuna, nibelatua eta egoera onean dagoela. Bestalde, lauzak edo biribilkia gainazalera behar bezala doitzeko, zerra edo kuter
|
batekin
mozten dira piezak. Kontuan hartu behar da lauzak paretatik zentimetro batera finkatu behar direla, dilatatu eta uzkurtu ahal izateko; biribilkia, berriz, lehenik izkinetan moztu behar da, ondo leundu behar da burbuilarik gera ez dadin, eta, azkenik, egin behar da perimetro osoan.
|
|
Ukituriko eremua lehortu ondoren, zinta isolatzailezko pare batekin estaliko da. Ondoren, tutu zati txiki
|
bat
moztuko dugu, hautsitako hodiaren zatia baino handiagoa. Tutueria horrekin estaliko dugu, eta tutuaren goma alanbrez finkatuko dugu bi muturretan.
|
|
Horietan, neurri estandarrak betetzen dituzten profilak dituzte, eta, ziur aski, edozein beharretarako izango dira. Hala ez bada, hobe da neurri handiagoetako bat erostea, gero zerra
|
batekin
moztea baino. Profilak jarri aurretik, oso garrantzitsua izango da instalatuko diren gainazala garbi eta lehor egotea, ondo itsasten dela ziurtatzeko.
|
2003
|
|
Klip handi batzuekin edo matxarda sinple batzuekin, ertzak alfonbraren atzeko aldeari ezin hobeki lotzea lortuko duzu. Azkenik, alfonbraren atzeko aldearen prestaketa ixteko, alfonbraren neurri bereko arpillera zati
|
bat
moztuko da, eta 3 zentimetroko aldea erantsiko zaio. Hori erabiliko da tolestura bat egiteko eta, azkenik, arpillera pieza hori alfonbrarekin lotzeko.
|
|
Patatak saretan: txipen antzekoak, baina sareta itxura ematen dien hortz
|
batekin
mozten dira. Soufflé patatak:
|
|
Ohikoena pareta bakarrik kolatzea da, nahiz eta azulejuetan kolak ere jar daitezkeen hobeto heltzeko. Azkenik, eremu konplexuetako lana errematatzeko, hala nola ertzak eta izkinak, azulejuak zeramikazko ebakigailu
|
batekin
moztu behar dira, eta junturak masa berezi batekin bete. Paretak eta zorua prestatzea Edozein horma edo lurzoru alikatatu aurretik, gainazala erabat leuna eta lehorra dagoela ziurtatu behar da.
|
|
Lorategitik hiru edo lau lore eskuratu edo moztuz gero, nahikoa da dozena bat eskuratzea. Gero, zainzuri adarren pare
|
bat
moztuko dira, edo beste edozein adar berde, hala nola limonium, refern edo eukalipto, eta horrek, zalantzarik gabe, multzoari bolumena ematen lagunduko du. Loreak eta adarrak txandaka banatzea komeni da, baina protagonismoa loreek izan dezaten ahaleginduz.
|
2004
|
|
Tenperatura konstante oso handia behar du urte osoan, eta ezin da landu gutxieneko tenperatura 10 °C tik beherakoa den eremuetan. Bigarren mailako adarrak loratu ondoren kendu behar dira, eta neguaren amaieran adar nagusiak ere heren
|
bat
moztuko dira, lore hauek ager daitezen eta eguraldi txarretik babesteko. Sasoi begetatiboan (bizpahiru egunean behin) bignonia oparo ureztatu du eta, kapuluak agertu baino lehen, hostoak maiz ureztatu.
|
2005
|
|
Diseinua erabakitakoan, joste lanari ekiten zaio. 50 zentimetro luze den hari hari
|
bat
moztu behar du, eta puntadak gurutze forman ematen hasi, orain azalduko diogun ereduari jarraituz: Egin ezazu orratza eta egin ezazu korapilo txiki bat mutur batean, puntadak ematen hasten zarenean korapiloa oihalaren zulotxo batean sartu eta ehuntzen hasten diren puntuak finkatzeko.
|
|
Eragozpen hori konpontzeko modurik egokiena da apal baten edo gehiagoren zati bat ebakitzea, erratzetako makilak, lanbasak eta beste pieza luze batzuk dauden albo batean hutsune bat sortzeko. Apalaren zati
|
bat
moztea sinplea da erraz muntatu eta desmunta daitekeen altzaria bada. Kasu horretan, apala kendu behar da, kendu behar den zatia neurtu, eta ebaki behar den marra bat egin gainazalaren gainean.
|
|
Gaztelania: orburuekin, gaztaina purearekin, txingarretan erretako letxugak eta noisette patatak (koilara berezi
|
batekin
moztuak) bolatxoen forma ematen die). Choiseul:
|
|
orburu, apio eta patata laurdenekin egiten da. (hur itxura ematen dien koilaratxo berezi
|
batez
moztuak. Egosi gurinarekin, bigun eta gorrituta gera daitezen).
|
|
Itsasgarriarekin egindako loturak PVCzko hodien dilatazio koefizientea handia denez, ez dira beroarekin manipulatu behar. Lotuneak egiteko teknikarik egokiena, ur ihes baten ondorioz tarte
|
bat
moztu behar izan bada, kolatzea da. Hodia moztu ondoren, haren ertzak garbitu eta trapu heze batekin garbitu.
|
2006
|
|
Hortik abiatuta, gainerako habeak non jarriko diren markatuko da, itxura naturala emateko modu erregularrean banatuta. Habeen luzera sabaian jartzeko dagoena baino handiagoa denean, soberako zatia zerra
|
batekin
moztu behar da. Komeni da habe bakoitzak euste puntu batzuk izatea:
|
|
Kasu horretan, kontuz ibili behar da aplikatuko den eremuko forma, angelu eta ertzekin, bereziki, leihoetako ateak eta markoak. Komeni da zati txiki
|
bat
moztea eta jartze zatirik zailenak “probatzea”. Zerrenda kromatu horiek ere erabil daitezke ibilgailuaren barrualdeari ukitu estetikoa emateko.
|
|
Haur etorkinei dagokienez, txertaketa osatugabeak eta talde horren ezaugarri bereziek ia errotik erauzitako gaixotasunak berriro agertzea eragin dute, hala nola elgorria edo errakitismoa. Hala ere, azterketa baikorra da, eta amei txertoa jartzeko ideia azpimarratzen du, seme alabak tetanosetik hil ez daitezen, zilbor hestea hortz zikin
|
batekin
mozten badiete, eta higieneari buruzko gutxieneko prestakuntza emateko. “Badira gazte horietako gehienak salbatzeko gai diren irtenbideak, kostu txikikoak eta baliabide teknologiko urrikoak”.
|
2007
|
|
Kasu honetan, komuneko gela ezohiko tonalitate berde batean alikatatu da, eta, beraz, egurrezko xaboia, jarraian azalduko dugun moduan, oso nabarmena da. Xaboiari eutsiko dion oinarria egiteko, zirkuluerdi formako pieza trinko
|
bat
moztu da, eta zirkuluerdiaren oinarria paretari itsatsita jarri da. Zur zati bat ere moztu da, 15 x10 zentimetrokoa, eta 3 zentimetroko lodiera, gainean xaboi pastilla jartzeko.
|
|
Beheko aldea ez dugu estaliko soinua errazago atera dadin. Kaxaren goiko aldea neurtuko dugu, eta estalkia egingo duen egur zati
|
bat
moztuko dugu. Koroa zerra batekin erlojuaren esfera sartzeko zuloa egingo dugu, eta kaxaren oinarria osatzen duten piezak kolatu eta iltzatu ahal izango ditugu.
|
|
Enkofratua betetzeko, igeltsu geruza bat zabaltzen da, zentimetro bateko lodierakoa. Ondoren, apalen tamainako metalezko oihal
|
bat
mozten da, alde bakoitzeko bi zentimetro soberan. Oihala gorantz tolestu, trenkadarekiko paralelo gera dadin; enkofratuko igeltsu geruzaren gainean jarri, eta gainean igeltsuzko beste geruza bat zabaldu, zurezko listoiarekin berdindu arte.
|
|
Moto istripu ugari trenbidetik bihurgunera ateratzean gertatzen dira. Kasu batzuetan, motor gidariak traba egiten die euste sistemei, herriz herri, eta horrek gorputz adarren
|
bat
moztea eragin dezake. Ziklomotor bat gidatu nahi duten gazteek azterketa teorikoa eta praktikoa gainditu dituzte.
|
2008
|
|
Panpina garbi zegoen bitartean, ezkerreko hankan jarri zuen, lehenik izterrondoan eta gero orkatilan. Urriaren 4an, eskuineko hanka uhal garraiatzaile
|
batekin
moztu zuten, baina zauria “oso zikina” geratu zen, Cavadasek berak zehaztu zuenez. Hori dela eta, hanka bere tokian jarri beharrean, konplikazioak izateko eta berrezarpena galtzeko arriskua zela eta, zirujauak eta bere taldeak gorputz adarra ezkerreko hankako izterrondora pasatzea erabaki zuten, eskuineko hankako eskumuturra garbi egon arte.
|
2009
|
|
50eko urteetan, haurra gas batekin loarazi, eta gillotina moduko
|
batekin
mozten zituzten guruinak.
|
|
Ontzeko era ugari Astindu eta gozatzean, hainbat aukera daude. Ohikoa da gatza, baratxuria eta perrexil xehatua gehitzea, edo kipula pixka bat, brounoisse eran moztua (laukitxo txiki txiki
|
batean
moztua), kozinatua edo gordinik. Baina ongailu tradizionalak ere alda ditzakegu, beste ongailu batzuk erabiliz, hala nola askotariko piperminak, albaka, oreganoa edo ardo zuria, besteak beste.
|
|
Gorputz adar
|
bat
moztu ondoren, pazienteak gorputz adarraren zati anputatua erreala balitz bezala “senti” dezake. Batzuetan, mamu sentsazio hori ez da mingarria, eta inurridura, hotz edo bero gisa hautematen da.
|
2010
|
|
Xafla zirkular
|
batekin
moztu, eta kortxo tirak edo zerrendak aterako dituzte, tapoiak izango duen neurria baino zertxobait zabalagoak.
|
|
Produktu hau loditasun mantekoaz zerbitzatzean, zenbait zainketa egin behar dira. Hozkailua baino 10 minutu lehenago atera behar da, testura sendoa izan dezan, eta ondo zorroztutako aizto
|
batekin
moztu. Gero, ur berotan sartu behar da, mozketa zehatzak eta garbiak egiteko.
|
|
Birziklapenaren ohiko ekoetiketak edo Baso Administrazioaren Kontseiluaren zigilua (FSC) oso lagungarriak dira horiek aurkitzeko. Esaldi erromantiko
|
batekin
moztutako letrek edo paper berrerabiliekin koloreztatutako apaingarriek ez dute laranja erdia ukituko Postal batzuk hain dira politak eta landuak, ezen merezi baitute botatzea. Birziklatzea baino lehen, berrerabiltzea ekologismoaren lehentasunetako bat da.
|
|
Aldizkari zaharrak, erabilitako koloretako papera, lakioak, lumak, pinturak, erabilitako cd kaxak, kaxa txikiak, botila bat, etab. San Valentin eguneko zorion mezu original eta bakar bihur daitezke, eta ez dute axolagabe utziko hartzailea. Erabil daitezkeen ideietako batzuk dira esaldi erromantiko
|
batekin
moztutako letrak edo paper berrerabiliekin koloreztatutako apaingarriak. Txokolatea edo, hobeto esanda, bonboiak dira ospakizun honetako beste baldintzetako bat.
|
|
Eskua: guraize
|
batekin
moztu, ilea edo hortzak eskuilatu, marraztu edo idatzi, bainuontziko tapoia jarri, botila bateko tapoia bildu eta askatu, pilota bat jaurti, mailu batekin kolpatu, erloju bati soka eman, goma bat tenkatu, kartak mahai batean banatu edo ate bateko heldulekua birarazi. Oinak:
|
|
Hainbat prestaketa Ohiko beste erabilera bat maskorretako bat gordetzea da. Gainean muskuiluaren haragia jarri, piper berdearekin, tipulin freskoarekin eta tomatearekin hornitutako ozpin olioarekin, dena brunoise oso fin
|
batean
moztua. Tomate saltsa ere erabil daiteke, pikante pixka batekin, tigreak tomatearekin lortzeko.
|
2011
|
|
Munduko deforestazioaren erantzule nagusietako bat da tabakoa. OMEren ustez, 300 zigarro egiteko behar den tabakoa sendatzeko zuhaitz heldu
|
bat
mozten da. Zuhaitzen mozketak ere abadea egiten den aletegiak eraikitzeko erabiltzen dira.
|
|
Urdailaren gaitasuna bere baitan tolestean murrizten da, organoaren zati
|
bat
moztu beharrik gabe.
|
|
Errezeta hau egiteko, azpizunaren azala zartaginean pixka bat erre, gatza eta piperbeltza bota eta gorde. Bestalde, salteatu tipulinarekin, baratxuriarekin eta txanpinoiekin, dena brunoise fin
|
batean
moztua (laukitxo txiki txikietan moztua), eta utzi epeltzen. Hostopil geruza mehe baten gainean foie geruza bat eta txanpinoi sofritoaren zati bat jartzen dira.
|
|
Mozketa 15 edo 20 urterekin egiten da, aleak zurtzeko tamaina egokia dutenean. Gainera, landaketa
|
bat
mozten denean, berehala oihantzen da. Konpainia horiek nazioarteko arauak errespetatzen dituzten landaketak dituzte, eta klima aldaketa geldiarazten laguntzen duten zur ziurtatuak ekoizten dituzte.
|
2012
|
|
Barrutik hasten da, errai guztiak hutsik eta sabela urarekin, eta trapu batekin lehortzen da. Kanpoko garbiketari dagokionez, erreboiloak ez duenez ezkatarik, zakarretatik hurbil dituen hegatsak pixka
|
bat
moztu eta ur hotzetan garbitu besterik ez du egiten. Lehortu egiten da eta, momentuan kontsumitzen ez bada, zapi heze batean bildu behar da sareta baten gainean.
|
|
Zopa edo txangurru krema Txangurrua donostiar erara ezaguna izateaz gain, haragi horrekin askoz ere plater gehiago egin daitezke, hala nola zopa bat barazki salteatuarekin tipula, porrua eta baratxua, dena brunoise fin fin
|
batean
moztua. Barazkiak bigundu ondoren, koñac edo brandy pixka bat gehitu, alkohola lurruntzen utzi eta txangurruaren haragia gehitu.
|
|
Oso sinpleak dira: bizarra mozteko makinak, ziriak, hortzetako eskuilak edo kaltetuari ebakiak eragin eta beste pertsona osasuntsu
|
bat
mozteko beste tresna batzuk ez erabiltzea», zehaztu du Pere Santamaría Hepatitisaren Gaixoen Kataluniako Elkarteko laguntzaileak (ASSCAT). Itxaropena:
|
|
Etxean egindako gosaria osatzeko, jolaserako mokadutxo hauek proposatzen dira: Fruta fresko osoak (platano motakoak, mandarinak edo abrikotak), edo fianbrera
|
batean
moztuak eta gordetakoak (laranja sortak, udare zatiak, gereziak edo marrubiak). Fruitu lehor gordinak edo txigortuak, gatzik gabeak (intxaurrak, almendrak edo hurrak, besteak beste).
|
|
Oihal bat edo beste edozein material arin eta malgu (eva goma, adibidez) eskura izatea besterik ez da behar. Ondoren, ehun horretatik pieza angeluzuzen
|
bat
moztu behar da —horman zintzilik egongo da—, jarri nahi diren biribilkiak egiteko adinako luzerakoa, eta, gero, oihal zati luzeagoa, biribilkientzako konpartimentuak sortzeko moduan josi ahal izateko. Azken emaitza oso erakargarria da, eta, gainera, norberak aukeratzen duen marrazkiarekin edo motiboarekin.
|
|
Labetik 20 minutu 200 °C ra, nahikoa izango da hornigai azkar eta zaporetsua izateko. Denbora badago, beste aukera bat garbitutako patata bakoitza prestatzea da, azala apur
|
bat
moztuta, oliba olioa igurtzita, gatz apur bat botata eta aluminiozko paperean bilduta. 90 minutuz erre, 200 °C an.
|
|
Horretarako aukera asko daude. Errazenetako
|
bat
moztutako eraztun txikiekin egitea da, kartoi mehe edo EVA gomarekin. Irudia:
|
2013
|
|
Hala ere, talde ekologista eta ordezkari politiko askok kontrakoa pentsatzen dute. Asunción Ruiz SEO/ BirdLife ko zuzendari exekutiboak dio «Itsasertzen Lege berria ez dela ondasun komuna defendatzeko eta defendatzeko egin, ondasun publiko
|
bat
mozten baitu, emakida pribatuak blinatzen baititu eta Estatuari arrisku finantzarioak eta juridikoak eransten baitizkio». SEO/ BirdLife erakundeko adituen ustez, testu berriak ez ditu konpontzen aurreko legearen zehaztasunik ezak, baizik eta kasu askotan mantendu edo areagotu egiten dira.
|
|
Baserako edo lurzorurako, taularen zabalerari zuraren lodieraren bikoitza kendu behar zaio. Hau da, taularen lodiera 2 cm-koa bada, oinarrirako 11 cm-ko zati
|
bat
moztu behar da. Alboetan, berriz, egurra moztu behar da, bi trapezio laukizuzen lortzeko; horrela, oinarri laburra 20 cm luze izango da, eta luzera, 25 cm.
|
|
Luma kartoia oso egokia da haurrentzako diseinuak dituzten argazkien markoak egiteko Gainera, diseinu desberdineko markoak sor daitezke. Oinarrizko egitura da argazkirako euskarri gisa funtzionatzen duen pieza
|
bat
moztea (hau da, irudiaren atzean doana), eta gero beste bat, argazkia ikusteko zuloa duena, marko gisa funtzionatuko duena. Kasu honetan, markoak dekoratzeko aukerak asko dira:
|
|
CONSUMER EROSKI Zati akastunak. Azkenik, muntatutako, betetako eta apaindutako tarta
|
bat
mozteko, bi aukera ditugu. Zerra labana erabil dezakegu, edo, bestela, japoniarren moduko sukaldeko labana bat, fahoz alboetan ebaki txiki batzuk dituztenak.
|
2014
|
|
Aurreko adibidearekin jarraitzeko: xafla berde bat eta xafla hori bat izanez gero, bakoitzean berdina den izar
|
bat
moztu daiteke, eta haurrari adierazi behar zaio izar horia hondo berdean jarri behar dela, eta alderantziz. Hori bai, arreta eta arreta handia jarri behar da bi izarrak ahalik eta antzekoenak izan daitezen.
|
|
Metodoa oso sinplea da: laukizuzen
|
bat
moztu EVA gomazkoa, ataka guztiak eta koadernoko solomoa estaltzeko adinakoa. Hauek ere egin daitezke:
|
|
Ez da beharrezkoa espirala perfektua izatea, inola ere ez: gero papera guraize
|
batekin
mozteko gida bat besterik ez da. Ondoren, biribildu zerrenda, kanpoko muturretik hasita.
|
|
Enpanada orea bezalakoa da, baina alde batekin: gero, findu egin behar dugu, eta pasta zirkular txiki
|
batekin
moztu, 10 zentimetroko diametroa duen pasta zirkular batekin. Enpanadilla masa bat egiteko, jarraitu urrats hauei:
|
|
Elikagaiak manipulatzean, kutsadura gurutzatuaren adibide bat da, salmonellarekin poluitutako arrain bat prestatu aurretik, ebakitzeko taula eta ebakitzeko aiztoa erabiltzen direnean. Arrainak bakterioak baditu, hauek taulan eta laban geratzen dira eta, garbitu eta ondo desinfektatzen ez badira, eta beste elikagai
|
bat
mozteko erabiltzen badira, adibidez urdaiazpiko egosia, bakterioak urdaiazpikora transferituko dira.
|
2015
|
|
Katiluan, sardexka batekin nahastu behar da esne koilarakada bat eta erdi esne eta arrautza batez, eta guztia gatza eta piperbeltza bota. Ogi txiki
|
bat
moztu behar da, katiluari gehitu eta dena nahastu. Ondoren, bi koilarakada gazta krematsu (igurzteko izan daiteke) eta york urdaiazpikoz moztutako xerra bat gehitu, eta osagai guztiak nahastu.
|
2016
|
|
Gorde. Tipulina, baratxuria eta txanpinoiak salteatu, guztia brounoisse fin
|
batean
moztuta (laukitxotxo txiki txikitan ebakita), zartaginean oliba olio koilarakada pare batekin. Kozinatuta dagoenean, esne gain likidozko edalontzi bat gehitu, une batez irakiten utzi krema lodia eratu arte, gatz puntuan jarri eta epeltzen uzten dugu.
|
2017
|
|
Elikadura entzimen beste adibide bat entzima parea da, elikagaiei kolorea aldatzeko gai dena. Txanpinoi bat, udare bat edo sagar
|
bat
mozten denean, minutu batzuen buruan marroi bihurtzen da elikagaia gelditzen duten entzima, polifenol oxidasa batzuk daudelako. Kolore aldaketa hori polifenolen oxidazioa da.
|
|
Laguntzeko, saltsa grekoa, tzatziki, pepino, jogurt eta hainbat barazkirekin. Lehenik eta behin, tipulin bat, azenario bat, piper gorri bat eta baratxuri ale
|
bat
moztu behar dira juliana eran (xerra meheak), eta oliba olio koilarakada batzuekin salteatu. Barazkiak prestatzen direnean, sua igo eta okela xerratan moztuko da.
|
2019
|
|
Bi kasuetan, airearekin oxidatzean kolorea aldatzen duen substantzia ez da pozoia. Izan ere, sagar
|
bat
mozten dugunean ere kolorea aldatzen da agerian uzten badugu, eta ez da pozoitsua. Ez du gaizki jakin behar toxikoa izateko.
|
2021
|
|
Adibidez, landare kontserbak egin aurretik (fruta, barazkiak, etab.) elikagaia irakiten dagoen uretan sartzen da segundo batzuetan, prozesu horretan aplikatutako beroak (zuritzea edo galdarraztatzea) entzimak desaktiba ditzan. Horrela, elikagaiak hondatuko lituzketen oxidazio prozesuetan parte hartzea ekiditen da, kolore arreak eta usain eta zapore anormalak sortuz, sagar
|
bat
moztu eta airean uzten dugunean gertatzen den bezala. Mikroorganismoak Kozinatuaren aurka aipatzen den beste argudio bat da beroak elikagaia “hiltzen” duela, modu naturalean aurkezten dituen mikroorganismo onuragarriak ezabatzen dituelako.
|
|
Irudia: 2364633 2 Katuaren zauria garbitu Katuaren zauria sueroarekin eta uretan diluitutako iodoarekin sendatu behar da, baina lehenago ilajea pixka
|
bat
moztea komeni da, errazago manipulatzeko. Katuaren zauria garbitzeko bigarren urratsa higienea. «Zauri bat sendatzeko garrantzitsuena zauria garbitzea da, ebakiari itsatsita geratu diren zikinkeria hondarrak kentzea eta ebakian objektu arrarorik ez dagoela egiaztatzea», azaldu du Lagun egiteko Animalien Albaitarien Madrilgo Elkarteak.
|
|
Ebakitzaileak ahaleginak egin behar ditu xerra horrek gantz proportzio egokia izan dezan(% 25, gutxienez); izan ere, koipe hori, gure ahoan sartzen denean, berotu eta urtu egiten da, desegituratu eta zapore guztia ematen digu. Horregatik, etxean urdaiazpiko
|
bat
mozten dugunean, pieza egokituz joan behar dugu, xerra guztiek koipea izan dezaten. Trapu batekin estali behar da Gezurra.
|
2022
|
|
Badago maionesa
|
bat
moztuta konpontzeko modurik. Gauez brokolia jan dezaket?
|
|
Gainera, aleak birlandatzeko premia larria adierazten ez badu, metodo hori erabil daiteke bere loreak hobeak izan daitezen. Substratua landarearen mantenugai premia batengatik aldatu nahi baduzu, aireko zatia pixka
|
bat
mozteko aukera dago. Adar batzuk kentzen badira, haien beharrak txikiagoak izanen dira, eta ez dute hainbeste sufrituko lore berriak behar bezain ondo elikatu ezin dituztelako.
|
2023
|
|
Hauek dira erabilienetako batzuk: Haurrengandik urrun eduki Neskatila baten marrazkia agertzen da, panpina bat puntetan gora duela, produktuak apal batean lortzeko, gurutze gorri
|
batekin
moztua. Produktu horiek adingabekoengandik urrundu behar direla adierazten du.
|
|
Nahi den bezala pintatu izozki makila: kolore bat, puzzleko piezak, loreak, forma geometrikoak… EVA gomazko irudi
|
bat
moztu: izar bat, lore bat, letra bat, eguzkia, bihotza… Itsatsi irudia makilan buztanaren laguntzaz.
|
|
Ogi xerra txigortuaren alde bat maionesarekin eta tomate saltsarekin igurtzi, pikilloko piper ireki batzuk jarri, pipitarik gabe, eta arrautza egosizko xerra uniforme batzuk. Beste ogi xerra txigortu bat jarri gainean, eta zerra labana
|
batekin
moztu, kanapearen ertzak kontu handiz. Moztu ondoren, jarri hegaluzearen nahastea, eta apaindu pikillo piperren zerrenda batzuekin eta arrautza egosi birrinduarekin.
|