2007
|
|
“Jendeari ez zaio axola kanpoan galdetzen dugunean, baina eskandalu bat egiten du otoitz-lekuan sartzen saiatzen bagara”, gehitu zuen. “Behin
|
baino
gehiagotan bota gaituzte tenpluetatik; beraz, gure koloniako kideak bildu eta geure tenplua eraikitzea erabaki genuen”, adierazi zuen gaixoak. Indira Nagar izenez ezagutzen da, eta 1.500 laguneko herria hartzen du koloniak.
|
2008
|
|
Zukuak egiterakoan, laranjak dituen azukreak galdu egiten dira, eta, beraz, industriak baimena du azukreak eransteko, betiere ez badu 15 gramo
|
baino
gehiago botatzen zuku litro bakoitzeko eta, noski, etiketan jakinarazten badu.
|
|
300.000 tona arropa
|
baino
gehiago botatzen dituzte urtero zaborretara edo ad hoc edukiontzietara, eta horiek ugaritu egin dira Espainiako udalerri askotako kaleetan. Kopuru hori Espainian sortzen diren ehun hondakinen zati bat baino ez da, hau da, etxeetan sortutako hondakin guztien ia %4, Ingurumen Ministerioaren kalkuluen arabera.
|
2009
|
|
Mundu osoan ekoizten diren elikagaien erdiak
|
baino
gehiago bota edo galdu egiten dira eraginkortasunik ezagatik, Nazio Batuen Ingurumen Programak (NBIP) txosten batean salatu duenez. Txostenak ekoizpen ekologikorako moduak proposatzen ditu, bai eta erabilera eta biltegiratze hobea ere, elikagaien eskaera gero eta handiagoa asetzeko eta ekoizpena behar bezala handitzeko.
|
|
Mugimendu horren helburua ibaientzat benetako oztopoak diren presak identifikatzea da. Estatu Batuetan 700
|
baino
gehiago bota dituzte segurtasun eta ekonomia arrazoiengatik, eta Europako Batasunean, Frantzia izan da herrialde aitzindaria, Loirako arroetan hainbat oztopo kendu baititu”, adierazi zuen Alberto Fernández Lop ek, WWF Españaren Ur Programako adituak.
|
2011
|
|
Lurraldeka, nafarrak, kantabriarrak, asturiarrak, aragoarrak eta errioxarrak dira etxeko kontuek saldo positibo handiena duten tokiak hilaren amaieran; izan ere, Errioxan eta Nafarroan, inkestatutakoen% 12k baino gehiagok diote «dezente aurrezten» dutela. Andaluzian, Kanarietan, Valentzian, Murtzian eta Gaztela Mantxan daude datuak kezkagarrienak; izan ere, lurralde horietan, inkestatuek beren aurrezkiak
|
baino
gehiago botatzen dituzte, eta etxeko kontuak koadratzeko mailegua eskatzen dute. Marka zurien erregealdia Eguneroko produktuetan etxeko gastua doitzeko oso modu zentzuzkoa da ohiko erosketaren saskia berriz osatzea.
|
|
Espainiako jatetxeek 63.000 tona janari
|
baino
gehiago botatzen dituzte zaborretara urtero. Egunean 100 otordu zerbitzatzen dituen jatetxe batean, 2,5 kilo inguru galtzen dira egunean (zerbitzatzen diren elikagai guztien %4).
|
2012
|
|
Azal marroi lehorra eta tipularen kanpoko geruzak zuntz eta flavonoide ugarikoak dira, eta aprobetxa daitezke, konposatu azukreztatuak eta fruktanoak dituztela baztertzen diren erraboilak bezalaxe. Urtero, milioi erdi tona tipula hondakin
|
baino
gehiago botatzen dira EBn, batez ere Espainian, Herbehereetan eta Erresuma Batuan. Hori arazo bihurtu da, baina, zientzialarien arabera, elikagaien osagai gisa erabil daitezke, osagaien ezaugarri osasungarriak direla eta.
|
|
Janari beroari eutsi (60 °C tik gora) edo, alderantziz, 5 °C tik behera. Hozkailutik kanpo gelditzen diren elikagai egosiak lau orduz
|
baino
gehiagoz bota behar dira. Ez prestatu janari gehiegi.
|
2013
|
|
Kontsumitzailea kontzientziatzeko kanpaina: ‘janaria ez da botatzen’ Herrialde garatuetan 200 milioi tona elikagai
|
baino
gehiago botatzen dira urtero zaborretara. Estatu Batuetan eta Europan alferrik galtzen den janariaren ondorioz, mila milioi pertsona jaten dira munduan.
|
2015
|
|
Helburua etxerik gabeko pertsonak eta baliabide gutxiko familiak jan ahal izatea bermatzea da Espainiako Pobreziaren aurkako Espainiako Sareak aipatzen zuenez, herritarren% 29,2k uste du jantoki sozialetara edo elikagai bankuetara joan beharra dagoela hozkailua bete ahal izateko. Eta hori da, hain zuzen ere, urtean zortzi tona elikagai
|
baino
gehiago botatzen dituena gure herrialdean, Berkeleyko Unibertsitatearen (Kalifornia, AEB) antzeko ekimen solidarioagoen bidez. aurrerago azalduko dugu. Afaltzera gonbidatzen zaitut «Gonbida zaitez cenar.org», lan hau egiteko, pertsona behartsuenen duintasuna eta ongizatea (tutoretzapeko adingabeak, gazte drogazaleak, etxerik gabeko pertsonak, gizartetik baztertuak izateko arriskuan dauden familiak…) dituzten zortzi erakundek osatutako proposamen solidarioa da.
|
2016
|
|
Espainiako etxeek egunean 3,5 milioi kilo janari
|
baino
gehiago botatzen dituzte zaborretara, eta arazo horrek kontsumitzaileen poltsikoak kaltetzen ditu, baita ingurumenari ere. Aurre egiteko, mundu osoan sortu dira hainbat ekimen original, gure herrialdean ere imita daitezkeenak.
|
|
woodley wonderworks 4 Elikagai gutxiago alferrik galtzea Urtean giza kontsumorako munduan ekoizten diren elikagaien herena (1.300 milioi tona inguru) galdu edo alferrik galtzen da, NBEren arabera. Espainian, familiek egunean 3,5 milioi kilo janari
|
baino
gehiago botatzen dituzte zaborretara, Nekazaritza eta Arrantza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren (MAPAMA) datuen arabera. Tokiko elikagaiak freskoagoak eta kontsumitzaileengandik gertukoak dira, eta, beraz, murriztu egiten dira saltokietara eraman bitartean hondatzeko aukerak.
|
2017
|
|
Giltzarrietako bat da elikagaiak arrisku eremutik kanpo mantentzea, hau da, 5 ºc eta 65 ºc arteko tenperaturan, bakterioak azkarrago hazten direnean. Giro tenperaturan geratu diren elikagaiak bi orduz
|
baino
gehiagoz bota dira. Haragia da berrerabiltzeko errazenetako bat, frijitzeko edo gisatzeko erabil baitaitezke.
|
2019
|
|
Eta aurrezkia ez da gutxi: espainiar bakoitzak kilo erdi elikagai
|
baino
gehiago botatzen ditu zaborretara astean Biltegian ditugun elikagaiak ordenatu eta zerrenda batean jartzen baditugu, edo izozkailuan eta hozkailuan gordetzen baditugu, janarian gastatzen dugun diru kopurua murriztea ere lortuko dugu. Eta aurrezkia ez da gutxi, Espainiako Kontsumo, Elikadura Segurtasun eta Nutrizio Agentziaren arabera, espainiar bakoitzak astean kilo erdi elikagai (76 kilo urtean etxe bakoitzeko) botatzen baititu zaborretara.
|
|
Bota eta bete berriro. Masa ama ia listatua dagoenez, erdia
|
baino
gehiago bota eta gari eta ur irinarekin elikatu. Eragin eta behatu.
|