Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 19

2001
‎Lucas Domínguez proiektuaren koordinatzaileak azaldu zuenez, txertoa lortzeko jarraitu zuten prozedura honako hau izan zen: gaixotasuna eragin zuten bakterioak identifikatu ondoren, autotxertoak prestatu ziren gaixotasuna prebenitzeko, eta, hala,% 100 gutxitu zen kontsumitzaileari esnea edo beste produktu eratorri batzuk erabilita irits dakizkiokeen antibiotikoen erabilera. Halaber, Domínguezek adierazi zuen ardiaren esne ekoizpena %25 handitzeaz gain, bai esnean bai gaztan, osasun kalitate hobea lortu zela, mastitisa eragiten zuten bakterioak ezabatzean.
‎gaixotasuna eragin zuten bakterioak identifikatu ondoren, autotxertoak prestatu ziren gaixotasuna prebenitzeko, eta, hala,% 100 gutxitu zen kontsumitzaileari esnea edo beste produktu eratorri batzuk erabilita irits dakizkiokeen antibiotikoen erabilera. Halaber, Domínguezek adierazi zuen ardiaren esne ekoizpena %25 handitzeaz gain, bai esnean bai gaztan, osasun kalitate hobea lortu zela, mastitisa eragiten zuten bakterioak ezabatzean. “Esneak, gainera, industria kalitate hobea du (gaztaren fabrikazioan etekin handiagoa ematen du), eta kontsumitzailearengana iristen diren produktuak lehiakorragoak, osasungarriagoak eta kalitate hobekoak izatea lortzen da”, erantsi zuen.
2004
‎Ekoiztearen forma eta, ondorioz, bakterio edukia desberdinak dira. Beraz, Nekazaritza Ikerketako Institutu Nazionaleko (INRA) ikertzaile horiek metodologia bat garatu zuten bakterioen profil genetikoa lortzeko, eta emaitzak erreferentziako datu base batekin konparatu zituzten, 150 bakterio ingururekin. Analisiek gazten barrualdearen eta kanpoaldearen arteko desberdintasunak erakutsi dituzte (kanpoan bakterio espezie gehiago daude), eta orain arte aurkitutako espezie batzuk ez dira inoiz identifikatu gaztan ohiko metodoekin.
2008
‎Garbiketa biokimikoa Zientzialariek eredutzat hartu zuten “Rhizobium” ren eta trébolaren arteko sinbiosiaren azterketa. Horri esker, argi eta garbi identifikatu zuten funtzio zehatz hori betetzen duten proteina eta genea, eta ikusi zuten bakterioak sustraiko ileak kolonizatzen dituela, kurbatu eta harrapatzen dituztela. Mateosen taldeak entzimaren arazketa biokimikoa egin zuen, eta nola jarduten zuen ikusi zuen.
2009
‎Haien autoreek, nazioarteko ikertzaile talde batek, adierazi zuten animaliak eta haien hondakinak behar bezala tratatzeko neurri urriek infekzio biriko eta bakterialen arriskua areagotzen zutela baserritarren eta haien familien artean. Hala, kalkulatzen zuten bakterioek biziraun dezaketela bi eta hamabi hilabete bitartean tratatu gabeko hondakinetan eta birusek hiru eta sei hilabete bitartean. Era berean, ikertzaileek simaurraren euliak gaixotasun bektore (transmisore) gisa aipatzen zituzten.
‎Hala, esperimentu espazial horren bidez, ikertzaileek jakin ahal izan zuten fluido baten zizailatze efektu gisa ezagutzen den indar mekaniko batek (fluido bat gainazalean igarotzen denean egiten den mugimenduak) eragin erabakigarria izan zezakeela salmonelaren infekzio ahalmenean. Ikerlanean, zientzialariek ikusi zuten jarduera desberdineko 167 generen arteko aldea zegoela espaziora bidaiatu zuten bakterioetan, eta hori egin ez zuten bakterioekin konparatu zuten. Bakterio espazialek geneak aldatu zituzten, eta espazioan mutatu ziren, eta agresiboagoak bihurtu ziren.
‎Hala, esperimentu espazial horren bidez, ikertzaileek jakin ahal izan zuten fluido baten zizailatze efektu gisa ezagutzen den indar mekaniko batek (fluido bat gainazalean igarotzen denean egiten den mugimenduak) eragin erabakigarria izan zezakeela salmonelaren infekzio ahalmenean. Ikerlanean, zientzialariek ikusi zuten jarduera desberdineko 167 generen arteko aldea zegoela espaziora bidaiatu zuten bakterioetan, eta hori egin ez zuten bakterioekin konparatu zuten. Bakterio espazialek geneak aldatu zituzten, eta espazioan mutatu ziren, eta agresiboagoak bihurtu ziren.
‎Zientzialariek ikusi zuten nutrizio gabeziako egoera batean, “Vibrio choleare” bakterioak, gizakiengan kolera eragiten duenak, orain arte ezagutzen ez zen bide bat eragiten duela, D aminoazidoen ekoizpena bultzatzen duena, besteak beste, D Metioninarena. Ikertzaileek frogatu ahal izan zuten bakterioek D aminoazidoak sortzen dituztela peptidoglikanoaren ekoizpena errazteko; polimero hori da bakterioen zelula pareten osagai nagusia. D aminoazido arraro horiek peptidoglikanoen osaera, kantitatea eta indar zehatza zehazten laguntzen dute zelula paretak eraikitzean, eta bakterioek erabiltzen duten tresna komuna izan daitezke, aldatzen diren ingurumen baldintzetara egokitzen laguntzeko.
‎Gainera, makroesferak bi milimetroko diametroak direnez, arrainentzat ikusgai daude, “jaten laguntzen duen gertaera”, azaldu zuen Alarcónek. Formula horren eraginkortasuna egiaztatzeaz gain, adituek frogatu zuten bakterioak egonkor mantentzen direla esfera berri horietan, %90eko eraginkortasunarekin, eta hilabetez baino gehiagoz hozten badira. Giro tenperaturan ere gorde daitezke denbora askoan, eta %70eko eraginkortasunari eusten diote.
2010
‎Horietako lauk A/ H1N1 birusa dutela baieztatu dute eta bosgarrenak A/ H3N2 gripearen birusa. Kasu horietatik, A/ H1N1en bidezko infekzio kasu bakar batek ez zuen ZIUn onarpenik behar izan, eta, orain arte eskuragarri zegoen informazioaren arabera, hiru kasuk ez zuten inolako arrisku faktorerik, guztiek garatu zuten pneumonia, hiruk izan zuten bakterio koinfekzioa, bi arnas distres akutuaren sindromea eta organo anitzeko hutsegitea. Azaroaren 28tik abenduaren 4ra bitarteko astean (azken astean), 100.000 biztanleko 22,71 kasuk izan dute gripearen intzidentzia tasa orokorra, denboraldirako ezarritako oinarrizko atalasearen azpitik oraindik ere.
2011
‎Horietako batek jaso du alta. Alemaniako agintariek atzo jakinarazi zuten bakterioarekin kutsatutako beste hiru pepino detektatu zituztela. Mecklenburgo Caromeraniako Estatu federatuko Kontsumitzailea Babesteko ministroak, Till Backhaus ek, azaldu zuen barazkiak ausazko lagin hartze baten ondorio direla, elikadura dendetan eta jatetxeetan egiten dena.
2012
‎Bassler bakterioen komunikazioa ikertzen hasi zenean, itsas bakterio bitxi batzuen kontua baino ez zen. Ikerketek iradokitzen zuten bakterio haiek seinale kimikoak jariatzen zituztela, eta seinale haiei esker elkarren berri jakin zezaketela. Baina urte askoz anekdota soil bat izan zen, harik eta 2001ean Basslerren taldeak frogatu zuen arte beste 30 bat bakterio espeziek ere ekoizten zituztela halako seinaleak.
2014
‎Ostiraleko azken bisita zen, eta garbiketa lanak astelehen goizerako uztea erabaki zuten. Asteburua nahikoa izan zuten bakterioek inguruko oreka hauskorra hausteko; gaur egun, koba itxita dago, eta antibiotiko bidez ere ez dute lortu bakterioak akabatzea.
‎Baina duela urte batzuetatik ikusi da arazoa murriztu beharra dagoela, batez ere animalia ekoizpenean, eta, horren ondorioz, 2006an bi lege neurri onartu ziren, produkzioaren lehen faseetan arazoa murrizteko eta kontrolatzeko. Bi erregelamendu horiek Europako estrategia batean parte hartu zuten bakterioak lehengaian duen presentzia murrizteko. Salmonella’ kontrolak oilo erruleak eta gizentzeko oiloak ditu ardatz Elikagai segurtasunaren ikuspegi integratu hori, baserritik mahaira, datuak biltzea, aztertzea, arriskua kudeatzea edo lege neurriak aplikatzea da.
2018
‎Aldi horretan, ordea, kultiboa Ostegun Santuan egin, eta asteartera arte utzi zen. Horrela jakin zuten bakterio haiek denbora gehiago behar dutela.
‎Horren ondoren, 13 gaixoren laginekin lortu zuten bakterioak haztea. Kasu guztietan bakterio bera eta bakarra agertu zen, gerora Helicobacter pylori deituko ziotena.
‎Froga sendoagoak behar zituzten. Nolabait frogatu behar zuten bakterio haiek gaixotasuna eragiten zutela. Saguekin, arratoiekin eta txerriekin saiatu ziren, baina ez zuten arrakastarik izan (primateak bakarrik infektatzen ditu H. pylorik).
2019
‎Ez zen problema izango. Antibiotikoek hilko zuten bakterio multzo hura. Hamar eguneko kontua izango zen, gehienera.
2022
‎Helicobacter pylori. Ikertzaileek adierazi zuten bakterioak sortzen zuela gaitza. Hasieran gutxik sinetsi zuten hipotesia, baina 2005 urtean Medikuntzaren Nobel saria eman zieten, aurkikuntzarengatik.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia