Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2002
‎Espainiako batez besteko dietak proteina eta koipe gehiegi ditu, karbohidratoen kalterako.
‎Hala erakusten du «Ogiaren papera emakumearen dietan» izeneko ikerketak, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Farmazia Fakultateak egina, elikagai horri buruzko ezjakintasun osoa dagoela ziurtatzen duena. Txosten horren arabera, Espainiako batez besteko dietak proteina eta gantz gehiegi ematen du, karbohidratoen kaltetan. Printzipioz, karbohidrato ugariko elikagaien (zerealak, barazkiak, barazkiak…) kontsumoa handitzea, printzipioz, baliagarria izan daiteke herritarren nutrizio eta osasun hobekuntzan.
2005
‎Onartutzat jotzen den irenstea 10 pg/ kg da. Eguneko batez besteko dieta batean, dioxina iturri nagusia esnea eta haren eratorriak izaten dira (egunean 32 eta 38 picog baliokide toxiko bitarte). Horien atzetik, haragia eta deribatuak (16 kp), olioak eta koipeak (11 kp) eta arraina (21 kp) daude.
‎Arrautzek dute dioxina gutxien (egunean 4 pg). Kontuan hartzen duguna PCBen batez besteko kontsumoa bada, batez besteko dieta batean guztira 315 pg TEQ hartzen dira eguneko. PCB multzo hori ia hiru aldiz handiagoa da 17 dioxinena eta dibenzofuranoena baino.
2006
‎AEBetan batez besteko dietaren (3.774 kaloria eguneko) eraginez tona eta erdi berotegi gas gehiago askatzen dira egunero dieta begetarianoa erabilita askatuko litzakeena baino.
2007
‎gantzen kontsumoa kaloria guztien %1 baino gehiagorik izan ez dadin aholkatzen du 2006 urteaz geroztik; bestela esateko, 2.000 2.500 kaloriako batez besteko dietan, egunean 2 2,5 gramo
‎Kirolariei eta hazten ari diren edo nutrizio egoera hobetzeko beharra duten pertsonei (desnutrizioa edo pisu txikia) gomendatutako edariak dira. MAPAn (Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioa) argitaratutako datuen arabera Espainiako batez besteko dieta oso energetikoa da, eta animalia jatorriko proteinatan aberatsa. Haien presentziak, jatorri hori nagusiki kontuan hartuta, gomendatutako batez besteko balioak bikoizten ditu.
2009
‎herrialde garatuenetako osasun agintariek gero eta parte hartze handiagoa dute herritarren elikadura osasungarriagoa lortzeko helburuarekin, eta gero eta konpromiso handiagoa dute zibilizazio gaixotasunen (obesitatea, diabetea, hipertentsioa, gaixotasun kardiobaskularrak…) aurkako borrokan. Bihotzaren Amerikako Elkarteak (AHA), munduko medikuntza elkarte handienetako batek, 2006 urtean jada gomendatu zuen (gaur egun OMEk gomendatzen du mundu osoan) egunero trans gantzak hartzea kaloria guztien %1 baino ez izatea, hau da, batez besteko dieta batean, 2.000 eta 2.500 kaloria bitartean, egunean 2 g trans gantz kontsumitzea. 2008ko azaroan, Europako Parlamentuak azterlan bat argitaratu zuen, trans gantzen egungo egoera mugatzeko eta kontsumitzaileen dietan gantz horien presentzia murrizteko neurriak hartzeko lurra prestatzeko.
‎Hala, legeztatutako maila maximoan proposatutako igoerak esposizio dietetiko osoa %2 baino gutxiago haztea espero da biztanle gehienentzat. Gainera, uste denez, aflatoxinaren gehienezko maila gainditzen duten fruitu lehorrak noizbehinka jaten badira, epe luzerako batez besteko dietan esposizio osoa handiagoa izango litzateke, baina, aldi berean, 4 mikrogramo/ kg tik 10 mikrogramo/ kg ra bitarteko fruitu lehor guztietan gehienezko maila igotzeak duen eragina txikiagoa litzateke. 2007an eskuragarri zegoen informazioaren arabera, EFSAren POLUZIOAREN panelean, FAOren eta OMEren datuak aztertu ondoren, ondorio hau atera da:
2010
‎2008an, Elikagaien Kontsumoaren Azterketa Nazionala hasi zen. Ikerketa horren bidez, zehatz mehatz jakin ahal izango da zer elikagai diren helduen batez besteko dieta eta zenbat kontsumitzen diren horietako bakoitza. Uda honetan sartu da azken fasean, lan honen ondorioak idatzi aurretik.
‎Dieta Osoa izeneko azterketak aukera emango du Espainiako biztanleen batez besteko dieta osatzen duten elikagaiak xehetasunez ezagutzeko.
2019
‎Kasu askotan, bitamina edo mineralen gehigarriekin elikadura txarra konpentsatu nahi da. Baina, Elikaduraren Liburu Zuria Espainian ‘gure herrialdeko batez besteko dieta oso osatua dela dio. Baina zink gutxi dago, urdaiazpiko onduarekin konpon daitekeen gabezia.
2021
‎Irudia: moshehar 3 Karbono gutxiko elikadura IPPC Arteztarauaren txostenaren arabera, “landarez egindako dietek %50eraino murriztu ditzakete emisioak, Mendebaldeko batez besteko dieta intentsiboarekin alderatuta”. Hala ere, “klima aldaketari aurrea hartzeko, elikagaiaren jatorriari ere erreparatu behar zaio.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia