2008
|
|
Emaitzek erakutsi zuten, oro har, bitamina gehigarriek ez zutela inolako eraginik heriotza tasa murrizteko. Guztira, gehigarri horiek hartu
|
zituzten
parte hartzaileen %13 hil zen, eta plazeboak hartu zituzten %10, 5 (ondorio terapeutikorik gabeko substantziak). Ikertzaileek ikusi zuten heriotza tasa asko handitu zela, A bitamina eta bitamina hartu zituztenen artean.
|
2010
|
|
Journal of the American Heart Association” elkarteak 23.119 gizon eta 35.611 emakumeren datuak aztertu zituen, 40 eta 79 urte bitartekoak, eta elikagaien maiztasunari buruzko galdera sortak osatu zituzten, azterketa zabal baten zati gisa. Ikertzaileek bost taldetan banatu
|
zituzten
parte hartzaileak: B bitamina eta B bitamina.
|
|
Gozokiak eta postreak kontsumitzen zituztenen heriotza arriskua %37 handiagoa izan zen. Ez zen alde nabarmenik izan gosariko zerealak edo ale finduko zerealak hartzen
|
zituzten
parte hartzaileen artean heriotza tasari dagokionez. “Azterketa horren emaitzak iradokitzen du giden gomendioekin bat datorren dieta egiten duten adinekoek hiltzeko arrisku txikiagoa izan dezaketela”, azaldu zuen Amy L ikerketa horren arduradunak.
|
2011
|
|
Autoreek baieztatu dutenez, azterketaren hasieran boluntario bakar batek ere depresiorik ez zuen arren, haren amaieran 657 kasu berri zeuden. Depresio kasu horietatik guztietatik, trans koipe asko kontsumitzen zutenek (opil industrialetan eta janari azkarrean eta modu naturalean esneki batzuetan egoten zirenek)% 48 gehiago zuten depresio arriskua koipe horiek kontsumitzen ez
|
zituzten
parte hartzaileekin alderatuta, Kanaria Handiko Las Palmas Unibertsitateko Almudena Sánchez Villegasek dioenez. Gainera, ikerketak dosiaren eta erantzunaren arteko erlazioa frogatu zuen:
|
|
Garai hartan, 14.738 emakumek (%24) izan zuten lehen haustura; horietatik 3.871 emakumek (%6) lehenengo aldaka haustura izan zuten. Ikertzaileek galdera sorta batzuk erabili
|
zituzten
parte hartzaileen dieta aldaketak hobeto ezagutzeko, bereziki kaltzio irensteak eta gehigarriak eta multibitaminak erabiltzeak. Emaitzek erakutsi zuten emakumeek hausturak jasateko arrisku txikiena zutela egunean 750 miligramo kaltzio inguru kontsumitzen zutenean.
|
|
Testosterona maila handiagoak ere bazituzten, gizonezkoen sexu hormona. 25 urterekin, hiru aldi irregular edo gehiago
|
zituzten
parte hartzaileek 37,8ko gorputz masaren indizea (obesitate larria) eta gluzemia eta intsulina maila handiagoak zituzten. Ondorio horiek organismoan azaltzeko arrazoi bat da obulutegiek metabolismoan gertatzen diren aldaketei erantzun diezaieketela, hala nola intsulina maila handitzeari.
|
2012
|
|
Argaltzeko tratamendua bukatu eta sei hilabetera (32 aste), gorputz pisuan zer nolako aldaketak izan zituzten ikusi, eta bi sailetan banatu
|
zituzten
parte hartzaileak: berriz pisua hartu zutenak (40) eta hartu ez zutenak (48).
|
2019
|
|
“Oliba olio birjina estra funtsezko elementua da Predimed azterketan. Hiru hilabetean behin familia kontsumorako 15 litro ematen ziren sukaldaritzako erabilera guztietan, eta osasun arazo zehatzak
|
zituzten
parte hartzaileei (gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea, bularreko minbizia eta arteriopatia) osasun emaitza hobeak ematen zitzaizkiela ikusi zen”, adierazi du katedradunak. Osagai horrek tomate sofritoan duen nutrizio potentzia nabarmentzen du irakasleak:
|