Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 14

2001
‎Frijitzeko egokiena da, 160 °C bitarteko tenperatura altuak hobeto jasaten baititu, frijitzean sortzen direnak, polikiago deskonposatzen baita eta, era berean, gutxiago bustitzen baitu elikagaia. Nolanahi ere, ez da egokia olio berri bat lehendik erabilitako olio batekin nahastea, ez eta oliba olioa eta hazi olioa ere (ke puntu desberdinak dituzte, oliba olioak besteek baino tenperatura handiagoa jasaten du eta, nahastuz gero, batek bestea erretzen du eta substantzia narritagarriak eta toxikoak izan daitezkeenak sortzen dira).
‎Egonkorragoa da eta mantsoago deskonposatzen da eta, era berean, gutxiago bustitzen du elikagaia. – Ez da gomendatzen olio berria eta zaharra inoiz ez nahastea, ez eta oliba olioa eta hazi olioa ere, ke puntu desberdinak baitituzte; oliba olioak besteek baino tenperatura handiagoa jasaten du, eta, nahastuz gero, batek bestea erretzen du eta substantzia narritagarriak eta toxikoak sor daitezke. – Gainberotzea saihestea:
2004
‎Bero kantitate berdina aplikatuz, altzairu ez aleatuzko zartaginek altzairu herdoilezinezkoek baino tenperatura handixeagoak hartzen dituzte, aluminiozkoek baino handiagoak, inondik ere.
2005
‎Goizegi da gizakiok sortutako aldaketa klimatikoa dagoeneko iritsi den ala ez baieztatzeko. Normala baino tenperatura handixeagoa sumatzen badugu, berehala larritu eta aldaketa klimatikoari egozten diogu. Baina, Euskal Herriko meteorologia iraganean gutxi aztertua izan bada ere, dauden datuen arabera aldaketa nabarmenik ez omen da gertatu.
2007
‎Gerora egosi, frijitu edo erreko den elikagaiak bere zentroan 65º C baino tenperatura handiagoa hartu behar du.
2009
‎hozkailu txikiak, ahalmen handiko ganberak haragikiak, barazkiak, arraina edo esnekiak. Helburua, edozein dela ere edukiera eta elikagaia, kontserbazio egokia lortzea da, izozte puntua baino tenperatura handixeagoa mantenduz. Gradu horien bidez, elikagai likidoak eratzeko ura mantentzen da, eta, horri esker, degradazioa mantsotzen da eta propietate aldaezinak epe luze samarrean mantentzen dira.
‎Hiri handietako herritarrek alboko eremuetako bizilagunek baino tenperatura handiagoak jasaten dituzte.
2010
‎Hiri kontzentrazioek efektu bat sortzen dute, “bero uharte” deritzona: hiri handiek inguruko eremuetako bizilagunek baino tenperatura handiagoak izaten dituzte. Industria jardueraren beste efektu batek ere, berotegi efektua eragiten duten gasak atmosferara isurtzeak, tenperatura globalak handitzea eragiten du, eta, ondorioz, klima aldaketa.
2011
‎Badu kontrako beste alderdi bat ere: galtzarbean baino tenperatura handiagoak ematen ditu, eta, zenbaitetan, sukarra egiaz den baino handiagoa dela pentsarazten du horrek.
‎Uda beroagoa izango da aurreko urteetan baino 2011ko udak ohi baino tenperatura handiagoak ekarriko ditu, azken uda beroen antzera. Hala aurreikusten du Estatuko Meteorologia Agentziak (Aemet), zeinak adierazten baitu beroa biziagoa izango dela batez ere penintsulako hegoaldean eta ekialdean, eta Balearretan eta Kanarietan.
2013
‎Baina, nola neurtu tenperatura txikienean, modu egokian? Jakina, ez da aski haurrak ohiko tenperatura baino tenperatura handiagoa duela sentitzea. Termometro digitalek (2009az geroztik ezin da merkurio termometrorik fabrikatu eta saldu Europako Batasunean) sukarra zehaztasunez hartzen laguntzen dute.
2014
‎7 Atsedenaldi berri bat. Labe erretiluan jarri, zapi heze batekin estali eta ordubetez utzi behar dugu, lehen baino tenperatura handiagoan. 8 Labea.
2017
‎Beste neurri bat hozkailuak tenperatura egokian lan egiten duela egiaztatzea da: behar baino tenperatura handiagoak alferrik galduko lirateke, baina beharrezkoa baino tenperatura txikiagoa ezarriz gero, saihestu daitekeen energia kontsumoa izango litzateke.
2022
‎to fry. Elikagaiak koipe (gurin, olio, margarina, gantz) bero beroan (140° Ctik gora, hots, uretan baino tenperatura handiagoan eta labean baino askoz arinago) utzi eta jangarri bihurtu arte edo barnealdea beratu eta azalera deshidratatu arte, bertan edukitzea, ontzia estali gabe. Tenperatura apala baldin bada, frijitu ordez konfitatu edo erregosi egingo dugu; su bizi bizian, padera astinduz eta olio gutxirekin, salteatu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia