Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2001
‎Margarinek gantz saturatuak ere dituzten arren, gurinak baino gutxiago dauzkate, dena den.
‎peyri Elikadura Kodeak arrautza freskoak zer diren ere zehazten du, eta zehazten du arrautza horiek, usain eta zapore bereizgarriekin, lehorrean egindako garbiketa baino manipulazio gehiago izan ez dutenak direla. Ingurunetik isolatuta, hozkailuetan edo 4 °C tik gorako tenperatura ez duten lokaletan hamabost egun baino gehiagoan eta hogeita hamar baino gutxiagoan eduki behar badira, arrautza hoztuak dira. Arrain eta itsaski freskoa Arrainari dagokionez, freskoaren kontzeptua hura kontserbatzeko eragiketarik egin ez duten harrapaketei aplikatzen zaie; hala ere, izotz zatitu purua edo gatzarekin nahastua gehitu daiteke, edo itsas urarekin edo gatzun hoztuarekin kontserbatu arrantza ontzietan.
2003
‎Araudia ez zaie aplikatuko, oraingoz, nekazaritzako traktoreei eta eraikuntzako makinei, nahiz eta 2005eko abenduaren 31 baino lehen Europako Batzordeak egutegi bat zehaztuko duen gasolioaren sufre edukia murrizteko. Nolanahi ere, kontsumitzaile horientzako gasolioak sufre kilo bakoitzeko 1.000 miligramo baino gutxiago eduki ditu 2008an. “Ez zuen zentzurik ibilgailu horiek erabiltzen duten gasolioarentzat epe berak finkatzeak, izan ere, gehienek ez dute hirietan funtzionatzen, gutxiago kontsumitzen dute eta, gainera, berritze epe motelagoa dute; beraz, ez litzateke airearen kalitatea hobetuko”, azaldu zuen Pilar Ayuso eurodiputatu popularrak, araudi berriaren bultzatzaileak.
2004
‎Hidrogenazioak egonkortzaile gisa balio du, produktu solidoetan (margarinak, zereal barrak eta labean egindako produktuak) olio egokiak ekoizteko. Garatutako olio berriak oso ezegonkorrak diren gantz azido poliasegabeen (PFA, ingelesezko sigletan) erdia baino gutxiago dauka, gaur egun merkatuan dauden soia olioetan dagoena. PFA koipe likidoak dira, usain txarrak eragiten dituztenak, eta deskonposatu egiten dira zahartzearen edo freiduraren beroaren ondorioz, ARSren arabera.
2005
‎Potetxoak, bestetik, ehun gramoko, 200 mg sodio baino gutxiago eduki behar du, baina muga horretatik urrun agertzen dira lagin guztiak: frutadunek, ehun gramoko, 7 19 mg tartean daude eta oilaskodunak, aldiz, 46 158 mg tartean.
2006
‎Marka horretako (Knorr) oreak legeak eskatzen duen proteina baino gutxiago zeukan (betegarriz kanpo).
‎Azterketa honetan, bananazko barratxoek (%72, batez beste) txokolatezkoek (%63) baino karbohidrato gehiago dauzkate, oro har, baina, halaz ere, bananazko batek (Energy Cake, %65) txokolatezko batek (Power Bar, %70) baino gutxiago dauka.
2007
‎Sodio gutxiko dietetan hartzeko modukoek litroko 20 miligramo sodio baino gutxiago eduki behar dute.
‎Ura sodio gutxikoa baldin eta gai horretatik, litroko, 20 mg baino gutxiago badauzka; sodio ugarikoa, berriz, 200 gramo baino gehiago izatekotan.
‎Haurrak 12 urte baino gutxiago badauzka, hobe da irakasle partikularra maisua izatea eta ez karreraren bat ikasten ari den bat.
2008
‎Makroelikagai deitzen direnak (karbohidratoak, proteina eta gantza)% 1 baino gutxiago dauzkaten elikagaiek ezin dute eduki kaloria askorik, eta salda hauek dira horren erakusgarri: batez beste, 6 kaloria dituzte ehun gramoko.
‎Kasu horretan langabezi saria jaso ahal izateko, 26 urte baino gutxiago eduki behar dituzte seme alabek (edo% 33 edo gehiagoko ezintasuna), eta haien errenta Lanbidearteko Gutxieneko Soldata baino txikiagoa izan behar da, paga bereziari edo estrari dagokin zati proportzionala kenduta (600 eurokoa da kopuru hori).
2009
‎: garagardo alkohol gabeek bolumenaren% 1 baino gutxiago eduki behar dute alkohola (1 ml alkohol, 100 ml garagardoko).
‎Eta freskotasuna ere bai: histamina kopurua arauak jarritako mugaren oso azpitik egon da (arauak onartzen 100 zati edukitzea milioiko, eta ontzi hauek guztiek 5 zati baino gutxiago eduki dute milioiko); aminoazidoak degradatu direlako sortzen da histamina (bakterio infekzio baten ondorioz, hain zuzen), eta horrexek adierazten du arraina freskoa den edo ez.
‎Guk aztertu ditugun hamar konpainietan, ibilgailuak urtebete baino gutxiago edukiz gero, haren balioa oso osorik ematen diote asegurudunari, salbu Groupama k eta Balumba k; bi horietan, ibilgailua berria erosi bada edo merkealdiko prezioan, erosi zen unean zeukan prezioa hartzen dute aintzat.
‎Estraktu lehorra, berriz, besteek baino gutxiago eduki du.
‎Honek eman du karbohidrato gehien(% 49), eta honek soilik eduki du azukrea erantsita; gantza, berriz, beste askok baino gutxiago eduki du(% 27) eta kaloriatan ere beste zenbaiten azpitik ibili da (477, ehun gramo bakoitzeko).
‎Arauak esterolei buruz esaten duena betetzen du, baina besteek baino gutxiago eduki ditu (1023 mg/ kg).
‎Gantz saturatuak ere beste askok baino gutxiago eduki dituzte (5,6 gramo, ehun gramo bakoitzeko), eta zuntza, berriz, zorro bakarrak eman du gehiago(% 2,6 eduki dute hauek).
‎Gantz saturatuak besteek baino gutxiago eduki dituzte (5 gramo, ehun gramo bakoitzeko).
‎Honek eduki du hondar alkohol gehien(% 1,6), baina araua betetzen du(% 3 baino gutxiago eduki behar dute).
‎Proteinarik eta karbohidratorik gabeko elikagaiak dira biak ere(% 1 baino gutxiago daukate bakoitzetik), baina oso gantzatsuak dira, eta kaloria asko ematen dituzte; ondorioz, neurrian jan behar da batetik bezala bestetik.
‎zaporea gustatu zaie, eta alderdi txarrik ez diote aurkitu.Alderdi onen artean, hala ere, ez dute goraipatu errazago zabaltzen delako.Ligeresa, landare margarina arina250 gramoko ontzian etorri da, eta kiloak 5,10 euro balio du.Kalitate prezioetan, hauxe izan da onena aztertu ditugun guztietatik.Elikadura aipamenak: A, D eta bitaminekin, eta Zapore guztia, kaloria gutxiago.Osagaien zerrendan esne gaingabetua duela esaten du.E, A eta bitaminak ditu erantsita, etiketan ageri diren kopuruetan.Aztertu ditugun gurin eta margarina guztien artean, honek dauka gantz gutxien, alde handiz, gainera (produktuaren% 40 soilik du gantza). Kaloriak ere besteek baino gutxiago dauzka: 364, ehun gramo bakoitzeko (beste margarinek 500 baino gehiago dauzkate, eta gurinek, berriz, 730). Produkturik osasungarrienetakoa ere hau da, gantz guztiaren% 27 baititu saturatuak, eta% 0,7 trans erakoak.Badu, hala ere, eragozpen txiki bat:
‎Segurtasun gabezia nabarmen samar bat antzeman dugu, hala ere: erdiek baino gutxiagok eduki dute egina sute bat itxuratzeko saioa aurreko urtean.
2010
‎Elikadura osaera: hauek eduki dute proteina gutxien(% 0,7), azukrea ere beste hamarrek baino gutxiago eduki dute (produktuaren% 40 baino ez da azukrea), eta karbohidratoak, berriz, gehien eduki dituztenetakoak izan dira(% 87).
2011
‎Haur jaioberriak eta hiru hilabete baino gutxiago dauzkatenak ospitalera eraman behar dira sukarra antzematen zaienean.
2012
‎Tarifa sozialarekin, bezeroak ez du potentzia termino finkoa ordaintzen, kontsumitzen duena baizik. Horretarako, 3 kW baino gutxiago eduki behar dira kontratatuta, potentzia kontrolatzeko etengailu bat instalatu behar da (bestela, banatzaileak hilabete batean instalatuko du) eta titularraren ohiko etxebizitza izan behar du. Energiaren Batzorde Nazionalak jakinarazi duenez, 2,3 kW kontratatuta dituen kontsumitzaile batek 4,55 euro aurreztuko lituzke hilean, 55 bat urtean.
‎Kasu guztietan, produktuek segurtasun kontrol zorrotzak pasatzen dituztela ziurtatzen da, kontsumitzailearengana baldintzarik onenetan iristeko. Txipen kasuan, 3 aukerak bermatzen du horiek egiteko “kalitate handiko palma olioa frijitzeko” erabiltzen dela, akrilamidarik gabe edo ohiko txip poltsa baten batez besteko edukiaren %10 baino gutxiago edukita. Produktu bakoitzaren portzentaje bat helburu solidarioetarako erabiltzea Salmenta solidarioaren beste modalitate bat da GKEen proiektuetarako edo irabazi asmorik gabeko beste helburu batzuetarako erabiltzea.
2018
‎: %20 baino gutxiago eduki behar du kakao gantza, materia lehorraren gainean kalkulatuta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia