Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2001
‎Praktika onartuen artean, gehigarriak erabiltzea nabarmentzen da, betiere “naturala” ez den txufa hortxata egiteko baimena badute, eta homogeneizazio tratamendu bat aplikatzea hortxatako osagaien banaketa uniformea lortzeko. Hortxataren tenperatura funtsezkoa da produktuaren segurtasunerako, bai kontserbazio prozesuetan, bai banaketa eta merkaturatze prozesuetan. Kontserbatzeko, banatzeko eta merkaturatzeko gehienezko tenperaturak hortxata motaren eta produktua elikadura katearen barruan dagoen fasearen araberakoak dira.
‎Denbora gehiago behar da mikroorganismo enteropatogeno arriskutsu horren prebalentziaren joera ebaluatzeko. Prebentzioa Kasu guztietan, bakterio hazkunde handia izan duten elikagaiak hartu behar dira, bai kutsadura handiagatik, bai kontserbazio desegokiagatik. Prebentzioa egiteko, elikagai freskoen ekoizpena kontrolatu behar da, bereziki animalia jatorrikoena:
2004
‎Egoera higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez: bai kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
‎Egoera higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez: bai kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
2008
‎Beherakoa eragiten duten serotipo horiei eta elikagaiek eragindako toxiinfekzioen agerraldi batzuei E. coli enteropatogenoa (ECE) deitzen zaie. JEE irensteak eragiten dituen sindromeak bakterio hazkunde handia izan duten elikagaiak irentsi ondoren sortzen dira, bai kutsadura handi baten ondorioz, bai kontserbazio desegoki baten ondorioz. Prebentzioa egiteko, elikagai freskoak kontrolatu behar dira, batez ere esnea eta haragia; ondoren kutsadura posiblea zaindu, eta dagoeneko higienizaturik dauden elikagaiak berriz kutsatu.
2010
‎Beroaren eta hotzaren neurri zorrotzek, besteak beste, zailtasunak dituzte platerak apetatsuak izateko? Punta puntako teknologiei esker, azken urteotan egin den aurrerapenak osasun baldintzak betetzea lortu du, eta, aldi berean, zaporea eta testurak kontserbatzen dira, bai prestatzean, bai kontserbazioan eta lekualdaketan. Dena hobetu daiteke, baina zaharberritze kolektiboak kalitate maila oso altuak ditu, etxeko zaporea %100ean erreproduzitzen ez dutenak, baina hori ezinezkoa da.
2014
‎Elikagaiak erabiltzean tenperatura egokiak ezagutzea, bai kontserbaziokoak bai egostekoak, funtsezkoa da elikagaien arriskua murrizteko
2016
‎Itsaskien artean, muskuiluak, txirlak, ostrak, bieirak eta berberetxoak bi kuskuko moluskuak dira, itsas ingurunearen kalitatearekiko oso sentikorrak. Sukaldean erabilera askoko elikagaia izan arren —prestaketa ugari onartzen baititu—, osasun arrisku handia ere badu; hori dela eta, kontu handiz erabili behar dira, bai higieneari dagokionez, bai kontserbazioari dagokionez. Artikuluak azaltzen du nola jakin daitekeen muskuiluak egoera onean dauden, eta zer neurri hartu behar diren itsaskiekin oro har.
2020
‎Gainerako elikagaiek —hau da, mikrobiologikoki oso galkorrak ez direnek eta osasunerako berehalako arriskurik ez dutenek— «lehentasunezko kontsumo data» adierazi behar dute. Kasu horietan, elikagaiaren baldintzak ez dira egokiak mikroorganismoak garatzeko, bai haren osaeragatik (adibidez, hezetasun gutxi dutelako, gailetekin gertatzen den bezala), bai kontserbazio tratamenduren bat jasan dutelako (adibidez, zainzuri kontserban, esterilizazioko tratamendu termiko bat eta ontziratze hermetiko bat aplikatu baitzaie). Xehetasun garrantzitsu bat:
2021
‎Pio XII.a berrurbanizatzeko proiektuak ikuspuntu teknikoa, funtzionala eta ekonomikoa uztartu ditu, bai eraikuntza fasean, bai kontserbazio eta ustiapen fasean. Era berean, parte hartzeko egituraketa izango du hasieratik; izan ere, merkatarien, bizilagunen, auzoko elkarteen eta abarren proposamenari irekiko zaio, eta horien ekarpenak azken proiektuan txertatuko dira, inplikatutako udal arlo eta zerbitzuek (Lorategiak, Mugikortasuna, Proiektuak, Herritarren Segurtasuna...) osatutako talde tekniko batek baliozkotu ondoren.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia