2001
|
|
Ez gara inoiz saiatu behar aguakateak bero zuzenaren bidez heltzen, berehala hondatzen baitira eta zapore mikatza hartzen baitute. Kontsumitzeko prest dagoenean heltzea geldiarazteko, hozkailuaren alderik hotzenean gorde behar da, ez baititu
|
oso
tenperatura baxuak jasaten. Kontsumitzean erdia baino ez badugu erabiltzen, sobratzen den erdia, hurrengo egunerako egoera ezin hobean gorde daiteke, hezurra limoiarekin ihinztatuta, hozkailuan eta film paperarekin babestuta.
|
2002
|
|
Ondorioz, desizoztu ondoren ateratzen diren elikagaien kalitatea ahalik eta onena izango da. Tenperatura azkar jaisteko, aire hotza, plaka hotzak edo
|
oso
tenperatura baxuan dauden likidoak erabil daitezke, besteak beste. Zenbat eta txikiagoa izan hozte sistemaren tenperatura, orduan eta azkarrago hoztuko da.
|
2003
|
|
Zenbat eta azkarrago, orduan eta hobea izango da desizoztu ondoren lortzen diren elikagaien kalitatea. Izozteko moduak Tenperatura azkar jaisteko, aire hotza, plaka hotzak eta
|
oso
tenperatura baxuan dauden likidoak erabil daitezke. Zenbat eta txikiagoa izan hozte sistemaren tenperatura, orduan eta azkarrago hoztuko da.
|
2004
|
|
Horrela, lurrinak eta konposatu organoleptiko lurrunkorrak galdu egiten ziren. Liofilizazioarekin, estraktu likidoa
|
oso
tenperatura baxuan izozten da, eta izotz bloke bat eratzen da; bloke hori pikortatu egiten da, eta jendeari saltzeko behin betiko tamaina ematen zaio. Hala, izotz formako kafe estraktua lortzen da, eta huts ganberetara igarotzen da berehala; han, ura zuzenean lurruntzen da, egoera likidotik pasatu gabe.
|
2005
|
|
Elikagai horiei esker, prozesuaren kalitatea eta segurtasuna zaintzeko eta kontserbatzeko sistemaren gutxi gorabeherako ideia bat izan daiteke. Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta
|
oso
tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta haien segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da.
|
2006
|
|
Hala ere, halako teknologia aldaketa batek oztopo asko gainditu behar ditu: –Hidrogenoa oso presio handian (700 bar) eta
|
oso
tenperatura baxuan (253 gradu zero azpitik) biltegiratu behar da tangan. Beraz, ibilgailuen biltegiak oso astunak eta konplexuak dira.
|
|
Adibidez, 10 kg ko piezetan 5 minutuan lortzen da eskatutako tenperatura. Era berean, esne industrian, mikrouhinak gurin izoztuaren tratamenduan ere erabiltzen dira, eta izoztuta eduki behar dira
|
oso
tenperatura baxuan, zatitu eta ondoren merkaturatu arte, errigortasunik sor ez dadin. Gurinaren tenperatura igotzeko eta, hartara, zatikatzea errazteko, mikrouhinen bidezko tratamendua da metodo eraginkorra.
|
2007
|
|
Jatetxe horietako asko eraikin gotikoak, errenazentistak, barrokoak eta neoklasikoak dituen enklabe ikusgarrian daude. Lituaniako plazerez ahalik eta gehien gozatzeko, udaberri eta uda dira garairik onenak, neguan
|
oso
tenperatura baxuetara irits baitaitezke. Hala ere, neguan bidaiatzea erabakitzen duen turistak iraupen eskia edo izotz gaineko irristaketa praktikatuz ere gozatu ahal izango du.
|
|
Molde horiek prestatuta daude labe tradizionalean edo mikrouhin labean prestatzeko, eta 260º C-rainoko tenperaturak jasan ditzakete. Baina
|
oso
tenperatura baxuak ere jasaten dituzte, izozkailuan zero azpitik 60º C inguru. Silikona platinoak eskaintzen dituen abantailetako bat formula eta konposizio ugari izatea da.
|
2008
|
|
Izan ere, urtero bezala, udaberri australa hurbiltzean Antartikaren gaineko ozono suntsiketa hasten da. Negu australean
|
oso
tenperatura baxuak iristen dira estratosferan (78 gradutik beherakoak), Espainiako agentziaren datuen arabera. Tenperatura horiek beharrezkoak dira hodei estratosferiko polarrak sortzeko.
|
2010
|
|
Izozte bidezko deshidratazioari esker, elikagai baten substantziak bereiz daitezke. Lehenik eta behin, produktua
|
oso
tenperatura baxuetan izozten da azkar, izotz kristal handiak sor ez daitezen; huts prozesu bat ezartzen zaio, ura egoera likidora igaro gabe lurrundu dadin (prozedura horri sublimazio esaten zaio); beroa ematen zaio izoztutako produktuari, eta kondentsatu egiten da berriro solido bihurtzeko. Ura egoera likidotik pasatzen ez denez, kolore eta aroma propietate guztiak mantentzen dira, baina modu lehorrean eta kolpeekiko sentikortasun handiagoarekin.
|
|
Arazo hori saihesteko, mundu osoko hainbat talde zientifikok kriokontserbazioa erabiltzen dute. Nitrogeno likidoa bezalako sistemei esker,
|
oso
tenperatura baxuetan izoztu nahi dira semena, obuluak, enbrioiak eta ehun biziak, eta baliabide genetikoen bankuetan gorde, bideragarritasuna galdu gabe. Goi mailako teknologiako Noe Kutxa horrek aukera ematen du materiala geroago ale berriak sortzeko, baita hilez gero ere.
|
2011
|
|
Tenperaturaren eginkizuna L. monocytogenes oxigenorik gabeko inguruneetan edo kantitate txiki batekin haz daiteke. Hala ere, ezin da bizi co2 kontzentrazio handitan, eta, kasu gutxitan,
|
oso
tenperatura baxuko giroetan, nahiz eta ondo jasaten duen hoztea. 0 °C ko tenperaturan haz daiteke, baina mantsoago, baita pH neutroa eta mantenugai asko dituzten elikagaietan ere.
|
|
Batzuk beroarekin lehertu daitezke, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidotuek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete,
|
oso
tenperatura baxuan daudelako. Aurreko araudian ez zegoen presiopeko edo konprimitutako produktu horientzako ikurrik, arrisku esaldi bat besterik ez.
|
2012
|
|
Hori dela eta, SEFaren erregistroko datuek adierazten duten bezala, emakume horietako gehienek(% 87,8) lagundutako ugalketa teknikak erabili behar dituzte, hala nola in vitro ernalketa (FIV) edo espermatozoideen (ICSI) injekzio intrazitoplasmatikoa, obulua eta laborategian eskuragarri ez dauden espermatozoidea elkartzean datzana. Ugalketa teknika horien barruan, ia kasuen %60tan beharrezkoa da emaileen obozitoak edo enbrioi kriopreserbatuen(
|
oso
tenperatura baxuetan kontserbatuta) ziklotransferentziak hartzeko zikloak aukeratzea, baita emaileen obozitoetatik datozenak ere; gainerako kasuetan, ernalketa zikloak pazienteen berezko obozitoekin egiten dira. Intseminazio artifiziala 40 urtetik aurrera Laguntza bidezko ugalketa zentroetara jotzen duten 40 urtetik gorako pazienteen %5, 3k baino ez du intseminazio artifizialaren (IA) teknika erabiltzen.
|
2013
|
|
Bat bateko aldaketak ez dira gomendagarriak ernariarentzat, eta, beraz, neguan kanpora atera behar da. Udako beroa
|
oso
tenperatura baxuek bezain kaltegarria da. Txakurren arteko bero kolpe hilgarria ohikoagoa da txakurren zenbait segmenturen artean, hala nola haurdun dauden emeen, txakurkumeen, bihotzeko edo arnas aparatuko gaixotasunen eta harburu zaharren artean.
|
|
Baliabiderik onena, zalantzarik gabe, arropa kanpoan esekitzea da (euria edo elurra ez badu, noski). Eguzki izpiek udan edo neguan
|
oso
tenperatura baxuetan eragin zuzena izaten badute ere, ez da arazo handiagorik izango arropak lehortzeko eta gero gordetzeko behar duten denboran bakarrik agertzen badira arropak. Udan, ohikoa da zenbait ordu nahikoa izatea arropak lehor gera daitezen; neguan, berriz, egun bat baino gehiago behar izaten dute.
|
|
Terrazako lanpara guztiek berariazkoak izan behar dute kanpoko espazioetarako, instalazio elektrikoarekin istripuak eta eragozpenak saihesteko. Hau da, zenbait baldintza meteorologikori aurre egiteko prestatuta egon behar dute, bereziki eskualde hezeetan, elurra egiten duten lekuetan
|
oso
tenperatura baxu edo oso altuetan, etab. Lanparen estiloari dagokionez, terrazaren dekorazio orokorrera egokitzen saiatu behar da. Espazio klasikoagoetarako, burdinazko ohiko farolak erabiltzea komeni da; leku modernoagoetan, berriz, estilo garaikideko ereduak (lurrean sartutakoak bezala) hobeto moldatuko dira.
|
|
obulua espermatozoidearekin lotzea laborategian, amaren umetokira transferitzeko enbrioi kopuru egokia lortzeko. Espainiako Ugalkortasun Elkarteak dioenez, kasuen %60an emakume horiek emaileen obuluak edo enbrioi kriopreserbatuen ziklotransferentziak(
|
oso
tenperatura baxuetan kontserbatuak), emaileen obozitoetatik datozenak ere, tratamendua eraginkorra izan dadin. Gainerako kasuetan, ernalketa zikloak pazienteen obuluekin egiten dira.
|
|
Hori da arraza nordikoetako zakur guztien kasua, hala nola samoyedo, akita, Alaskako malamutea, husky siberiarra, chow chow eta txakur eskimal kanadarra. . Animalia horiek neguan
|
oso
tenperatura baxuak eta udan leunak dituzten herrialdeetakoak dira, eta, beraz, haien fisikoak hobeto egokitzen da tenperaturetara zero azpitik. Txakurraren ileak udako berotik babesteko geruza bat osatzen du Hala ere, kontuan hartu behar da ile ugaria dela, arraza nordikoko zakurrak, hotzetik ez ezik berotik ere babesten du.
|
2014
|
|
Bero gehien egiten duen garaietan, itxuraz zentzugabea dirudi jaka txikiak edo irekitzeko beste jantzi batzuk erabiltzea. Baina gogoan izan denda, garraiobide eta beste leku batzuetan airea
|
oso
tenperatura baxuan egoten dela. Arropa horrek haurtxoa tenperatura aldaketetatik babesten du.
|
2015
|
|
9 Gasei buruzkoa. Batzuk leher daitezke beroarekin, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidoek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete,
|
oso
tenperatura baxuan baitaude. Produktu batek piktograma bat baino gehiago eraman badezake, irizpide hauek hartuko dira kontuan:
|
2016
|
|
Toki egokian jarri. Fruta eta barazki freskoak
|
oso
tenperatura baxuetan hondatu daitezke. Horregatik, hozkailuko kaxetan gorde behar dira, 10 ºC ra iritsi arte.
|
2017
|
|
8 Presiopeko gasa. Beroaren bidez ustiatu daitezke, hala nola gas konprimituak, likidotuak edo disolbatuak. Hoztutako likidoek erredurak edo zauri kriogenikoak eragin ditzakete,
|
oso
tenperatura baxuan baitaude. 9 Ingurumenerako arriskutsua. Produktuak ondorio kaltegarriak eragiten dizkie uretako organismoei (arrainak, krustazeoak, algak, uretako beste landare batzuk, etab.).).
|
|
Prozesu horrek mikroorganismoen garapena eragozten du, produktuaren kalitateari eusten dio, mantenugaiak galtzea eragozten du eta bizitza baliagarria luzatzen du ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe. Ultraizoztuaren bidez, barazkiak
|
oso
tenperatura baxuetan jartzen dira. Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez (ordu batzuk besterik ez), begetalek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarriak, eta batzuetan bitamina eta mineral gehiago izaten dituzte.
|
2019
|
|
Barazkiak garbi, osorik edo zatituta iristen dira kontsumitzailearengana; beraz, ez dute hondakinik sortzen, eta erraz eta azkar erabiltzen dira, janaria prestatzeko prest baitaude. Gakoa ultraizoztea horren bidez,
|
oso
tenperatura baxuetan jartzen dira elikagai horiek. Landan barazkiak bildu eta izoztu bitartean oso denbora gutxi pasatzen denez (ordu gutxi batzuk besterik ez), landareek oso ondo gordetzen dituzte nutrizio ezaugarriak.
|
|
Lehenik eta behin, jakin behar dugu nolakoa den barazki horien prozesua hura ulertzeko. Ultraizoztu bidezko kontserbazioa dela eta, elikagaian ahalik eta ur gehiena kristalizatzen da, oso denbora gutxian,
|
oso
tenperatura baxuan, eta produktuaren egitura fisikoa ahalik eta gehien kontserbatzeko aukera ematen du. Bestela esanda:
|
2022
|
|
Nola desizoztu hodi bat Garaiak hotza muturrekoek arazoak eta arriskuak ekartzen dituzte etxebizitzetan. Horietako bat ur hodiak izoztea Ez da harritzekoa, ordea,
|
oso
tenperatura baxuko lekuetan. Batez ere, kanpoko arroiletan eta modu iraunkorrean bizi ez diren etxeetan, edo gutxi erabiltzen diren geletan, hala nola, ganbaretan edo txapitulak. Horregatik, komeni da nola jokatu jakin, bai norberak konpon dezakeen problema sinplea bada, bai larriagoa bada.
|
2023
|
|
2 Barbarin freskoa erosten baduzu, egosi 60 °C tik gorako tenperaturara iritsi arte edo izoztu bost egunez °C an, anisakisak eragindako intoxikazioa saihesteko. 3 Etxean egoera onean kontserbatzeko,
|
oso
tenperatura baxuan eduki behar da (0 ºC eta 4 ºC artean).
|