2001
|
|
Zuzentzeko eta moralizatzeko, kontsumoaren munduan etikaren espiritua
|
sortzeko
duten gaitasun handiaz ohartzen hasi behar dute kontsumitzaileek.
|
|
Azterketa klinikoetan, UPRIMA erekzio disfuntzio organikoa, psikogenikoa edo mistoa duten gizonei eman zitzaien. Sendagaiaren eraginkortasuna koitoa errazteko erekzio sendo bat
|
sortzeko
duen gaitasunaren arabera ebaluatu zen. Gaixoak eta haren emazte edo lagun sentimentalek ebaluatu zuten eraginkortasuna”.
|
|
“Identifikaziorako neurriek ingurumenaren eta osasunaren babes maila handia bermatzen dute, eta etiketatze sistema egoki baterako bidea prestatzen dute”, adierazi zuen Margot Wallstrom Europako Ingurumen komisarioak. “Egia esan, kostu bat dago ekoizleentzat eta merkataritzarentzat, baina jokoan dagoena iritzi publikoaren artean konfiantza
|
sortzeko
dugun gaitasuna da”, gehitu zuen. Araudiak eskatzen du, gainera, GEOetatik abiatuta egiten diren produktuak halakotzat identifikatu behar direla, baita GEO horiek ez badituzte ere elaborazio prozesuaren ondoren.
|
2002
|
|
2002ko Munduko Baliabideen gaztelaniazko argitalpenaren arabera. Planetaren gida globalak, zeinaren aurkezpen testuak José María Aznar baitakartza, datuek eta esperientzia praktikoak argi erakusten dute naturak ondasunak eta zerbitzuak
|
sortzeko
duen gaitasuna txikitzen ari dela, baina eskaera globalak hazten jarraitzen duela. Ekosistemek sortutako oinarrizko ondasunen kontsumoa aleak, haragiak, arraina eta zura «nabarmen hazi da azken lau hamarkadetan, eta hori egiten jarraituko du munduko ekonomiak zabaldu eta biztanleria hazi ahala», azpimarratu du Enrique Iglesias Garapenerako Banku Interamerikarreko presidenteak.
|
2003
|
|
Interes sanitarioko substantziak Horien guztien artean, gaur egun interes berezia merezi dute Lactobacillus helveticusek eta esnean hazi ondoren lortutako produktu hartzituek. Mikroorganismo hori aztertzeko eta erabiltzeko arrazoi eta interes nagusia esnearen proteinen hidrolisi entzimatikoak metatutako ACE peptido inhibitzaileak
|
sortzeko
duen gaitasunari zor zaio. Beste era batera esanda, esnea hartzitzean, kaseinak (esnearen proteinak) ‘hautsi’ egiten dira, eta organikoki oso aktiboak diren zati txikiak askatzen dira.
|
2005
|
|
Haren ustez, elikagaien segurtasuna lotuta dago kontsumitzera bideratutako elikagaiaren ikus propietateekin, usaimenezko beste propietate batzuekin eta dastamenekoekin. «Zentzumenen judizioan produktuen kalitateari eustea baino hoberik ez dago; baina, zoritxarrez, produktu horiek elikadura intoxikazioei aurrea hartzeko edo kontsumitzailearengan konfiantza
|
sortzeko
duten gaitasuna oso mugatua da; lehen bahea ahalbidetzen dute, baina ezin dute bermatu kontsumitzen ditugun elikagaien erabateko kaltegabetasuna».
|
2006
|
|
Hori dela eta, zientzialariek hainbat garapen bidetan lan egiten dute, hala nola sistema elektrikoaren elektrodoetarako material berriak; mikrobio mota berriak, merkeagoak eta eraginkorragoak; edo bakterio horietan oinarritutako eredu genomiko berriak, elektroien hornidura handitzeko. Mikrobioak elektrizitatea
|
sortzeko
duen gaitasunaren aurkikuntza Durhameko Unibertsitate ingeleseko Michael Potterri egozten zaio; 1910ean korronte elektrikoa sortzea lortu zuen, elektrodo bat legamia duen petaka batean beste elektrodo batekin organismorik gabeko soluzio batean konektatzean. Hala ere, kontzeptua ez zen berriro hasi 60ko hamarkada arte, ikertzaileak prozesu horren oinarriak hobeto ulertzen hasi zirenean.
|
2008
|
|
Era naturalean egoten da espinaketan, azetan, osoko zerealetan, garagardo legamian eta txahal gibelean. Karnitinak mitokondrioaren osasuna hobetzen du, eta neuronek energia
|
sortzeko
duten gaitasuna handitzen du. Baina energia jarduera zenbat eta handiagoa izan, orduan eta substantzia kaltegarri gehiago sortzen dira.
|
|
Hemaglutinina da erantzun immunearen helburu nagusia. Birusari zelulan sartzen laguntzen dio eta gaixotasuna
|
sortzeko
duen gaitasunean eragiten du. Ondoren, laginen azpitalde batean hemaglutinina kodetzen duen genearen sekuentziak alderatu zituzten.
|
2011
|
|
Egoera horretan, Espainiako Bankuak azpimarratzen du politika ekonomikoaren erantzuna “erabakigarria” dela, eta egiturazko erreformen eginkizuna “zentrala” dela desorekak zuzentzeko. Haren eskakizun mailaren araberakoa izango da indarberritzearen “abiadura eta magnitudea” eta Espainiak enplegua
|
sortzeko
duen gaitasuna. Erakundeak dioenez, Espainiako Bankuak 2011 eta 2012rako egindako proiekzio fiskalen arabera, “goranzko desbideratze arrisku batzuk” daude Gobernuaren defizit helburuetan% 6 2011n eta% 4,4 2012an; izan ere, BPGaren hazkunde aurreikuspenetan oinarritzen dira, eta, baieztatzen ez badira, diru sarreren bilakaera ez litzateke hain ona izango, eta, aldi berean, “lurralde eremuan gerta daitezkeen desbideratzeak” baztertu daitezke.
|
2012
|
|
Zehazki, Tecnovako ikertzaile almerdarrek C motako argi ultramorea (UV C) erabili dute fruta eta barazki freskoen eta ahalik eta gutxien prozesatutako freskoko produktuen (IV. gama) gainazala desinfektatzeko, hau da, moztuta, zurituta, garbituta eta ontziratuta aurkezten direnak, kontsumitzeko prest daudenak. Gainera, erabilitako erradiazioari esker, barazkiek kontsumitzaileen osasunerako onuragarriak diren antioxidatzaileak
|
sortzeko
duten gaitasuna bizkortu egin da. Saiakuntzek frogatu dute UV C erradiazioaren potentzia energetikoak mota guztietako mikroorganismoen aurka jarduten duela (bakterioak, birusak, onddoak), harik eta “DNA hondatu eta, beraz, ugaltzea eragotzi” arte.
|
|
Uzta ondoko galerak %20 ingurukoak dira, eta teknika hori aplikatuz gero, “erabili ezin diren produktuak nabarmen murriztuko lirateke”, azaldu zuen Tecnova Joaquín Pozo ikertzaileak. Erradiazioaren beste efektu bat konposatu antioxidatzaileak
|
sortzeko
duen gaitasuna da, produktuak ultramoreek irradiatzen duten energia defentsa mekanismo bat ezartzen duen eraso gisa hautematen baitu. Proiektu honen helburuetako bat da higienizatzaile kloratuak (lixiba) erabiltzeko alternatiba bat lortzea barazki eta fruta produktuak desinfektatzeko prozesuetan, ingurumena errespetatzen duen eta hondakinik sortzen ez duen teknikarekin.
|
|
Hori dela eta, osasun arazoak dituzten helduak izango dira, hala nola anemia ferropenikoa edo garapen atzerapena. Ikertzaile batzuen arabera, mantenugaiak gaizki xurgatzeak organismoak gogo aldartea erregulatzen duten neurotransmisoreak
|
sortzeko
duen gaitasuna alda dezake. Adibide gisa jartzen dute zeliakoek zailtasunak dituztela triptofanoa egoki xurgatzeko; serotonina sortzeko funtsezko substantzia bat da, gogo aldartearekin zerikusia duen neurotransmisore nagusia, eta depresio baten aurrean maila murriztua du.
|
|
Hala ere, elikadura intoxikazio gehienak histaminari eta tiraminari zor zaizkio, gaztan atzemandako amina biogeno nagusiei, alegia. Kasu batzuetan, arrisku substantziatzat hartu dira, nitritoekin erreakzionatzeko eta minbizi iturri izan daitezkeen nitrosaminak
|
sortzeko
duten gaitasunagatik. Bere izenari dagokionez, amina horiei biogenoak deitzen zaie, organismo bizien eraginez sortzen baitira.
|
2015
|
|
Hegoaldeko hiru herrialdeetako garapen sozioekonomikoa Mozambike. Mundukide Fundazioaren mikrokredituen programaren helburua da tokiko biztanleek errenta
|
sortzeko
duten gaitasuna handitzea, garapen ekonomiko justu eta iraunkorrari laguntzeko. Hala, mozambikeko familiak autonomoak eta autosufizienteak izan daitezke, eta beren baliabide ekonomikoak era etikoan eta iraunkorrean erabil ditzakete.
|
2018
|
|
Ohikoena da Penicillium generoko lizunak garatzea, aurrekoak bezala, arazorik sortuko ez luketenak. Baina litekeena da, halaber, produktua alda lezaketen eta gure osasuna arriskuan jar lezaketen beste espezie batzuk ere haztea, mikotoxinak
|
sortzeko
duten gaitasunagatik. Substantzia toxiko horiek ondorio kaltegarriak sortzen dituzte, hala nola minbizia.
|
2022
|
|
Propietateak ▪ Higienikoak Saponaria propietate higienikoak dituen landarea da. Aparra
|
sortzeko
duen gaitasunari esker, duela milurtekoetatik garbiketa produktuak sortzeko erabiltzen da. Izan ere, latinetik datorkio izena, apotik, «xaboi» esan nahi baitu, eta antzina erabiltzen zuten horretarako.
|
|
Aparra
|
sortzeko
duen gaitasunari esker, aspalditik erabiltzen da saponaria garbigarri naturalak egiteko.
|
2023
|
|
f539 Fluorra Mineral horrek karie arriskua murrizten du. Hortzetako esmaltea birmineralizatzen duelako eta bakterioek azidoa
|
sortzeko
duten gaitasuna murrizten duelako gertatzen da hori. Fluor asko duten elikagai batzuk arraina, te mota batzuk eta esnea dira.
|