Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2008
‎Gorde lapikoa sukaldeko trapu batekin eta sutatik kanpo, arroza lehortzen amaitu eta solte gera dadin, baina ez da estaltzen, 5 minutu inguruko atsedena hartuko du. Zartagin batean olio bero askorekin frijitu arrautzak su bizian. Zuringoa gatzatua, harroa eta puntillitekin dagoenean eta gorringoa estaltzen duen mintza zurixka denean lortzen da arrautzak egosteko punturik onena.
2009
‎Arrautzak, hala ere, nahiko olio gutxi hartzen du, eta berdin izaten da olio askorekin frijituta ere.
2010
‎Jakia bero den koipe kantitate gutxitan sartuz (1 mm-ko koipe geruza) guztiz edo apur bat kozinatzea da. Egosketa metodo hau azkarra da eta koipe gutxi erabiltzen denez, askotan frijitze txikia ere deitzen zaio. Gaur egun puri purian dagoen txinatarren «wok» teknikaren antzekoa da (stir fry ingelesez).
2011
‎Isatsak zuritu eta entsalada batera edo itsaski koktel batera bota daitezke, saltsa arrosa pixka batekin eta letxuga orri batzuekin, fruta zatitxoekin, sagarra, udarea, anana edo granada pikorrak. Andaluzian oso ohikoa da ganbak birrineztatzea, arrautza eta ogi birrinduan pasatzea eta zartaginean olio bero askorekin frijitzea, kanpoaldea kurruskatuta eta barrualdea kozinatuta gera dadin. Ganbak baratxuriarekin itsaskia prestatzeko beste modu bat da.
‎Ez da beharrezkoa arroza gordinik hatz batean gorritzea egosi aurretik, ezta gehiegi erabiltzea ere tomate saltsetan. Xerrak ere ez dira olio askoan frijitutako aberatsagoak, ezta antxorik zaporetsuenak ere. Lehen olioa luxua izan zen, gaur egun eskuragarria da eta luxua gehiegikeriarik gabe baliatzea da.
2012
‎Arrautza irinetan pasatuz gero, urpean geratu behar dute. Aldi berean elikagai asko frijitzea saihestu behar da, olioaren tenperatura jaitsi eta frijitzeko prozesu desegokia gertatzen baita. Uretan aberatsak diren elikagaiak, hala nola arraina, irin, arrautza edo ogi birrinduarekin estaltzea komeni da.
2021
‎Kontu handiz erre ez daitezen, zartaginean buelta eman eta atera. Asko frijituz gero, olioa aldatzea komeni da, irina eta arraina ez erretzeko. Pasta iparraldeko antxoekin Egosi nahi duzun pasta, espagetiak, makarroiak, lastotxoak…. Ondoren, moztu oliba beltz hezurgabeak laurdenetan, xukatu kontserbako antxoak erditik luzetara, eta, ondoren, moztu zati ertainetan.
2022
‎orea mozten dugunean, bi muturrak lotuko ditugu. Ez dira txurro asko frijitu behar aldi berean, eta aparailuarekin irauli behar dira bi aldeetatik kozinatzeko. Frijituta eta gorrituta daudenean, xukadera batean jartzen dira, frijitutako gehiegizko koipea kentzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia