2010
|
|
Horretarako, Nutrizioaren Behatokia eta obesitatearen azterketa sortzea aurreikusten da. Behatokiak
|
Espainiako
populazioaren nutrizio egoeraren eta obesitatearen zifren aldizkako azterketak egingo ditu. Gainera, loditasunagatiko bereizkeria debekatzen du legeak lehen aldiz.
|
2012
|
|
Javi Vte Rejas Nola jaten dugu espainiarrok? Espainiako lehen Elikadura Dietetikoari buruzko Inkesta Nazionalean (AESAN) argitaratu berri diren emaitzek
|
Espainiako
populazioaren nutrizio egoeraren berri ematen dute. Gainera, azterketak erakutsi duenez, etxetik kanpo maiz jaten dugu (inkestatuen %6, 5ek bakarrik ez du janaririk egin etxetik kanpo azken urtean, eta gainerakoek hilean 6 aldiz), eta susmatzen zen datu bat eman du, baina harrigarria da:
|
2019
|
|
Arazo hori, gainera, gero eta handiagoa da.
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio eta Elikadura Ohituren Azterketaren arabera (ENPE), EROSKI Fundazioak bultzatuta, 6 eta 9 urte bitarteko haurren obesitate tasa %22, 8 igo zen 2000z geroztik. Beraz, lotura estua dago haurren obesitatearekin eta haurrek pantailen aurrean ematen dituzten orduekin (astean 6,79 ordu, «kaxa tontoa» baino 3,56 gehiago, gailu elektronikoekin jolasteko).
|
2020
|
|
Hain zuzen, Obesitatea Aztertzeko Espainiako Elkarteak (SEEDO) egindako bizi ohiturei buruzko azken inkestaren arabera, espainiarren% 77k egunero egiten ditu hiru otordu horietako batzuk etxetik kanpo, eta ehuneko hori% 90eraino igotzen da gosariaren kasuan.
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio eta Elikadura Ohiturei buruzko Azterlanak (ENPE), EROSKI Fundazioko Elikadura Eskolak sustatuak, beste txosten bat egin du, eta haren arabera, eguerdian eta gauetan familia osoaz gozatzen dugu, baina ez goizetan. Asteburuetan, edozein otordu familian egiten da gehienbat, eta aitona amonekin, osaba izebekin eta lehengusu lehengusinekin, gure kultura mediterraneoak eragin handia baitu.
|
|
joera Mendebaldean sortu zen II. Mundu Gerraren ondoren, elikaduraren teknologia nagusitzen hasi zenean herritarren errezeta liburuen eta produktu freskoen gainean, eskala handian jangarri oso merkeak garatuz. Ohitura horrek areagotu egin ditu obesitate zifrak —Espainian, 25 eta 64 urte bitarteko populazioaren %60, 9k gehiegizko pisua edo obesitatea du, EROSKI Fundazioaren
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio Inkestaren (ENPE) arabera—, eta osasun langileek dieta ez orekatuak aipatzen dituzte, gatz eta azukre askeko elikagaiek osatuak, elkartutako patologia gehienen erantzule baitira. Zabor janaria:
|
|
Hurrengo asteetan, horien guztien errepasoa egingo dugu, eta, gainera, Espainiako biztanleek eguneko hiru otorduetan dituzten ohiturei buruzko datuak emango ditugu. EROSKI Fundazioaren Elikadura Eskolako
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio eta Elikadura Ohituren Azterketa jasotzen du.
|
|
Halaxe azaltzen du Víctor Pérez Samaniego Valentziako Unibertsitateko katedradunak eta Jarduera Fisikoa, Hezkuntza eta Gizartea (AFES) ikerketa taldeko kideak. Ikerketa talde horrek, hain zuzen, jarraibide batzuk diseinatu zituen, Gorputz Hezkuntzako irakasleak eta ikasleak pandemia garaietan ahalik eta hobekien lan egiten jarrai dezaten, hiru eta zortzi urte bitarteko haurren %40k obesitatea edo gehiegizko pisua duten herrialde batean,
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio Azterlanaren (ENPE) azken datuen arabera. Hori bai, ikastetxe bakoitzera egokitu liratekeen aholku orokorrak dira, guztiek espazio eta errealitate desberdinak baitituzte, dio Pérez Samaniegok.
|
2021
|
|
Gainera, hazten ari den joera da.
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio Azterketaren (ENPE) datuen arabera, EROSKI Fundazioak sustatua, Espainian 25 urtetik beherakoen obesitatearen prebalentzia %3 eta %5 bitartean hazi da, adin taldearen arabera. Osasunaren Mundu Erakundearentzat (OME), Europako handienetakoa da, Grezia eta Italiaren atzetik.
|
|
Hiru eta zortzi urte bitarteko Espainiako haurren ia erdiek obesitatea edo gehiegizko pisua dute. Zifra kezkagarriak erakusten ditu EROSKI Fundazioak sustatutako'
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio eta Elikadura Ohituren Azterketak'. Arazo horretan bat egiten dute baldintza genetikoek, adingabearen inguru obesogenikoak, sedentarismo gero eta handiagoak eta, jakina, dieta osatzen duten elikagaien aukeraketa desegokiak.
|
|
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio eta Elikadura Ohituren Azterlanaren arabera (ENPE), EROSKI Fundazioaren Elikadura Eskolak sustatua, espainiarrok bakarrik gosaltzen dugu, baina bazkaldu eta, batez ere, familian gehiago afaltzen dugu. Une horiek elkarrekin gozatzeko aprobetxatzeak onura asko dakarzkie bai haurrei bai gurasoei, eta tresna bat gehiago da haurren obesitateari etxetik aurre egiteko.
|
|
Esperientzia hark onarpen handia izan zuen irakasle eta ikasleen artean. Bi urte geroago, EROSKI Fundazioak Espainian egin den azterketa zabalena bultzatu zuen, autonomia erkidego bakoitzean gehiegizko pisuaren eta haurren obesitatearen prebalentzia zehazteko;
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio Inkesta, Elikadura Ohiturei eta Populazioaren Nutrizio Egoerari buruzkoa (ENPE). “Azterketa horren ondorioek erakutsi zuten bide onetik gindoazela, eta adierazi zuen gehiegizko pisua eta haurren obesitatea osasun publikoko arazo larriak direla.
|
2023
|
|
%23k gehiegizko pisua eta %17, 3k gizentasuna, azken zifra ofizialen arabera. Espainian, 25 urtetik beherakoen obesitatearen prebalentzia %3 eta %5 bitartean hazi da, adin taldearen arabera, EROSKI Fundazioak sustatutako
|
Espainiako
Populazioaren Nutrizio Azterketaren (ENPE) arabera. Murtzia, Kanariak eta Andaluzia dira haurren obesitatearen zifrarik altuenak dituzten autonomia erkidegoak; Nafarroan eta Aragoin, gutxien, haurren obesitatearen maparen arabera.
|