2005
|
|
Hobe da ez izatea hozkailuan, non hotzaren eraginpean eta airearen zirkulazioa, odola koagulatu eta pieza lehortzen da. Haragia, bai gordinik
|
bai
kozinatuta, ondo izozten da; beraz, 6 hilabete inguru irauten du, betiere 18 ºC ko tenperaturan mantentzen denean. Osasun arreta gisa, basurdeak osasun kontrola pasatu behar du trikinosia saihesteko; beraz, kontsumitu behar denean, egiaztatu egin behar da ikuskapen zigilua izan dezala.
|
2006
|
|
Arrautzak, esneki osoak eta fruitu lehorrak proteina ugariko elikagaiak dira, baita gantz iturri interesgarria ere. Elikagai horiek ematen dituzten kaloriez gain, bai gozatzean
|
bai
kozinatzean erabilitako olio eta koipe kantitatea ere erabakigarriak izango dira dietaren balio energetiko osoan. Beste dieta batzuek adina kaloria edo gehiago Dieta begetarianoan, beste edozein dietan bezala, organismoak behar adina elikagai kontsumitzea da garrantzizkoena.
|
2008
|
|
Elikagaiak ontzi itxi hermetikoetan gorde, ukitzea saihesteko. Eskuak garbitu beti janaria prestatu aurretik eta elikagai gordinak erabili ondoren, edo elikagai gordin batetik bestera aldatu, bai gordinik
|
bai
kozinatuta. Ez erabili inoiz tresna berberak (ganibetak, mahai tresnak, platerak) elikagai gordinak eta kozinatuak maneiatzeko.
|
2010
|
|
Elikagaien desizozketa, bai gordinak
|
bai
kozinatuak.
|
|
Gainerako elikagaietatik bereizita jarri behar dira, azkar eta erraz xurgatzen baitituzte usain sendoak, hala nola arrainarenak edo frutenak. Ez da beharrezkoa biltegiratu aurretik urarekin garbitzea, elikagaia kutsaduratik babesten duen hesi bat kentzen baita, baina
|
bai
kozinatu aurretik. Prestatzeko jarraibideak Ez erabili iraungitze data gainditu duen arrautzarik sukaldaritzako prestaketarik egiteko.
|
2012
|
|
Prestaketa eta higienea. Zenbat eta berriago prestatu elikagaiak, bai gordinak
|
bai
kozinatuak, orduan eta handiagoa da elikagaien segurtasuna. Beraz, entsalada bat prestatzean, barazkien nahasketa etxetik atera baino minutu batzuk lehenago egin daiteke, eta, posible ez bada, aurreko gauean platera prest utzi.
|
|
Landan saihestezinak dira, baina ukitzea saihets daiteke: kontuz ibili behar da aluminiozko edo filmeko paper batekin, sukaldeko paper batekin edo horretarako bakarrik den trapu batekin tapatu behar dira elikagaiak, bai gordinik
|
bai
kozinatuta. Hori bereziki garrantzitsua da azken kasu horretan, prestatutako jakiak higienizatuta eta kontsumitzeko prest baitaude.
|
|
Azterketa horren arabera, haragi zuriko fruta eta barazki gehiago kontsumitzea, besteak beste, udareak, alderantziz lotuta dago iktusarekin edo garuneko infartuarekin. Arrazoi hori nahikoa da sasoia aprobetxatzeko eta udareak jateko; fruta horiei probetxua atera dakieke, bai gordinik
|
bai
kozinatuta.
|
2014
|
|
Garrantzitsua da hondakin desegokiak ez botatzea, gero tratatzeko eta birziklapenaren kalitatea murrizteko. Helburu egokiena biorresiduoak dira,
|
bai
kozinatuak bai prestatu gabeak: fruitu lehorren hondarrak, ogi zatikatua, oskolak eta maskorrak; kafe hondarrak eta iragazkiak, infusioak; hostoak, loreak, landare berde edo lehorrak, baratzaren hondarrak, soropila, hostoak eta inausketa zatikatua; janari prestatuak, haragi edo arrain hondakinak; zerrauts naturala eta sukalde zikineko papera.
|
2016
|
|
Ogitartekoetan sartzea beti da ideia ona. Eta bai forma freskoan
|
bai
kozinatuan egin daiteke. Gainera, horrela hurbilago egongo da gomendatutako gutxieneko bi errazioen eguneroko kontsumoa.
|
2023
|
|
Neguko landarea da, eta haren zurtoin edo zakilak bai gordinik
|
bai
kozinatuta jan daitezke.
|
|
Bai, hala da. Urte askotan armadorea izan naiz, baita patroia eta kofradiako presidente ere. Ume koskorretatik ohituta gaude sukaldean aritzera,
|
bai
kozinatzen, bai platerak garbitzen, eta alde horretatik, itsasoan ibilitakoak badu abantaila, baina iaioa ez naiz bisigua prestatzen.
|