2003
|
|
Gaur goizean aurkeztutako txostenaren arabera, petrolio gordin “eguneroko” isuri txiki horiek eragin dituzte kalte handienak Mediterraneoan. Horrek esan nahi du hidrokarburoak arrainen eta itsaskien elikadura katean sartzen direla, eta gero
|
pertsonek
kontsumitzen dituztela. Arazo hori konpontzeko, besteak beste, sateliteetara konektatutako hegazkin edo helikoptero bat jarri zuen martxan Redondok, gauez zaintza lanak egiteko eta, hartara, ontziek ezkutuko garbiketa lanak egin ez ditzaten.
|
2006
|
|
Institutu hori da biokimikoaren burua, eta obesitatearen, hipertentsioaren edo artrosiaren aurkako tratamendu baten parte da. Gaur egun, 8.000
|
pertsonek
kontsumitzen dituzte, batez ere Tenerifen. I. faktorea hauts kristalizatuko glizinaz osatutako konposatu bat da; II. faktorea, berriz, azido aspartiko kristalizatua da, eta biokimikariak bere produktuen mantenugaien izaera defendatu duen arren, Agentziak sendagaitzat hartzen ditu, propietate terapeutikoak baitituzte.
|
2013
|
|
CIES ikerketa zentroak 2007an egindako azterketaren arabera 450.000
|
pertsonek
kontsumitzen dituzte noizbait euskarazko hedabideak; alegia, euskaldunen %57ak. Zehatzago esateko, euskal hedabideen kontsumitzaile kopurua ondorengoa litzateke:
|
|
Janaria xahutzearen %45 etxeetan sortzen da, Europako Batasunaren datuen arabera Saltoki guztietan zero zabor alferrik galdu ondoren, EROSKIk beste urrats bat eman du eta ‘janaria ez da bota, aprobetxatu! ’ kontsumitzailea kontzientziatzeko kanpaina jarri du martxan, etxean elikagairik alferrik gal ez dadin eta, informazioaren bidez, hondakinak alferrik gal ez daitezen eta EROSKIk zero zabor alferrik galtzeko konpromisoa har dezan. «Bazkaria ez da botatzen, aprobetxatu egiten da!» EROSKIk bi helburu ditu; lehena da gure denda sarean
|
pertsonek
kontsumitzen dituzten elikagaiak alferrik galtzea. Bestalde, kontsumitzaileei informazioa eta prestakuntza ematea da, haiek ere giza kontsumorako gai diren produkturik ez xahutzeko», adierazi du Alejandro Martínez Berriolak, EROSKIko Erantzukizun Sozial Korporatiboko zuzendariak.
|
2014
|
|
Kadmioa elikagaietan metatu daitezkeen eta
|
pertsonek
kontsumituta iristen diren metalen zerrendan dago. Merkurioaren, eztainuaren edo berunaren ondoan, hondakin toxiko horiek elikagaietan agertzen dira, modu naturalean edo poluzioaren eraginez.
|
2018
|
|
Egoera batzuetan, pertsonek genetika bat edo osasun baldintza batzuk izaten dituzte, inguruko beste genetiko batzuekin alderatuta, normopesoan egoteko, nahiz eta ohitura berak izan. Kasu horietan,
|
pertsonek
kontsumitzen dutena baino energia portzentaje handiagoa gorde dezakete edo, aitzitik, metabolismo basalarekin energia gutxiago gastatu. Baldintza ezagunenetako bat da hipotiroidismoa, gorputzak energia lortzeari eragiten dion hormona afekzioa, tiroide guruinak jariatzen dituen hormonen jarduera txikia dela eta.
|