2002
|
|
Krisi honi esker, gora egin du jatorri izendapeneko ganadu produkzioak eta marka
|
askok
haragiaren trazabilitatearen aldeko apustua egin dute, kontsumitzaileak abeltzainaren izena, abelburuaren arraza, non hazi den, nola elikatu eta hazi den eta abar jakin dezan.
|
2005
|
|
Haragiaren eratorria denez, saltxitxek, printzipioz, balio biologiko handiko proteina iturri ona izatea. Ez baina, askotan, ehun
|
askoko
haragia erabiltzen da. konjuntiboa (tendoiak, kartilagoak, nerbioak…) kolageno izeneko proteina aberatsa, balio biologiko txikikoa funtsezko aminoazido guztiak ez izateagatik.
|
|
Bitxia da jakitea laguntzeko egiten diren goarnizio
|
asko
haragi platerek pertsonei erreferentzia egiten dieten izenak dituzte garrantzitsuak dira, eta antzinako sukaldariek prestatzen zituzten. zer eremu edo herrialdetan egiten diren adierazten dute.
|
2007
|
|
Izen horrekin asmatzen da zer produktuk osatzen duten dieta bat edo bestea: haragia eta gozoa, koipetan eta gozokietan aberatsagoa dena, mota
|
askotako
haragiak (txerria, oilaskoa, hegaztia, arkumea eta txahalkia, ganbak, itsasoko eta itsaskiko arraina, postre gozoak, gozokiak, gozokiak, ogia eta esnea) nagusi dituen elikadura. «Soja eta begetal»en profila landare, sojarekin egindako produktu eta ur gezako arrain aniztasun handia duen dieta litzateke.
|
2008
|
|
batzuek haragia eta arraina adina proteina dituzte, dio FAOk. Lehortuta,
|
askotan
haragiak eta arrain gordinek halako bi proteina izaten dituzte. Eta larba fasean, batzuk koipetan aberatsak dira eta bitamina eta mineral garrantzitsuak dituzte.
|
2009
|
|
Mikroorganismoen eta antioxidatzaileen aurkako propietateak dituen formulazio bat garatu da, produktuak eraldatzeko prozesuari ia eragiten ez diona eta kontserbatzaile kimikoen antzeko emaitzak lortzen dituena. Era
|
askotako
haragi produktuetan (txorizo freskoa, urdaiazpiko egosia eta patea) duen eraginkortasuna egiaztatu da, eta emaitza onak izan dituzte denek. Produktu kimikorik gabe Ikerketa, “Nochemfood” europar proiektuaren barruan (produktu kimikorik gabeko elikagaietarako gehigarri berriak bilatzeari buruzkoa, produktu naturaletan oinarrituak), azterketa fase hauen bidez egin da:
|
|
Koipe
|
askoko
haragietan kolesterola asimilatzen duten bakterioak gehitzeak produktu osasungarriagoak ekarriko lituzke
|
2010
|
|
|
Askotan
haragi zati handiak labean erretzen direnean, esaterako 10 kiloko indioilar bat, zukutsua eta biguna gera dadin haragian xiringa batekin likido urtsua injektatzen da (ardoa, saltsak, salda, koñaka?) labean sartu baino lehen. Era berean, zapore gutxiko haragiak direnean edo ehizakiak, zein nahiko gogorrak diren, labean erre baino lehen askotan marinatzen dira (ikusi 4 gaia).
|
|
Igoera horiek muskuluaren pH-a jaistea eragiten dute móremaren ondorengo lehen orduan. pH-a azkar jaisten bada, kanalaren tenperatura gorputz sakrifikatua oraindik handia denean (38ºC inguru), muskulu proteinak desnaturalizatu egiten dira eta ura asko atxikitzen da. Emaitza
|
askoz
haragi argiagoa, bigunagoa eta exudatiboagoa da, PSE izenekoa (“pale, soft and exudative”). Aitzitik, animaliaren estresa zenbait orduz luzatzen bada intentsitate konstantearekin, glikogeno kantitatea oso handia da, eta, beraz, pH-a ez da jaisten post mortasean.
|
2015
|
|
Haizea baretu da, eta bi txalupak mendebalderantz abiatu dituzte arraunlariek. Balea bat harrapatzeko asmoa dute, horrek emango baitie egun
|
askotarako
haragia eta, dagoeneko, badira horren beharrean.
|
2018
|
|
Patogenoak arruntak dira haragi gordinean, albaitariak gainbegiratu gabe prestatutako etxeko dietetan hazten den arriskua. Raw janariaren (gordinaren), BARF dietaren (bones and raw food diet) edo elikagai gordinen joera dela eta, bi urtez behin egiten diren maskoten jabe
|
askok
haragia, hezurrak eta izoztuta saltzen diren beste organo batzuk bilatu behar izan dituzte. Elikagai horiek, desizoztu ondoren, katiluei eta felidoei eskaintzen zaizkie, maskota motako dieta bat emateko.
|
2019
|
|
Jaki frijitu gehiegi jaten dute etxean; beraz, eskolan ez dira komeni.
|
Askotan
haragiaren ordez san jakoboa edo kroketak ematen dizkiete. Etxean jaten badituzte, beharrezkoak dira eskolan?
|
2020
|
|
Konfinamenduaren lehen astean, goraldiak erregistratu ziren haragi freskoaren kontsumoan, 2019ko aldi berarekin alderatuta, eta% 20 baino gehiago hazi ziren oilasko eta txerri haragia, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren' Etxeko kontsumoaren azterketa' ren arabera. Ardi haragia izan ezik(% 25 gutxiago saldu zen), supermerkatu
|
askotako
haragi sailak erabat hutsik geratu ziren. Haragia aukera osasungarria da?
|
2021
|
|
Hain zuzen ere, ekonomia da klima aldaketari aurre egiteko «oztoporik handienetako bat». Elikagaien kasuan, esaterako, azken urteotan ikerketa
|
askok
haragiaren ekoizpenak ingurumenean duen eragin kaltegarria frogatu duten arren, «haragia ez jatearen aldeko ideiak baztertu egiten direla» dio adituak: «Haragia eta esnekiak ekoizten dituen elikagaien industriak indar handia du, eta gobernuek enpresa horien interesak babesten dituzte».
|
2022
|
|
eltzekaria eta entsalada: Potajeak Egosi ur hotzarekin, ontzeko beste elementu batzuekin (tipula, porrua, azenarioak, piper berdea, txorizo piperra…) eta goarnizioarekin(
|
askotan
haragi konposizioa izaten du), hala nola txorizo zati bat, hirugiharra edo saiheskia (ahal bada, ontzutua). Honek ukitu berezia ematen dio eltzeari.
|