2002
|
|
Aurreko urtean Espainiako etxeetako erosketa saskian igoera handiena izan zuen elikagaietako
|
bat
ardoa izan zen, Francisco Simón Vila Nekazaritza Ministerioko elikadura zuzendari nagusiaren arabera. Vila atzo izan zen Madrilen Nazioarteko Ardo Aretoa (SIV) 2002, Dekantagailua 2002, Stand Onena eta Salondelvino.com sarien banaketan, bihar bukatuko den 2002ko Nazioarteko Ardoaren Azokaren hirugarren edizioan, eta adierazi zuen kalitateko ardoen kontsumoa %16, 3 igo zela 2001eko irailera arte, eta esportazioek goranzko joera horri eutsiko diotela.
|
|
Botilategi
|
batek
ardoa eta beste edari batzuk gordetzeko leku berezia eskaintzeaz gain, dotorezia ematen dio etxeko dekorazioari. Eta sukaldea, aretoa, sotoa eta garajea bezalako geletan egin dezake.
|
2003
|
|
“Populazioaren %10ek arriskua edaten duela kalkulatzen da, eta ez daki bere osasuna arriskuan jartzen ari dela”, gehitu zuen. “Arrisku kontsumoa” asteko 28 kontsumiziotik gora edaten denean ezartzen da, gizonezkoetan, eta 17 emakumezkoetan, hau da, edalontzi
|
bat
ardo edo garagardo bat eta bi kontsumiziotik gora, graduazio handiko edarietan. Gonzalo Roblesek, Drogei buruzko Plan Nazionalerako Gobernuaren ordezkariak, ekitaldiaren hasieran adierazi zuen gurasoen% 95ek seme alaben alkohol kontsumoa gutxietsi egiten duela, eta “beharrezkoa” dela gizartea arazoaz jabearaztea.
|
|
Baso bat egunean Ikerketa horiek ikusita, Sinclair doktoreak zenbait gomendio egin ditu: egunean baso
|
bat
ardo beltz hartzea dieta osasungarri baten parte gisa. Hala eta guztiz ere, ikertzaileak ohartarazi du resveratrola oso konposatu ahula dela airearekiko, eta haren ondorioak lurrundu egiten direla egun bateko epean, ardo botila bat irekitzen den une beretik.
|
2004
|
|
Bartzelonako Unibertsitateko ikertzaile talde
|
batek
ardo beltzezko arrastoak identifikatu ditu Tutankhamon faraoi egiptoarreko anfora batean
|
|
Bartzelonako Unibertsitateko ikertzaile talde batek Egiptoko hipotesia indartzeko datu berriak eman berri ditu. Azterlana Ameriketako Kimika Elkarteko organo den Analytical Chemistry aldizkarian argitaratu da, eta Tutankhamon ehorztetxeko anfora
|
batean
ardo beltzezko arrastoen aurkikuntza deskribatzen du. Kromatografia likidoko eta masa espektrometriako tekniken bidez lortutako ebidentzia Egipto zaharrean mota horretako ardoen kontsumoa berresten duten guztietatik txarrena da.
|
|
Ugaritu egin dira ardo zurien deskribapenak, baina orain arte ez da kimikoki aztertu zer ardo mota edaten zuten zehazki egiptoarrek. Analytical Chemistryn ikertzaile espainiarrek sinatutako artikuluak, azkenean, Tutankhamongo hilobi anfora
|
batean
ardo beltzezko arrastoak eman ditu.
|
2006
|
|
Sudur elektronikoaren aplikazioa Aplikazio ugari garatu dira eta industria interesatuen bila dabiltza. Horietako
|
bat
ardoarena da, batez ere lurrinak argiak direlako eta uztak edo barietateak sailkatzeko aukera ematen dutelako. Hala ere, produktuaren aldakortasunaren eta kalitatearen ikuspegitik, garrantzi berezia eman zitzaien arrainari eta usain ezaugarri bereziak zituzten zenbait deribaturi.
|
|
nazioarteko ospea ematen diote Mantxari. Eta zer hoberik gazta on
|
bat
ardo bikainarekin laguntzea baino, hala nola La Mancha eta Mentrida izeneko Toledoko ardo beltzak. Gozamena baliagarria da.
|
|
Baita oso ohikoa da saltsa ahatearekin batera sagar ahatea edo aranpasa gisakoak, zapore gazi eta gozoko kontrapuntua. Saltsa
|
bat
ardo zuriz edo udare konpota ere goarnizio onak dira haragi zaporetsu honetarako. Larruz kozinatzen bada, komeni da hainbat zatitan zulatzea erre aurretik, eta mikrouhin labean irakin edo kozinatu, urtzean gantza erretilura erortzeko eta erraz kendu ahal izatea.
|
2007
|
|
Kalitatezko irudiarekin zerikusi handiena duen elikagaietako
|
bat
ardoa da. Mahats zuku batetik zuzenean lortzen den %100 begetala da, eta hartzitu egiten da, zenbait prozesuren ondoren ezaugarri organoleptiko desberdinak dituen produktu heldu bat lortzeko.
|
|
Usadioz, lurrunetan egindako lapiko batean egosi daitezke ardo zuri pixka batekin, edo mikrouhin labean kantitate txikiren bat badago. Egoste tradizionala Muskuiluak irekitzeko, erosteko unean bertan hainbat aholku hartu behar dira kontuan Lapiko batean, edalontzi
|
bat
ardo zuriz, muskuiluak garbituta baina xukatu gabe sartzen dira. Ontzia estali eta su motelean prestatu, zukua askatzen joan daitezen, baina lehortu gabe.
|
|
Edariren bat alkoholarekin hartzea erabakiz gero, neurriz jokatu behar da. Ez da komeni edalontzi
|
bat
ardo edo garagardo bat baino gehiago hartzea, eta edalontzitik alkoholik gabe egindakoa aukera daiteke. Etxetik kanpo jateko beharrak ez du zertan elikadura ohitura txarrik izan Hala ere, eguerdiko janaria osasungarria eta atsegina izan dadin, ez dira kontuan hartu behar arazo dietetikoak bakarrik.
|
2009
|
|
Jokabide nahasteak bereziki arriskutsuak dira diabetea bezalako gaixotasun kroniko bati gehitzen bazaizkio. Hala, bada, garagardo lata bat (330 ml) hartzeak 110 kaloria inguruko ekarpena egiten dio organismoari; baso
|
bat
ardo (125 ml), 80 kaloria inguru; eta konbinatu batek 200 kaloria baino gehiago ditu. Dieta eginez gero, gazteek, oro har, eta neskek, bereziki, lehen argaltzen hasten direnek ez dute ongi onartzen garagardoa edo konbinatua hartzea.
|
|
Jarri sutan lapiko zabal bat, muskuiluak maskorrean, ur pixka bat, basotxo
|
bat
ardo zuri eta estali. Atera muskuiluak lapikotik, maskorra ireki ahala, lehortu ez daitezen.
|
2010
|
|
Minbizia izateko arriskua gutxitzeko eta larruazalaren zahartzea geldiarazteko beste neurri bat tabakoaren kontsumoa uztea edo egunean bost zigarro edo gutxiagotara murriztea da. Komeni da, halaber, oporretan alkohol gehiegi ez kontsumitzea (edalontzi
|
bat
ardo edo garagardo bat egunean); ur kontsumoa, berriz, 2 eta 2,5 litro artekoa izan litzateke egunean, gorputzaren hidratazio maila «ezin hobea» izateko.
|
|
Prozesu hori ezin da gehiegi luzatu, gogortu egingo bailirateke. Usadioz egosi daitezke, lurrunetan egindako lapiko
|
batean
ardo zuri pixka batekin, edo mikrouhin labean kantitate txikia badago. Baina zartagin batean ere ireki daitezke, eta gutxi bota.
|
|
Soja saltsarekin marinatutako ontzietan azido laktikoa erabiltzen bada, haragi freskoan patogeno maila txikiagoa da. Horretarako, adituek soja saltsaz egindako soluzio bat erabili dute, azido laktikoarekin eta gabe, eta beste
|
bat
ardo beltzarekin, %0, 5 oreganoko olio esentzialekin eta gabe. Bai saltsaren bai ardo beltzaren kasuan, patogenoen maila jaitsi egin da, batez ere azido laktikoa eta oreganoko olio esentzialak erabiltzean.
|
|
3 Edari alkoholdunak oso kontuan hartzea, osasunean duten eraginagatik eta kaloria apartekoengatik. Martini batek 275 kilokaloria eta baso
|
bat
ardo ematen ditu, 150 kilokaloria inguru. Aldi berean, kontuan hartu behar dira elikagaiekin hartzen diren gainerako kaloriak, eta saiatu behar da, gutxienez, koparen bat urez ordezkatzen.
|
2011
|
|
Labean sartu, 200 °C tan 20 minutuz. Behin erreta, erretilutik atera, eta erretilua bereizi, zorrotadatxo
|
bat
ardo zuri eta haragi salda pixka batekin. Saltsa hori saiheski erreekin laguntzeko erabil daiteke, edo entsalada berde ondua presta daiteke platera errazago digeritzeko.
|
2012
|
|
Omega 3 asko duten elikagai naturalak, hala nola arrain urdinak, behar bezala kontsumitzea ez da nahikoa izaten eragin kliniko esanguratsua lortzeko, eta, beraz, omega 3 osagarriak ere erabil daitezke, betiere aholkuak emanez. Alkoholari dagokionez, hipertriglizeridemia duten pertsonetan, kopuru txiki batek (egunean kopa
|
bat
ardo edo garagardo txiki bat) triglizeridoen kontzentrazioak handitu ditzake. Gakoa da azukre sinpleak baztertzea eta frutaren kontsumoa kontrolpean izatea (fruktosa iturria, triglizeridoen gehikuntzan eragin handia duen azukrea).
|
|
Perrexil fresko xehatua bota, eta, ondoren, zapo zatiak. Bi aldeetatik gorritu eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Utzi bi bat minutuz egosten, eta, ondoren, baso bat arrain salda.
|
2013
|
|
Pasta edo arroz zuri bati laguntzeko, nahikoa da baratxuri ale xehatu bat tipulin fresko batekin salteatzea, eta, barazkiak prestatu ondoren, haragia eranstea. Multzoa sueztitu haragia kolorez aldatu arte, eta, une horretan, gehitu zorrotada
|
bat
ardo zuri (haragia txahalkia edo hegaztizkoa bada) edo ardo beltz zorrotadatxo bat (haragi xehatua behi pixka batekin bada). Tenperatura igo, gatza bota, piperbeltz pixka bat, tipulin zatitu eta… prest!
|
2014
|
|
Irudia: fotek Oilasko eta indioilarrentzako sei betegarri labean Fruta lehortuak aranak edo mahaspasak, sasoiko fruta freskoak, barazkiak, espeziak eta ogia, baso
|
bat
ardo, zukua edo esnea… Osagai horiek guztiak betegarri zoragarri baten zati izan daitezke, bai oilasko eta indioilar osoetarako, bai izterretarako eta bularkietarako. Hauek dira kasu batzuetarako eta besteetarako iradokizun batzuk:
|
|
Errazago kentzeko, erretiluko haragi errea kendu eta sutara jarri. Azaleko zukuak berotzen hasten direnean beroaren eraginez, bota baso
|
bat
ardo (oro har, ardo zuria) eta harraskatu espatula batez erretiluaren azala. Ondoren, salda pixka bat eta mmaiena diluitua gehitu.
|
|
Egosketaren erdian buelta ematen zaio, bi aldeetatik gorritu dadin. Era berean, baso
|
bat
ardo zuri botatzen dugu ur pixka batekin, eta noizean behin bustitzen du labean erretako azala, buztinezko lapikora. Material horren lapiko bat erabiltzen dugu beroa hobeto banatzeko, eta, gainera, hura zerbitzatzeko orduan, erabiltzen da, mahaia ateratzeko erabiltzen baita.
|
|
1 Saltsa bolognarra. Frijitu edo erregosi haragi txikitua tipularekin, baratxuriarekin, pixka
|
bat
ardoa eta oregano ukitu bat (edo albaka). Bota dezagun tomate saltsa ontzi berean, eta utzi dena batera prestatzen.
|
|
Sueztitu egiten dugu, kanpoaldea egosteko eta barrualdea mamitsu geratzeko. Baso
|
bat
ardo zuri bota eta su bizian eraman, alkohola lurruntzeko (30 segundo inguru). Ondoren, koilarakada bat tomate bota eta urez estali.
|
|
Haragia kanpotik gorritzen denean, azenario zatiak, tipula xerrak, sagar zatitua eta txorizo piperrak gehitu. Haragia saldaz eta baso
|
bat
ardo beltzez busti, gisatua estali arte. Irakiten hasten denean, jaitsi sua eta utzi su motelean eta tapatuta, 50 minutu eta ordubete artean, gutxi gorabehera, haragia erdi samur egon arte.
|
|
Ondoren, hezurren eremua aluminio paperarekin forratzen da, eta haragiaren eremua (urre kolorekoa) nahasketa batekin nahasten da: oliba olioaren zati bat, non saihetsaren kanpoaldea gorritu den, eztia, azukrea, jengibre oso xehatua, hainbat piperbeltz, gatza eta koilarakada
|
bat
ardo zuri. Labean erretzen da (ordu eta erdiz berotzen da 180 °C an), eta noizean behin urez eta ardo pixka batez bustitzen da.
|
2015
|
|
Salteatze hori erraz salteatu daiteke (tamaina bereko ebaki eta perretxiko guztiak, batera egiteko), baina labean erre daitezke labean, barbakoan edo plantxan. Kasu guztietan, une gorenean prestatzen ari direnean, zorrotada
|
bat
ardo zuri edo koñaka gehituko da, platerari puntu oso goxoa emango diona. Adibide bat.
|
|
Era berean, edaria aukeratzeko unea iristen denean, ardo karta bereizketaren zeinu bat da, establezimenduari cachea ematen diona, eta sumillerraren iritzia urrea da. Janari on
|
batek
ardo ona izan behar du lagun. Sommelerren edo zerbitzarien irudiak, plater bakoitzak zer maridatu behar duen gomendatuz gero, chefaren antzeko garrantzia du, ardoarekin ez asmatzeak janari handi bat hondatu dezake eta.
|
2016
|
|
Gainera, edari alkoholdunen ekarpen kalorikoa ez da batere baztergarria: garagardo batek eta sagardoak errazio bakoitzeko 80 kcal inguru eman ditzakete; baso
|
bat
ardo, 100 kcal; eta izotzdun destilatu bat, 300 kcal inguru. Ez da eduki behar eduki kaloriko handiko elikagairik edo errezetarik, ezta gatz gehiegi duen elikagairik ere, egarri sentsazioa areagotu eta ur beharrak areagotu ditzaketelako.
|
2017
|
|
Frijitua prest dagoenean, 600 gramo txerri solomo mozten dira, kubotan ebakita, aldez aurretik irineztatuta, eta guztia sueztitu. Ondoren, Jerezeko baso
|
bat
ardo bota eta bi koilarakada piperrauts bota. Ardoa murriztu eta urez estali behar da.
|
2018
|
|
Eginda daudenean, berotan hezurtu eta hezurrak gorde saltsa egiteko. Saltsa akonpainatzailea egiteko, tipula xafla finetan moztu eta frijitu kazola batean, kozinatu arte, hezurrak gehitu eta gorritu pixka bat, gehitu bi koilarakada olio, gehitu hezurrak eta gorritu pixka bat, gehitu baso
|
bat
ardo zuri, erregosi eta estali haragi saldarekin. Su ertainean egosi ordu batez, eta zuku oso mamitsua sortu arte, saltsa krematsu bat osatu arte.
|
2019
|
|
amiera06 Noizbehinkako produktuei buruzko galdera zergatik kokatzen du piramide espainiarrak? gailurraren ondoan, nahiz eta haren perimetrotik kanpo egon, kopa
|
bat
ardo eta pitxer bat garagardo. Zergatik ñabardura hori?
|
|
Whiski edo brandy kopa batek (50 ml) 20 gramo alkohol puru ditu, kopa bat ardoren bikoitza. Baina botila
|
bat
ardo (750 ml) edaten badugu, 75 gramo alkohol puru inguru kontsumituko dugu. Zenbat eta alkohol puru gehiago hartu, askoz okerragoa izango da gure osasunerako.
|
|
Emakumeek, oro har, entzima horren kantitate txikiagoa dute, eta, beraz, baliteke azkarrago mozkortzea, pisu eta alkohol kopuru bera izanda ere. Egunean kopa
|
bat
ardo beltz ona da bihotzarentzat: GEZURRA Urte askoan ardo beltzaren zenbait osagaik polifenolek eta resveratrolak duten eragin onuragarria nabarmendu duten azterlan batzuen bidez sortu zen mito hori.
|
2021
|
|
Su motelean frijitu, tipula gorritzen hasi arte. Orduan, litro
|
bat
ardo zuri, litro laurden ozpin eta gatz pixka bat bota. Taldeak ordu erdiz irakiten utzi, su baxuan.
|
2022
|
|
Lapiko batean, frijitu beste lau koilarakada olio, tipula erdi, tomate bat, piper berde bat eta azenario bat, guztia lauki txikitan ebakita. Barazkiak gorrituta daudenean, salteatutako oilasko zatiak gehitu eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Multzo osoa sueztitu, ur pixka bat bota eta kazola estali.
|
|
Sukaldeko alkohola alkohola da? Frijitutako edo labekatutako arrain
|
bat
ardo zuriz flanbeatu baduzu, lurruntzen ari dela sinetsita, harrituta geratuko zara, gainera, ez baita berria. Imagen:
|
|
Ez dut inoiz alkoholaren kontsumoa gomendatuko. Hala ere, pertsona batek edaten badu, ez da ezer gertatzen egunean garagardoa edo baso
|
bat
ardo hartzetik. Arazoa da garagardo bat edaten duenak gero bi hartzen dituela eta, ondoren, hirugarren bat.
|
|
Lurrunetan egindako labanak prestatzea Lehenik, xukatu labanak garbitu diren ur gazikoa, eta kazola batean sar daitekeen sareta edo iragazki batean jartzen dira. Lapiko bat (ez oso altua) sutan jarri hatz pare batekin ura, eskukada bat gatz larria eta baso
|
bat
ardo zuria kalitatezkoa (albariño motakoa edo txakolina). Nahasketa irakiten eta lurruntzen hasten denean, labanak sartu eta lapikoa estali minutu batez.
|
|
10 minutu inguru sutan eman ondoren, saltsa bi koilarakada irinekin lotzen da. Litro erdi arrain salda eta baso
|
bat
ardo zuri bota. Saltsa su motelean egosi 15 minutuz, eta, ondoren, puregailutik eta koladoretik pasatu, saltsa fina gera dadin.
|
|
Horri dagokionez, paradigma aldatu da, lehen gomendatzen baitzen. Nik altako txostenak ikusi ditut, egunean kopa
|
bat
ardo hartzea gomendatzen zutenak. Hala ere, duela hilabete gutxi, Espainiako Kardiologia Elkarteko lehendakari Julián Villacastínek esan zuen “ez dagoela egunean kopa bat ardo baino gauza hoberik”.
|
|
Nik altako txostenak ikusi ditut, egunean kopa bat ardo hartzea gomendatzen zutenak. Hala ere, duela hilabete gutxi, Espainiako Kardiologia Elkarteko lehendakari Julián Villacastínek esan zuen “ez dagoela egunean kopa
|
bat
ardo baino gauza hoberik”. Adostasun orokorra dago adierazpen horiek zoritxarrekoak izan zirela.
|
|
ezin da sustatu substantzia baten kontsumoa, 15 eta 49 urte bitartean heriotza eta heriotza tasaren lehen arrazoia baita. Gaixotasun batzuetan, alkohola kaltegarria da, baita egunean edalontzi
|
bat
ardo bezain dosi txikitan ere. Kaltegarria ez den gutxieneko kontsumorik ere ezin da ezarri?
|
|
Kaltegarria ez den gutxieneko kontsumorik ere ezin da ezarri? Orain, «arrisku txikiko kontsumoa» eta «arrisku kontsumoa» hitzak hobesten dira, baso
|
bat
ardo egon daitekeela azpimarratzeko. minbizia bezalako gaixotasunekin lotua. Adibidez, buruko eta lepoko tumoreekin zuzeneko erlazioa du, besteak beste, minbizi motekin.
|
2023
|
|
Berdin ardoarekin. Baso
|
bat
ardo egunean, mahatsekin egiten dutelako». Zerk galarazten dien modu osasungarrian jatea Osasuntsu elikatzea ez da beti erraza izaten, are gehiago osasunerako hain interesgarriak ez diren hautuak errazten dituzten dinamika eta ingurune obesogenikoetan gaudenean.
|
|
Nahastu, gehitu legamia koilarakadatxo bat hauts eta 100 gramo irin, eta nahastu dena ondo. Baso erdi
|
bat
ardo zuri edo esne bota eta dena gogor nahastu. Masa nahiko trinkoa geratu behar du, tantarik gabe.
|
|
anna.pustynnikova 4 Oilasko biribilkiak eta kipula karamelatua Kipula karamelatua egiteko, xerra meheetan moztu behar dira bi kipula gorri, zurituta, eta zartaginean erregosi oliba olio pixka batekin, gatzarekin eta azukre beltzezko koilarakada batzuekin. Kipula kozinatzen hasten denean, koilarakada pare
|
bat
ardo gozo bota, eta sutan jarri tipula bigun eta gorritu arte. Betetzeko, zartagin bero batean salteatu behar dira, oliba olio pixka batekin, tipulin batekin eta porru xehatu batekin, gatz pixka bat gorritu arte.
|
|
joanferreira Kopak f377 Kopak jartzerakoan, pentsatu behar dugu zein edari zerbitzatuko diren bazkalorduan. Normalean, kopa bat ur, ezkerrean, eta kopa
|
bat
ardo, eskuinean. Beti plateraren goiko aldean.
|
|
Errazio horiek laberako egokia den iturri batean jarri behar dira, patata eta tipula oinarri oso finekin. Ondoren, bota arraina olio txorrotadatxo batekin, eta edalontzi
|
bat
ardo, ur zorrotada bat eta limoi baten zukua. Laberatu 20 minutuz 200 °C tan (labeak aurrez berotuta egon behar du), beroarekin goian eta behean.
|
|
f957 Bitartean, zartagin batean errefrito bat egiten da su ertainean, baratxuri ale xehatu pare batekin, pipermin pixka batekin eta oliba olio txorrotadatxo batekin. f957 Baratxuriak burbuilatzen hasten direnean, zartaginean brotxetak jarri, gatzez hautseztatu eta perrexil zatitua eta koilarakada pare
|
bat
ardo zuri gehitu. f957 Txitxi burruntziei buelta ematen zaie, bi aldeetan kozinatzeko 40 segundo, sutatik kendu eta epeltzen uzteko.
|