Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2002
‎Krisi honi esker, gora egin du jatorri izendapeneko ganadu produkzioak eta marka askok haragiaren trazabilitatearen aldeko apustua egin dute, kontsumitzaileak abeltzainaren izena, abelburuaren arraza, non hazi den, nola elikatu eta hazi den eta abar jakin dezan.
2005
‎Haragiaren eratorria denez, saltxitxek, printzipioz, balio biologiko handiko proteina iturri ona izatea. Ez baina, askotan, ehun askoko haragia erabiltzen da. konjuntiboa (tendoiak, kartilagoak, nerbioak…) kolageno izeneko proteina aberatsa, balio biologiko txikikoa funtsezko aminoazido guztiak ez izateagatik.
‎Bitxia da jakitea laguntzeko egiten diren goarnizio asko haragi platerek pertsonei erreferentzia egiten dieten izenak dituzte garrantzitsuak dira, eta antzinako sukaldariek prestatzen zituzten. zer eremu edo herrialdetan egiten diren adierazten dute.
2007
‎Izen horrekin asmatzen da zer produktuk osatzen duten dieta bat edo bestea: haragia eta gozoa, koipetan eta gozokietan aberatsagoa dena, mota askotako haragiak (txerria, oilaskoa, hegaztia, arkumea eta txahalkia, ganbak, itsasoko eta itsaskiko arraina, postre gozoak, gozokiak, gozokiak, ogia eta esnea) nagusi dituen elikadura. «Soja eta begetal»en profila landare, sojarekin egindako produktu eta ur gezako arrain aniztasun handia duen dieta litzateke.
2008
‎batzuek haragia eta arraina adina proteina dituzte, dio FAOk. Lehortuta, askotan haragiak eta arrain gordinek halako bi proteina izaten dituzte. Eta larba fasean, batzuk koipetan aberatsak dira eta bitamina eta mineral garrantzitsuak dituzte.
2009
‎Mikroorganismoen eta antioxidatzaileen aurkako propietateak dituen formulazio bat garatu da, produktuak eraldatzeko prozesuari ia eragiten ez diona eta kontserbatzaile kimikoen antzeko emaitzak lortzen dituena. Era askotako haragi produktuetan (txorizo freskoa, urdaiazpiko egosia eta patea) duen eraginkortasuna egiaztatu da, eta emaitza onak izan dituzte denek. Produktu kimikorik gabe Ikerketa, “Nochemfood” europar proiektuaren barruan (produktu kimikorik gabeko elikagaietarako gehigarri berriak bilatzeari buruzkoa, produktu naturaletan oinarrituak), azterketa fase hauen bidez egin da:
‎Koipe askoko haragietan kolesterola asimilatzen duten bakterioak gehitzeak produktu osasungarriagoak ekarriko lituzke
2010
Askotan haragi zati handiak labean erretzen direnean, esaterako 10 kiloko indioilar bat, zukutsua eta biguna gera dadin haragian xiringa batekin likido urtsua injektatzen da (ardoa, saltsak, salda, koñaka?) labean sartu baino lehen. Era berean, zapore gutxiko haragiak direnean edo ehizakiak, zein nahiko gogorrak diren, labean erre baino lehen askotan marinatzen dira (ikusi 4 gaia).
‎Igoera horiek muskuluaren pH-a jaistea eragiten dute móremaren ondorengo lehen orduan. pH-a azkar jaisten bada, kanalaren tenperatura gorputz sakrifikatua oraindik handia denean (38ºC inguru), muskulu proteinak desnaturalizatu egiten dira eta ura asko atxikitzen da. Emaitza askoz haragi argiagoa, bigunagoa eta exudatiboagoa da, PSE izenekoa (“pale, soft and exudative”). Aitzitik, animaliaren estresa zenbait orduz luzatzen bada intentsitate konstantearekin, glikogeno kantitatea oso handia da, eta, beraz, pH-a ez da jaisten post mortasean.
2015
‎Haizea baretu da, eta bi txalupak mendebalderantz abiatu dituzte arraunlariek. Balea bat harrapatzeko asmoa dute, horrek emango baitie egun askotarako haragia eta, dagoeneko, badira horren beharrean.
2018
‎Patogenoak arruntak dira haragi gordinean, albaitariak gainbegiratu gabe prestatutako etxeko dietetan hazten den arriskua. Raw janariaren (gordinaren), BARF dietaren (bones and raw food diet) edo elikagai gordinen joera dela eta, bi urtez behin egiten diren maskoten jabe askok haragia, hezurrak eta izoztuta saltzen diren beste organo batzuk bilatu behar izan dituzte. Elikagai horiek, desizoztu ondoren, katiluei eta felidoei eskaintzen zaizkie, maskota motako dieta bat emateko.
2019
‎Jaki frijitu gehiegi jaten dute etxean; beraz, eskolan ez dira komeni. Askotan haragiaren ordez san jakoboa edo kroketak ematen dizkiete. Etxean jaten badituzte, beharrezkoak dira eskolan?
2020
‎Konfinamenduaren lehen astean, goraldiak erregistratu ziren haragi freskoaren kontsumoan, 2019ko aldi berarekin alderatuta, eta% 20 baino gehiago hazi ziren oilasko eta txerri haragia, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren' Etxeko kontsumoaren azterketa' ren arabera. Ardi haragia izan ezik(% 25 gutxiago saldu zen), supermerkatu askotako haragi sailak erabat hutsik geratu ziren. Haragia aukera osasungarria da?
2021
‎Hain zuzen ere, ekonomia da klima aldaketari aurre egiteko «oztoporik handienetako bat». Elikagaien kasuan, esaterako, azken urteotan ikerketa askok haragiaren ekoizpenak ingurumenean duen eragin kaltegarria frogatu duten arren, «haragia ez jatearen aldeko ideiak baztertu egiten direla» dio adituak: «Haragia eta esnekiak ekoizten dituen elikagaien industriak indar handia du, eta gobernuek enpresa horien interesak babesten dituzte».
2022
‎eltzekaria eta entsalada: Potajeak Egosi ur hotzarekin, ontzeko beste elementu batzuekin (tipula, porrua, azenarioak, piper berdea, txorizo piperra…) eta goarnizioarekin( askotan haragi konposizioa izaten du), hala nola txorizo zati bat, hirugiharra edo saiheskia (ahal bada, ontzutua). Honek ukitu berezia ematen dio eltzeari.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia