Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2005
‎Gehiago jakiteak «lehenik, hipertriglizeridemia kasu genetikoak prebenitzera eta ulertzera eraman gaitzake, eta, bigarrenik, terapia farmakologiko edo elikagai funtzional berriak garatzera». Prebentzioari dagokionez, adituen gomendioa da koipe aseen kontsumoa mugatzea eta monoinsaturatuei edo polinsaturatuei lehentasuna ematea, hala nola oliba olioari edo Omega gantz azidoei. Hala ere, ezin da esan mundu osoan gantz on bat dagoenik.
2006
‎koipe aseak; horien gehiegizko kopuruak kalte egin diezaioke bihotz hodietako osasunari. Landare olioak erabili badira, hala nola oliba olioa, ekilorea, artoa, etab. fabrikatzaileak bere izena osagaien zerrendan sartu du, erosleak badaki haren kontsumoa onuragarria dela eta, beraz, balio erantsia direla produktuarentzat. “Landare koipeak” eta hidrogenatuak eta partzialki hidrogenatuak, opil industrialetako produktuetan ohikoenak dira.
‎Funtsezko aminoazido guztiak dituen haragi erdikoipetsua g 100 gramoko – eta kalitatezko proteinatan aberatsa g 100 gramoko. Haren gantza, nagusiki, asegabea da, eta, beraz, egokia da bihotz hodietako gaixotasunak prebenitu eta tratatzeko dietetan, hori bai, gantz egokiekin kozinatuz, hala nola oliba olioarekin edo hazi olioarekin. Erraz digeritzen da eta B multzoko bitaminak ditu beste arrainekin alderatuta kopuru txikiagoan, nahiz eta A eta bitamina lipodisolbagarrien ekarpena nabarmentzen den.
2007
‎Elikagai koipetsuei dagokienez (esne gaina,, gurina, margarina edo landare olioak), neurrian jatea gomendatzen da. Era berean, komeni da gantz asegabeetan aberatsenak direnei lehentasuna ematea, hala nola oliba olioari, hazi olioei (ekilorea, artoa edo soja) eta fruitu lehorrei, arrisku kardiobaskularra murrizteko duten eginkizunagatik eta amaren esnearen osaeran duten eraginagatik. Jakina da esnearen koipe kantitatea eta mota maite duen emakumeak irentsitako gantz kantitatearen eta motaren isla zehatza dela.
2008
‎Hala ere, fabrikatzaileak ez badu olio mota zehazten, kokotik edo palmatik datorrelako izan ohi da, beste landare olio batzuk baino dezente merkeagoak direlako. Egia esan, koko eta palmondo olioak landare olioak dira, baina koipe saturatu asko dutenez, gehiegi kontsumitzen dute kolesterol maila, eta, beraz, ez dituzte beste olio batzuek, hala nola oliba olioak edo haziak (ekilorea, artoa eta soja), ematen dituzten bihotzerako ondorioak. Interesgarria da, beraz, erosi behar diren produktuen etiketak irakurtzea eta, ahal bada, erabili behar den olio mota adierazten dutenak aukeratzea.
2009
‎Egia esan, mende asko dira garai hartako modaren arabera azala mantentzeko mota guztietako produktuak erabiltzen direla. Gure arbasoek azala zuritzeko erabiltzen zituzten arroz hautsez gain, beste erremedio batzuk ere erabili izan dira, hala nola oliba olioa, iodoa zaurietarako eta limoi zukua. Azken kasu horretan, eguzkia ahalik eta lasterren sartuko da larruazalean, eta espero zen efektua eragingo du:
2010
‎Prostatako minbiziaren garapenean eragina duen faktoreetako bat nutrizioa da. Horregatik, garrantzitsua da hori prebenitzen laguntzen duten elikagaiak kontuan hartzea, hala nola oliba olioa, arrain urdinak edo fruitu lehorrak, jakinarazpen batean adierazi zuen Brakiterapia Prostatikoaren Zirkuluak. Gantz asegabeak eta zuntza ematen dituzten elikagaiak gomendatzen dira, azken horrek testosteronaren maila zirkulatzaileetan eragiten baitu, hots, barrabiletan eta giltzurrun gaineko guruinetan sortzen den gizonezkoen sexu hormona.
2012
‎Konposatu horiek kaltegarriak dira osasunerako. Olio egonkorrak erabili behar dira, hala nola oliba olioa edo ekilore olioa, oso maiz aldatu behar dira eta gehiegi berotu eta hoztu behar dira. Tamaina handiko arrain urdinaren (ezpata arraina, atun gorria…) kontsumoa mugatzea, merkurioa baitu, bizitza osoan metatzen den metal astuna baita, eta hainbat aldaketa eragin ditzake, batzuk oso larriak.
‎Mediterraneoko dietan ohikoak diren elikagaien kontsumoa, hala nola oliba olioa eta intxaurrak, funtzio kognitibo hobearekin lotzen da, “Journal of Alzheimer’s Disease” aldizkarian argitaratutako artikulu baten arabera. Lan honen lehen sinatzailea Bartzelonako Ospitale Klinikoko Lipidoen Unitateko Película Valls Pedret doktorea da, eta azken sinatzailea Emili Ros doktorea da, IDIBAPS Hipertentsioa taldeko burua, lipidoak eta arrisku kardiobaskularra eta Clink eko Lipidoen Unitateko burua.
‎Irudia: Wikimedia Landare koipeak mikrokapsularatzeak, hala nola oliba olioa edo intxaur olioa, hauts olioa, olio likidoaren adinako onura ematen dio osasunari. Adituen iritziz, funtsezkoa zen egiaztatzea koipe onek organismoari ematen dizkioten onurak ez direla galtzen olioak eraldatzean, eta halaxe erakutsi zuen ikerketak.
‎Adituen iritziz, funtsezkoa zen egiaztatzea koipe onek organismoari ematen dizkioten onurak ez direla galtzen olioak eraldatzean, eta halaxe erakutsi zuen ikerketak. Mikrokapsulazioa oso tresna erabilgarria da elikadura nahasteei olio osasungarriak gehitzeko, hala nola oliba olio birjina estra edo intxaur olioa. Biek omega 3 eta 6 gantz azido esentzial oso aberatsak dituzte, sistema kardiobaskularrean nahiz immunologikoan duten eragin onuragarriagatik ezagunak.
2013
‎Zergatik? Izan ere, han esaten denaren interpretazio posible bat da biztanleriak elikagai gutxiago hartu lukeela hain ospe onarekin, hala nola oliba olioa edo fruitu lehorrak. Hala ere, elikadura enpresak kezkatuagoak dirudite. Berri horretan adierazten denez, «Espainiako [elikagaien] sektoreko iturriek adibideak jartzen dituzte:
2016
‎Saihestu gantz saturatu eta trans gantz ugariko elikagaiak, hala nola gurina, saltsa prestatuak, opilak eta gailetak, gantz hestebeteak eta abar. Aldiz, gantz monoinsaturatua eta poliinsaturatua duten elikagaiak bultzatzea, hala nola oliba olioa, fruitu lehorrak (astean 3 aldiz) eta arrain urdina (2 aldiz astean). Ez hartu azukre gehiegi eta elikagai azukredunak (marmeladak, edari azukretsuak, opilak eta galletak, gozokiak, txokolateak, etab.).).
2017
‎Valentziako erkidegoko sukaldaritza itzal handikoa da mundu osoan. Plater nagusiak prestatzeko, dieta mediterraneoa osatzen duten produktuak erabiltzen dira, hala nola oliba olioa, barazkiak, espeziak, frutak, haragi edo arrain freskoa, etab. Eskualdearen arabera, sukaldaritza nahiko aldatzen da, baina gehienbat bi taldetan sailka daiteke: kostaldeko sukaldaritza eta barrualdekoa.
2019
‎Pixabay 9 Landare olioak. Landare jatorriko olioek ere bihotza indartzen dute, hala nola oliba olioak are hobeto, birjina estra bada, arto olioak edo ekilore olioak. “Eta neurriz hartuta, ez gaituzte gizentzen, kontrakoa baizik”, dio nutrizionistak.
‎Horrela, sagarra, adibidez, egun horretan ez da jan behar azukre erantsi gehiago duten produktu gehiago, hala nola gurutzaontzia, ensaimadak… Eta are gehiago: egun batean elkar hartuta fuet ogitarteko bat jaten du, kasu bat jartzearren, lanaldiaren gainerako orduetan koipeak erabiltzea osasungarriak, hala nola oliba olioa, eta haragi gihartsuak (oilaskoa, arraina, indioilarra…). Hau da, ebidentzia zientifikoak dauden bezala elikagai batzuk maiz kontsumitzen direla (zereal finduak, opilak, freskagarri azukredunak…) bat garatzeko arriskua areagotzen du gaixotasuna, baita ohiko kontsumoarenak ere ren oinarria osatzen duten elikagaiena piramidea (fruta, barazkiak, lekaleak…) gaixotasun horien sintomatologia.
‎Prebentzioari garrantzi handiagoa eman behar zaio. Edari azukretsuen zerga eredu bat, bildutako diruak produktu osasungarriak merkatzeko balio duena, hala nola oliba olioa edo frutak eta barazkiak. Administrazioak, halaber, murrizketak diseinatu lituzke alkohol indartsuetarako, batez ere nerabeen kontsumoagatik eta alkohola edateak loditasunarekin zerikusia duelako.
2020
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) txosten baten arabera, lehentasunezko kontsumo data astebetean gehitzeak% 40 areagotzen du Salmonellak arrautza gordinentzat duen infekzio arriskua (gogora dezagun patogeno horrek ez dituela aldatzen elikagaiaren ezaugarri organoleptikoak). Olioak, koipeak eta elikagai koipetsuak, hala nola oliba olioa, patata frijituak edo fruitu lehorrak. Airearekin edo argiarekin kontaktuan daudenean, zahartze erreakzioak sortzen dira, eta, ondorioz, usain eta zapore desatseginak ematen dituzten konposatuak sortzen dira (zahartuta), eta gehiegi kontsumituz gero, kaltegarriak izan daitezke osasunerako.
‎Dieta mota honek kaloria eta mantenugai (A, D, E eta bitaminak gantzez xurgatzen dira) urritasuna eragiten du. Gainera, nahasmendua eragiten du, “osasunari kalterik egiten ez dioten koipeak daudelako, hala nola oliba olioan, aguakatean edo intxaurretan daudenak. Elikagai osasungarrien demonizazioa ere ekarri ohi du, fruitu lehorren antzera.
‎Hala ere, beste elikagai batzuekin ere lor ditzakegu, organismoan aktibatzen diren forma kimikoetan (provitaminak). Hala, koipe guztiek ez diote osasunari kalterik egiten, hala nola oliba olioan, aguakatean edo intxaurretan daudenei. Fruitu lehorrak bezalako elikagaiak demonizatzea akats bat da; izan ere, egunean gutxienez 30 g gantz behar dira bitamina liposolubleen xurgapena sustatzeko eta, hala, organismoak asimila ditzan bermatzeko, eta, gainera, gantz azido esentzialak (EPA eta DHA) lortzeko.
2021
‎Osaerari dagokionez, hobe da gantz saturatu gutxi izatea eta gantz poliasegabe ugari izatea. Hau da, batez ere olio osasungarriak dituzten margarinak aukeratu genituzke, hala nola oliba olio birjina estra, koltza eta lihoa, koipe gutxi dutenak. Horien artean, hobe litzateke koko eta kariteko margarinak hautatzea, palma koipearen ordez.
‎Bai NOVk bai Nutr Score k mugak dituzte. Adibidez, olioen kasuan, NOVA sistema bakarrik erabiliko balitz, guztiak balorazio berarekin sailkatuko lirateke, eta horrek ez luke aukerarik emango landare olioak beren artean bereizteko, eta nabarmendu egingo lirateke nutrizio osaera onuragarriena dutenak eta, beraz, osasun publikoan lehentasuna izan behar dutenak, hala nola oliba olioa edo koltza olioa beste batzuen aldean (ekilorea, artoa, kakahuetea, kokoa). Hala ere, Nutr Score sistemari esker, C-tik E-ra bitarteko puntuazioak dituzten olioen artean bereizketak egin daitezke, eta hori lagungarria da kontsumitzailearentzat olio egokienak ezagutzeko.
2022
‎Egunero landare jatorriko produktu gehiago kontsumitzea, hala nola frutak, barazkiak eta lekaleak. Ale osoko zerealak (integralak) eta koipe osasungarriak lehenestea, hala nola oliba olioa eta arrain urdinetan daudenak. Ahal dela, iturriko ura edan.
2023
‎Elikagai hori, landare olio edo koipe guztiak bezala, kaloria (899 Kcal ematen ditu 100 gramo bakoitzeko) eta koipe (99,8 g 100 g elikagaitan) asko dituelako nabarmentzen da. Koipe saturatu gehiegi Hala ere, profil lipidikoa oso desberdina da beste landare olio batzuekin, hala nola oliba olioarekin edo ekilore olioarekin. Beraz, koko gantza, batez ere, koipe asean aberatsa da.
‎Gantz saturatuak dituzten elikagaiek kolesterol txarra areagotzen laguntzen dute; beraz, saihestu egin behar dira aurrez prestatutako janaria, saltxitxak, haragi gorria, hanburgesak, pizzak, opil industrialak (adibidez, palma eta koko olioa), fianbreak eta ozpinkiak, besteak beste, itsaskiak, batzuek kolesterol txarra areagotzen baitute. Beste elikagai batzuk, aldiz, kolesterol txarretik babesten gaituzte, hala nola oliba olioa eta olibak. Gaixotasunak.
‎Elikadura planaren arabera, %75 karbohidrato, %10 proteina eta %10 koipe kontsumitzen dira. Dietak koipeak kentzen ditu, hala nola oliba olioa edo fruitu lehorrak. Apeu Hilean hiru kilo jaitsiko dituela agindu du, barazkiak, frutak, lekaleak eta zerealak kontsumituta.
‎Imagen: Nataliya Vaitkevich Balorazioa Dieta horrek ez du barietatea sustatzen, menuak errepikatzea baizik, debekatutako elikagaien zerrendetan oinarrituta, hala nola oliba olioa, gatza, fruitu lehorrak edo ale finduak. Alma Palau Dietiker Nutrizionisten Kontseiluko lehendakariarentzat, “dieta hau ez zen pisua jaisteko egin, baizik eta arrisku kardiobaskularra murrizteko —arrakastarik gabe— Proteina gutxi du, eta, beraz, muskulu masa galtzen du, eta gehiegi hidratoetan”.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia