2000
|
|
Kontseilu hura dugu, konparazione, noiz eta Ararat mendiaz eta libertatearen mendiaz mintzatu baitzitzaidan, haren zuhurtziaren erakusgarri: " Joanes, egia duk ezen aitzina nahi duenak buru egin behar diola zailtasun orori,
|
baina
jakik, bertzalde, ezen, batzuetan, uholdeari buru egiteko uholdearen alde jarri beharra dagoela, zeren eta ur lasterrei burugabeki buru egiten dien txalupak akabatzen baitu ur lasterrak irentsirik, Ararat menditik urrun". Eta hala entseiatzen zen bidean sortu traba eta behaztopei buru egiten, ez buruz buru eta bekoz beko, baina zeharka.
|
|
—Joanes, egia duk ezen aitzina nahi duenak buru egin behar diola zailtasun orori,
|
baina
jakik, bertzalde, ezen, batzuetan, uholdeari buru egiteko, uholdearen alde jarri beharra dagoela, zeren eta ur lasterrei burugabeki buru egiten dien txalupak akabatzen baitu ur lasterrak irentsirik, Ararat menditik urrun...
|
|
—Mundu Zaharra ahantzi nahi baduk, hoa, bai, itsasoaren bertzalderat, non baitago Mundu Berria,
|
baina
jakik ezen bertze mundu horretarat hoanean, arestian utziari beha paratuko haizela, zeren gizonak berezkoa baitu duenarekin gogara ez egoitea eta deusekin ere ez kontentatzea —ihardetsi zidan kapitainak, bizitzaren liburuan irakurtzen ohituak.
|
2008
|
|
Gerta daiteke jaki baten zaporea ez gustatzea, edo zerbait ez izatea oso gustuko,
|
baina
jaki bat jan behar duen bakoitzean norbait estu estu jartzen bada, beldur irrazional batek jota eta platera ikusi orduko ihes egin nahian, fobia kasu baten aurrean gaudela esango dute elikadura gaietan aditu direnek.
|
|
Eta oso sintomatikoa da, gauzak ikusi eta ulertu nahi duenarentzat behintzat, atzora arte euskararen kontra jo eta ke ibilitakoek, orain, euskara estandarraren arrakasta ikustean, bat batean, herrixka eta famili giroko dialekto beneragarri eta, egiazkoen? aldeko porrokatu agertu nahi izatea6,
|
baina
jaki na, aldi berean orotarako erabili nahi den euskara batu artifizial horren kontra. Garbi baitugu guztiok, azken buruan, bide bakoitzak nora garamatzan.
|
2009
|
|
Gizakia ez omen da ogiz bakarrik bizi, eta hala izango da,
|
baina
jaki soila ere ez den seinale, zibilizazioen eta matxinaden metafora bihurtu da ogia, eta adierazle ekonomiko ere bai.
|
|
Zenbaitetan iruditzen zait mina sortzeko orduan txokolatea eta limoia bezalako jaki jakin batzuk bereziki kaltegarri zaizkidala?
|
Baina
jaki horiek zeharo saihestuta ere mina etorri egiten da.
|
2010
|
|
Zer iruditzen zaizkizu gaurko plater modernoak, ontzi eta mahai zapi ederretan bai,
|
baina
jaki gutxirekin etortzen diren horiek?
|
|
Irakasle berezi samarrak izan behar zuten, hori bai, beste bezero guztiak ez bezala atzeko atetik sartzen baitziren beti, eta otorduetan ere ez baitziren jantokira agertzen. Bazkaria edo afaria prestatzen zieten sukaldean,
|
baina
jakiak bilera gelaren aldameneko egongelara eraman behar zitzaizkien, han propio jarritako mahaietan bazkaldu edo afaldu zezaten, betiere panelek mugatutako eremu itxiaren barruan.
|
|
Izotz hausteko ontziak hartz zuri batzuk erakarri ditu. Harrapakina 20 kilometroko distantzian usain dezakete,
|
baina
jaki zoragarriak bizkarrean daude, urrutiegi.
|
|
Kontserbazio metodo honetan elikagaia presio handien eraginpean jartzen da mikroorganismoak eta entzimak inaktibatzeko (esporak mantentzen dira). Presio hidrostatiko hauek bar ekoak dira,
|
baina
jakiaren alde guztietatik batera ezartzen direnez, ez da deformatzen (elikagaia uretan murgilduta dago, zeinek presioa uniformeki transmititzen dion). Tratamenduaren denbora minutuetatik orduetara alda daiteke eta tenperatura? 20 ºC tik+ 90 ºC ra.
|
2012
|
|
2 Otordu etniko bat Japoniako jatetxe batean jatea eta gordinkiak dastatu eta dastatzeko ohiko errituala jarraitzea; jatetxe arabiar batean afaltzea eta sabeleko dantzarekin amaitzea; indiarren benetako janari baten puntu mingarriaz gozatzea; edo Argentinako parrilla batean kalitate bikaineko haragiaz gozatzea dira egun honetarako ideia erakargarri batzuk. Otordu xume bat ere proba daiteke(
|
baina
jaki goxoa) Tibeteko lokal batean; bertako elikagaiekin egindako plater konbinatuak dastatu Ekuadorreko edo Kolonbiako jatetxe batean; edo Mediterraneoko sukaldaritzaren benetako errezetak dastatu, gure eskualdean ezezagunak direnak eta jatetxe greko edo siriarreko tipikoak. Gaur egun berezia da zapore eta elikagai berriekin gozatzeko.
|
2014
|
|
Sukaldaritza tradizionala da, baina eguneratua. Ez da berritzailea,
|
baina
jakien egoste puntua ez da lehengoa, produktu onekin egindakoa da, eta gantz gutxiago dute platerek. Duela asko errazio erdiak ematea erabaki genuen.
|
|
Aurkezpen honen ondotik, ASPEA elkarteak present zen jendetzari etxeko janari mahaia zerbitzatu dio. Altxorrak harpean dira,
|
baina
jakietan ere!
|
2015
|
|
–Begira, Karlos: ...egosia, idi txuleta, horrelako gauzak, badakizu, udareak eta pikuak, gereziak, intxaurrak, hesteak, eta zopa; hori dena eskainiko dizu ate joka kax kax joaten zatzaizkionean, guri behintzat hori dena eskaintzen ziguten; gizalegea esaten giñun guk horri, eta beti erantzun behar da estimatuta dago, eta gogotik jan gero, batetik eta bestetik, lepo hezurreraino egin arte; ezin da esan estimatuta dago
|
baina
jakirik hartu ez, orduan gaizki hartuko zaituzte-eta, eta barren barrenean minduko dituzu. Guk, Carok eta Barandiarango maisuak eta hirurok, bagenekien hori ongi, eta batzuetan gehiago ere eskatzen genuen, galdera eta erantzun baten artean, jan edanetik; horixe gustatzen zitzaien gainera gehien, lotsarik gabe eskatzea, konfiantza seinale berdaderotzat hartzen baitzuten etxe nagusiek, eta gu pozik; eta kapaxoa edo zumezko otarrea eramaten bazenuen barazkiz eta oilaskoz eta arrautzaz bete zezaten, hainbat hobeto oraindik; zeren, eman gogoa duenari hartu egin behar baitzaio, hartu eta eskertu eta esan edo adierazi hurrengoan saski handiagoa ekarriko duzula, zeure esker on bihotzekoa erakusteko.
|
2016
|
|
Japoniar sukaldaritza klasikoari buruz ari garenean, sushia burura etortzea da ohizkoena.
|
Baina
jaki modernoei buruz ari garenean, ramen eta berehalako fideoei buruz hitz egitea beharrezkoa da.
|
2020
|
|
• Erraz murtxikatzeko dieta. Dieta hauetan, elikagaiak osorik jaten dira,
|
baina
jakiek samurrak eta zukutsuak izan behar dute. Sardexka batekin erraz moztu daitezkeen elikagaiak dira.
|
|
• Erraz murtxikatzeko dieta. Dieta hauetan, elikagaiak osorik jaten dira,
|
baina
jakiek samurrak eta zukutsuak izan behar dute. Sardexka batekin erraz moztu daitezkeen elikagaiak dira.
|
2022
|
|
Berez, elikagaien berotze bizian gertatzen dira erreakzio kimiko hauek. Berotasun eztiak eraginiko aldaketa kimikoek elikagaiari berezko zaporeak aldarazten edo areagotzen dizkiote,
|
baina
jakien karamelizazio antzeko gorritze erreakzio hauek zapore berriak sorrarazten dituzte, hara: okela erre edo tipula gorrituan, toffearen zaporea (esnearena ez dena), labean gorrituriko bizkotxoa (berezko usain zaporeak dituztenak), arrautza kozinatua, ogi errea, etab.
|
|
Ez ginen Seaskan gu.
|
Baina
jakietan egoteko, liserigarri izan zedin, ez edozein euskaraz. Sinple eta egunerokoan idatziko zen, hiztun ona zen terminaleko ikasle baten mailakoan, emanaldia euskaraz zela ere ahantzarazi arte.
|
2023
|
|
Aste honetako iradokizunen artean daude kalabazinak eta txanpinoiak, baratxuri eta perrexilez salteatuak, entsaladillaz betetako aguakateak, meloi eta ahate urdaiazpiko sagarrak edo itsaskiz betetako tomateak, oso freskagarriak.
|
Baina
jakietan landare eta lekale gehiago ere sar daitezke. Dilista eta intxaur entsalada, mihilu zopa hotza izokin ketuarekin edo garbantzuak arrozarekin eta barazki salteatuekin errezeta bikainak dira hilabete honetan gozatzeko.
|