Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 61

2001
‎Azukre horiek guztiek energia kantitate bera ematen dute (4 Kcal/ g). Horregatik, produktu dietetikoetarako beste gozagarri batzuk erabiltzen dira, naturalak ere, baina azukre alkohol multzokoak (adibidez, sorbitola edo xilitola), energia ahalmen txikiagoa dutenak. Osasun ondorioak Edulkoratzaileak hartzea kontuan hartu behar da osasun arloko arazoak saihesteko.
2003
‎Surimia xehaturiko arrain mamia da, berez, baina azukreak, fosfatoak eta gatza erantsi zaizkio.
‎Holandesek kapitalak eman zizkieten, eta kolonoek kreditua azukretan itzultzen zuten. Esklabo beltzak ez ziren bakarrik azukrean aritzeko eraman, baina azukre plantazioak ziren Indietako oinarrizko plantazioak, bada, bertan aritzen ziren gehienak.
‎Karbohidrato ugari ditu, eta horien artean glukosa eta fruktosa dira nagusi. Koipe eta proteina gutxi ditu, baina azukre asko duenez, balio kalorikoa ertaina edo handia du. Beste elikagai batzuei dagokienez, potasioa eta bitamina nabarmentzen dira.
2004
‎Bai, baina azukrerik gabeko kafea.
‎Osagai nagusia ura da, eta ez dute ez koiperik ez kolesterolik, baina azukre ugari izan dezakete.
‎Hala ere, garrantzitsua da etiketak arretaz irakurtzea, produktu horien osaera egiaztatzeko, publizitate mezuek nahasmena eragin baitezakete. Poloak eta sorbeteak, koiperik gabeak baina azukrearekin Poloak eta sorbeteak egiteko osagai nagusia ura da. Konposizioaren %85 osatzen dute, eta, beraz, izozki horiek kaloria gutxi ematen dituzte (70 kaloria inguru 100 ml bakoitzeko), baldin eta krema edo esne izozkiekin (200 kaloria 100 ml bakoitzeko) alderatuz gero, %50 ur dute.
‎Hala ere, horrek ez du esan nahi izozki horiek prestatzeko prozesuan mamia edo fruta zukua erabili denik. Poloak kaloria gutxiko elikagaiak dira eta ez dute ez koiperik ez kolesterolik, baina azukre eta gehigarri artifizial gutxi dituzte eta nutrizio aldetik balio gutxi dute. Hala ere, noizean behin kontsumitu beharreko elikagaiak dira.
2005
‎Edulkoratzaileak: elikagaiei zapore gozoa emateko erabiltzen dira, baina azukre arruntaren kaloriarik gabe. Sakarina da ezagunena.
‎Proteina gehien (%8, 5) eta gantz gehien daukatenetako bat (%38), baina azukre gutxien dutenetako bat (%41).
2006
‎1946an, Vermonteko gobernadoreak, Mortimer Proctorrek, duela mende erditik xarabea biltzen zuen astigar muino baten dohaintza jaso zuenean, Proctor Maple konpainia sortu zuen; 1988tik 1994ra pixkanaka puntako teknologia laborategi bihurtu zen, astigar xarabetik azukrea ateratzeko. Perkinsek badaki bertako asko tortitak xarabe lodi, ilun eta empalagosoarekin gozatzearen aldekoak direla, astigarrietatik aterata, baina azukrearen merkatua unibertsalagoa eta enpresarialki erakargarriagoa da. Aukeratutako izena Xarabea egiteko astigar erretxina lortzea oso tradizio handia da, bai Kanadan, bai Ingalaterra Berrian eta New Yorken (AEB).
‎Aukeratutako izena Xarabea egiteko astigar erretxina lortzea oso tradizio handia da, bai Kanadan, bai Ingalaterra Berrian eta New Yorken (AEB). Astigar gehienak helburu horretarako erabil daitezke, baina azukrearen astigarra (Acer saccharum) eta astigar beltza (Acer nigrum) dira espezierik egokienak; berez, xarabearen sibaritoek nahiago dute arce beltza azukrearena baino. Garrantzi ekonomikoa zela eta, astigarra Kanadaren ikur bihurtu zen, eta haren orria herrialde horretako banderan dago.
‎Elaborazio horri azukrea gehitzen zaio, zapore gozo samarra lortzeko. Benetako chutney lortzeko azukre beltza erabili behar da, baina azukre zuriarekin ere egiten dira. Ez dago errezeta zehatzik Ez dago errezeta bakar bat chutney egiteko, era askotakoak daude eta jasotzen duen izena bere osagai nagusiaren araberakoa da.
‎Garagardoak, berriz, 5 gradu inguru ditu. Alkoholik gabeko garagardoari alkohol edukia kendu zaio, baina azukre pixka bat izaten jarraitzen du; beraz, ez da komeni libreki jatea, ezta nahi den kopuruan ere. Beraz, alkoholarekin izan ala ez, ez da komeni gehiegi kontsumitzea.
2007
‎Esnea, adibidez, dieta disoziatuetan elikagai proteikotzat agertzen da (eta halaxe da, izan) baina azukre (laktosa) eta, osoa edo erdigaingabetua denean, gantzik ere badauzka.
2008
‎Don Simón jar liteke buru, baina azukrea eransten dio zukuari eta lurrintzaile gutxien ere berak dauzka.
‎Zenbaki absolutuetan, berriz, Brasilek izan du transgenikoen hazkuntza handiena. Batez ere, soja eta kotoia egiten dute han, baina azukre kanabera transgenikoaren ekoizpena ere gorantz doa. Etanola egiteko erabiltzen dute, eta hemendik aurrera are gehiago ekoitziko dela uste dute ISAAAkoek.
‎Esnea osoa, gaingabetua, kondentsatua, lurrundua edo hautsezkoa izan daiteke, eta beti irakin behar da, usainen batekin batera. Hautsezko bertsioa aukeratzen bada, lehenik berriro hidratatu da, baina azukrearekin ere nahas daiteke izozkiaren kalitatea, zaporea, itxura eta egonkortasuna hobetzeko. Beste aukera bat esne gaina erabiltzea da.
‎Azukrerik gabeko soda horien iragarkiak etorri zitzaizkidan gogora: zapore bera, baina azukrerik gabe. Eta orduan:
2009
‎Esne gain zaporeko izozkia, txokolate saltsarekin(% 23) eta txokolatearekin eta txokolate esnedunaren zatiekin(% 6) Stracciatella zaporekoen artean, hau gailendu da kalitate prezioetan.900 gramoko ontzian etorri da.Litroak 4,55 euro balio du, eta merkeena izan da stracciatella koen artean, nahiz eta ez dagoen alde handirik.Osagaiak: ...birhidratatua, glukosa fruktosa ziropa, azukrea, landare gantza, laktosa, esne proteinak, kakao hauts alegabetua(% 2), kakao pasta, kakao gurina, esne hauts gaingabetua, esne hautsa, emultsionatzaileak (gantz azidoen mono eta diglizeridoak, amonio fosfatidoak, poliglizerol polirrizinoleatoa) egonkortzaileak (garrofin irina, guar goma, karragenanoa), lurrina.Gantz gutxien duenetakoa izan da(% 7,8), baina azukre gehienekoa(% 35), eta kaloriak ere honek eduki ditu gehien stracciatella zaporekoen artean (217 kaloria, ehun gramo bakoitzeko). Dastatze proban 7,6 puntu lortu ditu, eta kontsumitzaileei hauxe gustatu zaie gehien stracciatella koetan.Ez diote alderdi bat nabarmendu, eta deus txarrik ere ez diote antzeman.Stracciatellazko La LecheraStracciatella zaporeko izozkia, txokolate txirbilekin(% 6)... Esne gaingabetu kontzentratua, glukosa ziropa, azukrea, esne hauts gazura, landare gantza, kakao pasta, inulina, kakao gurina, kakao gantzgabetua, emultsionatzailea (gantz azidoen mono eta diglizeridoak, gantz azidoen propano diol esterrak, soja lezitina) lurrina, egonkor tzaileak, (garrofín goma, guar goma), hur pasta, fruktosa.Elikadura aipamenak:
‎Hala ere, ekarpen horrek zapore handia ematen badu ere, produktu azukretsuak oso gustagarriak dira, kaloria ugari ematen ditu. Egun horietan, turroiak, mazapanak eta Gabonetako gainerako gozokiak azukredunak eta oso energetikoak direnean, plater gozoak baina azukrerik gabeak, oso gozoak eta osasungarriagoak egiteko alternatibak proposatzen dira. Gabonetako menuetako postreak arintzeko aukera bikaina.
‎Karbohidrato purua da, beraz, eta egungo gizartean energia iturri nagusietako bat. Azukre zuriak (industrialki finduak) ez dauka bestelako nutrienterik, baina azukre beltzak, ordea, baditu zuntzak eta gatz mineralak, kopuru oso txikietan bada ere.
‎Ondoren, esneki, erakargarriak? eskoletan banatzearen alde egingo duela azaldu du, baina azukre asko duten elikagaien banaketa ez dela diruz lagundu behar zehaztu du.
‎Eskas zebiltzan lana eta jatekoa. Dirua bazegoen heroi handiei harrerak atontzeko, baina azukrez betetako ontziek Donostiako kaian sartzeari utzi zioten. Zaila izan zen negu hura, Kubaren independentzia eta jela gogorrak ekarri zituena.
2010
Baina azukrea jaten badu...
‎Horietan, azukre erantsia ezinbestekoa da. Denboraldiko elikagaiekin egindako freskagarri izoztuak, fruta pure gozoak edo likuatu sinpleak, mousse gozoak, besteak beste, gozoak baina azukrerik gabeak. 5 Fruta edozein ordutan.
‎Gozoki eta Txikle Fabrikatzaileen Espainiako Elkartearen datuen arabera, gozokien merkatua ez dago soilik haurren artean, baizik eta gero eta lurralde handiagoa hartzen du helduek (16 eta 65 urte bitarteko Espainiako biztanle helduen %50, 6k gozokiak edo txikleak kontsumitzen ditu, batez ere emakumeak). Azukrezko gozokiak dira gehien eskatzen direnak, baina azukrerik gabeko aukeraren aldeko joera etenik gabe doa: kontsumitzen diren txikleen %80k ez dute azukrerik, eta gozokien %53k.
2011
‎Opor garaian gozokiari aurre egiteko denbora egongo da. Ondo jateko gakoak karbohidrato ugariko elikadura prestatzea dira, baina azukre gutxikoa, koipe gutxikoa, zuntz gutxikoa eta digestio errazekoa. Kafea, tea edo bestelako edari kitzikagarriak norberaren tolerantziara egokituko dira, baina ez da komeni gehiegikeriarik egitea.
2012
‎Esan dugu urez egindako izozkiek kaloria gutxi ematen dituztela eta ez daukatela ez gantzik eta ez kolesterolik ere, baina azukrez eta gehigarri artifizialez ongi hornituta daudenez, noizean behin jatekoak dira horiek ere.
‎Krema bustitzen hasten denean, gatzatu disolbatutako gatzatua kendu eta sutatik atera, eta moldearen gaileta geruzaren gainean bota. Burruntzali berean, baina garbi, lehengo eragiketa bera egingo dugu, baina azukrearen erdia botata, esnedun txokolateek azukrea baitute. Krema hori txokolate estalkiaren gainean bota baino lehen, ildaskak egingo ditugu txokolate beltzeko kremaren azalean, txokolate esnedunaren krema hobeto hel dadin, gerta baitaiteke aurreko kremaren gainean baino ez egostea eta desmoldatzen denean geruzak desmuntatzea.
‎Bota dezagun pixkanaka eta utzi krema koilara baten gainean irristatzen, krema ez nahasteko eta geruzak sortzeko. Azken kremarekin txokolate zuriarena berdin egingo dugu, baina azukrerik gehitu gabe, txokolate mota horrek azukre asko baitu. Krema horiek jarritakoan, ordubetez utzi behar da hozkailutik kanpo, eta, gero, egun batez beste, hozkailuan sartu behar da, hotz handiegirik gabe, ez irekitzeko, eta film paperez estali, zulotxoekin, arnasa har dezan, baina gainean ezer ez erortzeko.
‎Azukrea edo gehigarri gozagarriak, fruktosa esaterako, prestatutako elikagaiei gehitzen zaizkie zapore gozoa emateko edo zapore hori indartzeko. Baina azukreek beste funtzio teknologiko asko betetzen dituzte, hala nola produktuaren zaporea hobetzea elaborazio prozesuan izandako aldaketen ondoren, kontserbatzaile gisa jokatzea mikroorganismoen hazkuntza saihesteko edo produktuaren azidotasuna konpentsatu edo neutralizatzeko. Oso prozesatutako elikagaiak:
‎Musikazaleak29 Eguneko lehen orduan, gosaltzeko, egiten den elikagaien aukeraketa funtsezkoa da errendimendu fisiko eta mentalerako, organismoak barau ordu askoko glukosa jaitsiera egozten baitu. Eguneko lehen otordu horretan gozokiak eta elikagai azukretsuak aukeratzea ez da egokiena, berehalako energia estimulua ematen baitute, baina azukreak hain azkar metabolizatzen direnez, hipogluzemia sintomak nabaritzen dira berehala. Horiek eragina izanen dute errendimenduan, hala nola kontzentrazio falta, neke eta neke mentala, bai eta logura eta jenio txarra ere, ez baita uste bezain azkar bereganatzen lezioa.
2013
‎Jogurt gaingabetuekin arreta pixka bat jarri behar da: gaingabetuak izaki, gantz gutxiago izaten dute, baina azukre ugari eransten dizkiete zenbaitetan.
‎Ohiko jogurta izaten da, baina azukrea eransten diote, zaporea hobetzeko eta jendeari gustagarriagoa gerta dakion.
‎Aho hortzetako gaixotasunek min handia eragiten dute, antsietateaz eta gizarte arazoez gain, baina, batez ere, dieta osasungarria egiteko dugun gaitasunari kalte egin diezaiokete; beraz, osasunean izugarrizko eragina izan dezake. Baina azukre gehiegi izatea obesitatearekin ere lotuta dago, eta horrek, aldi berean, gaixotasun kronikoen zerrenda luzea izateko arriskua areagotzen du, 2 motako diabetesetik hasi eta zenbait minbizi motaraino. Azkenetako eta zorrotzenetako bat analisia azukreari eta obesitateari dagokienez, 2012ko urtarrilean argitaratu zen aldizkarian British Medical Journal. Bi premisa hauetatik abiatzen da:
2014
‎Diabetikoei gomendatzen zaie zenbaitetan, baina azukreak adina kaloria ematen ditu.
‎Uste baino kaloria gutxiago ematen dute, baina azukre ugari daukatenez, neurrian jatekoak dira
‎erakoa, gainerakoek baino gutxiago izaten dute eta), baina azukre horiek ez dute gorabeherarik sortzen dieta bere osoan hartuta, azken batean nahiko kopuru txikietan kontsumitzen dira eta (heldu batek egunean 10 gramo hartzen ditu, batez beste).
2015
‎erakoak hautatzen direnean, garrantzitsua da kalorien jatorriari erreparatzea, zenbaitetan gantzak kenduz murrizten dituztelako, baina azukreak, aldiz, bere horretan uzten dituzte.
‎Landareen izerdiak proteina gutxi dauka, baina azukre ugari. Beraz, landare zorriek izerdi kopuru handiak atera behar dituzte proteina nahikoa erdiesteko.
‎Nola azaltzen da hori? Azukre erantsirik gabeko zerealak, baina azukre ugarirekin Haurrentzako zereal ahoen osagaien zerrenda aztertzen bada, oso gutxitan aurkitzen da azukrea. Kasu askotan, produktuaren bilgarriari «azukre erantsiak% 0» osasun erreklamazioa dagokio, indarrean dagoen legeria betetzen duen osasun adierazpena.
‎Irudia: duskbabe Ez da harritzekoa, halaber, gantz gutxiko produktuak aurkitzea, baina azukre gehigarri estra bat dutenak. Azukrerik gabeko jogurt izoztuetan dago proba.
2017
‎Gorroto ditut azukre koxkorrak, bat eta erdi hartzen ditudalako eta horrek kosk egitera behartzen nauelako eta gozoegia zaidalako azukre hutsa ahoan. Azkenean, topatu nuen beste kafetegi kate bat, erdaldunak denak baina azukre poltsa ez ezik azukre beltza ere badutenak, eta orain arte nire ilearen inguruko iruzkinik egin ez dutenak.
‎Adibidez, azukre eta koipe gehiegi hartzeak pisutasuna eta logura eragin ditzake, eta horrek, era berean, erreakzionatzeko gaitasuna murrizten du. Hori dela eta, karbohidrato konplexuak dituzten elikagaiak hautatzea da onena, baina azukre sinpleak, koipe gutxikoak eta erraz liseratzekoak. Baina, nola?
2018
‎Azukrea hartzeak ez du esan nahi minbizi zelulak azkarrago haziko direnik. Azukrea moderatu egin behar da beti, gehiegizko pisuak eta obesitateak zerikusia baitute zenbait minbizi motaren probabilitate handiagoarekin, baina azukreak minbizia elikatzen duela baieztatu behar da. gezurra da eta neurrigabea.
‎Polo famatuek %88 ura edo zukua dute. Ez dute gantzik, baina azukre asko dute. Sorbeteak.
2019
‎pizza izoztuan zurrupatzen diren horietakoa bazara, bizitza laburtzeko aukera asko daude. The Lancet aldizkari medikoan argitaratutako ikerketaren arabera, munduko bost heriotzatik bat elikadura txar batekin lotuta dago; hau da, landare fresko, hazi eta fruitu lehor gutxi baina azukre, gatz eta trans koipe artifizial ugari dituztenak. 2017an, saihestu zitezkeen 11 milioi heriotza baino gehiago izan ziren, gehienak gaixotasun kardiobaskularrekin (10 milioi inguru), minbiziarekin (913.000) eta 2 motako diabetearekin (339.000) lotuak.
‎Eta horrek hobekuntza ekar dezake, baina, adituaren arabera, zehaztu egin behar da. “Irin integraleko galletak egin behar badituzu, baina azukre aldagarriak, ez du axola zure irina integrala izatea —begira— Dieta osasungarria ez da eraikitzen bakarka kontsumitutako elikagai zehatzetatik abiatuta, baizik eta dieta osoak du balioa”. Ba al dago funtsezko alderik?
2020
‎Bera eta erretorea. Gaur gauean etortzerik ez zuela esan zuen, baina azukrea hartzeko bai, beharrik izanez gero.
‎Batzuetan, azukre dosi handiekin egoten dira. Zukuak, berriz, freskagarriek baino mantenugai gehiago ditu, baina azukre libreak ditu eta, horregatik, freskagarriek adina kaloria izan ditzake. Zuku bat hartu behar badugu, komeni da azukre erantsia dutenak saihestea, eta kontuan hartzea noizbehinka gozatzea komeni dela:
2021
‎Gero, zuntz ugariko gari integrala erabiliz, B-ra igaro da. Azukre gehiegi dute oraindik… Egia da, baina azukre gehiagoko beste zereal batzuekin alderatuta, orain zuntz gehiago ematen du. Beraz, gomendio orokorrek ez badute zerealen kontsumoa sustatu behar, bereziki saihestu behar dira D eta E sailkapena dutenak eta A sailkapena dutenak.
‎maltitola da gehien erabiltzen den gozagarria, azukrearen antzeko ahalmena duena, baina 2,4 kcal/ 100 g besterik ez du ematen (azukre sinpleen 4 kcal/ 100 g ren aldean). Estebiol glukosidoak eta sukralosa gutxiago daude, eta ez dute kilokaloriarik ematen, baina azukreak baino askoz ahalmen gozagarri handiagoa dute (300 eta 600 aldiz handiagoa, hurrenez hurren). Europar Batasunean baimendutako gozagarri guztiak aseguruak dira eta, kontsumitzailearen ikuspegitik, batek ere ez du besteekiko abantailarik eskaintzen.
‎Royal produktuetan, eztitzaile nagusia ez da estebia, ontziak adierazten duen bezala, maltitola baizik. Estebiol glukosidoak Royal fresa n ere erabiltzen dira, baina azukrearekin konbinatuta. Horregatik, produktuak osagai horren %8, 2 baino ez du, eta hori nabarmendu egiten da ontzian, “%30 azukre gutxiago” mezua duela.
2022
‎Mahaiko azukreak baino kaloria gutxiago ditu, baina aldea oso txikia da. 100 g eztik 330 kcal ematen dituzte (3,3 kcal gramo bakoitzeko), baina azukreak 400 kcal inguru ditu (4 gramo bakoitzeko). Kontuan hartu behar da, halaber, eztia gozoagoa dela eta gozatzeko kantitate gutxiago behar dela.
‎Ez da bete, «txokoa» besterik ez baitu adierazten. Azukre erantsirik gabe, baina azukre askorekin “Azukre erantsirik gabe” aipua araututa dago, eta elikagaiari azukre sinpleak (monosakaridoak eta disakaridoak) eta propietate gozagarriengatik erabilitako osagaiak gehitu ez zaizkionean egin daiteke. Lehengaietan berez dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”.
‎(9,6 g/ 100 ml), nagusiki olotik datozenak. Zereal oso horretan ia ez dago azukrerik, baina azukreak askatzen dira edaria ekoizteko behar den tratamendu teknologikoan. Hauek dira:
‎Kakao kremak etxe askotan daude, eta haur askoren askarien parte dira. Baina azukrerik gabeko bertsioak daude produktu honek kontsumo txikikoa eta noizbehinkakoa izan behar luke, ez ohikoa. Aukerarik onena aukeratzeko, alderdi batzuk hartu behar dira kontuan.
‎Suk Merenge zuri zuria lortzeko, labean lehortuko da 80° C tan, produktua gogortu arte. Baina azukrea 100° C tatik gora karamelu bihurtzen denez, merengeak kolorea hartuko du, grisetik anbarreraino. Zuringoak harrotzen amaitutakoan, lurringarriak (banilla, kokoa) edota fruitu lehorrak (pinaziak, amandak, pistatxok) gehitzen zaizkio. merkatua ik. azoka. mikatz sin:
2023
‎Irabiaki komertzialek espero zitekeena baino kaloria gutxiago dituzte, baina azukre libreak dituzte, eta haien nutrizio profila ez da egokiena eguneroko kontsumorako.
‎Haien presentzia erakargarria da haurrentzat, askotan produktuak eskatzen baitituzte ontziaren diseinuagatik. Pertsonaia horiek helduak ere erakar ditzakete, haurrentzat egokiak direla pentsaraz baitezakete, baina azukre gehiegi dute. Irabiaki horiek noizbehinka kontsumitzen diren elikagaitzat hartzen dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Consumer 48 (0,32)
Berria 2 (0,01)
ETB marrazki bizidunak 2 (0,01)
ELKAR 1 (0,01)
Jakin 1 (0,01)
LANEKI 1 (0,01)
Argia 1 (0,01)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 1 (0,01)
Kondaira 1 (0,01)
Susa 1 (0,01)
Pamiela 1 (0,01)
Booktegi 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia