Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2007
‎– Koipe gehiegi hartzea: Gerta daiteke pertsona baten dietan koipe gehiegi egotea, eta, kasu horretan, egokiena elikagai osasungarriak ez diren ohiturak zuzentzea izango da, esne osoaren ordez gaingabetua jarri aurretik. Horrela, pixkanaka murriztu egingo da dietaren gantz edukia, eta, aldi berean, elikadura ohitura egokiak hartuko dira.
2008
‎Azken helburua: tratamendu dietetikoa Elikagai txarrak dituen pertsona batentzako dietak (elikagai gehiegi edo gutxiegi kontsumitzeagatik), besteak beste, ez ditu bakarrik bete behar bitamina edo mineral beharrak. Egoera pertsonalera egokitu behar da, adina, egoera fisiologikoa (haurdunaldia, edoskitzea edo menopausia), diabetea, hipertentsioa, giltzurrun gutxiegitasuna bezalako gaixotasunak izanez gero.
2010
‎muga, janariak ez ezik, zenbait elaborazioren kontsumoarekin lotzen den plazera ere. Horregatik, pertsona baten dieta terapeutikoa planifikatzean, osasunagatik elikatze mota jakin bat behar denean, funtsezko alderdietako bat menua osatzen duten errezetak eta platerak aukeratzea da. Argaltzeko dieta eginez gero, elikagaien aurkezpen zaindua ezinbesteko tresna da norbanakoari monotonian ez erortzen laguntzeko, eta entsalada, barazki eta plantxan egindako elaborazioen plater sinple eta ez oso gustagarriak errepikatzeko.
2011
‎Ez da erraza, ez eta erreala ere, nutrizioaren ikuspegitik elikagai “perfektua” aukeratzea edo jatea edo jatea erabakitzea. Baliteke pertsona batek dieta orekatuko eredu bakartu batekin hartzen dituen otorduak kontuan hartzean, horietako asko, gosaria, hamaiketakoa, bazkaria, askaria edo afaria, desorekatuak direla ematea estandar teorikoarekin alderatuz gero. Herritar guztientzako dieta orekatuaren eredu orokorrak dauden arren, elikadura egunean edo astean antolatzeko, pertsona batek gomendioak betetzeko modua askotarikoa izan daiteke.
‎Horiei gosearen hazkundea moteltzeko gaitasun txikiagoa dutela uste dute eta, hala ere, ikertzaileek ondorioztatu dute lortu nahi den helbururako ez dela garrantzizkoa. Argaltzeko prozesuetan, funtsezkoa da pertsona baten dieta partikularra eta haren ohiturak ezagutzea; izan ere, pertsona horren esku dago irentsitako kalorien kalkulu erreala eta eraginkorra egitea eta horiek pisuan, gantzaren banaketan eta likidoetan duten itzulpena. Horrek guztiak ikertzaileak animatu ditu agintari britainiarrei ohartaraztera koipe eta azukre gutxiko produktuak baimendu eta bultzatu zituztela laurogeiko hamarkadan, eta berraztertu egin behar dela haien eraginkortasuna.
2016
‎Irudia: photographee.eu Ongi elikatzeko jarraibideak Arau orokor gisa, pertsona batek dieta orekatua egiten duela uste da, irensten dituen elikagaiek %55 – %60 karbohidrato, %15 proteina eta %20 gantz gehiago dutenean. Jakina, ehuneko horiek kudeatzean faktore batzuk hartu behar dira kontuan, hala nola adina, sexua, pisua, garaiera, jarduera maila, bizi den klima eta pertsona dagoen une biologikoa.
2017
‎Arazo hori duen pertsona baten dietak begetal eta frutetan oinarritua egon behar du, eta kontuan hartu behar dira, halaber, gantz osasungarriak, osoko zerealak eta aleak, arrain eta haragi giharrak, eta baita lekaleak, hidratazio egokia eta jarduera fisikoa ere.
2023
‎Produktu freskoak, gutxi prozesatuak, fruta eta barazki ugari dituztenak, mantenugai asko dituztenak, sasoikoak eta hurbilekoak, pertsona guztientzako dieta osasungarri eta iraunkorraren oinarria dira. Alde horretatik, adineko pertsona baten dietak ez luke biztanleria orokorrarena bezalakoa izan behar. Baina, oinarri komun horren gainean, berezitasun batzuk hartu behar dira kontuan gure adindunen kasuan.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia