2004
|
|
Koipe gutxi kontsumitzeagatik, egunean 3 g baino gutxiago (eta gramo bat gantz ase baino gutxiago, gurina kasu). Dentsitate txikiko kolesterola [el «malo»] 20 g
|
baino
gutxiago irenstea gomendatzen da. Sodio kopuruak ez du egunean 480 mg baino handiagoa izan behar.
|
2005
|
|
Horren ondorioz —azaldu du proposamenak—, aldaketa garrantzitsuak gertatu dira elikadura ohituretan eta portaera dietetikoan, eta garrantzi berezia ematen diote banakako elikagaiek eta dieta orokorrek mikronutrienteen dentsitateari (bitamina eta mineral kopurua kaloria kopuru jakin batengatik). Gomendatutako maila
|
baino
gutxiago irensteagatik elikagai egokirik ez izateak hainbat populazioeragin ditzake, hala nola nerabeak eta haurrak, emakumeak, batez ere perikontzeptuadineko pertsonak, argaltzeko dieta edo dieta begetarianoa egiten duten pertsonak, elikagaiekiko alergiak dituzten pertsonak, janari azkarreko (fast food) edo zabor bazkariko proportzio handia kontsumitzen duten pertsonak (junk food ak), besteak be... Elikagai bitaminatuen pro Araudi proposamenak zenbait adibide ematen ditu, hala nola, borondatez bitaminak eta mineralak gehitu zaizkien elikagaien eskuragarritasunak eta kontsumoak lagundu egin dezake, batzuetan, bitamina eta mineral horiek modu egokian hartzen, eta, beraz, behar adina ez irensteko arriskua murrizten.
|
2009
|
|
OMEk egunean 5 g
|
baino
gutxiago irenstea gomendatzen du, nahiz eta Espainian pertsonako 9,7 g kontsumitzen den.
|
2011
|
|
Datu horrek berretsi egiten du haragi gorria eta koipetan aberatsa den haragi prozesatua (hestebeteak, saltxitxa industrialak, txakurtxo beroak, hanburgesak) hartzearen eta kolon ondesteko minbizia izateko arrisku handiagoaren arteko lotura positiboa dela. Datuen arabera, eguneko 160 g haragi gorri eta prozesatu irensten direnean, arriskua %35 handitzen da, egunean 20 g
|
baino
gutxiago irensten denean baino. Gainera, elikagai horiekin lotutako minbizia izateko arriskua handitu egin zen zuntz gutxi hartzen zuten parte hartzaileen artean, zuntz asko kontsumitzen zuten taldeen aldean.
|
2012
|
|
Krisi ekonomikoak, bakardadeak, osasun arazo batzuek, jateko gogorik ezak eta sukaldean aritzeko gogorik ezak eragiten dute etxean bakarrik bizi diren bost adinekotik bat desnutrizio arriskuan egotea, egunean 1.000 kilokaloria
|
baino
gutxiago irenstean. Hori dela eta, Espainiako Geriatria eta Gerontologia Elkarteak (SEGG) ohartarazi du.
|
2015
|
|
Albaitariek urte osoan gogoratzen dute, baina aholku hori are garrantzitsuagoa da bero hilabeteetan: felidoak ur asko edan behar dute eta, behar duten
|
baino
gutxiago irensten dutenez, hori lortzera animatu behar dira. Irudia:
|
2023
|
|
Gainera, gehigarrien kostu gehigarria ere kontuan hartu behar da, B12 bitaminaren falta konpentsatzeko. f535 Koipe guztiak ez dira txarrak “Koipe gutxiko dietak —kaloria guztien %30
|
baino
gutxiago irensteari buruz ari gara— ez daude gaizki, baina Mediterraneokoa —begetarianoa barne— eta DASH baino okerragoak dira. Ez dago koipea iraintzeko arrazoirik», dio Anguitak.
|