2001
|
|
Praktika onartuen artean, gehigarriak erabiltzea nabarmentzen da, betiere “naturala” ez den txufa hortxata egiteko baimena badute, eta homogeneizazio tratamendu bat aplikatzea hortxatako osagaien banaketa uniformea lortzeko. Hortxataren tenperatura funtsezkoa da produktuaren segurtasunerako,
|
bai
kontserbazio prozesuetan, bai banaketa eta merkaturatze prozesuetan. Kontserbatzeko, banatzeko eta merkaturatzeko gehienezko tenperaturak hortxata motaren eta produktua elikadura katearen barruan dagoen fasearen araberakoak dira.
|
|
Denbora gehiago behar da mikroorganismo enteropatogeno arriskutsu horren prebalentziaren joera ebaluatzeko. Prebentzioa Kasu guztietan, bakterio hazkunde handia izan duten elikagaiak hartu behar dira, bai kutsadura handiagatik,
|
bai
kontserbazio desegokiagatik. Prebentzioa egiteko, elikagai freskoen ekoizpena kontrolatu behar da, bereziki animalia jatorrikoena:
|
2004
|
|
Egoera higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez:
|
bai
kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
|
|
Egoera higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez:
|
bai
kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
|
2008
|
|
Beherakoa eragiten duten serotipo horiei eta elikagaiek eragindako toxiinfekzioen agerraldi batzuei E. coli enteropatogenoa (ECE) deitzen zaie. JEE irensteak eragiten dituen sindromeak bakterio hazkunde handia izan duten elikagaiak irentsi ondoren sortzen dira, bai kutsadura handi baten ondorioz,
|
bai
kontserbazio desegoki baten ondorioz. Prebentzioa egiteko, elikagai freskoak kontrolatu behar dira, batez ere esnea eta haragia; ondoren kutsadura posiblea zaindu, eta dagoeneko higienizaturik dauden elikagaiak berriz kutsatu.
|
2010
|
|
Beroaren eta hotzaren neurri zorrotzek, besteak beste, zailtasunak dituzte platerak apetatsuak izateko? Punta puntako teknologiei esker, azken urteotan egin den aurrerapenak osasun baldintzak betetzea lortu du, eta, aldi berean, zaporea eta testurak kontserbatzen dira, bai prestatzean,
|
bai
kontserbazioan eta lekualdaketan. Dena hobetu daiteke, baina zaharberritze kolektiboak kalitate maila oso altuak ditu, etxeko zaporea %100ean erreproduzitzen ez dutenak, baina hori ezinezkoa da.
|
2014
|
|
Elikagaiak erabiltzean tenperatura egokiak ezagutzea,
|
bai
kontserbaziokoak bai egostekoak, funtsezkoa da elikagaien arriskua murrizteko
|
2016
|
|
Itsaskien artean, muskuiluak, txirlak, ostrak, bieirak eta berberetxoak bi kuskuko moluskuak dira, itsas ingurunearen kalitatearekiko oso sentikorrak. Sukaldean erabilera askoko elikagaia izan arren —prestaketa ugari onartzen baititu—, osasun arrisku handia ere badu; hori dela eta, kontu handiz erabili behar dira, bai higieneari dagokionez,
|
bai
kontserbazioari dagokionez. Artikuluak azaltzen du nola jakin daitekeen muskuiluak egoera onean dauden, eta zer neurri hartu behar diren itsaskiekin oro har.
|
2020
|
|
Gainerako elikagaiek —hau da, mikrobiologikoki oso galkorrak ez direnek eta osasunerako berehalako arriskurik ez dutenek— «lehentasunezko kontsumo data» adierazi behar dute. Kasu horietan, elikagaiaren baldintzak ez dira egokiak mikroorganismoak garatzeko, bai haren osaeragatik (adibidez, hezetasun gutxi dutelako, gailetekin gertatzen den bezala),
|
bai
kontserbazio tratamenduren bat jasan dutelako (adibidez, zainzuri kontserban, esterilizazioko tratamendu termiko bat eta ontziratze hermetiko bat aplikatu baitzaie). Xehetasun garrantzitsu bat:
|
2021
|
|
Pio XII.a berrurbanizatzeko proiektuak ikuspuntu teknikoa, funtzionala eta ekonomikoa uztartu ditu, bai eraikuntza fasean,
|
bai
kontserbazio eta ustiapen fasean. Era berean, parte hartzeko egituraketa izango du hasieratik; izan ere, merkatarien, bizilagunen, auzoko elkarteen eta abarren proposamenari irekiko zaio, eta horien ekarpenak azken proiektuan txertatuko dira, inplikatutako udal arlo eta zerbitzuek (Lorategiak, Mugikortasuna, Proiektuak, Herritarren Segurtasuna...) osatutako talde tekniko batek baliozkotu ondoren.
|