|
zer dira hitz horiek, ordea, gugandik guztia nahi duen Jainkoarentzat? Ona izatea ez baita nahikoa Jainkoaren begietarako, zeren Jainkoak
|
onak
baino hobeak nahi baikaitu, baita hobeak baino hobeak ere? –eta, Ernestina hatzaz behin eta berriro tirokatzen zuela, jarraitu zuen?:
|
|
–Gutxi, asko... zer dira hitz horiek, ordea, gugandik guztia nahi duen Jainkoarentzat? Ona izatea ez baita nahikoa Jainkoaren begietarako, zeren Jainkoak
|
onak
baino hobeak nahi baikaitu, baita hobeak baino hobeak ere... –eta, Ernestina hatzaz behin eta berriro tirokatzen zuela, jarraitu zuen–:
|
|
gaztanbera, jogurta, fruitu lehorren eta hazien krema eta [a href=http://frutas.consumer.es/ fruta[/ a], adibidez banana, kiwia, ahabiak, marrubiak edo mugurdiak.Eta txikienentzat, azalik gabeko osoko ogia jar daiteke betegarri gaziarekin, adibidez atuna, arrautza gogortua, garbantzu humusa, gazta eta tomatea, urdaiazpikoa... Aurrezteko aholkuakSaltokiek amu eta eskaintza ugari izaten dituzte moldeko ogiak dauden apaletan: hazidunak, glutenik gabeak, zekalez eginak, osokoak, azalik gabeak... Itxura batean, guztiak dira
|
onak
baino hobeak, eta poltsa gardenetan etorri ohi direnez, elikagaia ikusi egin daiteke eta itxuraren arabera aukeratu.Baina nola asmatu hainbeste aukeraren artean. Eta, batez ere, nola aurreztu. Kontuan hartu behar den lehenbiziko alderdia hauxe da: moldeko ogiak zenbat eta prozesu gehiago hartu, hainbat eta garestiagoa izango da.Azalik gabeko ogia, adibidez, normala baino garestiagoa da.Era berean, zenbat eta osagai gehiago eduki ogiak (haziak, fruitu lehorrak...), orduan eta garestiagoak horiek ere.Markek, neurriek eta osagai motek ere eragiten dute azken prezioan.Oliba olioa daraman ogi bat garestiagoa izango da ekilore olioa edo palma olioa daraman ogia baino.Familientzako formatuarekin edo aurrezteko formatuarekin merkeagoa ateratzen da erosketa, eta marka batetik bestera ere badago aldea.Glutenik gabeko ogiak ere dezente garestiagoak dira gari irinez eginda daudenak baino, osagaiak eurak garestiak direlako eta segurtasun maila handia eskatzen duelako ekoizpen prozesuak.Urtearen buruan diru asko samar aurreztu daiteke era bateko ogiak edo bestekoak hautatu, eta hori argi ikusten da erosketa saskiak alderatuta.Hala ere, prezioak alderatzen hasiko bagara, antzeko ezaugarriak dituzten produktuen artean egin behar da.Hau da, osoko ogi baten eta ogi zuri baten artean dagoen aldea kontuan hartuta aukeratu beharrean, edo ogi azaldun baten eta azalik gabeko baten arteko alderaketa egin behar beharrean, egokiagoa da norberak zer nolako ogi mota nahi duen bereiztea eta aukerarik onena bilatzea, prezioari bakarrik begiratuta edo kalitate prezioak kontuan hartuta.Moldeko ogia kontserbatzeko trikimailuakMoldeko ogia egoki gordeta, ez du jasaten aldaketa fisiko eta kimikorik mikroorganismoen eraginez, zeinak aldatu egiten baitituzte ezaugarri organoleptikoak (lurrina eta testura), ogia freskoa ez dela sumatzeraino.Izan ere, ogia etxean gordeta dugula, mamia gogortzen eta lehortzen joaten da.Baina badira moduak luzaroago iraun dezan.Horietako bat da berezko ontzian edo zorroan gordetzea, ixteko gailuaren ordez (grapa edo alanbrea) pintza bat jarrita, eta leku fresko eta lehorrean uztea.Oihalezko poltsa batean ere sartu daiteke giroko tenperaturan (15?
|