2001
|
|
Haren jarraitzaileen arabera, begetarianoa zen, eta ez zituen kontuan hartzen lekadunak eta barazkiak.Fruitu lehorrek eta fruta freskoak garrantzi handia dute haientzat: frutarianoek 300 g fruitu lehor eta kilo
|
bat
fruta fresko kontsumitzen dituzte egunero. Zenbait fruta mota bereizten dituzte:
|
|
Ura bezala, gazte eta nerabeentzako beste edari osasungarri
|
bat
fruta zukua da, eta abantaila bat du: oro har, zapore natural gozoa gustatzen zaie.
|
2002
|
|
Nerabeentzako aholkuak Ikasketak hartzen duen adin tarte zabalaren barruan, nerabezaroa funtsezko etapa da, aldaketak eragiten baititu. Egunero, nerabe
|
batek
frutak, barazkiak (5 errazio) jan lituzke. Esneki freskoak.
|
2003
|
|
Bestalde, meloiarekiko alergiak lotura estua izan zuen polenarekiko alergiarekin; izan ere, fruta horren alergia guztiak polenarenak ziren. Ikerketaren atariko ondorioetan esaten da, halaber, pazienteen %62 baino gehiago beste era
|
bateko
frutei alergikoak zirela, bereziki melokotoiari eta meloiari alergia zioten %23raino, aldi berean, latexari ere sentsibilizatu zitzaizkiola. Emaitza horiek ikusita, Cuesta eta Vivancos doktoreek meloiaren, kalabazaren eta tomatearen arteko erreaktibotasun gurutzatua dagoela iradokitzen dute.
|
2004
|
|
espinakak mahaspasekin eta pinaziekin salteatuta.Zaldi xerra patata purearekin.Zereal ogia eta arroz esnea. Merienda Fruitu lehortuen eskukada bat.Jogurt
|
bat
fruta freskoarekin nahastuta. Afaria Pasta zopa barazkiekin.Baratxuri tortilla, tipula, porrua, azenarioa, piper berdea eta gazta.Zereal ogia eta fruta almibarretan.
|
|
Frutekin hasi eguna. Basokada
|
bat
fruta zuku, banana xerra, aran edo marrubi, etab. egunean hasiko dira, eta, gainera, zuntz ugari, bitamina eta mineral gehiago eta koiperik ez emango diote. Frutak erraz eraman daitezke toki guztietara, eta edozein unetan eman diezaiokete zapore eta energia karga azkarra.
|
|
Frutekin hasi eguna. Baso
|
bat
fruta zuku, banana xerrak, aranak edo marrubiak eta abar gosaritako zerealetan, egunaren hasiera indartsua eta gozoa izango da, eta, gainera, zuntz ugari, bitamina eta mineral gehiago eta koiperik ez eskainiko diote. Frutak eta barazkiak erraz eraman daitezke toki guztietara, eta edozein unetan eman diezaiokete zapore eta energia karga azkarra.
|
|
Gaur egun, adituak 30 aldaera hibrido inguru ditu, eta horietako pare bat merkaturatzen du urtero, gutxi gorabehera. Lan horien helburu nagusietako
|
bat
fruta eta zapore kolore berriak bilatzea da, dio Wattsek. Adibide gisa, adituak mertxiken eta nektarinen arteko gurutzaketa nabarmentzen du.
|
2005
|
|
frutarena, esnearenarekin batera. Irudimen pixka
|
batekin
fruta plater errazak sor daitezke prestatzekoak eta freskagarriak, haurrei emateaz gain ur asko kontsumitzen ohituko dira frutak maiz, dieta askoz ere askotarikoagoa, osasuntsuagoa eta orekatua.
|
|
Amagandiko edoskitzea goiz kentzea, biberoira pasatzeko, alergien gehitzea azaltzen duen beste faktore bat da. Alergia horien areagotzea azaltzen duen beste faktore
|
bat
fruta exotikoen kontsumoaren hazkundea da. Fruta exotiko horiek merkatuan sartu berriak dira, eta gure organismoa ez dago horietara ohituta.
|
|
Informazio hori, orain arte, ez da beharrezkoa osagaien zerrenda zehaztea. Elikagai produktu
|
batean
fruta, barazki edo perretxiko nahasteak erabiltzen badira, eta nahasketa horiek pisu aldetik batere nagusitzen ez badira, eta proportzio desberdinetan erabiltzen badira, osagaien zerrendan frutak, barazkiak edo perretxikoak jarri ahal izango dira, ondoren proportzio aldakorrean, eta bertan dauden fruta, barazki edo perretxikoen zerrenda. Etiketa berriak planteatzen duen arazo nagusietako bat etiketa zuzen interpretatzea da.
|
2006
|
|
Itxura negatiboa da arrazoi beragatik gehiago zikintzen dutela eta garbiketa lan gehiago egitera behartzen dutela. Kontuan hartu beharreko beste aldaera
|
bat
fruta arbolaren bat aukeratuz gero, fruitua etxeko bizilagunen gustukoa izatea da, aprobetxatu ahal izateko. Lorategi txikietarako egokiak diren zuhaitz espezieak Hauek dira lorategi txikietara ondo egokitzen diren zuhaitz espezie batzuk:
|
|
Horiek berritzeko beste modu bat beste funtzio batzuk ematea da: arropa edo jostailuak gordetzeko balio izan zuen zumezko kaxa
|
bat
fruta saltzaile edo loreontzi bikain bihur daiteke, hautsaren metaketa hobeto jasaten duten objektuak. Altzari eta ontziez gain, zumea ere erabiltzen da, bere izaera funtzionala murriztu eta apaingarrira mugatzen duena:
|
2007
|
|
Zerealak eta lekaleak dira lehenengo kezka, gomendatutako kontsumoaren %25 – %30 baino ez, eta barazkiak, berriz, %50 inguru. Beste kezka iturri
|
bat
fruta da, nahiz eta ez den hain gutxi kontsumitzen (nahi denaren% 60). Ana María Requejok, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko (UCM) Nutrizioko katedradunak, mintegian esan zuen zerealak eta lekaleak %50 jaitsi direla adinekoen dietan azken 40 urteetan, eta ohartarazi zuen erritmo horretan ia ez direla kontsumitu 2030ean.
|
2008
|
|
Eskutada
|
bat
fruta lehortu (aran edo mahaspasak, piku melatuak, etc.)
|
|
Jolas, ebakigarri, puzzle eta komikien bidez, umeentzat ohikoak ez diren edo batere ohikoak ez diren elikagaiak sustatu nahi dira hamaiketakoetan eta askarietan, edo otordu eta afarien menuetan, hala nola jogurta, fruta, askotariko ogitartekoak eta fruitu lehorrak. Proposatutako jarduera iradokitzaileenetako
|
bat
fruta denda batera joatea da. Ikasleek dendan ikusi dituzten frutak eta barazkiak apuntatu behar dituzte, eta hainbat barietate probatzera eta usainaren, zaporearen eta maizago jateko prest dauden ala ez hautematearen arabera puntuatzera animatzen dira.
|
|
Azterlan honek irizpide zientifikoak erabili nahi ditu sagarrak jan ohi dituzten pertsonen eskaria zehatz mehatz ezagutzeko. “Sagar kontsumitzaileen testa” ren emaitzen arabera, horien ehuneko handi
|
batek
fruta horren kontsumoa handituko luke, haiei gustatzen zaizkien barietateak eskainiz gero. Emaitzen azterketaren arabera, europarrok bi taldetan banatuta gaude, sagarren gustuei dagokienez.
|
2009
|
|
Hala ere, askotan, pereza da nahi den maiztasunarekin ez irensteko arrazoia. Valentziako Unibertsitate Politeknikoko Garapenerako Elikagaien Ingeniaritzako Unibertsitate Institutuko (IU IAD) ikertzaile talde
|
batek
fruta fresko ugariko produktu berriak garatu ditu laborategian. Produktu berri honen bidez, frutaren kontsumoa erraztu eta igurtzi daitezkeen kremen kalitatea hobetu nahi da, oraindik merkaturatu ez den arren.
|
|
Bilketatik aurrera, azukre kopurua egonkor mantendu ohi da, nahiz eta faktore hori kanpoko faktoreen araberakoa den, hala nola klima edo biltzeko modua. Orain, UPMko Nekazaritzako Elikadurako Propietate Fisiko eta Teknologia Aurreratuen Laborategiko (LPFTAG) aditu talde
|
batek
frutaren kalitatea ezagutzeko sistema ez suntsitzaileak sortzeko lan egiten du aspalditik, eta “espektro anitzeko ikusmen ganbera” bat garatu du, frutaren irudiak hartu eta klorofila kopurua erakusten duena. Adituen arabera, “espektrofotometro eramangarriak dira, eta fruten espektro ikusgaia eta infragorri hurbila neurtzen dute”.
|
2010
|
|
Minbiziaren aurkako babes egokiak zerikusia izan lezake dieta orekatu
|
batekin
frutaz, barazkiz eta ardoa neurriz kontsumitzearekin, batez ere ardo gorria, eta janaria behar bezala prestatzearekin, tresna egokiak erabiltzearekin eta sukaldea labean edo lurrunetan prestatzearekin. Baieztapen horiek gaixotasun horretako bi ikertzaile garrantzitsuenetakoak dira, Attilio Giacosa eta Jaak Janssens irakasleak, ‘LWWPartnerships’ en webgunean argitaratutako elkarrizketa banatan.
|
2011
|
|
“Bideojoko batzuk garatu eta gehitu ditugu, pertsona bakoitzaren berezitasunetara egokitzeko: paziente heldu
|
bati
fruta azoka batean jaso dezan egokitzen zaio jokoa, eta gazte bati moto lasterketak prestatzen zaizkio azkartasun, arreta, trebetasun eta kontrol lanak egin ditzan”, dio Duartek.
|
|
Krepe gozo batzuen betegarria arindu egin daiteke, fruta fresko zatitua eta jogurta nahastuz gero. Postre gozo arineko baliabide ezagun
|
bat
fruta irabiatuak dira, bakarrik edo jogurtarekin edo esnearekin nahasita. Honako iradokizun hauek proposatzen dira:
|
|
Aipatzen den trikimailua da fruta lehortua bera edo elikagai horiekin egindako prestakinak kantitate txikian erabiltzea, plateraren gozotasuna goraipatzeko. Zapore gozo bizia ematen dio jogurt gaingabetu bati edo edalontzi
|
bati
fruta lehortuen konpota koilarakada bat eransteak. Trikimailu hori bera erabil daiteke beste errezeta gozo eta kaloriko batzuekin, non fruta baita protagonista, hala nola, gerezi konpota edo hainbat marmelada mota, hala nola marrubi marmelada, limoi eta jengibre marmelada, azenario marmelada, basa masusta edo aranpasa.
|
|
entsaladan, jogurtarekin eta muesliarekin, papillote eran edo krepe batez betea. Eta gutizia bat emateko, pastel
|
bat
frutekin edo fruta tarta bat. ESPGHAN erakundeak ohartarazi duenez, dieta begetarianoa egiten bada, osasungintzako profesionalek zaindu egin behar dute hazkundean eragina duten elikagaien planifikazio eta monitorizazio egokia, hala nola burdina eta B12 eta bitaminak.
|
|
Irtenbide
|
bat
fruta kontserbak egitea da, hala nola marmeladak edo konfiturak, edo almibarretan edukitzea.
|
|
fruituen zapore gozo naturala elikatzen eta estimatzen laguntzen du. Duela urte batzuk, 250 gramoko fruta potetxo batzuek ia 40 gramo azukre (sakarosa) zuten, hau da, lau azukre kartazal, neurri
|
batean
frutetatik zetorrena eta, neurri handi batean, fabrikazioan gehitua. Kopuru hori gehiegizkoa da kontuan hartzen badugu gaur egungo arauak proposatzen duela frutarekin bakarrik egindako plateren karbohidratoek ez dutela 20 gramo baino gehiago izan behar 100 gramoko.
|
|
Eguna frutekin hasi. Basokada
|
bat
fruta zuku, banana xerra, aran edo marrubi, etab. egunean hasiko dira, eta, gainera, zuntz ugari, bitamina eta mineral gehiago eta koiperik ez emango diote. Frutak erraz eraman daitezke toki guztietara, eta edozein unetan eman diezaiokete zapore eta energia karga azkarra.
|
2012
|
|
Candidiasiak luze irauten badu eta eragozpen asko sortzen baditu, beharrezkoa izan daiteke, betiere medikuak edo dietistak aginduta, aldi
|
batez
fruta gutxiago edo frutarik batere ez jatea, elikagai horiek berez izaten baitute azukrea.
|
|
Harvardeko Unibertsitateko ingeniari batek garatutako ideia da, polimero likido eta elikagai partikuletatik abiatuta egindako mintz batean oinarritua. Edarietarako ontzi jangarri
|
batek
fruten azala imitatzen du eta plastikozko ontziak ordezka ditzake Mintz hori, Wikicells izenekoa, substantzia jangarria da, baina material gisa oso erresistentea, karga elektrikoen sistema baten ondorioz. Ontziak elikagai likidoak zein solidoak izan ditzake, eta jan egin daiteke, edo, nahiago bada, bota, biodegradagarria baita.
|
|
Hori dela eta, janariak bere dibertsio ukitua izatea da alternatiba bat. Hori lortzeko moduetako
|
bat
fruta piezen mozketak eta konbinazio posibleak dira. Askoz erakargarriagoa da haurrarentzat, eta jateko gogoa areagotuko zaio, kolore anitzeko iturri bat jasoko du, fresa, sagar, laranja, melokotoi eta antzeko formetan ebakitako kiwi zatiekin, fruta oso bakar bat baino.
|
|
Originaltasunak eta ongizateak ahalegin pixka bat eskatzen dute, baina, ospakizun batean harridura bilatzean, merezi du lana. Udako arasa
|
batek
fruta eta barazkiak, barazkiak eta usain belarrak, fruitu lehorrak, arraina, haragi pixka bat eta arrautza batzuk jan behar ditu. Eta aukera berezia bada, itsaskia, fruta exotikoak, ogi desberdinak eta saltsa arinak gehitu daitezke.
|
|
Benetako superelikagaiak: frutak eta barazkiak,
|
batera
Frutek eta barazkiek osasunerako duten funtzio positiboa babesten duen ebidentzia izugarria da. Espainiako Dietista Nutrizionisten Elkarteko Berrikuspen, Azterketa eta Jarrera Taldeak nabarmendu duenez (GREP AEDN), gehiago kontsumitzearekin batera, gaixotzeko eta hiltzeko arrisku txikiagoa dago.
|
2013
|
|
), formula erabat naturala delako. Tentagarria egiteko beste modu
|
bat
fruta lehortuak erabiltzea da; fruta lehortuak, beren gozotasuna dela eta, lagungarri izan daitezke hainbat postre gozo egiteko azukrerik gehitu gabe. Horixe gertatzen da datil eta intxaurren gozokiarekin edo olo malutekin eta orejoiekin eta sagarrarekin.
|
2014
|
|
Izan ere, garai
|
batean
fruta horrekin egiten zen marmelada, irasagarrarekin.
|
|
Diabetesa duen pertsona
|
batek
fruta maiz jan dezala komeni da.
|
2015
|
|
Esan diezaiokezu haur
|
bati
fruta jateko, baina nekez egingo du bestelako produktuak jateko gonbita egiten dioten 20 iragarki ikusten baditu, edo eskolan elikagaiak saltzeko makina bat badago, zeinak gehien gehienean balio eskasekoak baitira nutrizioaren ikuspegitik, edo gurasoek ez badute jateko ohiturarik.
|
|
Saharoak 39 Postrerako fruta jatea gizendu: mito
|
bat
Fruta moten ekarpen kalorikoa aldakorra da: kiwi batek 60 Kcal ematen ditu; mandarina, 50 Kcal; melokotoi bat 70 Kcal; meloi xerra bat 100 Kcal; eta sagar bat, 80 Kcal.
|
2016
|
|
Botila berrerabilgarrietan garraia daiteke, tenperatura mantendu eta kolpeekiko erresistenteak baitira. Beste aukera
|
bat
fruta zukuak edo edari isotonikoak dira, horiek igotzean galdutako gatz mineralak birjartzen baitituzte. Bazkaria.
|
2017
|
|
OMEren kalkuluen arabera, 2010ean 6,7 milioi heriotza izan ziren fruta eta barazkien kontsumo desegokiari. Begetalak dieta orekatu eta osasuntsu
|
batean
Frutak, berdurak eta barazkiak kaloria gutxikoak dira, bitamina, mineral eta zuntzetan aberatsak, eta beste zenbait substantzia onuragarri, hala nola fitoesterolak, flabonoideak eta antioxidatzaileak. Gehien kontsumitzen ditugun fruten kaloriak 30 kcal izaten dira 100 gramo bakoitzeko, hau da, 70 edo 100 kcal fruta errazio bakoitzeko, eta karbohidrato gutxiago (fruktosa, glukosa eta sakarosa nahasiak), berriz, 5 eta 10 gramo artean izaten dira 100 gramo bakoitzeko.
|
|
Fruta zatiak gehitzen badira, are hobeak izango dira. Beste aukera
|
bat
fruta irabiakiak aurreko gauean uztea da; horrez gain, zitriko bat (laranja, mandarina edo limoia) baldin badago, bere propietateak hobeto gordetzea bermatzen da. Irudia:
|
|
Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) dokumentuan argi eta garbi azaltzen da hori, eta, horren arabera, azukre librea murrizteko gomendioak ez dira fruta eta barazkietan aipatzen. Fruta eta zukua ez nahastu Fruta eta barazkiez hitz egitean, fruta eta barazki freskoak eta osoak aipatzen dira; egun
|
batean
fruta eta barazkiak izan ziren azpiproduktuak ez dira sartzen, azukrea erremolatxatik bezala, eta hori ez da erremolatxa freskoaren kontsumoarekin parekagarria. Zer ez dira fruta edo barazkiak?
|
2018
|
|
2 Fruta eta barazki gehiago hartu Helburua da ia otordu guztietan eta gainerako elikagaien gainetik jatea. Ohikoa da gosarian frutarik ez agertzea eta eskolara ez joatea justifikatu behar da, goiz
|
batean
fruta jan ezin balitz bezala. Fruta zuritu eta moztu behar izateak, zenbaitetan, denbora justuan jaikitzeko hartzen ez den denbora inbertitzea eskatzen du.
|
|
Praktikoagoa da gaileta pakete bat irekitzea zuritzeko eta kiwi bat zatikatzeko. Bada beste faktore
|
bat
fruta kontsumoaren jaitsieran eragina duena: erabilgarritasun eskasa.
|
|
Gainera, aukera klasikoak ditu, hala nola melokotoia, aranak, arbeletxekoak eta gereziak. Zergatik ez eskatu terraza edo txiringito
|
batean
fruta bol erakargarri bat. Ohitura osasungaitz oso errotuak alde batera utzi, eta unea aprobetxatu elikagai osasungarriekin benetan freskatzeko.
|
2020
|
|
Hiru anoa gutxienez egunean. Anoa
|
bat
fruta ertainezko pieza baten edo bi/ hiru txikiren baliokidea da (mandarinak, aranak…). Haurdunaldiaren aurretik eta bitartean gomendatutako elikagai gehigarriak Irudia:
|
2021
|
|
Gainera, Igaraba Score ren kalkulua aldatu egiten da produktua elikagai bat, edari bat, gazta bat edo koipekia bada; beraz, ezin da produktu guztien nutrizio kalitatearen rankingik egin kategoriak nahastuz. Nutriz Score A duen produktu
|
bat
fruta pieza bat bezain gomendagarria da. Ez.
|
|
Vending adimenduna eta osasungarria: eskaintzen diren bi produktuetatik
|
bat
frutak, barazkiak eta beste elikagai osasungarri batzuk dituzten makinen instalazioa bultzatzea (enpresetan, unibertsitateetan, kalean…). Aplikazio mugikor ludiko pedagogikoa, haurren artean bizi ohitura osasungarriak sustatzeko.
|
2022
|
|
Oso erraz egiten da, sasoiko fruta aprobetxatu eta guk geuk egindako postre gozo bat eskaintzen du. Etxeko jogurt on
|
bat
frutekin nola egin azalduko dizugu artikulu honetan.
|
|
Fruta pureen konparazioa Gure Erosketa Gidan aztertutako produktuen artean hiru mota bereiz ditzakegu: Horietako
|
batean
frutak dira nagusi, hala nola Eroski, Hero Solo edo Gerber. Bigarren talde horretan esnekiak ere badaude, hala nola Hero Nutriflora eta Nestlé Yogolino.
|
2023
|
|
Imagen: viperagp Hirugarren astea Jogurt likido
|
bat
fruta mamiarekin, zerealak edo ogi txigortua marmeladarekin, melokotoi errezko takoak eta mugurdi deshidratatuak. Hona hemen gosari desberdin batez gozatzeko proposamen batzuk.
|
|
Hitzaldi madari bat eta aran klauak (hezurra kenduta) jo eta zatitu egiten ditu. Salteatu pixka
|
bat
fruta hauek oliba olio tanta batekin. Zerbitzatu behar duzunean, gehitu entsaladari.
|
|
Nola jakin izozki
|
batek
fruta dezente duen. Gure Erosketa Gidan aztertu ditugun tarrina izozki guztiek frutak edo fruitu lehorrak dituzte, ontzietan nabarmentzen den bezala.
|
|
Askarian eta hamaiketakoan, laranjak kanelarekin, fruta mazedonia jogurtarekin, mamia edo garaiko fruta freskoa har ditzakegu. f374 Laugarren astea Jogurt likido
|
bat
fruta mamiarekin, ogi txigortua intxaur kremarekin eta ogi txigortua marmeladarekin eta melokotoi puska erreak mugurdi deshidratatuekin gosaltzeko proposamenak dira azaroko azken astean. Goiz erdian eta askarian, frutak bezalakorik ez:
|