2005
|
|
Postrerako, jogurta edo fruta pieza aukera ona da, eta ez da ahaztu behar hartualdiari dagokion ogia. – Tarteka glukosa
|
askoko
edari energetiko bat hartzea erregularrak, bazkariaren bukaeratik proba hasi arte. Hortik odoleko glukosa maila konstante mantentzen da, eta, hala, saihestu egiten da hipogluzemia agertzea.
|
2007
|
|
14 edo 15 urterekin, %29k edaten dute, eta 16 eta 18 urte artean, %71k. 18 urte betetzen dituztenean, hau da,
|
askorentzat
edari horiek ezagutzen hasteko adina, %81ek badu ohitura garagardoak, ardoak edo kopa bat hartzeko. Substantzia horiek kontsumitzen dituzten emakume gutxiago ere ez dago.
|
2010
|
|
Lan hori “Molekular Nutrition and Food Research” aldizkarian argitaratuko da, eta helburua zen zehaztea ea iturri desberdinetatik datozen estraktuak nahastuta dituen edari batek organismoarentzat beharrezkoak diren konposatu fenolikoak eman ditzakeen, kontsumitzailearentzat formula “erosoagoa” erabilita. Ikerketa horretarako, 10 boluntario osasuntsuk polifenol
|
askoko
edaria hartu eta 24 ordura, plasma eta gernu laginak aztertu zituzten. Ikertzaileek jatorrizko osagai polifenolikoen eta haien metabolitoen xurgapena eta metabolismoa aztertu zituzten.
|
|
Egunean 0,35 litro edatea %15 handitzen zen 2 motako diabetesaren arriskua. “Aldez aurreko azterketa
|
askok
edari azukretsuen eta diabetes arriskuaren arteko erlazioa aztertu dute. Gehienek elkarte positiboak aurkitu dituzte, baina gure azterlanak, dauden lanen bilduma bat izanik, arriskuaren larritasunaren eta ebidentzien sendotasunaren irudi orokorra ematen du”, adierazi zuen Vasanti Malik ikerketaren arduradunak.
|
|
janari osasungarria kontsumitzen dutenen taldea (374), gantz gutxiko produktuak (332), haragia, frijituak eta alkohola (693), gosariko zerealak (386), zereal finduak (458) eta azkenburukoak (339). Janari osasungarria kontsumitzen zutenen artean, gantz gutxiko produktuak, fruta, osoko zerealak, oilaskoa, arraina eta barazkiak jaten zituzten; haragia, frijituak, gozokiak, kaloria
|
askoko
edariak eta gantz erantsiak, berriz, gutxi. Bitartean, gantz esnekiak kontsumitzen zituen taldeak izozki, gazta, esne oso eta jogurt asko kontsumitzen zituen, baita oilasko, koipe gutxiko esneki, arroz eta pasta gutxi ere.
|
2011
|
|
Gure lekukoen gazte denporan, hainbat etxetan txakolina eta sagardaoa egiten zan hondino. Ardaoak estimazino handiagoa eukan19, baina gitxi
|
asko
edari biok edaten ziran etxeetan.
|
2013
|
|
Zenbat eta alkohol gutxiago, hobe. Puntu honen garrantzia dela eta (eta autore
|
askok
edari alkoholdunak «elikagai» gisa hartzeari uko egiten diotela), gehiago zabaldu da jarraian. Alkohola eta bularreko minbizia Edari alkoholdunen eta minbiziaren arteko harremana eztabaidaezina da.
|
|
Errezeta
|
askok
edari alkoholdunak barne hartzen dituzte, baina gehienetan erraz eta modu eraginkorrean ordezka daitezke
|
2014
|
|
New Yorkeko kasua ekarri du gogora: azukre
|
askoko
edariak galarazi egin zituen alkateak, eta jendea oldean atera zen protestara. «Esaten zuten bazekitela zer hartzen ari ziren.
|
2016
|
|
Ur
|
asko
edarietan.
|
2022
|
|
Hura zen hura bufet dotorea eta goxoa! Mota
|
askotako
edariak, Cava eta xanpaina errege, plastikozko edalontzietan banatzen zituzten. Lorategiaren erdiko gunea libre zegoen une hartan eta bestaldean etxeko negutegiaren ondoan oholtza altu bat jarria zuten.
|
|
Ura gasarekin eta gasik gabe berdin hidratatzen da, eta haren mineral edukia ez dago gasaren mende, uraren konposizioaren mende baizik oinarri gisa erabiltzea. Ikerketa batzuen arabera, gasdun edariak digestioa hobetu dezakete Horietako
|
asko
edari karbonatatuen industriak finantzatutako azterketa txikiak dira. Desabantailak gasak uraren pH-a murrizten du azidoago bihurtuz, eta hortzetako esmaltea higatzea, maiz eta janaririk gabe kontsumitzen bada. Beste efektu bat hantura sentsazioa gasaren eraginez.
|
|
Euskarazkoak ez du adiera peioratibo hori. Egun, era
|
askotako
edariak ez ezik, bertan edo kanpoan kontsumitzeko janariak ere prestatu eta zerbitzatu ohi dituen establezimendu publikoa da. Orain lau bat mila urte baziren tabernak Egipton, behintzat.
|
2023
|
|
Eta maiz egiten dute, Anibes de 2017 txostenean agertzen den bezala: egunero 50 gramo azukre inguru hartzen dituzte, eta horietako
|
asko
edari horietatik datoz (haurren %18 eta nerabeen %30). Freskagarrien BEZa igotzeak, gutxienez, kontsumoa murriztu du, batez ere adingabeak dituzten etxeetan.
|