Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2001
‎Bizi kalitatea eta bizi itxaropenen hazkundea nabarmen hobetu daitezke, dietari arreta handiagoa jarriz. Arroza, adinekoen dietan maiz agertzen denez, oso lagungarria izan daiteke egoera psikofisiko ona sustatu edo berreskuratzeko. Arroza erregulartasunez kontsumitzea faktore positiboa da zenbait patologia prebenitzeko eta hobetzeko, hala nola hipertentsioa eta hiperkolesterolemia.
2002
‎Gaur egun, komunikatzeko era asko daude, betiko lagunekin harremanak gal ez daitezen. Kasu guztiak aprobetxatu behar dira, komunikazio ona sustatzeko. Txangoetan, lan proiektuetan, komunitate boluntariotzan, lagun eta solaskideen taldeetan parte hartzea, liburuak trukatzea eta interes handiko filmak ikustea, gero horiei buruz hitz egin ahal izateko.
2004
‎Berrikiago, 2003ko abenduaren hasieran —eta zientzialarien, herritar taldeen, erakunde federalen, aseguratzaileen eta farmazeutikoen artean eztabaida sakona izan ondoren, obesitatea gaixotasuntzat jo behar ote zen, eta eztabaida horren ondoren—, Estatu Batuetako senatuak lege proiektu bat onartu zuen, helburu nagusi hauek dituena: elikadura ona sustatzea, elikadura nahasteak konpontzen laguntzea eta ariketa fisikoa egiteko ohitura sustatzea. Erabaki horri esker, beren pisu arazoetarako tratamendua behar duten milioika pertsonak erantzun egokia izan dezakete, bai ekonomikoak bai osasunekoak.
2007
‎Kubako populazioaren osasun egoera elikaduraren bidez hobetzea. Elikadura ona sustatzeko lema 1990 urtean, Kubako Elikagaien Nutrizio eta Higienerako Institutuak (INHA) herritarrentzako elikadura gidak garatzeko lehen ekintzak egin zituen. Zortzi urte geroago, hainbat osasun arlotako profesionalek proiektua luzatu zuten, Elikagai Arauen FAO/ OMS Programa Bateratuaren laguntzarekin.
2009
‎Imagen: E. A. Aurreikusitako jarduerak AEB osoan egiten dira, eta lanean, komunitatean eta eskoletan elikadura ona sustatzea dute helburu: gurasoei eta hezitzaileei 25 aperitibo osasungarri eskaintzeko ideia planteatzea, kontsumitzaileari elikagaien etiketa interpretatzen jakiteko informazioa ematea edo etxetik kanpo jaten denean jateko ideiak ematea.
2010
‎Emaitzen arabera, familiaren antsietatea gaixoarena baino handiagoa da. Bi aldeak ez dira egoera patologikora egokitzen; hori dela eta, psikologoek modu bateratuan eta independentean erantzun behar diete beren beharrei, eta inplikatutako bi aldeen arteko komunikazio afektibo eta emozional ona sustatu behar dute. Ez da erraza, askotan emozioekin edo heriotzarekin lotutako gaiek familia bateko kideen arteko komunikazioa zailtzen dutelako, oso elkartuta egon arren, baina gaixoak bere egoera ahalik eta ongien hautematen badu, familiak ere egiten du, eta gaixotasunaren bizipena eta bizi kalitatea hobetzen ditu.
2011
‎Tutoretza baliabide garrantzitsua da ikasleen eta irakasleen arteko harreman ona sustatzeko eta errendimendu akademikoa hobetzeko.
‎Nutrizio onak bizi estilo osasungarri baten zati gisa eta errendimendu fisiko handiagoa eta hobea lortzeko ardatz garrantzitsu gisa duen balioari buruz egiten duten sustapena mezu positiboa izango litzateke hainbat kategoriatako futbolari amateurren harrobi handiaren eta futbola dibertigarri gisa praktikatzen dutenen artean, beren idoloen portaerak imitatzeko joera baitute. Alicia Fundazioak eta FC Bartzelonak haur eta gazteen artean elikadura ona sustatzeko kanpaina bat egin dute, eta Gerard Piquek eta Leo Messik utzi dute haren irudia. Kanpainak, «Som el que mengem (lo que comemos)» izenekoak, mezu argiak transmititzen ditu:
2014
‎Agian zerikusi handiagoa izango du haurrak jaten duena jaten duenarekin: familiako janarien maiztasuna handitzea, eta mahaian giro emozional ona sustatzea (elkarrizketa lasaien bidez) haur eta gazteen arazo askoren prebentzioarekin lotu da. Argiagoa dirudi TDAHk naturarik ezarekin duen harremana.
‎Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra esnea, kaltzioz aberastutako soja edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira. Hori guztia dela eta, dietan barietatea eta bariazioa sustatu lirateke, elikadura ona sustatzeko indibiduoak behar duen dietaren testura edozein dela ere (normala, biguna edo tudmix). Beraz, elikagai freskoak eta sasoikoak sustatu dira.
2015
‎CONSUMER EROSKI Frutak zuntz, ur, bitamina eta mineraletan aberatsak dira. Elikadurarekin zerikusia duten elkarte zientifiko guztiek bat egiten dute, osasun egoera ona sustatzeko. Gainera, fruta eta barazkien kontsumo handia errazten duten ebidentziak daude pisua galtzeko eta pisu galdua mantentzeko.
2016
‎Seguru asko, Alicia Fundazioak eskaintzen dituenak dira ezagunenetako batzuk. Ikerketa zientifiko eta gastronomikorako proposamena da, publiko orori irekia, gizarte izaera duena eta elikadura ona sustatzeko asmoa duena. Hemen azaldutako guztia proposamen orokorrak dira.
‎Frutak ugari dira bitamina eta elementu mineraletan, eta elikadura zuntzeko iturri dietetiko garrantzitsuenetako bat dira. Elikadurarekin zerikusia duten elkarte zientifiko guztiek gomendatzen dute fruta eta barazki asko hartzea, osasun egoera ona sustatzeko. Horrez gain, fruta eta barazkien kontsumo handia errazago eta pisu galduaz eta pisu galdua mantentzeko erraztasunez lotzen duten ebidentziak daude.
2017
‎Dieta osasungarria egiteko gomendiorik errepikatuenetako bat da egunean gutxienez 400 gramo fruta eta barazki jatea, eta horiek funtsezkoak dira giza gorputzarentzat bitamina, mineral, zuntz eta funtsezko mantenugai ugari dituztelako eta kaloria gutxi dituztelako. Ikastetxeak, funtsezkoa elikagaien heziketan Gurasoek eta eskola inguruneak funtsezko zeregina dute, elikadura jokabide ona sustatzen baitute, adin txiki txikitatik ohitura osasungarriak sustatzeko eta elikadura arloko hezkuntza sustatzeko. Eskoletan egiten diren esku hartzeak gizarte klase guztietako haur talde handietara iristen dira, eta ikasitako mezuak familiari transmiti dakizkioke portaerak aldatzen lagunduz.
2018
‎Gaueko loaz gain, eta beti pertsona bakoitzaren beharren arabera, positiboa izan daiteke atsedenaldi labur bat, edo bazkaldu ondoren, 20 minutu baino gehiagokoa. Neuron aldizkarian argitaratutako azterlan baten arabera, «erakundearen erantzun naturala da energia berreskuratzeko», atsedenaldiaren ondoren errendimendua eta umore ona sustatuz. Ongi lo egitea Behar adina lo egiteaz gain, atsedena konpontzeko neurriak hartu behar dira:
2019
‎Elikadura osasungarrian heztea frutekin, barazkiekin, lekaleekin, arrainekin eta haragiekin harreman ona sustatzea da, baina obsesionatu gabe
‎Saihestu egin behar da haurrek janaria tentsioarekin lotzea. Funtsezkoa da mahaian giro ona sustatzea eta janariaren momentuaren inguruan sentsazio onak sortzea. Nolakoa izan behar du menu osasungarria zure seme alabentzat_______
2020
‎Horrek asko eskatzen du. Legearen zati garrantzitsu bat tratu ona sustatzea da. Izan ere, horrela agertzen da:
2021
‎Lekadun guztiek bezala, elikagai hori zuntz ugaria da, eta horrek gure dieta erraztu dezake. Hauek dira zure dietan zuntz gehien duten elikagaiak Gure gorputzarentzako onurak Elikagai horrek lagundu edo hobetu egiten du sistema gastrointestinala, digestio ona sustatuz, eta odolean glukosa maila murrizten du. Gainera, “karbohidrato ugari duenez, energia asko ematen dio gorputzari, eta landare proteina iturri ona da eta asetasuna areagotzen du”, dio Padillak.
2022
‎Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) honela definitzen du: «gaitasun kognitibo eta sozialen multzoa eta pertsona batek informazioa eskuratu, ulertu eta erabiltzeko duen gaitasuna, osasun ona sustatu eta mantentzeko». Hau da, pertsonen ezagutza, motibazioa eta trebetasunak eskatzen ditu osasunari buruzko informazioa eskuratu, ulertu, ebaluatu eta aplikatzeko, osasun laguntzari buruzko iritziak eta erabakiak hartzea eguneroko bizitzan. , gaixotasunak prebenitzea eta osasuna sustatzea, bizi zikloan zehar bizi kalitatea mantenduz edo hobetuz.
‎Patologia horiek guztiak (gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea, hipertentsioa edo hiperkolesterolemia) gure inguruko erikortasun eta heriotza eragile nagusien artean daude. Aitzitik, dieta osasungarria izatea eta jarduera fisikoa egitea dira bizitza osoan osasun ona sustatzeko eta mantentzeko faktore nagusiak. Ohitura on horiek bultzatzeko, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) txosten bat argitaratu berri du, gomendio dietetikoak biltzen dituena, eta, orain, «Ongi jan hobeto bizitzeko» kanpainarekin bultzatzen du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia