2005
|
|
Geroago berretsi zen ahuntz frantses baten EEBren kasu susmagarri baten ondorioz, Europako Batzordeak EFSAri eskatu zion gaixotasun horrek gizakiarengan dituen arriskuen ebaluazio kuantitatiboa egiteko, espezie horren haragi kontsumoaren bidez. 2005eko urtarrilaren 28an argitaratutako aitorpen batean, EFSAren arrisku biologikoei buruzko talde zientifikoak (BIOHAZ) nabarmendu zuen oraindik informazio hutsune handiak zeudela ahuntz haragiaren kontsumoarekin lotutako giza osasunerako arriskuen kuantifikazioari buruz. BIOFACEk atzo argitaratutako irizpenean ondorioztatu duenez, EBko ahuntz sektorean BSE
|
oso
gutxi dago, Europako Batzordeak berriki indartu duen zaintza sistemaren emaitzak eta eskuragarri dauden beste datu batzuk kontuan hartuta. “BSEri dagokionez, ahuntz haragia eta produktu eratorriak kontsumitzeari lotutako egungo arriskua txikia da 2001ean jaiotako aleen kasuan, animalia irinen debekua indarrean jarri ondoren”, adierazi du txostenak.
|
2008
|
|
Europako legediaren arabera, elikagai batek uste baino kutsatzaile maila handiagoa duenean, jakia ezin da merkaturatu. Hori horrela dela ziurtatzeko, elikagaietan substantzia horiek
|
oso
gutxi daudela bermatu behar da, ebidentzia zientifikoak segurutzat jotzen duenaren arabera. Europako Batasunean, arrisku bat identifikatzen den unean modu azkarrean jarduten duen sistema bat dago indarrean.
|
|
Estatu Batuetako Gobernuak aspalditik baimentzen du erradiazioarekin txahalki eta hegazti haragia, arrautzak, ostrak eta espeziak tratatzea. Hala ere, produktu horiek
|
oso
gutxi daude merkatuan; izan ere, agintariek eskatzen dute etiketan produktu horiek irradiatu egin direla agertzea, eta horrek kontsumitzaileak geldiarazten ditu, batzuetan teknika produktu erradioaktibo batekin lotzen baitute. Kontuan hartu behar da tratamendu hori elikagaiari bakarrik aplikatzen zaiola eta ez zaiola inolako irradiaziorik iristen kontsumitzaileari.
|
2010
|
|
Osasun agintariek behin eta berriz eskatu diete herritarrei ur ugari, batez ere zaharrak, edateko. Heriotzak ez dira beti bero kolpe beldurgarriaren ondorio,
|
oso
gutxi daude kausa horrekin zuzenean lotuta. Normalean, beroak beste arrazoi batzuengatik (bihotz hodietako gaixotasunak, arnasketakoak edo garun hodietakoak) eragiten du heriotza.
|
2011
|
|
Modu naturalean kokatzen da frutetan eta arto ziropean; %55 emankorra da, eta batez ere osagai gozagarri gisa erabiltzen da elikagai prozesatuetan (edari azukretsuak, opilak, gosariko zerealak edo galletak, besteak beste). Duela hamarkada batzuk, fruktosa
|
oso
gutxi zegoen dietan, fruta eta barazki batzuk baino ez baitzen jaten. Estatu Batuetan, XX. mendearen hasieran, batez beste, 15 g/ egun kontsumitzen zen azukre hori.
|
2017
|
|
Pisuz eta luzeraz igotzen diren haur «sanotre» batzuek elikadura osagarriaren hasiera baino hilabete edo bi hilabete gehiago atzeratu dezakete; hau da, zazpi edo zortzi hilabete arte bularra besterik ez dute nahi, eta horrela aditzera ematen dute ahoa itxiz edo amaren esne gozoa eta goxoa botatzen dutela. Argi dago, edozein arrazoirengatik(
|
oso
gutxi daude) amak edoskitzea posible ez bada, esne egokituarekin berdin berdin egingo litzatekeela, baina, betiere, arrisku jakin batzuk dituen aukera bat dela, formulaz elikatutako bularreko edoskitzaileek gaixotasun eta formulazioan, gehiegizko dosifikaziorako joeran eta abarretan dituzten arazoekin lotutako arazo eta arazoengatik. Sei hilabete igaro ondoren, amagandiko edoskitzea (edo bestela formularena) izaten da elikagai iturri nagusia.
|
2020
|
|
Nola saihestu akrilamidaren kontsumoa? Oinarrizko gomendio batzuen arabera, toxikoa
|
oso
gutxi egon daiteke prestatzen diren elikagaietan. Tenperatura funtsezkoa da; labea erabiliz gero, 160 eta 175 ºC artean eduki behar da, eta frijitzeko orduan, olioak 160 eta 180 gradu artean egon behar du, gutxi gorabehera.
|
|
Izan ere, patologia kronikoak dituzten haurrak lanbide soziosanitariorik gabe joaten dira ikastetxeetara, osasun arazo jakin baten ondorioz edo, modu jarraituan, diabetea bezalako patologia kronikoak izateagatik. Eskolako erizainak ikasleengan izango lituzkeen onura guztiak agerian geratu ondoren, gure inguruko herrialde gehienetan oso errotuta dagoen lanbide irudi hori ezinbestekoa da Espainiako ikastetxe publiko guztietan, gaur egun
|
oso
gutxi baitaude. Hori dela eta, FEDek, bere ekintzen artean, Arartekoari eskatu dio onar dezala beharrezko araudia, autonomia erkidego guztiek gure herrialdeko ikastetxeetan eskola erizainaren presentzia nahitaez arautu dezaten, eta, hala, eskola komunitate osoaren behar soziosanitarioei erantzun ahal izateko.
|