2007
|
|
– Koipe gehiegi hartzea: Gerta daiteke
|
pertsona
baten dietan koipe gehiegi egotea, eta, kasu horretan, egokiena elikagai osasungarriak ez diren ohiturak zuzentzea izango da, esne osoaren ordez gaingabetua jarri aurretik. Horrela, pixkanaka murriztu egingo da dietaren gantz edukia, eta, aldi berean, elikadura ohitura egokiak hartuko dira.
|
2008
|
|
Azken helburua: tratamendu dietetikoa Elikagai txarrak dituen
|
pertsona
batentzako dietak (elikagai gehiegi edo gutxiegi kontsumitzeagatik), besteak beste, ez ditu bakarrik bete behar bitamina edo mineral beharrak. Egoera pertsonalera egokitu behar da, adina, egoera fisiologikoa (haurdunaldia, edoskitzea edo menopausia), diabetea, hipertentsioa, giltzurrun gutxiegitasuna bezalako gaixotasunak izanez gero.
|
2010
|
|
muga, janariak ez ezik, zenbait elaborazioren kontsumoarekin lotzen den plazera ere. Horregatik,
|
pertsona
baten dieta terapeutikoa planifikatzean, osasunagatik elikatze mota jakin bat behar denean, funtsezko alderdietako bat menua osatzen duten errezetak eta platerak aukeratzea da. Argaltzeko dieta eginez gero, elikagaien aurkezpen zaindua ezinbesteko tresna da norbanakoari monotonian ez erortzen laguntzeko, eta entsalada, barazki eta plantxan egindako elaborazioen plater sinple eta ez oso gustagarriak errepikatzeko.
|
2011
|
|
Ez da erraza, ez eta erreala ere, nutrizioaren ikuspegitik elikagai “perfektua” aukeratzea edo jatea edo jatea erabakitzea. Baliteke
|
pertsona
batek dieta orekatuko eredu bakartu batekin hartzen dituen otorduak kontuan hartzean, horietako asko, gosaria, hamaiketakoa, bazkaria, askaria edo afaria, desorekatuak direla ematea estandar teorikoarekin alderatuz gero. Herritar guztientzako dieta orekatuaren eredu orokorrak dauden arren, elikadura egunean edo astean antolatzeko, pertsona batek gomendioak betetzeko modua askotarikoa izan daiteke.
|
|
Horiei gosearen hazkundea moteltzeko gaitasun txikiagoa dutela uste dute eta, hala ere, ikertzaileek ondorioztatu dute lortu nahi den helbururako ez dela garrantzizkoa. Argaltzeko prozesuetan, funtsezkoa da
|
pertsona
baten dieta partikularra eta haren ohiturak ezagutzea; izan ere, pertsona horren esku dago irentsitako kalorien kalkulu erreala eta eraginkorra egitea eta horiek pisuan, gantzaren banaketan eta likidoetan duten itzulpena. Horrek guztiak ikertzaileak animatu ditu agintari britainiarrei ohartaraztera koipe eta azukre gutxiko produktuak baimendu eta bultzatu zituztela laurogeiko hamarkadan, eta berraztertu egin behar dela haien eraginkortasuna.
|
2016
|
|
Irudia: photographee.eu Ongi elikatzeko jarraibideak Arau orokor gisa,
|
pertsona
batek dieta orekatua egiten duela uste da, irensten dituen elikagaiek %55 – %60 karbohidrato, %15 proteina eta %20 gantz gehiago dutenean. Jakina, ehuneko horiek kudeatzean faktore batzuk hartu behar dira kontuan, hala nola adina, sexua, pisua, garaiera, jarduera maila, bizi den klima eta pertsona dagoen une biologikoa.
|
2017
|
|
Arazo hori duen
|
pertsona
baten dietak begetal eta frutetan oinarritua egon behar du, eta kontuan hartu behar dira, halaber, gantz osasungarriak, osoko zerealak eta aleak, arrain eta haragi giharrak, eta baita lekaleak, hidratazio egokia eta jarduera fisikoa ere.
|
2023
|
|
Produktu freskoak, gutxi prozesatuak, fruta eta barazki ugari dituztenak, mantenugai asko dituztenak, sasoikoak eta hurbilekoak, pertsona guztientzako dieta osasungarri eta iraunkorraren oinarria dira. Alde horretatik, adineko
|
pertsona
baten dietak ez luke biztanleria orokorrarena bezalakoa izan behar. Baina, oinarri komun horren gainean, berezitasun batzuk hartu behar dira kontuan gure adindunen kasuan.
|