2002
|
|
Arraina edo itsaskia gutxienez astean behin jaten duten zaharrek arrisku gutxiago dute Alzheimer gaitza eta beste dementzia mota batzuk jasateko, British Medical Journal aldizkariak atzo argitaratu
|
zuen
ikerketa baten arabera. Bordeleko Victor Segalen Unibertsitateak egindako azterlan baten arabera, arrain olioan dauden gantz azidoek garunaren hantura murriztu eta garunaren garapena eta nerbio zelulak birsortzen laguntzen dute.
|
|
Francisco Vidal Pardo psikiatrak adierazi zuenez, “intimitate handiko” datuak dira, eta gogora ekarri zuen horrelako dokumentuetan “bizitza baten historia” dagoela. Sergasek iragarri
|
zuen
ikerketa bat hasi dela ardurak argitzeko eta “gertatutakoa argitzeko eta antzeko egoera bat berriro ez errepikatzeko”. Gainera, ziurtatu du “ustekabeko gorabehera bat” dela, eta “bere pazienteen espediente mediko guztiak konfidentzialtasun berme guztiekin gordetzen direla”.
|
2008
|
|
urtean egin
|
zuen
ikerketa batek dioenez, munduan arrantzatzen denaren% 8 kareletik joaten da, nahiz eta datuak aldatu egiten diren arrantzaleku eta arrantzaldi batetik bestera.
|
|
urtean egin
|
zuen
ikerketa bat saiatu zen kalkulatzen zenbateko dirutza galtzen zen arraina hola baztertuta; Herbehereetako arrantzalekuetan, adibidez, haga arrastean galdu ziren arrainek 160 milioi euro iritsiko zituzten merkatuan 1998.
|
|
“Erradiazioarekiko esposizioa, nahita edo nahi gabe, saihestezina da gure bizitzan, baina Martera misio bat egiteko asmoarekin, beharrezkoa da espazioan erradiazioa gehiago ezagutzea”, adierazi zuen Kamal Dattak, zentro onkologikoko irakasle laguntzaileak eta ikerketaren egileak, eta gaineratu zuen une honetan ez dutela “astronautek izan ditzaketen arriskuak kalkulatzeko informazio eztabaidaezina”. Duela lau urte Zientzien Akademia Nazionalak (ikerketa erakundeak biltzen ditu) zabaldu
|
zuen
ikerketa baten arabera, minbiziak eragin handiagoa izan lezake astronauten artean. Dattak adierazi zuen orain arte kalkuluak erradiazioaren metatze efektuari buruzkoak baino ez direla.
|
2009
|
|
CONSUMER EROSKI aldizkariak 2007ko irailean egin
|
zuen
ikerketa batek erakusten du hori: 200 autoeskola aztertu zituen, eta euren tarifak eta zerbitzuak alderatu.
|
2010
|
|
urtean egin
|
zuen
ikerketa baten arabera, Mediterraneoko dieta egin eta fruitu lehor asko jaten dituzten pertsonak gutxiago gizentzen dira jaten ez dituztenak baino.
|
2011
|
|
Ildo horretatik, adierazi zuen “Europako Batasuna kaltegarriak izan daitezkeen produktu fitosanitario batzuen erabilera murrizten ari da”. Proiektuaren ikertzaile nagusiak, María Dolores López Belchík, adierazi
|
zuen
ikerketa batez ere landareetan dauden zortzi produktu naturalen jarduteko modua egiaztatzera bideratu dela; horietako sei monoterpenoideak dira eta bi fenilpropanoideak. López Belchík gehitu zuenez, produktu horiek “nekazaritza garbiaren kontzeptuaren barruan sartzen dira, eta toxikoak diren beste batzuen ordezko izan daitezke, hala nola fosfina edo metil bromuroa, Europako zuzentarau baten arabera desagertzear dagoena”.
|
2013
|
|
Erresuma Batuan ikusitakoa estrapolagarria da, Cooperren eta kolaboratzaileen arabera, beste herrialde askotan gertatzen denari dagokionez; beraz, ez da zentzugabea pentsatzea Espainian antzeko zerbait gertatzen dela. Izan ere, El País, El Mundo eta ABC egunkarietako obesitatearen tratamendua aztertu
|
zuen
ikerketa batek 2000 eta 2005 bitartean, eta arazoari heltzen zioten ekimen edo estrategia politikoen kazetaritza estaldura urria egiaztatu zuen. 2006an, Gemma Revuelta doktoreak, Komunikazio Zientifikoaren Behatokiko zuzendariordeak, Espainiako prentsa idatzian osasunaren kazetaritza estaldura aztertu zuen.
|
2014
|
|
urteko urtarrilean Nutrition Journal aldizkariak argitaratu
|
zuen
ikerketa batek esaten duenez, fruta freskoak adina edo gehiago izan ditzake herdoilaren aurkako osagaiak (sekula ez gutxiago).
|
2015
|
|
Batzuetan, espainiarren erdiak mugikorra berritzen du, eta beste batzuetan, berriz, kapritxoa erabiltzen du, Sony World Congress iraganean Bartzelonan egin
|
zuen
ikerketa baten arabera. Baina, beharrezkoa da hainbestetan aldatzea?
|
2016
|
|
Gainera, zenbait ikerketak bermatzen dute. Science aldizkariak 2006an argitaratu zituen Haur eta Lehen Hezkuntzako etapetako azken etapan ikasleen errendimendua konparatu
|
zuen
ikerketa baten ondorioak. Txostenaren arabera, 6 urte zituela, Montessori ereduaren arabera, haur txikiek irakurtzeko eta matematikarako maila hobeak zituzten, eta, gainera, elkarreragin hobea izan zuten jolastokian eta gaitasun kognitibo eta exekutibo aurreratuagoetan.
|
2017
|
|
...aipa daitezke.Alde batetik, Maria Luisa Alvarez Mal?, Inmaculada Bautista eta Lluis Serra adituek 2013.urtean egin zutena, Elikadura arloko jokabide nahasmenduek Kanaria Handiko nerabeetan duten prebalentziaizenekoa; hor esaten dute %4 eta %12 arteko arriskua dagoela EJNak izateko, eta prebalentzia diagnostikoa, berriz, %1 eta %5 artekoa dela.Bestetik, Rocio Ortiz Moncada doktore andreak ere egin
|
zuen
ikerketa bat (Alacanteko Unibertsitatean aritzen da), Elikadura arloko Jokabide Nahasmenduen Epidemiologia, eta hor egindako kalkuluen arabera, anorexiak %0, 3 eta %0, 9 arteko prebalentzia zuen herritarren artean, bulimiak %0, 8 eta %2, 9 artekoa, eta gainerako EJN ez espezifikoek %0, 7 eta %2, 8 %12, 6 artekoa.Hori guztia kontuan hartuta, Espainiako Osasun Sistema NazionalarenBuru Osasuneko Est... Elikadura arloko arazo horiek pertsona guztiengan ager daitezke, beren egoera sozioekonomikoa eta kulturala edozein dela ere.
|
2022
|
|
Loak gehiegizko pisuari eragiten dio Loaldiaren eta obesitatearen arteko harremanak urte batzuk besterik ez daramatza mahai gainean. Teresa Canet neurofisiologoak egin eta Revista de Neurología aldizkarian argitaratu
|
zuen
ikerketa batek, besteak beste, lotura estua erakutsi zuen 2016 urtean, eta ondorioztatu zuen hiru urtetik beheiti lo egiten zuten haurrek zazpi urtetik gorako pisua izateko aukera handiagoa zutela. Loak oreka erregulatzen du leptinaren, gosea gutxitzen duen hormonaren eta grelina ugaritzen duen hormonaren artean.
|
2023
|
|
Funtsezko gaia da, haur askok egunez egiten duten janari osasungarri bakarra baita. Duela urte batzuk Nekazaritza Ministerioak finantzatu
|
zuen
ikerketa bat egin genuen, ikastetxeetan jartzen zen janaria aztertuz, eta oso orekatua zela ikusi genuen. Agian ez zen hoberena zaporeari dagokionez, baina hidrato, bitamina, proteina eta beste mantenugai batzuen oreka perfektua zuen.
|