2001
|
|
Bizi kalitatea eta bizi itxaropenen hazkundea nabarmen hobetu daitezke, dietari arreta handiagoa jarriz. Arroza, adinekoen dietan maiz agertzen denez, oso lagungarria izan daiteke egoera psikofisiko
|
ona
sustatu edo berreskuratzeko. Arroza erregulartasunez kontsumitzea faktore positiboa da zenbait patologia prebenitzeko eta hobetzeko, hala nola hipertentsioa eta hiperkolesterolemia.
|
2002
|
|
Gaur egun, komunikatzeko era asko daude, betiko lagunekin harremanak gal ez daitezen. Kasu guztiak aprobetxatu behar dira, komunikazio
|
ona
sustatzeko. Txangoetan, lan proiektuetan, komunitate boluntariotzan, lagun eta solaskideen taldeetan parte hartzea, liburuak trukatzea eta interes handiko filmak ikustea, gero horiei buruz hitz egin ahal izateko.
|
2004
|
|
Berrikiago, 2003ko abenduaren hasieran —eta zientzialarien, herritar taldeen, erakunde federalen, aseguratzaileen eta farmazeutikoen artean eztabaida sakona izan ondoren, obesitatea gaixotasuntzat jo behar ote zen, eta eztabaida horren ondoren—, Estatu Batuetako senatuak lege proiektu bat onartu zuen, helburu nagusi hauek dituena: elikadura
|
ona
sustatzea, elikadura nahasteak konpontzen laguntzea eta ariketa fisikoa egiteko ohitura sustatzea. Erabaki horri esker, beren pisu arazoetarako tratamendua behar duten milioika pertsonak erantzun egokia izan dezakete, bai ekonomikoak bai osasunekoak.
|
2007
|
|
Kubako populazioaren osasun egoera elikaduraren bidez hobetzea. Elikadura
|
ona
sustatzeko lema 1990 urtean, Kubako Elikagaien Nutrizio eta Higienerako Institutuak (INHA) herritarrentzako elikadura gidak garatzeko lehen ekintzak egin zituen. Zortzi urte geroago, hainbat osasun arlotako profesionalek proiektua luzatu zuten, Elikagai Arauen FAO/ OMS Programa Bateratuaren laguntzarekin.
|
2009
|
|
Imagen: E. A. Aurreikusitako jarduerak AEB osoan egiten dira, eta lanean, komunitatean eta eskoletan elikadura
|
ona
sustatzea dute helburu: gurasoei eta hezitzaileei 25 aperitibo osasungarri eskaintzeko ideia planteatzea, kontsumitzaileari elikagaien etiketa interpretatzen jakiteko informazioa ematea edo etxetik kanpo jaten denean jateko ideiak ematea.
|
2010
|
|
Emaitzen arabera, familiaren antsietatea gaixoarena baino handiagoa da. Bi aldeak ez dira egoera patologikora egokitzen; hori dela eta, psikologoek modu bateratuan eta independentean erantzun behar diete beren beharrei, eta inplikatutako bi aldeen arteko komunikazio afektibo eta emozional
|
ona
sustatu behar dute. Ez da erraza, askotan emozioekin edo heriotzarekin lotutako gaiek familia bateko kideen arteko komunikazioa zailtzen dutelako, oso elkartuta egon arren, baina gaixoak bere egoera ahalik eta ongien hautematen badu, familiak ere egiten du, eta gaixotasunaren bizipena eta bizi kalitatea hobetzen ditu.
|
2011
|
|
Tutoretza baliabide garrantzitsua da ikasleen eta irakasleen arteko harreman
|
ona
sustatzeko eta errendimendu akademikoa hobetzeko.
|
|
Nutrizio onak bizi estilo osasungarri baten zati gisa eta errendimendu fisiko handiagoa eta hobea lortzeko ardatz garrantzitsu gisa duen balioari buruz egiten duten sustapena mezu positiboa izango litzateke hainbat kategoriatako futbolari amateurren harrobi handiaren eta futbola dibertigarri gisa praktikatzen dutenen artean, beren idoloen portaerak imitatzeko joera baitute. Alicia Fundazioak eta FC Bartzelonak haur eta gazteen artean elikadura
|
ona
sustatzeko kanpaina bat egin dute, eta Gerard Piquek eta Leo Messik utzi dute haren irudia. Kanpainak, «Som el que mengem (lo que comemos)» izenekoak, mezu argiak transmititzen ditu:
|
2014
|
|
Agian zerikusi handiagoa izango du haurrak jaten duena jaten duenarekin: familiako janarien maiztasuna handitzea, eta mahaian giro emozional
|
ona
sustatzea (elkarrizketa lasaien bidez) haur eta gazteen arazo askoren prebentzioarekin lotu da. Argiagoa dirudi TDAHk naturarik ezarekin duen harremana.
|
|
Beste kaltzio iturri batzuk almendrak eta almendra esnea, kaltzioz aberastutako soja edariak, gatz kaltzikoz egindako tofua edo wakame alga dira. Hori guztia dela eta, dietan barietatea eta bariazioa sustatu lirateke, elikadura
|
ona
sustatzeko indibiduoak behar duen dietaren testura edozein dela ere (normala, biguna edo tudmix). Beraz, elikagai freskoak eta sasoikoak sustatu dira.
|
2015
|
|
CONSUMER EROSKI Frutak zuntz, ur, bitamina eta mineraletan aberatsak dira. Elikadurarekin zerikusia duten elkarte zientifiko guztiek bat egiten dute, osasun egoera
|
ona
sustatzeko. Gainera, fruta eta barazkien kontsumo handia errazten duten ebidentziak daude pisua galtzeko eta pisu galdua mantentzeko.
|
2016
|
|
Seguru asko, Alicia Fundazioak eskaintzen dituenak dira ezagunenetako batzuk. Ikerketa zientifiko eta gastronomikorako proposamena da, publiko orori irekia, gizarte izaera duena eta elikadura
|
ona
sustatzeko asmoa duena. Hemen azaldutako guztia proposamen orokorrak dira.
|
|
Frutak ugari dira bitamina eta elementu mineraletan, eta elikadura zuntzeko iturri dietetiko garrantzitsuenetako bat dira. Elikadurarekin zerikusia duten elkarte zientifiko guztiek gomendatzen dute fruta eta barazki asko hartzea, osasun egoera
|
ona
sustatzeko. Horrez gain, fruta eta barazkien kontsumo handia errazago eta pisu galduaz eta pisu galdua mantentzeko erraztasunez lotzen duten ebidentziak daude.
|
2017
|
|
Dieta osasungarria egiteko gomendiorik errepikatuenetako bat da egunean gutxienez 400 gramo fruta eta barazki jatea, eta horiek funtsezkoak dira giza gorputzarentzat bitamina, mineral, zuntz eta funtsezko mantenugai ugari dituztelako eta kaloria gutxi dituztelako. Ikastetxeak, funtsezkoa elikagaien heziketan Gurasoek eta eskola inguruneak funtsezko zeregina dute, elikadura jokabide
|
ona
sustatzen baitute, adin txiki txikitatik ohitura osasungarriak sustatzeko eta elikadura arloko hezkuntza sustatzeko. Eskoletan egiten diren esku hartzeak gizarte klase guztietako haur talde handietara iristen dira, eta ikasitako mezuak familiari transmiti dakizkioke portaerak aldatzen lagunduz.
|
2018
|
|
Gaueko loaz gain, eta beti pertsona bakoitzaren beharren arabera, positiboa izan daiteke atsedenaldi labur bat, edo bazkaldu ondoren, 20 minutu baino gehiagokoa. Neuron aldizkarian argitaratutako azterlan baten arabera, «erakundearen erantzun naturala da energia berreskuratzeko», atsedenaldiaren ondoren errendimendua eta umore
|
ona
sustatuz. Ongi lo egitea Behar adina lo egiteaz gain, atsedena konpontzeko neurriak hartu behar dira:
|
2019
|
|
Elikadura osasungarrian heztea frutekin, barazkiekin, lekaleekin, arrainekin eta haragiekin harreman
|
ona
sustatzea da, baina obsesionatu gabe
|
|
Saihestu egin behar da haurrek janaria tentsioarekin lotzea. Funtsezkoa da mahaian giro
|
ona
sustatzea eta janariaren momentuaren inguruan sentsazio onak sortzea. Nolakoa izan behar du menu osasungarria zure seme alabentzat_______
|
2020
|
|
Horrek asko eskatzen du. Legearen zati garrantzitsu bat tratu
|
ona
sustatzea da. Izan ere, horrela agertzen da:
|
2021
|
|
Lekadun guztiek bezala, elikagai hori zuntz ugaria da, eta horrek gure dieta erraztu dezake. Hauek dira zure dietan zuntz gehien duten elikagaiak Gure gorputzarentzako onurak Elikagai horrek lagundu edo hobetu egiten du sistema gastrointestinala, digestio
|
ona
sustatuz, eta odolean glukosa maila murrizten du. Gainera, “karbohidrato ugari duenez, energia asko ematen dio gorputzari, eta landare proteina iturri ona da eta asetasuna areagotzen du”, dio Padillak.
|
2022
|
|
Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) honela definitzen du: «gaitasun kognitibo eta sozialen multzoa eta pertsona batek informazioa eskuratu, ulertu eta erabiltzeko duen gaitasuna, osasun
|
ona
sustatu eta mantentzeko». Hau da, pertsonen ezagutza, motibazioa eta trebetasunak eskatzen ditu osasunari buruzko informazioa eskuratu, ulertu, ebaluatu eta aplikatzeko, osasun laguntzari buruzko iritziak eta erabakiak hartzea eguneroko bizitzan. , gaixotasunak prebenitzea eta osasuna sustatzea, bizi zikloan zehar bizi kalitatea mantenduz edo hobetuz.
|
|
Patologia horiek guztiak (gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea, hipertentsioa edo hiperkolesterolemia) gure inguruko erikortasun eta heriotza eragile nagusien artean daude. Aitzitik, dieta osasungarria izatea eta jarduera fisikoa egitea dira bizitza osoan osasun
|
ona
sustatzeko eta mantentzeko faktore nagusiak. Ohitura on horiek bultzatzeko, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) txosten bat argitaratu berri du, gomendio dietetikoak biltzen dituena, eta, orain, «Ongi jan hobeto bizitzeko» kanpainarekin bultzatzen du.
|