2001
|
|
Handik ia bost urtera egin dugun honetan, berriz,
|
batenaz
besteko edukia %3koa da.
|
|
Margarina hauen intsaturatuen
|
batez
besteko edukia (trans motakoak, formalki intsaturatuak badira ere, saturatutzat jokatzen dutela kontuan izaki) %69koa da.
|
2002
|
|
Gantza ez zen lagin bakar batean %0, 1etik gorago joan eta kaltzioaren
|
batez
besteko edukia 160 mg/ 100g ingurukoa izan zen, hau da, jogurt osoarenetik gertu.
|
|
Azterketa kimikoak jakinarazi zigunez, jogurten
|
batez
besteko edukiaren %4, 4 proteina da, %0, 1a gehienez ere gantz, karbohidratoak ozta ozta iristen dira guztiaren %5, 7ra eta %89a ura denez, estraktu lehorra eduki osoaren %11 baizik ez da.
|
|
Bestalde, EAEko kanpo merkataritzaren teknologia edukiak ez du Europakomaila eskuratu, baina esportazioetako teknologia edukiaren urrats gorakorra medio, Estatukoaren
|
batez
besteko edukitik gora dago gaur egun7 Nolanahi ere, hasierakomaila nahiko apala zela kontuan hartuta, bilakaeraren zenbatekoa errazago ulertzenda, eta horrek teknologia eduki handiko produktuen merkataritza arloan euskalekonomiak egiteko duen ahaleginaren nolakoa eta zenbatekoa bistaratzen du.
|
2003
|
|
Proteinen
|
batez
besteko edukia ia %16koa izan zen eta desberdintasunak ez dira aipagarriak.
|
|
Pastaren proteina garrantzitsuena gluten bat da, bere elastikotasun tipikoa ematen diona.
|
Batez
besteko edukia %12 eta %13 bitartekoa denez, proteina iturri egokitzat har daiteke, nahiz eta hori lisina (funtsezko aminoazidoa) gutxi duen. Hala ere, proteina osagarritasunaren kontzeptua kontuan hartuta, proteina hori jatorri desberdineko beste batzuekin (lekaleak, fruitu lehorrak, esnea, haragia…) konbina daiteke, eta aminoazido profil egokia duen nahastea sor dezake; hau da, kalitate handiko proteinak, gure organismoak metabolikoki egoki aprobetxa dezan.Pastak duen gantz kantitate txikia abantaila bat da, mantenugai horren kontsumoa murrizteko egungo gomendioak direla eta.
|
|
Merkurioa elikagaien ohiko kutsatzaileetako bat da. Osasunerako dakarren arriskua elikagai motaren, jatorriaren eta bertako
|
batez
besteko edukiaren araberakoa da, baina, batez ere, eta hori oso garrantzitsua da, elikagai horretatik populazio edo pertsona jakin batek hartzen duen kopuruaren araberakoa.
|
2005
|
|
Aberastasuna antxoaren koipeak bitamina kopuru interesgarriak izatea eragiten du A eta D liposolubleak. Mineralei dagokienez, antxoa ona da magnesio eta iodo iturria, eta burdinaren
|
batez
besteko edukia arrain gehienak. Antxoa osorik eta hezurrekin kontsumitzen denean, batez ere kontserban (antxoa deitzen zaio horrela), kaltzioa erabiltzen da hezurrak, arrain horien 100 g kaltzio ematen baitute.
|
|
Bitaminetako batzuk B taldekoak dira, hala nola B3 eta B12 bitaminak. B3 bitaminaren
|
batez
besteko edukia du, beste arrain batzuen kopuruarekin alderatuz gero. Bitamina horrek makronutrienteek (karbohidratoak, proteinak eta gantzak) duten energiaren aprobetxamenduan, hormona sexualen ekoizpenean eta glukogenoaren sintesian (gibeleko eta muskuluko glukosa erreserba) parte hartzen du.
|
2007
|
|
Karbohidratoak (almidoia) dira mantenugairik ugarienak; horregatik, espelta pasta elikagai energetikoa da funtsean. Proteinen
|
batez
besteko edukia %15ekoa da gutxi gorabehera, eta horiek balio biologiko handikoak dira; beste zereal batzuek, aldiz, lisina proteina gutxi dute (aminoazido esentziala). Gantzari dagokionez, oso kantitate txikian agertzen da.
|
2008
|
|
Saint Jean de Donneko 1,7 kilometroko pareta falta zen artean, %10eko
|
batez
bestekoa daukana, eta Egoi Martinez eta Gorka Verdugo (Euskaltel Euskadi) tropeletik tiraka jarri ziren, Samuel Sanchezek etapa irabazteko aukera izan zezan. 1,7 kilometroko pareta horrek hautsi zuen tropela.
|
|
Bueres eta Riosecotik igarota, Cabañaquinta herrian hasiko dira Colladona eguneko lehen mailako bigarren mendatea igotzen. Igoera serioagoa da Colladona, 7,6 kilometrokoa, eta %7, 4ko
|
batez
bestekoa daukana. Ez dauka pendiza beldurgarririk, baina azken kilometroa salbu (%6), une oro %7 da aldapa.
|
2009
|
|
Gure datuetan ikusten den moduan, umeek 248,23
|
batez
bestekoa daukate, mutilarena neskatoarena baino altuagoa da. Gizonezkoen kasuan 111,58 Hzkoa da batez bestekoa eta andrazkoena, ostera, 202,9 Hzkoa.
|
|
2.473 metro dauzka Saint Bernard mendateetan handienak. Suitzatik Italiara bidean, 24 kilometroko igoerari aurre egin diote txirrindulariek %6, 2ko
|
batez
bestekoa dauka. Orain 43 urte igaro zen Tourra azkenekoz bertatik.
|
2010
|
|
Zoncolanen batez bestekoak beldurgarriak dira: 10,5 kilometroko igoera da, %11, 5eko
|
batez
bestekoa dauka, eta tartean %20tik gorako aldapa piko pikoak ere badaude.
|
|
Usson les Bains herrian hasiko da Pailheresko igoera, eta bigarren kilometroan bertan dauka lehen zailtasun handia, %9, 2koa baita kilometro horretako batez bestekoa. Hirugarren kilometrotik hamargarrenera, berriz, ito itoa da igoera; %7tik gorako
|
batez
bestekoa dauka, eta kilometro oso batean %10etik gorakoa da aldapa. 1.600 metrora iritsita, bihurgunez jositako zatian, %8tik gorakoa da, berriz ere, batez bestekoa.
|
|
Min egingo du igoerak, baita hogei kilometroko jaitsiera luzeak ere, Ax 3 Domainesen lehen maldekin lotura egingo duelako jaitsiera horrek. 7,8 kilometroko igoera da azken hori (%8, 2ko
|
batez
bestekoa dauka), eta gainean amaituko da etapa. Bigarren kilometroan %9koa da batez bestekoa, eta kilometro bateko arnasaren ondoren, %10, 7koa.
|
2011
|
|
Zoncolan ikusgarrian amaituko da etapa. 10,3 kilometro eta %11, 8ko
|
batez
bestekoa dauka Zoncolanek. 3 kilometrotik 9.era %14tik gorakoa da batez bestekoa.
|
|
Baina Crostiseko aurreko igoerak eta jaitsiera estuak sortu du errespetua tropelean. 11 kilometro eta %9, 9ko
|
batez
bestekoa dauka Crostisek, baina igoera bezain arriskutsua da jaitsiera. Asfaltatu gabeko zati bat ere badago behin gainera iritsita, eta antolatzaileek babes sarea jarriko dute jaitsieran, bidea estu estua delako, eta behera amildegi handia dagoelako.
|
|
Hala ere, arriskua dago espinaka kontsumoa egunean errazio bat baino gehiago denean. Espinaken kasuan, kontsumo datuen eta nitratoen
|
batez
besteko edukiaren arabera, zenbatetsitako batez besteko esposizioa GNA baino zertxobait handiagoa izango litzateke. Gehiago kezkatzen du, ume txikitan, barazki horien kontsumo maila handiak, nitrato eduki handiarekin batera.
|
2012
|
|
Kategoria horretan, gutxienez %30 murriztu dute koipe aseen edo azukreen edukia, edo %25 murriztu dute gatz kopurua. Eskema honetan beren kategoriarako kontuan hartutako gainerako mantenugaien
|
batez
besteko edukia ez gainditzea. 1924/ 2006 (EE) Erregelamenduaren 4 artikuluan ezarritako nutrizio profilak betetzea.
|
|
Kasu guztietan, produktuek segurtasun kontrol zorrotzak pasatzen dituztela ziurtatzen da, kontsumitzailearengana baldintzarik onenetan iristeko. Txipen kasuan, 3 aukerak bermatzen du horiek egiteko “kalitate handiko palma olioa frijitzeko” erabiltzen dela, akrilamidarik gabe edo ohiko txip poltsa baten
|
batez
besteko edukiaren %10 baino gutxiago edukita. Produktu bakoitzaren portzentaje bat helburu solidarioetarako erabiltzea Salmenta solidarioaren beste modalitate bat da GKEen proiektuetarako edo irabazi asmorik gabeko beste helburu batzuetarako erabiltzea.
|
2015
|
|
Saint Etienne de Cuines herritik Croix de Fer maila berezikoa igotzen hasita, berriz, kilometro bakar bat ere ez dute izango ordekan. 22,4 kilometro eta %6, 9ko
|
batez
bestekoa dauka Croix de Ferrek, 5,7 kilometro eta %6, 8 Mollardek, eta 18 kilometro eta %6, 1ekoa La Toussuirek.
|
|
50 bat kilometro egingo ditu lasterketak Euskal Herrian barrena, eta faboritoen arteko lehia izango da Fuente del Chivo tentean gora. Hemezortzi kilometro eta %5, 6ko
|
batez
bestekoa dauka azken igoera horrek, baina, %8, 7ko batez bestekoarekin, oso gogorrak dira azken bi kilometroak.
|
2016
|
|
Ubidea eta Urkiola artean, Zubizabaleko igoera motza edukiko dugu, bi kilometro eskasekoa. Urkiolan, berriz, %11ko
|
batez
bestekoa dauka tarte batek, eta gogorra da azken bihurgunearen ondorengo zatia ere. Mendatean amaitzen den etapa bat nahi izaten dute txirrindulari batzuek, eta Urkiolan izango dute aurten.Etaparik gogorrena, hala ere, larunbatekoa dela argitu zenuen aurkezpenean, Berriatuan hasi eta amaituko dena.Zalantzarik gabe.
|
2019
|
|
Aldiz, hauek dira merkurio kontzentrazio txikiena duten itsas produktuak: abadira, antxoa (edo antxoa), sardinia, bakailaoa, bakailaoa, berberetxoa, berdela, txibia, izkira, karramarroa, txintxorta, ikaztegia (edo fogoneroa), karpa, txipiroia, zigala, kokotina, mihi arrainxka, mihi arraina, mihi arraina,
|
Batez
besteko edukia. Aurreko zerrendetan aipatu ez diren espezie guztiek merkurioaren batez besteko edukia dute.
|
|
abadira, antxoa (edo antxoa), sardinia, bakailaoa, bakailaoa, berberetxoa, berdela, txibia, izkira, karramarroa, txintxorta, ikaztegia (edo fogoneroa), karpa, txipiroia, zigala, kokotina, mihi arrainxka, mihi arraina, mihi arraina, Batez besteko edukia. Aurreko zerrendetan aipatu ez diren espezie guztiek merkurioaren
|
batez
besteko edukia dute. Arrisku taldeak eta kontsumo gomendioak Arrainaren bidez merkurioa hartzen denean, arrisku populazioa oso zehatza da:
|
2020
|
|
Esnearen eta soja edariaren eta esnearen arteko antzekotasuna Soja edariaren proteinen proportzioa esnearenaren oso antzekoa da; izan ere, bi kasuetan% 3 inguru dira, eta biek dituzte aminoazido esentzial guztiak. Esnearen eta soja edariaren arteko desberdintasunak 1 Koipekia Gantz materiari dagokionez, soja edariaren
|
batez
besteko edukia %1, 6 da, esne erdigaingabetuan aurki dezakegun proportzioaren antzekoa (legez %1, 5etik %1, 8ra bitartekoa izan behar du), baina landare edariaren kasuan, gantz azidoen profila osasungarriagoa da, poliasegabeak baitira nagusi, hala nola linoleikoa. Esne osoa edo gaingabetua, zein da osasungarriagoa?
|
2021
|
|
zenbat eta urte gutxiago, orduan eta lipido gutxiago. Horien
|
batez
besteko edukia saihetseko gantzaren %21 (txahalarenak %6, 6 du) eta hankako gantzaren %12 artekoa da; horien erdiak, gutxi gorabehera, gantz saturatuak dira, hau da, mugatzea gomendatzen da. Haragia gehiago ez aberasteko, beste prestakin batzuen ordez (gisatua edo frijitua, adibidez) erre daiteke.
|
2022
|
|
Gainera, salmentaren legezko izendapenean espresuki aipatzen den bezala, kopuru zehatza adierazten da. Portzentajea %75etik %87ra bitartekoa da, beraz esnearen
|
batez
besteko edukia %81 da. (e) n Kaiku Oloa %77koa da olo edariaren kantitatea.
|
2023
|
|
Hala, Demae Ramen Nissin zopan, anoako edukia 11 g koa da; Yatekomo Yakisoba Classic, berriz, 53 g koa.
|
Batez
besteko edukia 38 g koa da. Koipeak Gantza ere handia da, batez ere Fusianen (12 g) eta Yatekomon (20 g).
|