Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 49

2001
‎Zure pisu zuzena zein den jakiteko, hainbat baldintza hartu behar dituzu kontuan: adina, sexua, altuera, osaera, herentziazko faktoreak… Gehiegizko pisua zure gorputzak behar baino kaloria gehiago hartzen dituenean gertatzen da. Gantzak gure organismoak behar dituen elikagaietako batzuk ematen dizkigu, baina kaloria iturri kontzentratuena ere bada.
2003
‎Alde horretatik, adierazi du produktuaren iragarlea, Elyseum Group, Algoxyll 500ena bera dela eta Cascaisen (Portugal) duela egoitza, “bidalketak nondik egiten diren, iaz salatutako botikarekin gertatzen zen bezala”. FACUAk salatu duenez, hizkera pseudozientifikoarekin, publizitatearen arabera, “berriki egindako ikerketek erakutsi dute Xylokall serumak normalean jaten duzuna baino kaloria gehiago erretzen dituela, kaloria negatiboak dituen lehen seruma baita”. Era berean, Federazioak ohartarazi du produktu mirari horrek helburu terapeutikoa duten produktuei buruzko 1.907/ 96 Errege Dekretuko zenbait artikulu urratzen dituela, baita Publizitateari buruzko Lege Orokorreko 3 artikulua ere; izan ere, emakumearen duintasunaren aurka egiten du, testigantzak ematen baititu, hala nola “etxean barruko arropetan bakarrik ibiltzea saihesten zuen” edo “nire senarra ez zen interesatzen”.
2005
‎Moldeko ogi zurien laginek euren markako osokoenek baino kaloria gehiago dituzte, baina Bimboren ogi zuriak kaloria gutxiago ditu beste marketako osokoek baino.
‎Balantze negatiboa: gorputzak hartzen dituenak baino kaloria gehiago kontsumitzen ditu, eta hainbeste gertatzen da pisua galtzea. Balantze orekatua:
2007
‎Portaera hori elikaduraren nahaste larria bihurtzen da kontrola galdu eta maiz gertatzen denean. Kasu horietan, kontrolik gabe hartzen ditu janari kantitate handiak, normalean bi ordu baino gutxiagoan, eta, aldi berean, behar baino kaloria gehiago har ditzake egun osorako. Emakumeak eta dieta murriztaileak Dirudienez, emakumeak dira lapurreta gehien izaten dituzten biztanleak.
2008
‎Nolanahi ere, tomate hori bitamina eta mineral gatz ugari dauzka baina tomate freskoak baino kaloria gehiago ditu (80 kaloria 100 gramoko), bi arrazoirengatik: batetik, frijitzeko olioa erabili dugulako eta, bestetik, tomatearen azidotasuna moteltzeko, azukrea gaineratu baitiogu.
‎Helduarotik aurrera, energia beharrak %5 murrizten dira hamarkada bakoitzeko, metabolismo basala murrizten baita. Egoera genetikoa gutxietsi gabe, kasu gehienetan gehiegizko pisua gertatzen da gastatzen diren baino kaloria gehiago hartuz gero. Hala ez bada, nahikoa ariketa fisiko ez egiteagatik izan daiteke.
2009
‎Elikagarriak dira, zaporetsuak eta freskagarriak, baina gantz eta azukre asko dauzkate, eta esnez egindako beste postre batzuk baino kaloria gehiago ematen dituzte.
‎eta kruasanek, adibidez, gantz gehiago dute galleta horiek baino, eta gantz saturatu gehiago ere bai, eta haiek baino kaloria gehiago ematen dituzte.
‎Kaloriarik gabeko eztitzaileak eransten dizkiete azukrearen ordez; lehen bezain gozoak dira, baina ez daukate zukuek baino kaloria gehiago.
‎Mineralak eta bitaminak ere kontzentratuago daude, eta ur gutxiago dute. Nahiko zapore bizia du, eta behi eta ahuntz esne kopuru berak baino kaloria gehiago ematen ditu. Ez da ohikoa esne mota hori aurkitzea, baina lehengai garrantzitsua da gaztak eta esnekiak egiteko, hala nola mamia, zapore oso preziatua eta bereizgarria ematen baitio.
‎Aguakatea Jatorri tropikaleko fruitua da, baina gaur egun erraz aurki daiteke merkatuetan urte osoan. Koipez osatua dago, uraren ondorengo osagai nagusia; beraz, beste edozein frutak baino kaloria gehiago ditu. Karbohidrato gutxi eta proteina gutxiago ematen ditu.
2010
‎Horien artean, jarduera bakoitza egiteko ahalegina, intentsitatea eta maiztasuna nabarmentzen dira. Energia gehiago behar da, atsedenean baino kaloria gehiago gastatzen baitira. Izerdiak ura eta elektrolitoak galtzen baditu eta azala transpiratzen badu, neurri osagarriak hartu dira elikagai horiek garaiz ordezteko.
‎Jaume Serrak, ABB zentroko elikadura nahasteen unitateko mediku laguntzaileak, dioenez, “jateko gogoa pizten duen sentsazioa atseginagoa da, ez benetako eskakizun biologiko batengatik, eta janariaren nutrizio eta energia ezaugarriak gorabehera”. Gosea, gogobetetasuna eta asetasuna Janarien aurkezpenak edo pertsona baten testuinguruak gosea sor dezake Jateko gogoa dugunean, behar baino kaloria gehiago hartzen dira, gure organismoak ez baitu mantenugairik behar. Jakina denez, zenbat eta kaloria gehiago gastatu, orduan eta koipe gehiago.
‎Arrazoi estetikoengatik edo osasun arazoengatik, baskulan kiloak batzea ez da lan erraza; are gehiago, batzuek uste dute helburu hori lortzea zailagoa dela aurkakoa baino —pisua galtzea— edo, gutxienez, hori bezain garestia. Helburu hori lortzeko arrazoia edozein dela ere, gizendu nahi dutenek gastatzen duten kantitatea baino kaloria gehiago hartu dituzte. Baina estrategia guztiak ez dira berdin baliozkoak.
2011
‎Izatez, energia gantz modura gordetzearen joera milaka urtetako eboluzioaren ondorio da, elikagaiak urriak ziren garaietan abantaila baitzuten energia gordetzeko ahalmena zutenek. Egun Gorputz Masaren Indizea delakoaren (BMI, Body Mass Index) balioa 30 baino handiagoa denean hartzen da pertsona bat obesotzat.Obesitatea denboran zehar agertzen den ezaugarria da, kontsumituko direnak baino kaloria gehiago hartzen direnean. Pertsona bakoitzean kalorien ingestioa eta galtzen diren kalorien arteko oreka desberdina da.
‎Dietaren ikuspegitik, erretzen den baino kaloria gehiago barneratzea da gizentzeko modu nagusia, baina pertsona batzuei oso zaila gertatzen zaie, ia ezinezkoa, pisu jakin batetik gora gizentzea, nahi duten guztia eta nahi duten adina janda ere.
‎Gizendu nahi duenak, dieta orekatuaren bidez, organismoak erretzen dituen baino kaloria gehiago hartu behar ditu.
‎Erretzen den baino kaloria gehiago barneratuz lortzen da pisua hartzea, eta horretarako, errezeta goxoak prestatu behar dira, jakiak egoki konbinatuz osatu behar dira platerak, eta elikagai alferrekoak saihestu, bete bai baina elikatzen ez dutenak, alegia.
‎Ogia, maizenik, beste elikagai batzuekin jaten da, eta ogiarekin jaten diren elikagaiek, askotan, ogiak berak baino kaloria gehiago ematen dituzte.
‎Batzuek esaten dute, pisu bereko zatiak hartuta, barrako ogiak baino kaloria gehiago ematen dituela moldekoak, eta beste batzuek, aldiz, kontrakoa uste dute.
‎Aldaketa horrek pentsaraz dezake biskoteek kaloria gutxiago dituztela, baina egia esan kontrakoa da: pisu berdintasunean, biskoteak barrako ogiak baino kaloria gehiago kontzentratzen ditu. Aldaketaren arrazoia da errazagoa dela biskoteen kontsumoa kontrolatzea eta kuantifikatzea (batzuetan" erregimeneko ogi" esaten zaie) pisu berdineko unitate estandar gisa.
‎Lagungarria da elikagaiak zenbait hartualditan banatzea gosaria, hamaiketakoa, bazkaria, askaria eta afaria, eta bat bera ere ez saltatzea, ez zapaltzeko, ez eta hurrengora antsietatez eta gosez iristeko ere. Oro har, mokokadak lagundu egiten du pertsona batek egunean gomendatutakoak baino kaloria gehiago kontsumi ditzan.
2012
‎Lehen baino kaloria gehiago hartzen ditugu, eta proteinak eta gantzak ere bai.
‎Zakurren %20 eta %40 artean gehiegizko gizentasuna dute, eta horrek osasuna arriskuan jartzen du. Txakur jateari eustea Kontsumitzen duena baino kaloria gehiago hartzen dituen txakurrak gehiegizko energia metatzen du gorputzean, koipe moduan. Horregatik, garrantzitsua da txakurrak egunero jan behar duen errazioa ezagutzea, pisuaren eta adinaren arabera.
‎Gehiegi ez jatea eta landare jatorriko elikagaiei lehentasuna ematea dira osasuna hobetzeko eta kontserbatzeko trikimailuetako batzuk. Obesitate epidemiaren arrazoi nagusietako bat organismoak behar baino kaloria gehiago hartzea da. Gaur egungo bizimoduaren ondorioz, energia beharrak, oro har, txikiak dira.
2013
‎Azukrerik gabeak baino kaloria gehiago ematen ditu.
‎Nolanahi ere, zenbait ikerketak berresten dute adostasun hori dela egokiena. Jarrera bat da, ordea, zentzu onaren kontrakoa, eta horrek justifikatzen du murrizketak erabiltzea haurrak behar baino kaloria gehiago har ez ditzan. Hala ere, ikerketek erakusten dute haurren pisua handitu egiten dela, eta horrek paradoxikoa izaten jarraitzen duela.
‎Eta katuaren hortzekin egindako marruskadura horrek aukera ematen dio animaliei ahoa garbi eta sarririk gabe mantentzeko. Janari latek, gainera, ohiko pentsuak baino kaloria gehiago izaten dituzte. Hori dela eta, katuak gehiegizko pisua edo obesitatea pairatzeko arriskua ere areagotzen du, gaixotasun horrek arriskuan jartzen baitu osasuna eta bizi itxaropena.
‎Katuaren esku uztea zaila da felido glotoietan eta animalia gehiago dituzten etxeetan Behar adina elikagai jaten ez duen katu batek edo bere adinerako, jarduera fisikorako eta osasun egoerarako egokia ez den elikagairen bat hartzen duenak arazoak izan ditzake osasuntsu egoteko. Bestalde, behar baino kaloria gehiago hartzen dituen felido batek gehiegizko pisua izateko arrisku handia du, eta denborarekin, gizentasun felidoa (inguruan Hiriko katuen %58k pisu osasuntsua gainditzen dute, konpainiako animalietan obesitatea prebenitzeko elkartearen arabera). Beraz, hau da felidoen ongizatea bermatzeko lehen urratsa:
2014
‎Datu horien arabera, Espainian, etxeko 2,3 milioi katuk gomendatzen baino kilo gehiago jasaten dituzte, Maskotentzako Elikagaien Fabrikatzaileen Europako Federazioak egindako felina populazioaren arabera. Ondorioz, lagun askok behar baino janari gehiago jaten dute, edo eguneroko jardunean erretzeko gai direnak baino kaloria gehiago hartzen dituzte. Ondutako ondasunek ez dute laguntzen:
‎Hainbat mekanismo biologiko daude, eta hori azaltzen dute. Horietako bat, esan dugun bezala, «eraginkortasun metaboliko» handiagoa da; hau da, gure gorputza kaloria gutxiago gastatzen da bere bizi funtzioei eusteko, baina gure apetitua ez da murriztu intentsitate berarekin. Beraz, berriro ere elikadura normala egiten denean (dieta murriztaileak baino kaloria gehiago izango ditu), pixkanaka pisua irabazten hasten da, baina ez da ezinbestekoa. American Journal of Clinical Nutrition aldizkarian argitaratu zen ikerketa batek (2013ko maiatzean argitaratua) egiaztatu zuenez, kaloria gutxiko dieta eginez gero, «termogenesi moldakorra» gutxituz doa.
2015
‎Gainera, fruta eta barazkien kontsumo handia errazten duten ebidentziak daude pisua galtzeko eta pisu galdua mantentzeko. Hala ere, ez dago eguneko beste une batean baino kaloria gehiago edo gehiago gizentzen duenik adierazten duen ebidentziarik. Hain zuzen ere, frutak eta barazkiak pisua galtzen lagun dezaketen mekanismoetako bat asetasunaren gaineko eragina da.
2016
‎Bitxia bada ere, ordea, latan edo ontziratuta datozen plater tradizionalek ez dute ematen egosita eta gatzetan datozenek baino kaloria gehiago.
‎Edari begetalek behi esneak baino kaloria gehiago ematen dituzte eta, batzuetan, azukreak eta gantzak dauzkate osagaien artean
2017
‎Produktu eroso eta erabilgarri honek ez dauka ohiko ogiak baino kaloria gehiago, baina osoko bertsioa jatea komeni da, eta produktu osasungarriekin laguntzea, gatz ugari izaten baitu
‎Harburuek jan daitezkeen sariak maite dituzte, baina zalantza da nola aukeratu eta zenbat eman. Nahiz eta txakurrek galleta bat ez dioten mingotsa ematen, arazoa da uste baino kaloria gehiago eduki ditzaketela. Horregatik, kontuan hartu beharreko lehen jarraibidea kaloriak dira; izan ere, txakurren sari batek lau hankako lagunaren dieta osasungarria zapuztu dezake.
2018
‎Eta kopurua asko aldatzen den arren gehiago dutenen eta gutxiago dutenen artean, komeni da datu hau gogoratzea: aztertutako lagin gehienek platano batek baino kaloria gehiago dituzte, eta 50 g ogi. Nondik dator hainbeste energia?
‎Bukatu aurretik, zehaztu behar da abenduan 14 jaiegun edo erdijaiegun ditugula, asteburuak barne. Horrek esan nahi du hilabete erdiz nahiko poza eta gogoa izango dugula zerbait dibertigarri eta gozoa jateko, nahiz eta oso osasungarria ez izan eta zentral termiko batek baino kaloria gehiago izan. Kontsultan, osasun langileek askotan entzuten dugu haurrak eta familiak oso osasuntsu jaten dutela astegunetan, baina «pixka bat bekatzeagatik jaiegunetan ez da ezer gertatu behar».
‎sistema linfatikoa aktibatzen du, gure defentsak indartzen ditu, gorputza tonifikatu, burua erlaxatu eta estres eta antsietateari aurre egiten dio, besteak beste. Horretaz gain, korrika egiten baino kaloria gehiago erretzen dira eta oinez ibiltzea baino osasuntsuagoa da, sistema kardiobaskularra eta birikietako gaitasuna lantzen laguntzen du, hezurrak sendotzen ditu artikulazioak mindu gabe eta orkatila, belaun eta bizkarrari ez die kalte egiten. Eta mugimenduen sinkronizazioak garuneko bi hemisferioen arteko konexio berriak sortzen laguntzen du.Izena emateaSakanako Mankomunitatean (kirolak@sakana mank.eus,), maiatzaren 25era arte edo lekuak agortu arte.
2019
‎Behar duguna baino kaloria gehiago hartzeak gehiegizko pisua hartzera garamatza, gero obesitatera. Eta obesitateak intsulinarekiko erresistentzia eta gero diabetesa eragin ditzake, besteak beste, azaltzen du Portillok.
‎prestatzeko eta kontsumitzeko moduak eragina izango du haren nutrizio profilean, elikagai guztiekin gertatzen den bezala. Hala, labean plantxan baino kaloria gehiago izango ditu, kontserban gatz gehiago izango du naturalean baino, eta albondigetan saltsarekin kontsumitzen badugu, entsaladan edo ozpin oliotan baino sendoagoa izango da. Arraina, labean, plantxan edo lurrunetan?
‎Selenio, fosforo eta zink iturri ona da, eta, gainera, balio biologiko handiko proteinak ditu. Hala ere, beste hegazti haragiek baino kaloria gehiago ematen dizkigu, batez ere koipe asko duelako. Hala ere, koipea izatea animaliaren piezen, prestatzeko moduaren eta jatorriaren arabera aldatzen da.
2020
‎“Jendeak entzundakotik erabakitzen du. Jateak ez du loditzen, gorputzari behar baino kaloria gehiago emateak baizik. Dena den, lo orduek, estresak edo genetikak ere eragiten dute”
‎Oso arriskutsua da, jendeak entzundakotik erabakitzen baitu. Elikagaiek ez dute loditzen, behar baino kaloria gehiago gorputzari emateak baizik. Hala ere, nutrizioa ez da elikadura soilik, lo orduek eta estresak ere eragiten dute, edota genetikak.
2021
‎Haien ezaugarriak ezin dira hanka zuriko zerri iberikoarekin alderatu. Iberikoak serranoak baino kaloria gehiago ditu Egia. Urdaiazpiko iberikoak txerri zuriko urdaiazpikoek baino kaloria eta gantz gehiago ditu:
2022
‎Biologiak gantz ehun zuria Hala ere, lagunartean, gantza gehiago. Gehiegizko pisurik ez badugu, gure gorputz pisuaren% 20 eta% 25 artean hartzen du, eta lipido gisa pilatzen dugu hartzen ditugun gehiegizko kaloriak; hau da, organismoan sartzen diren kalorien eta gure bizi funtzioetarako erabiltzen ditugun kalorien arteko aldea, hala nola mugimendua. “Gastatzen duguna baino kaloria gehiago irensten ditugunean, eta aldea gehiegizkoa bada, obesitatea sortzen da. Gantz ehun zuria ia gantzez beteta dauden zelulez osatuta dago.
‎Fabricio Macedo FGMsp da kaloria asko ematen dituzten elikagaiak “osasungaitzak eta gizentzekoak” direla, baina hori despistatu egin gaitzake. Adibidez, 100 gramo almendrak 100 gramo hirugihar baino kaloria gehiago ematen dituzte, baina horrek ez du esan nahi azken hori hobea denik eta almendrak saihestu behar ditugunik. Hain zuzen, adibide honetan kontrakoa gertatzen da.
2023
‎Adierazitako elikagai kantitatea aldatu egin daiteke fabrikatzailearen markaren arabera, baina zakurraren jarduerari, pisuari, adinari eta bestelako faktore indibidualei egokitu behar zaie. Alde horretatik, ezinbestekoa da egunero kontrolatzea erretzen dutena baino kaloria gehiago ez dutela hartzen, hezur eta artikulazioetan presioa eragin dezakeen pisu handitze bat saihesteko. Gainera, Pirinio handiak bere bizia arriskuan jartzen duen urdaileko bihurdura izateko aukerak ahalik eta gehien murrizteko, onuragarria izaten da otordu ez hain oparoak eta ohikoagoak egitea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia