2001
|
|
Frijitzeko egokiena da, 160 °C bitarteko tenperatura altuak hobeto jasaten baititu, frijitzean sortzen direnak, polikiago deskonposatzen baita eta, era berean, gutxiago bustitzen baitu elikagaia. Nolanahi ere, ez da egokia olio berri bat lehendik erabilitako olio batekin nahastea, ez eta oliba olioa eta hazi olioa ere (ke puntu desberdinak dituzte, oliba olioak besteek
|
baino
tenperatura handiagoa jasaten du eta, nahastuz gero, batek bestea erretzen du eta substantzia narritagarriak eta toxikoak izan daitezkeenak sortzen dira).
|
|
Egonkorragoa da eta mantsoago deskonposatzen da eta, era berean, gutxiago bustitzen du elikagaia. – Ez da gomendatzen olio berria eta zaharra inoiz ez nahastea, ez eta oliba olioa eta hazi olioa ere, ke puntu desberdinak baitituzte; oliba olioak besteek
|
baino
tenperatura handiagoa jasaten du, eta, nahastuz gero, batek bestea erretzen du eta substantzia narritagarriak eta toxikoak sor daitezke. – Gainberotzea saihestea:
|
2004
|
|
Bero kantitate berdina aplikatuz, altzairu ez aleatuzko zartaginek altzairu herdoilezinezkoek
|
baino
tenperatura handixeagoak hartzen dituzte, aluminiozkoek baino handiagoak, inondik ere.
|
2005
|
|
Goizegi da gizakiok sortutako aldaketa klimatikoa dagoeneko iritsi den ala ez baieztatzeko. Normala
|
baino
tenperatura handixeagoa sumatzen badugu, berehala larritu eta aldaketa klimatikoari egozten diogu. Baina, Euskal Herriko meteorologia iraganean gutxi aztertua izan bada ere, dauden datuen arabera aldaketa nabarmenik ez omen da gertatu.
|
2007
|
|
Gerora egosi, frijitu edo erreko den elikagaiak bere zentroan 65º C
|
baino
tenperatura handiagoa hartu behar du.
|
2009
|
|
hozkailu txikiak, ahalmen handiko ganberak haragikiak, barazkiak, arraina edo esnekiak. Helburua, edozein dela ere edukiera eta elikagaia, kontserbazio egokia lortzea da, izozte puntua
|
baino
tenperatura handixeagoa mantenduz. Gradu horien bidez, elikagai likidoak eratzeko ura mantentzen da, eta, horri esker, degradazioa mantsotzen da eta propietate aldaezinak epe luze samarrean mantentzen dira.
|
|
Hiri handietako herritarrek alboko eremuetako bizilagunek
|
baino
tenperatura handiagoak jasaten dituzte.
|
2010
|
|
Hiri kontzentrazioek efektu bat sortzen dute, “bero uharte” deritzona: hiri handiek inguruko eremuetako bizilagunek
|
baino
tenperatura handiagoak izaten dituzte. Industria jardueraren beste efektu batek ere, berotegi efektua eragiten duten gasak atmosferara isurtzeak, tenperatura globalak handitzea eragiten du, eta, ondorioz, klima aldaketa.
|
2011
|
|
Badu kontrako beste alderdi bat ere: galtzarbean
|
baino
tenperatura handiagoak ematen ditu, eta, zenbaitetan, sukarra egiaz den baino handiagoa dela pentsarazten du horrek.
|
|
Uda beroagoa izango da aurreko urteetan baino 2011ko udak ohi
|
baino
tenperatura handiagoak ekarriko ditu, azken uda beroen antzera. Hala aurreikusten du Estatuko Meteorologia Agentziak (Aemet), zeinak adierazten baitu beroa biziagoa izango dela batez ere penintsulako hegoaldean eta ekialdean, eta Balearretan eta Kanarietan.
|
2013
|
|
Baina, nola neurtu tenperatura txikienean, modu egokian? Jakina, ez da aski haurrak ohiko tenperatura
|
baino
tenperatura handiagoa duela sentitzea. Termometro digitalek (2009az geroztik ezin da merkurio termometrorik fabrikatu eta saldu Europako Batasunean) sukarra zehaztasunez hartzen laguntzen dute.
|
2014
|
|
7 Atsedenaldi berri bat. Labe erretiluan jarri, zapi heze batekin estali eta ordubetez utzi behar dugu, lehen
|
baino
tenperatura handiagoan. 8 Labea.
|
2017
|
|
Beste neurri bat hozkailuak tenperatura egokian lan egiten duela egiaztatzea da: behar
|
baino
tenperatura handiagoak alferrik galduko lirateke, baina beharrezkoa baino tenperatura txikiagoa ezarriz gero, saihestu daitekeen energia kontsumoa izango litzateke.
|
2022
|
|
to fry. Elikagaiak koipe (gurin, olio, margarina, gantz) bero beroan (140° Ctik gora, hots, uretan
|
baino
tenperatura handiagoan eta labean baino askoz arinago) utzi eta jangarri bihurtu arte edo barnealdea beratu eta azalera deshidratatu arte, bertan edukitzea, ontzia estali gabe. Tenperatura apala baldin bada, frijitu ordez konfitatu edo erregosi egingo dugu; su bizi bizian, padera astinduz eta olio gutxirekin, salteatu.
|