2013
|
|
Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
|
|
Lehengaia kalitate txarrekoa bada eta kutsatuta badago, hozteak aukera gutxi izango du elikagaiak egoera onean mantentzeko. Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko.
|
|
Esterilizazioa egin dugun lapikoan hozten utzi. Gorde eta gorde kontserbaren izenarekin eta ekoizpen datarekin, leku lehor batean gorde aurretik, argitik babestuta, 20 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan.
|
2014
|
|
Salmonella, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica edo E. coli. Ez dira sartu parasitoak eta birusak, «ez baitira hazten haragi freskoan», ezta Camppylocter ere, «iturritik kanpo eta 30 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan hazi ohi delako». Espezialistak lau patogeno hauetan zentratu dira:
|
|
Izozketa 0 ºc
|
baino
tenperatura baxuagoko elikagaiei aplikatzen zaien prozesua da, eta, beraz, duten ur zati bat izotz bihurtzen da. Tenperatura zenbat eta baxuagoa izan, orduan eta egokiagoa da mikroorganismoak ugaltzen diren egoera, elikagaia ia aldatu gabe.
|
|
Zer esaten digute izarrek Etxetresna elektrikoen izar kopuruak adierazten du izozte ahalmena. Kontuan izan behar da izoztea 18ºc
|
baino
tenperatura baxuagoan egin behar dela. Beraz, lortu ahal izateko, ekipoak gutxienez hiru izar izan behar ditu, dagoeneko izoztuta dauden eta etxean izoztu behar diren elikagaiak egoera onean kontserbatzeko.
|
2020
|
|
Hozteko tenperatura 26 ºC tan finkatzen du. Aire girotua pizten duzunean, ez doitu normalean
|
baino
tenperatura baxuagoan: etxea ez du azkarrago hoztuko eta gehiegizko eta alferrikako kontsumoa eragiten du.
|
2021
|
|
Tenperatura baxuan prestatu nahi dut eltze motelean, kontuz ibili behar dut? Hutseko sukaldaritza eta eltze motela sukaldean ohikoa
|
baino
tenperatura baxuagoak erabiltzean oinarritzen dira. Sukaldaritzako teknika horien bidez, elikagaiak ahalik eta gehien hurbiltzen dira egosketa puntu hoberenera, eta elikagaiaren tenperaturaren eta egosketaren tenperaturaren arteko aldea oso txikia da (metodo tradizionaletan, ura, olioa edo janaria prestatzeko erabiltzen dugun airea 200 ºC ra arteko tenperaturan egon daitezke, elikagaiak lortzen duena baino askoz altuago).
|