2001
|
|
· Obesitate arinean tratamendu hastean, kaloria murrizketak ez du gainditu behar ohiko kaloria irensketaren %30 Adibidez:
|
pertsona
batek egunean 3.000 Kcal kontsumitzen baditu, hasierako jarraibidea gutxi gorabehera izango da. Kcal/ egun.
|
2002
|
|
Herrialde aberats eta pobreen arteko desorekak izugarriak dira, NBEren arabera. Horren arabera, norbaitek mendebaldean zisterna bat erabiltzen duen bakoitzean, hirugarren munduko
|
pertsona
batek egun oso batean edateko, janaria prestatzeko, garbitzeko eta garbitzeko kontsumitzen duen ur bera erabiltzen du. “Likido preziatuaren kontsumoak bikoiztu egin du azken mendean biztanleriaren hazkunde erritmoa, nahiz eta munduan zenbait leku dauden, hala nola Ekialde Ertaina, Afrikako iparraldea eta Asiako hego ekialdea, ur eskasia kronikoa dutenak”, azaldu zuen Frechettek.
|
2005
|
|
“Familiak lehenengo fasean bere gain hartutako batez besteko gastua urteko 29.000 eurokoa da, tarteko fasean urteko 36.000 eurotik gorakoa, eta aurreratuan 29.700 eurotik gorakoa”, esan zuen Emilio Marmaneu CEAFAko lehendakariak. “Gainera, familiek, pisu ekonomikoa ez ezik, Alzheimerra duen
|
pertsona
bat eguneko 24 orduetan zaintzeak dakarren higadura psikologikoa ere jasan behar dute”, azpimarratu zuen. Patologia horren prebalentzia azkar handitzen da adinean aurrera egin ahala, eta bikoiztu egiten da 5 urtean 60 urteren ondoren.
|
2006
|
|
kontsumitutako kalorien %50 karbohidrato, %25 gantz eta %12 proteina. Zenbat kaloria hartu behar ditu adineko
|
pertsona
batek egunean. Helduetan 2.400 gizonezkoetan eta 2.000 emakumezkoetan ekarpen normala kalkulatzen bada, zaharrek 2.000 eta 1.700 baino ez dituzte eskatzen, hurrenez hurren.
|
|
Hainbat herrialdetan egindako azterketek erakutsi dute batez beste lau miligramo aluminio kontsumitzen dutela, kontsumo txikieneko kasuetan (Japonia edo Australia), 11 miligramo arte, beste muturrean (Alemania). Elikagai gehigarrietako adituen FAO/ OMS Batzorde Mistoak (JEFCA) pisu kiloko zazpi miligramotan ezartzen duen gehienezko irenste onargarriaren azpitik beti, 60 kiloko
|
pertsona
batentzat eguneko 60 miligramoren baliokidea. Aluminioa da planetako metal ugarienetako bat, eta, beraz, landare askok modu naturalean metatu dute.
|
2011
|
|
Lagungarria da elikagaiak zenbait hartualditan banatzea gosaria, hamaiketakoa, bazkaria, askaria eta afaria, eta bat bera ere ez saltatzea, ez zapaltzeko, ez eta hurrengora antsietatez eta gosez iristeko ere. Oro har, mokokadak lagundu egiten du
|
pertsona
batek egunean gomendatutakoak baino kaloria gehiago kontsumi ditzan.
|
|
Haragien batez besteko ekarpen proteikoa, gorriak zein zuriak, 20 g da 100 gramo bakoitzeko. 120 g ko anoa batek
|
pertsona
batek egunean behar dituen proteinen herena ematen du. Oreka dietetikoa lortzeko, haragiaren kontsumoa beste animalia proteina (arrainak, arrautzak, esnekiak) eta landare proteina (lekaleak, osoko zerealak eta fruitu lehorrak) iturri batzuekin txandakatzen da.
|
2013
|
|
Horregatik, haurdunaldian, haurdun askok ile osasuntsuagoa, sendoagoa, distiratsuagoa eta bolumen handiagokoa dute. Haurra jaio ondoren, emakumearen gorputza normaltasunera itzultzean, estrogeno mailak asko jaisten dira denbora gutxian, eta ilea ahuldu egiten da. Normalean,
|
pertsona
batek egunean ehun ile galtzen ditu. Baina emakume batek, etapa horretan, zifra hori lauzpabost aldiz biderka dezake.
|
2021
|
|
Baina esaldi horrekin aurreratzen dugun beldur hori prebenitu egin daiteke. Adibidez,
|
pertsona
bat egun askotan bakarrik egongo bada, jarduerak programa ditzake. Dozenaka gauza egin daitezke, baita sare sozialen bidez ere.
|
2023
|
|
Pastaren osagai nagusia karbohidratoak dira (%82), atzetik proteinak (%14) eta gantzak (%1 – %2). Hidrato kopuru handi hori dela eta, pasta platera tomatearekin, parmesanorik eta haragirik gabe, 400 kcal inguru ematen dizkigu, hau da,
|
pertsona
batek egunean behar dituen kalorien %20 inguru. Asko dirudite, baina karbohidratoak berak ez du gizentzen, gure gorputzak erretzen ez dituen gehiegizko kaloriak gizentzen ditu.
|