2001
|
|
Japonian miso mota asko egiten dira, baina Europan honako hauek erabili ohi dira: kome misoa (arroz
|
zuriz
egina eta zapore gozo leunekoa), genmai misoa (nekez hartzitzen da arrozaren babes geruzak, oso usain atseginekoa), mugo misoa (garagar hartzigarri bat, karbohidrato gutxikoa eta proteinatan betea, Espainian gehien erabiltzen dena). Miso mota guztiak barazki zopetan, saltsatan, entsaladetan edo zaporea edo oreka behar duten prestakinetan erabiltzen dira. Koilarakadatxo erdia nahikoa da pertsona bakoitzeko, eta egosi ondoren botatzea komeni da, misoak propietateak galtzen baititu tenperatura altuen eraginez.
|
2002
|
|
Bada “zilar orratzen te
|
zuriz
egindako serum babeslea, babesleku antioxidatzaile ahaltsuena eta gaztetasuna, bizitasuna eta osasuna luzatzeko gakoa”. “Iraultza zientifiko gorena:
|
2004
|
|
Gainera entsalada arin horietatik zopa tipikoa har daiteke osagaien sendotasunagatik bereizten diren turbinak, hala nola adibidez, “tavuk suyu”, oilaskoarekin egina, “iskembe” corbasi, tripakiekin, ozpin saltsarekin eta baratxuriarekin prestatua, edo jatorrizkoa den yayla corbasi, jogurta osagai nagusi duena eta tomatea. Nahi izanez gero, meske gozo batzuk dasta daitezke, entremesak beroak edo hotzak, batez ere saltxitxekin eginak, saltxitxoiak eta baratxuria, edo berenjenaz, tomatez, pepinoz edo gazta
|
zuriz
egindakoak. Entremes landuagoak ere badaude, hala nola oilaskoa.
|
2005
|
|
Noski, askotariko bonboiak direnez, ezin ondoriozta daiteke kakao gehiago edukitzearren erabilitako txokolatea hobea dela: kutxa batek txokolate
|
zuriz
eginiko bonboi gehiago (horrelakoek kakao gantza baizik ez dute, hots, ez daukate kakaorik) edo fruitu lehor, gaileta zein pattar gehiago betegarrian baldin badauka, guztirako masak proportzioz kakao gutxiago edukiko du.
|
|
bexamela eta kapar xehatuak. Pastaz, pizzaz, arrainez eta haragi
|
zuriz
egindako platerak gazitzeko balio du.
|
2007
|
|
Idorreria dutenei ez ezik, beste osasun arazo batzuk dituztenei ere mesede egiten die horrek. Osagaiak Moldeko ogi integrala zereal ale oso eta ehoarekin egiten da; beraz, irin
|
zuriz
egindako ogia baino elikagarriagoa da, eta horri zahia (alearen kanpoko estalkia) bakarrik gehitzen zaio. Gainera, irina bitamina eta mineralez aberastuta egoten da.
|
2011
|
|
Imagen: Wikimedia Salda motza egiteko lehen urratsa salda (fumeta) prestatzea da, arrain
|
zuriz
egindako hezur, buru edo hondakin garbiak izateko. Elaborazio osoetan, berriz, arrain urdinaren hezurrak sartzen dira (marmitakoaren kasuan, hegaluze hezurrekin fumeta egitea merezi du).
|
2013
|
|
Erosketa Gida honetan esan dugun moduan hanburgerrak gustuko baditugu haragi
|
zuriz
egindakoak hobetsi genituzke eta ez genituzke astean bitan baino gehiagotan jan.
|
|
Haragi
|
zuriz
egindako hanburgerrek (oilaskoa, indioilarra eta untxia) kaloria eta gantz gutxiago ematen dituzte.
|
|
Neurrian janda (ez astean bitan baino gehiagotan), eransten zaizkion osagarriak ongi bereizita eta haragi
|
zuriz
eginak hautatuta (oilaskoa, indioilarra edo untxia), gure dietan lekutxo bat egin diezaiekegu
|
|
Hori dela eta, hobe da haragi
|
zuriz
egindako hanburgerrak hautatzea, nahiz eta horien etiketak ere irakurri egin behar diren, gerta daiteke-eta bestelako gantz batzuk erantsi izana eta, ondorioz, haragi gorriko hanburgerrak baino kaskarragoak izatea.
|