Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2003
‎Beraz, komeni da jakitea zer segurtasun jarraibide eta kontserbazio arazo izan daitezkeen. Gurinaren arriskuak Beste edozein elikagaik bezala, gurina kontsumitzeak zenbait arrisku dakartza berarekin, horietako asko gantz osagaiarekin lotuak. Osaera horren ondorioz, gantzekiko afinitatea duten substantzien maila, hala nola pestizida batzuena, beste animalia produktu batzuetan baino handiagoa izan daiteke.
2006
‎Kopuru hori handiagoa izaten da, batez ere kopuru horri hestebeteak bezalako produktuak gehitzen badizkiogu. Haragi produktuek askoz gantz gehiago izaten dute. Urdaiazpiko onduari dagokionez, gantza muskulu barnekoa baino kanpokoagoa izaten da, eta horrek esan nahi du jende askok kanpoko gantz geruza kentzen duela.
2007
‎Dieta honetan askoz gantz saturatu gutxiago jaten dute: heren bat baino ez.
2009
‎Norberak ere badu modua etxean gantzak gutxitzeko (haragiek ageri dutena ebaki liteke, hegaztien azala kendu, jakiak frijitu beharrean labean prestatu, esne eta gazta gaingabetuak erosi...), baina askotan gantzak jakiari ematen dion zapore eta testura horixe maite izaten du jendeak.
2011
‎Ogia zapore motel, lehor eta zurruneko elikagaia da, eta ezaugarri egokiak ditu beste elikagai koipetsuago eta gustukoago batzuen euskarri izateko. Elikagai horietatik askok gantz asko dute (gurina, saltsak, maionesa, pateak, hestebeteak, etab.).). Ogiarekin batera modu tradizionalean kontsumitzen diren elikagai horien kaloria ekarpena ogiari emandakoa baino askoz handiagoa da.
2014
Askoz gantz gutxiago izaten dute, ez delako oliorik erabiltzen horiek kontserbatzeko; hortaz, oso aukera onak dira kaloriak edo gantzak kontrolatu behar dituztenentzat.
2015
‎Semaforo nutrizionalean (ikus taula) ageri den bezala, maionesak, saltsa arrosak eta saltsa minak (antzera gertatzen da alioliarekin ere) askoz gantz gehiago dute gainerako saltsek baino, neurri bereko errazioak alderatuta.
2016
‎Tunidoek ugari ematen dituzte balio biologiko handiko proteinak eta omega asko gantz azidoak, zeinak lagundu egiten baitute odoleko kolesterola eta triglizeridoak murrizten
Askoz gantz gutxiago izaten dute, ez baita oliorik erabiltzen horiek kontserbatzeko; hortaz, oso aukera onak dira kaloriak edo gantzak kontrolatu behar dituztenentzat.
2020
‎Espezialitateetako ogiek zuntz asko dute (%8 inguru), baina, bestalde, ogi zuriak eta integralak baino gatz gehiago dute (%1, 2 inguru). Gainera, osagaien arabera, gantz eta proteina kopuru handia izan dezakete (adibidez, haziak badituzte, seguru asko gantz proportzioa nahiko handia izango da), eta hori kontuan hartu behar da, batez ere kaloria ekarpena dela eta. Azken finean, aukera ona izateko, ogiak baldintza hauek bete lituzke:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia