2004
|
|
Osasun Publikoko Zuzendaritza Nagusiak jakinarazi zuenez, ospitalean dagoen gaixo bakarrak “bilakaera ona du”. sukarra,
|
pertsonatik
pertsonara transmititzen ez dena, “Coxiella burnetii” izeneko germen batek eragindako zoonosia da, kutsatutako animaliekin kutsatutako tantatxoak arnastuz lortzen den infekzioa. Horregatik, animaliekin zuzenean lan egiten duten pertsonei eragiten die, hala nola, albaitariei edo nekazaritza eta abeltzaintza sektoreko langileei.
|
2005
|
|
Horrela gertatzen da gripe arruntarekin; horregatik, urtebeteko txertoa ez da hurrengo urteko txertoa bezalakoa. Hegazti gripearen birusak bere material genetikoa giza gripearen birusarekin berriro konbinatuko ote duen beldur nagusia da, eta
|
pertsonatik
pertsonara transmitituko den birus berri bihurtuko ote den beldur hori ez da oraindik gertatu. Pertsonak kutsatzeko arriskua hain mugatua bada eta pertsonatik pertsonarako transmisio kasurik izan ez bada, alarma justifikatuta dago?
|
2009
|
|
Anne Schuchat CDCetako Arnas Gaixotasunen eta Immunizazioen Zentro Nazionaleko zuzendariak onartu du ez dakiela zein den gaixotasunaren hedadura, “baina beste agentzia batzuekin ikerketa zabala egiteko prozesuan gaude”. Zazpi estatubatuarrei infekzioa eragin dien birusa H1N1 anduiaren aldaera bat da Estatu Batuetako osasun agintariak erne daude
|
pertsonatik
pertsonara transmititutako birusa izan daitekeelako, gaixo batek ere ez duela zerriekin kontakturik izan ziurtatzen baitute. “Gizakitik gizakirako transmisioa gertatzen ari dela uste dugu” esan du Schuchat ek, eta argitu du gaixotasuna animalia horiekin harreman zuzenik izan gabe har daitekeela.
|
2013
|
|
Bakterio jatorria duen beherakoa izaten da ohikoena. Bere presentziak higiene falta handia adierazten du eta
|
pertsonatik
pertsonara transmiti daiteke, eskuetatik, uretatik, intsektuetatik edo fekal kutsaduratik. Artikulu honek zehazten du nola saihestu behar den Shigella modu errazean, bakterioa eta kutsatzeko moduak dituzten pertsonek zer neurri hartu behar dituzten.
|
2020
|
|
Arriskua erlatiboa da, baina gutxiestea zuhurtziarik gabea litzateke, zalantzarik gabe. COVID nagusiki
|
pertsonatik
pertsonara transmititzen da, eta gaur egun ez dago elikagaien bidez kutsatzen den ebidentziarik, baina badakigu, halaber, SARS CoV produktuak eta objektuak (orgatxoak, apalak, ateak) giro tenperaturan egon daitezkeela denbora jakin batez. Birusa ukituz gero, eskuak ahora, sudurrera edo begietara eramanez gero, gaixotasuna uzkurtu egin daiteke.
|
|
Birus berri bat denez, oraindik ez dakigu birus horren gainean, baina badakigu
|
pertsonatik
pertsonara transmititzen dela eta, batez ere, arnas traktuko organoei eragiten diela, elikagaiek transmititutako birus gastrointestinalek ez bezala, hala nola norobirusak eta A hepatitisa. Horregatik, eskuak maiz garbitzeko eta aurpegira eraman beharrik ez izateko (batez ere, ahora, sudurrera eta begietara) entzuten ditugun gomendio guztiak entzun ditugu; keinu hori askotan egiten dugu egunero, konturatu gabe.
|