Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 20

2001
‎175 kaloria inguru ematen ditu 25 gramoko zopa koilarakada bakoitzeko, eta gantzez gain, kolesterol eduki handia du, arrautza baita osagaietako bat. Maionesa arinak, bestalde, maionesa tradizionalak baino kaloria gutxiago ditu; izan ere, prestatzeko olio gutxiago erabiltzen dute (%25 eta %50 artean gutxiago), eta kolesterol gutxiago dute, arrautza gutxiago duelako, eta, aldiz, arto fekula (arto irina) gehitzen diote loditzeko. Bere abantaila handienetako bat da ia kaloria erdiak ematea eta koilarakada bakoitzeko kolesterola 5 aldiz txikiagoa izatea maionesa tradizionalarekin alderatuta.Hala ere, maionesa, light bertsioa barne, ez da gomendagarria baldin eta dietaren bidez gantz ekarpena murriztu behar bada, hala nola loditasuna edo gibeleko, behazuneko edo behazuneko arazoak gertatzen badira, eta kolesterol maila txikia izanez gero, kontsumoa zainduko da.
2003
‎Edari arinak, zer dira? Edari arinek ohiko freskagarriek eta irabiakiek baino kaloria gutxiago dituzte; izan ere, azukre arruntaren ordez, kaloriarik gabeko gozagarriak erabiltzen dira, sakarina edo txirrindularitza, besteak beste. Gozagarri horiek erraz eros daitezke, modu likidoan, pikortatuan edo pastilletan.
2004
‎Kasu horietan, gantz ordezkoekin egindako produktuak oso aukera erabilgarria eta atsegina dira, betiere gehiegi kontsumitzen ez badira; izan ere, aukera ematen dute askotariko elikagaiak egiteko, nahiz eta kontuan hartu behar diren kontsumo kantitateak kaloriak ez gainditzeko. Gehienetan, koipeen ordezkoak dituzten produktuek jatorrizkoek baino kaloria gutxiago dituzte, baina ez daude kalorietatik salbuetsita.
2006
‎Baina garrantzitsuena ez litzateke zenbat jaten den edo zer edaten den, baizik eta nola erreakzionatzen duen gorputzak horren aurrean: ustezko erasoei erantzungo lieketen mekanismo genetikoak aktibatzea (adibidez, espero baino kaloria gutxiago hartzea), zelulen energia handituz eta ugaltzen diren abiadura azkartuz. Guarente doktoreak eta haren taldeak SIRT geneak ikertu dituzte.
2007
‎zentro batean, ohiko elikagaiek baino kaloria gutxiago dauzkaten ordezko produktuekin tratamendua egitea aholkatu zuten, elikadura azturen gaineko aipamenik egiteke.
‎Jende askok uste du ogi integrala zuria baino kaloria gutxiago dituela, baina zuntzak ez du kaloria gehiago ematen, ezta kaloria gutxiago ere.
2008
‎Fruktosak, hala ere, sakarosak adina kaloria dauzka, eta, beraz, fruktosa duten turroiek ez daukate sakarosadunek baino kaloria gutxiago (gehiago ere eduki ditzakete, gainera).
‎Kontsumitzaileak beren osasunaz gehiago jabetzen diren mundu batean, azukrerik gabeko gozoki eta txikleak kokatzea lortu da, eta, testuinguru horretan, bitaminak, kaltzioa eta gozagarri batzuk (adibidez, isomalt edo sorbitola) azukrearen ordezko gisa erabiltzeko bide arrunt bihurtu dira. “Bolumen gozagarri” edo “poliol” deritzenek kaloriarik gabeko zapore gozo bizia ematen dute, edo oso gutxi, azukreak (sakarosa) baino kaloria gutxiago baitituzte gramo bakoitzeko, eta bolumen bera dute. Talde horretan sartzen dira sorbitola, manitola, isomalt, maltitola, laktitola eta xilitola.
2009
‎Jogurt batek adina kaltzio eta energia ematen dute, eta mousse edo krema katalan batek baino kaloria gutxiagoa(% 15 gutxiago).
2012
‎Urritasun handienak, dietikus.com, dietasonline eta lediet ak. Lehenengo kasuan, datu base bat da, errezeta kopuru jakin bat eta profil guztietarako osagaien zerrenda dituena, bakoitzaren behar zehatzak gorabehera. Gainera, oro har, errezeta horiek energetikoak izaten dira eta sukaldaritzako teknikak erabiltzen dituzte, hala nola frijituak, enpanadak, etab. Bigarrenik, diestason.online profil bakoitzerako behar direnak baino kaloria gutxiago dituzte. Eta, azkenik, lediet ak astean hiru menu ebaluatu ziren, lauen ordez (ez zaio ematen dieta bat gehiegizko pisu arazorik ez duen gazteari, argaltzeko beharrik ez duela uste baitu, baina antzeko ezaugarriak dituen gazteari ez dio gomendio bera egiten), eta denak dira kalitate dietetiko eskasekoak.
2014
‎Arrainak oso aintzat hartzekoak dira nutrizioaren ikuspegitik: gehienean, haragiek baino kaloria gutxiago izaten dute, haiek adinako proteina dentsitatea, eta, arrain urdinek, dezente ematen dituzte gantz azido polisaturatugabeak (omega), bihotza babesten dutenak hain zuzen.
2015
‎Hala izan edo ez, gaur egun txarri gantzak baino kaloria gutxiago duten beste osagai batzuk erabiltzen dituzte, besteak beste esnearen gantza eta baita oliba olioa ere (azken horiei" polboroi begetarianoak" esaten diete).
‎Azukre gutxiago dute? Gainerako litxarreriak baino kaloria gutxiago dituzte. Fruta asko dute?
2018
‎Beste batzuek, hala nola sorbitolak eta xilitolak, bolumen handiagoa dute, adibidez azukreak, eta, beraz, gozogintzako produktuen bertsio gozatuetan erabiltzen dira. Baina egia da gozagarriak azukreak baino kaloria gutxiago dituela, baina berriki egindako ikerketa baten arabera, agian, edaria bere aldaera gozatuan eskatzean, gure dietaren eta, zehazki, hesteetako mikrobiotaren (mikroorganismo multzoaren) alde egiten ari gara. Izan ere, maizter txiki horiek, batez ere bakterioak, funtsezkoak dira gure osasunerako eta hesteetako igarotze arazoak saihesteko.
2019
‎Gozagarriei dagokienez, maltitolak eta sorbitolak dituen produktua, kimikoki antzekoak diren konposatuak azukreei. Balio bat dute azukre baino kaloria gutxiago (2,4 kcal/ g, 4 kcal/ g ren aldean) eta txikiagoa ahalmen gozagarria. Hori konpentsatu egiten da gozagarri artifizial ez bat gehituz kalorikoa, E (azesulfamo K).
2020
‎Beraz, astean kilo bat galtzeko, egunean 1.000 kaloria kendu behar dira. Dieta hain murriztaileek, behar baino kaloria gutxiago kontsumitzean oinarritzen direnek, muskulu masa galtzea eragin dezakete bi aste baino gehiago irauten badute, eta, epe luzera, pisu galera geldiaraztea: janaririk ez dagoenez, organismoak defentsa mekanismo bat jartzen du martxan, energia erreserba handitu eta entzima lipolitikoen presentzia murrizten duena, hau da, gantza erretzeaz arduratzen direnena.
2022
‎Loreen barietatearen eta erlauntza motaren arabera, eztiak hainbat azido organiko (zitrikoa, laktikoa, fosforikoa…), bitaminak (C, B1, B2, B3, B5), azido folikoa, mineralak (fosforoa, kaltzioa, magnesioa, silizioa, burdina, manganesoa, iodoa, zinka), aminoazido esentzialak, esterolak, fosfolipidoak, falonbolak. Mahaiko azukreak baino kaloria gutxiago ditu, baina aldea oso txikia da. 100 g eztik 330 kcal ematen dituzte (3,3 kcal gramo bakoitzeko), baina azukreak 400 kcal inguru ditu (4 gramo bakoitzeko).
‎Platanoak uste baino kaloria gutxiago ditu, eta, gainera, oso propietate nutrizional interesgarriak ditu zure organismoarentzat.
‎Frijitu Beste puntu kritiko bat, tamainaz gain, patata nola prestatzen dugun da. Erabilitako olio motaren arabera, frijitu ondoren ondo xukatzen badugu… Baina, zalantzarik gabe, ondo egindako frijitze bat gaizki egiten denean baino kaloria gutxiago ditu. Energia dentsitate handiko elikagaia?
2023
‎Irabiaki komertzialek espero zitekeena baino kaloria gutxiago dituzte, baina azukre libreak dituzte, eta haien nutrizio profila ez da egokiena eguneroko kontsumorako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia